Minustako yrittäjä?

Tutkija teki ison uraloikan tofuyrittäjäksi – rutiinit vaihtuivat yllätyksiin
Ha Hoang on itse suunnitellut kaikki Mama Mem'sin prosessit ja automatisoinut tilaukset sekä logistiikan. Hän tietää mitä haluaa ja se säästää sekä aikaa että rahaa.

Tutkija teki ison uraloikan tofuyrittäjäksi – rutiinit vaihtuivat yllätyksiin

Ha Hoangin äidin huippuunsa hioma tofuresepti kannusti perustamaan oman yrityksen Mama Mem'sin.

|

Oma yritys on aina hyppy tuntemattomaan. Samalla se voi olla mukavaa vaihtelua rutiininomaisen uran jälkeen.

Kolme vuotta sitten Ha Hoang jätti tutkijan uransa Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä ja ryhtyi tofuyrittäjäksi. Tutkijan työstä oli tullut rutiinia, mutta oman yrityksen Mama Mem’sin toimitusjohtajana Hoang kohtaa koko ajan yllätyksiä.

– Tiedän 20 prosenttia seuraavan päivän töistä. Se on tavallaan raskasta, koska en voi suunnitella mitään etukäteen.

Hoang ei enää kaipaa tutkijan työtään. Siitä on kuitenkin ollut paljon hyötyä. Hänellä on paljon kokemusta projektinjohtamisesta, analyyseista sekä uuden tiedon sisäistämisestä ja prosessoimisesta.

– Ajattelen kuin insinööri, kaikkeen on ratkaisu. Se on auttanut minua todella paljon yrittäjänä.

Hoang nauttii siitä, että saa olla oman itsensä pomo. Myös heti näkyvät tulokset innostavat, vaikka hän ajoittain onkin huolestunut elannostaan.

– Tämä on pieni yritys, joten olen vastuussa kaikesta. Se on stressaava, mutta myös hyvin antoisaa.

Kuka: Ha Hoang
Ikä: 34
Asuu: Vantaalla
Tavoite yrittäjänä: Tehdä itsestään tarpeeton.

Yritys: Mama Mem’s
Toimiala: Elintarvikeala
Perustettu: Syksyllä 2016
Liikevaihto: 66 000 euroa
Työntekijät: 2 vakituista + 2 osa-aikaista

Tofu menestyi jo ennen yritystä

Kiinnostus tofua ja varsinkin ruokaa kohtaan tulee kotoa. Ruoka ja yhteinen ateria ovat aina olleet tärkeitä Hoangin äidille.

Perheen juuret ovat Vietnamissa ja äiti Mem on hionut tofureseptiään vuosikymmeniä. Muutama vuosi sitten ystävä maistoi tofua ja halusi kokeilla sitä ravintolassaan.

– Siitä tuli niin iso menestys, että päätimme perustaa yrityksen. Tutkijan työ oli hieman eristettyä, joten tofusta tuli mahdollisuus tehdä jotain muuta, Hoang kertoo.

Kaikki lähti liikkeelle lainasta, jolla tuotanto saatiin kunnolla käyntiin. Alussa Mama Mem’s myi tofua ravintoloihin ämpäreissä.

Kun aikaisemmin äiti Mem teki tofua yhdelle perheelle, nyt hän tekee sitä satoja kiloja viikossa. Tofu valmistetaan käsin Helsingin Tattarisuon teollisuusalueella.

– Äitini hoitaa laadunvalvonnan. Hän taputtelee tofua ja kokeilee, että koostumus on oikea.

Äidin kanssa työskentely ei aina ole aivan yksinkertaista.

– Se on yhtä helvettiä, Hoang sanoo naurahtaen.

Vietnamilainen kulttuuri on kovin hierarkkinen, joten työtilanne olla haasteellinen.

– Olen äitini poika ja samalla hänen pomonsa. Se on erittäin ristiriitaista ja samalla raskasta, mutta yritys on myös lähentänyt meitä.

Markkinoille oikeaan aikaan

Yksi tärkeä oppi yrittäjän uralta on, ettei tofua kannata myydä väkisin – vaikka siitä hetkellisesti saisikin tuloja.

– Ei ole kenenkään etu, jos yritys ostaa tuotteen, josta heillä ei ole mitään iloa, Hoang selittää.

Mama Mem’s tuli kuitenkin markkinoille oikeaan aikaan. Yhä useampi ajattelee omia kulutusvalintojaan ja monet syövät enemmän kasvisruokaa sekä suosivat lähituotantoa vähentääkseen omaa hiilijalanjälkeään.

– Näkymät ovat hyvät, mutta on vielä paljon ihmisiä, jotka sanovat, etteivät he tiedä mitä tofu on, etteivät he osaa valmistaa sitä tai ettei tofu maistu miltään.

Ha Hoangin mukaan artesaanitofu on silti kiitollinen tuote, joka myy lähes itse itseään. Ravintolakokit ovat kehuneet tuotetta ja maistiaiset kaupoissa ovat tuottaneet hyviä tuloksia. Töitä on kuitenkin vielä tehtävänä paljon.

– Olen todella huono markkinoimaan itseäni enkä viihdy parrasvaloissa, yrittäjä myöntää.

Hoangille ei ole myöskään luontaista kehua tuotetta. Hän toivoo, että asiakkaat tajuaisivat itse, kuinka hyvää tofu on. Toisaalta hän ymmärtää, ettei nykyään pärjää ilman markkinointia.

Tavoitteena orgaaninen kasvu

Mama Mem’sin tuoretofua löytyy kymmenistä ravintoloista sekä Keskon liikkeistä, Ekolosta, Anton & Antoneista ja Heinon Tukusta lähinnä pääkaupunkiseudulta.

Matka kaupan hyllylle ei ole ollut täysin mutkaton. Kaikki jälleenmyyjät eivät suostu ostamaan tofua, ellei se säily vähintään kuukauden.

Viime tilikaudella yrityksen liikevaihto oli 66 000 euroa ja se teki käytännössä nollatuloksen.

Yritys on tehnyt isoja investointeja, noin 20–30 prosenttia liikevaihdosta sijoitetaan kasvuun. Hoang yrittääkin venyttää pennejä, jotta toiminta olisi tuloksellista.

– Toiminta on kannattavaa, mutta kannattavuus voisi olla parempi. Meillä on vielä yli puolet kapasiteetistamme käyttämättä, joten meidän pitäisi ensinnäkin lisätä myyntiä.

Liikevaihto on haasteista huolimatta lähes kaksinkertaistunut joka vuosi. Hoangin aikaisemmat unelmat suurteollisuuden luomisesta ovat vaihtuneet nöyremmiksi haaveiksi. Nyt hän haluaa yrityksen kasvavan orgaanisesti. Kuluvalla tilikaudella tavoitteena on 100 000 euron liikevaihto.

­– Haluan olla mukana luomassa kestävän ja terveellisen ruoan trendiä. Kyse ei ole rikkauksien tavoittelemisesta, vaan arvon luomisesta.

Fakta

3 vinkkiä uranvaihtoon

Mietin, miltä elämä näyttää ellet vaihda alaa? Hoang sanoo oppineensa yrittäjyyden kautta paljon. Konkurssin iskiessä hän pärjäisi työelämässä paremmin kuin aikaisemmin.

Hanki tukiverkko. Hoangin turva on, että hän tietää voivansa siivota vaikka katuja, jos on pakko. Hän ei pelkää työntekoa.

Ylläpidä suhteita. Uudella alalla kannattaa luoda heti alusta lähtien hyvät verkostot sekä olla nöyrä ja kuunnella mitä sanottavaa muilla on. Vahvat siteet asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin ovat antaneet lisäarvoa Hoangille.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset

Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on suunnitella muun muassa myynti ja asiakastyö. Tanja Fred päätyi itse lopulta osakeyhtiöön.

Toiminimen perustaminen on helppoa: Mieti nämä asiat ennakkoon

Toiminimen perustaminen on järkevää, jos liiketoiminta on pientä ja jos olet yrittäjänä yksin.

4 asiaa, jotka opin, kun yksinyrittäjistä tuli yhtiökumppaneita

Yhteinen yritys ei voi olla kokoelma unelmia. Sen on oltava yksi yhteinen unelma, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Susanna Kallama.

Lumilautailu teki Eero Ettalasta yrittäjän jo parikymppisenä – kova paine yhdistää

Urheilu-ura on antanut lumilautailijalle hyvät eväät yrittäjyyteen. Kummassakin roolissa on tartuttava rohkeasti uusiin tilaisuuksiin.

4 asiaa, jotka yrittäjät tekisivät nyt toisin – ”Menin pylly edellä puuhun”

Katja Lindholmin mielestä yrittäjien harteille ladataan liikaa odotuksia. Kerttu Jaatinen opettelee levon merkitystä.

Oikea ajoitus ratkaisi: Kaisa Miettisen bisneksestä tuli jättipotti silmänräpäyksessä

Alanvaihto teki Kaisa Miettisestä ripsiteknikon. Nyt hänellä on oma tuotemerkki ja yli tuhat alan ammattilaista kouluttanut yritys.

Kun kaikki on mahdollista ‒ mikä innostaa yrittäjää?

Vapaus päättää omista töistä, vaihtaa suunnitelmat lennossa ja luoda toimivat verkostot saavat yrittäjät nauttimaan arjestaan.

Lataa lisää