Minustako yrittäjä?

Uskallanko heittäytyä yrittäjäksi? Isot kysymykset jarruna

Uskallanko heittäytyä yrittäjäksi? Isot kysymykset jarruna

Yrittäjyys ei sovi kaikille. Siksi on tunnistettava, onko minusta siihen.

| |

Yrittäjäksi ryhtyminen on iso päätös. Hyvä, elinkelpoinen liikeidea ei yksistään riitä. Tilanne vaatii vakavaa pohdintaa siitä, olenko valmis, onko nyt oikea hetki ja miten kestän epävarmuutta?

YritysVantaan toimitusjohtajan Marketta Korhosen mielestä nämä mietinnät ovat yhtä lailla tärkeitä kuin vaikkapa yrittäjyyden byrokratia. Yrittäjäksi ryhtyminen vaatii rohkeutta.

Korhonen tietää yritysneuvojana, että muiden kanssa keskustelu on aina avuksi. Yrittäjyyden asiantuntija tuo asiaan uusia näkökulmia ja auttaa arvioimaan, onko ideassa järkeä.

– Yritysneuvonnan yksi tärkeä osa on tuoda realiteetit avoimesti esiin. Se helpottaa henkilöä päättämään, uskaltaako hän ryhtyä yrittäjäksi.

Luonteenpiirteet vaikuttavat siihen, miten hyvin yrittäjyys sopii kenellekin. Korhosen mukaan hyödyksi ovat esimerkiksi riskinottokyky ja -halu, kyky sietää epävarmuutta ja paineita sekä markkinointihenkisyys.

– Myös yrittäjäksi aikovan perhetilanteella on merkitystä. Tällaisia asioita mietitään ja punnitaan neuvonnassa hyvinkin avoimesti, Korhonen kertoo.

Meneekö maku?

Yksi isoista yrittäjyyttä pohtivien kysymyksistä on se, mistä kannattaisi lähteä liikkeelle.

Harrastuksesta alkanut tekeminen voi olla yksi tapa hyödyntää omaa osaamistaan ja saada elanto sellaisesta tekemisestä, josta nauttii.

Silloinkin kannattaa huolellisesti punnita sitä, miten työn luonne muuttaa tekemistä.

Kestääkö pää?

Yrittäjyydessä voivat mietityttää yritysmuodon kaltaiset perusasiat, kuten toiminimen perustaminen tai osakeyhtiö, ja toisaalta henkinen puoli. Vaikka kaverit kehuvat yrittäjyyttä harkitsevan valmistamia tavaroita ja kannustavat myymään niitä, häntä voi mietityttää pohtii, mistä asiakkaat todella löytyvät.

Myös tuotanto ja hinnoittelu saatetaan kokea vaikeaksi. Vastaavaa tuotetta saatetaan myydä Kiinassa, ja hintaa voi olla vaikea saada kilpailukykyiseksi kiinalaisen tuotteen rinnalla.

Myös yrittäjyyteen liittyvä byrokratia saattaa epäilyttää. Samoin perhe ja oman luonteen sopivuus yrittäjäksi ovat iso osa yhtälöä.

Jos ei sittenkään?

Marketta Korhosen mukaan aika usein käy niin, ettei yritysneuvonnassa käynyt henkilö lähdekään yrittäjäksi. Ratkaisussa painaa yleensä arvio liikeidean kannattavuudessa – mutta kenties myös uskalluksen kaltaiset asiat.

– Monesti voi olla yhtä arvokas käynnin lopputulos, ettei ryhdykään yrittäjäksi, Korhonen sanoo.

Yritysneuvontaan hakeutuvalla asiakkaalla on yleensä jonkinlainen liikeidea, mutta apua kaivataan esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman ja laskelmien tekoon. Korhosen näkemyksen mukaan neuvonnasta on aina hyötyä, on idea kuinka siemenvaiheessa tahansa.

Fakta

Yrittäjyyttä miettimässä

Liikeidea. Arvioi ideaasi kriittisesti. Saako siitä rakennettua kannattavaa liiketoimintaa?

Liiketoimintasuunnitelma. Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma antaa yritystoiminnalle vankan pohjan. Siitä voi olla apua pitkään.

Realistiset laskelmat. Moni alkuvaiheessa oleva yritys kompastuu rahoitusongelmiin. Varo arvioimasta kuluja liian alhaisiksi. Myöskään myynnin suhteen ei pidä olla ylioptimistinen.

Luonne. Tietyt ominaisuudet ovat yrittäjänä eduksi. On esimerkiksi uskallettava ottaa riskejä ja siedettävä epävarmuutta. Menestyneitä yrittäjiä yhdistää vahva usko siihen, että he voivat vaikuttaa elämäänsä.

Arki. Mieti, miten yrittäjyys vaikuttaa arkeesi. Mitä jos oma yritys on mielessä 24/7? Yrittäjä tekee monesti pitkää päivää. Onko sinulla perheesi tuki?

Controllerista kaupalliseksi taiteilijaksi: Laura Huhtakallio vaihtoi palkkatyön taiteeseen, mutta excelistä hän ei luovu

Nurkissa lojuvat taulut muuttivat Laura Huhtakallion elämän suunnan. Hänestä tuli taiteilija, jonka maalaukset liikkuvat somessa uudelle omistajalle vain minuuteissa.

Nälkä oppia vei yrittäjäkaksikon täysin uudelle alalle

Tiivis yhteys asiakkaisiin on ohjannut vertikaaliviljelyyn erikoistuneen Pinoa Foodsin toimintaa alusta pitäen. Asiakaspalaute ja data ovat tärkeitä kehityksen moottoreita.

Tunnettu talouden ennustaja ryhtyi yrittäjäksi – ”Haaveeni on ollut päästä työllistämään myös muita”

Palkkatyössä tehty havainto jalostui Juha Itkosen mielessä menestyksekkääksi yritysideaksi. Kulunut puoli vuotta yrittäjänä on ollut nousujohteista oppimiskäyrää.

Autokauppiaat jättivät hyväpalkkaisen työnsä ja perustivat ravintolan – tavoitteena olla Suomen paras

Kilpailtu toimiala pakottaa erottautumaan muista. Tony Branderin ja Mikko Vettenrannan ravintolan ruokalistalla on karhua ja sirkkoja.

Tutkija teki ison uraloikan tofuyrittäjäksi – rutiinit vaihtuivat yllätyksiin

Ha Hoangin äidin huippuunsa hioma tofuresepti kannusti perustamaan oman yrityksen Mama Mem'sin.

Raatteen tie johdatti rakennusyrittäjän matkailun pariin

Reima Haapoja muutti Kainuuseen ja vaihtoi yrittäjänä uudelle alalle. Vuodessa hän luonut Raatteen tielle yrittäjien verkoston, jossa kaikki voittavat.

Rakkaus savustettuun lihaan tempaisi yrittäjäksi – taakse jäi päivätyö hitsaajana

Salolainen Jari-Jukka Kallunki aloitti yrittämisen itse rakentamillaan savustamilla. Nyt hän on tapahtumia kiertävä ruokayrittäjä ja tuore ravintoloitsija.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

Lataa lisää