Minustako yrittäjä?

Uuden yrittäjän taival – liiketoimintasuunnitelma on peruskivi

Uuden yrittäjän taival – liiketoimintasuunnitelma on peruskivi

Liiketoimintasuunnitelman lisäksi Y-Studio listasi tärkeät neuvot aloittaville yrittäjille.

| |

Suomessa perustetaan vuosittain noin 30 000 uutta yritystä. Samaan aikaan tuhannet yritykset lopettavat toimintansa, sillä niin sanottuun kuolemanlaaksoon jää joka toinen. Kuolemanlaakso ylittyy, kun yritys täyttää kolme vuotta.

Todennäköisyydet kuolemanlaakson ylittämiseksi kasvavat merkittävästi, jos yrittäjä on tehnyt pohjatyöt kunnolla. Ytimessä ovat liiketoimintasuunnitelma ja realistiset laskelmat niin tuloista kuin kuluista. Asiantuntijoiden mukaan yrittäjät arvioivat turhan usein myynnin liian optimistisesti ja toisaalta kulupuoli pettää.

– Yrityksen perustamisvaiheessa huolellinen suunnittelu on todella tärkeää, vahvistaa yritysneuvoja Matti Knutar Oulun seudun uusyrityskeskuksesta.

Liiketoimintasuunnitelma

Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma on jokaisen yritystoimintaa miettivän peruskivi.

Liiketoimintasuunnitelma ei saa olla monikymmensivuinen selvitys tai toiveiden tynnyri. Suunnitelmaan pitää dokumentoida ainakin yrityksen liikeidea, SWOT, resurssit, potentiaalinen asiakaskunta, myynnin toimenpiteet ja kannattavuuslaskelma.

Tärkeitä kysymyksiä ovat: Mitä myyt? Kenelle myyt? Miten myyt? Ja miksi asiakas ostaisi yrityksen myymiä tuotteita tai palveluja?

– Moni yrittäjä on pyöritellyt liikeideaa mielessään vuosia ennen yrityksen perustamista. Pitkällisestä pohdinnasta on harvoin haittaa, sanoo yritysneuvoja Kyösti Vainikainen Turun seudun yrityspalvelupiste Potkurista.

Yrityksen perustamisvaiheessa jokainen yrittäjä joutuu myös tekemään päätöksiä kriittisten palveluntarjoajien osalta. Näitä ovat muun muassa pankkipalvelut, vakuutukset, tilitoimiston valinta ja it-kumppani.

Hallitse kassasi

Yrityksellä ei ole kuin yksi kriisi, ja se on kassakriisi. Kassanhallinta on yksi yrityksen tärkeimmistä tehtävistä.

Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kassassa täytyisi olla varoja neljäksi kuukaudeksi, vaikka myyntiä ei olisi yhtään.

– Yrittäjän on hyvä kysyä itseltään, paljonko rahaa jää käteen, jos yrityksen tuotteita myy esimerkiksi sadalla eurolla ja montako tuntia täytyy myydä, jotta yrityksestä voi nostaa palkkaa. Monesti yritystoiminta alkaa tuottaa vasta parin ensimmäisen vuoden jälkeen, joten rahoituksen riittävyys erityisesti ensimmäisten kuukausien aikana kannattaa varmistaa, Vainikainen painottaa.

Kassanhallintaan liittyy myös säännöllinen laskuttaminen ja saatavien seuraaminen. Yleisin maksuehto on 14 päivää, mutta tilitoimistot ovat havainneet, että todellisuudessa rahojen kotiuttaminen kestää pk-yrityksissä paljon pidempään.

Rahoituslaskelmat ja mittaristo

Yrityksen kannattavuutta voi mitata usealla eri mittarilla.

Aloita laskelmat selvittämällä, mikä on yrityksen käyttökate. Käyttökate kuvaa hyvin, paljonko yrityksen liikevaihdosta jää katetta, kun siitä on vähennetty yrityksen toimintakulut, kuten myös henkilöstökulut. Käyttökateprosentti vaihtelee toimialoittain, joten toimialan mediaaniluku antaa hyvän vertailupohjan.

Tämän jälkeen on hyvä laskea, mikä on yrityksen myyntikate. Myyntikate on yhtä kuin liikevaihto vähennettynä ainekuluilla ja ulkopuolisilla palveluilla. Myyntikate vaihtelee niin ikään toimialoittain.

Myynti

Vain aniharvan yrityksen liiketoiminta on niin skaalautuva, että kasvu olisi mahdollista ilman henkilökuntaa.

Yrittäjä perustaa usein yrityksen yksin. Näin ollen liikevaihto on myös rajallinen. Esimerkiksi ensimmäistä työntekijää palkattaessa on hyvä tunnistaa, että yrityksen myynnin pitää yli tuplaantua, jotta palkkaaminen kannattaa. Hyvänä nyrkkisääntönä palkkauksessa on se, että työntekijästä aiheutuvat kulut ovat 1,6-1,7 kertaa bruttopalkka.

Itse myyntitilanteessa kaiken a ja o on luottamus. Luottamuksesta on puhunut myynnin asiantuntija Mika Aittamäki, jonka neuvot yrittäjille löytyvät aiemmin julkaistusta Y-Studion jutusta.

Markkinoinnin neuvoja on puolestaan antanut kouluttaja Pasi Rautio, jonka neuvot löytyvät niin ikään aiemmin julkaistusta Y-Studion jutusta.

Hallitse riskit

Yritystoiminnan riskit voi jakaa kolmeen osaan: henkilö-, liiketoiminta- ja vahinkoriskit.

Henkilöriskit liittyvät yrittäjän omaan jaksamiseen ja osaamiseen. Uupumus on vaarallinen yrittäjän ammattitauti, joka koskee tuhansia yrittäjiä.

Liiketoiminnan riskit koskevat muun muassa sopimuksia ja tietoturvaa. Yrittäjät suhtautuvat turhan välinpitämättömästi esimerkiksi osakassopimuksiin, vuokrasopimuksiin ja asiakkaiden kanssa tehtäviin sopimuksiin. Tärkeintä sopimusten teossa on se, että ne tekee alusta alkaen kirjallisina.

Vahinkoriskit liittyvät yleensä aineellisiin vahinkoihin, jotka voivat pahimmillaan keskeyttää koko yrityksen toiminnan. Myös tapaturmat ovat turhan yleisiä suomalaisyrityksissä.

Työnantajamielikuva

Tietyillä toimialoilla on kova pula osaavasta henkilökunnasta. Vahva työnantajamielikuva helpottaa rekrytoinnin lisäksi yrityksen myyntiä.

Työnantajamielikuvan pohtiminen kannattaa sisällyttää jo liiketoimintasuunnitelmaan. Menestyvä yritys rakentaa itsestään mielikuvan potentiaalisille hakijoille jo ennen varsinaista rekrytointitarvetta.

Omaa yritystä ja asiantuntemusta on hyvä tuoda esille, sillä se tuottaa lisäarvoa sekä asiakkaille että työnhakijoille. Esimerkiksi sosiaalinen media on edullinen ja toimiva kanava työnantajamielikuvan rakentamiseen.

Yrittäjävanhempi lisää todennäköisyyttä lähteä yrittäjäksi

Oman lähipiirin esimerkki, asenteet ja tuki vaikuttavat vahvasti yrittäjyysunelman kehittymiseen. Yrittäjyyshaaveita kannattaa tukea myös korkeakoulussa, osoittaa uusi tutkimus.

Yrittäjä näki lähiössä hyödyntämätöntä potentiaalia: Asukkaat ottivat kahvilan heti omakseen

Linda Mustakari toivoo, että Pupusaari-kahvilat toimivat pelinavauksena lähiöiden palvelujen monipuolistumiselle. Ensimmäinen kahvila avasi ovensa keskellä koronarajoituksia.

Mikä mietityttää, aloittava yrittäjä?

Yrityksen perustamista miettivä tai yritystoimintaa käynnistävä henkikö on uuden taipaleen alussa. Millaiset asiat mietityttävät aloittavaa yrittäjää? Uusyrityskeskus Ensimetrin asiantuntija Anu Lehtola kertoo.

Ekologisilla ruseteilla EM-kilpailuja kohti – Yrittäjyyskurssilla syntynyt yritys opettaa työelämätaitoja

Uskalla yrittää -kilpailun voittajayritys Jalo NY syntyi, kun viallinen rusetti häiritsi ylioppilasjuhlia. Nuorille yrittäjille yrittäjyys on myös keino työllistää itsensä kesällä.

Mikä liiketoimintasuunnitelma? Ota nämä asiat huomioon

Liiketoimintasuunnitelma on ennen kaikkea työkalu yrittäjälle itselleen, ja siksi on olennaista olla realisti.

Kuinka startup-yritys saa rahoituksen kuntoon?

Helsinkiläinen Bankify vakuutti kansainvälisen riskisijoittajan. Sitä varten piti olla jo liikevaihtoa ja asiakkaita.

Tästäkö seuraava hittituote? Papujäätelö syntyi vahingossa

Kipinä oman yrityksen perustamiseen lähti tuotekehityskurssilla ideoidusta härkäpapupohjaisesta jäätelöstä.

Unelma omasta yrityksestä toteutui: Pariskunta osti hotellin ja uudisti sen lattiasta kattoon

Hotelli Gustavelundia jo vuosia johtanut Antti Ropponen ryhtyi yrittäjäksi vaimonsa kanssa. Riskin otto on tuottanut tulosta.

Kahvilan perustaminen vaatii hermoja: Uusi startti vei kolme vuotta

Yrittäjä Piia Toivola pitää kahvilan perustamisen tärkeimpinä avaimina alan tuntemusta ja kiinnostusta muuttuviin trendeihin.

Lataa lisää