Minustako yrittäjä?

Vuosikymmenen pohdinnan jälkeen uuden tuotteen täydellinen raaka-aine löytyi läheltä

Vuosikymmenen pohdinnan jälkeen uuden tuotteen täydellinen raaka-aine löytyi läheltä

FinPuron sokerimassojen taustalla on neljä eri alan yrittäjää ja vahva luotto omaan tuotteeseen.

| |

Joskus vastaus kysymykseen on lähestulkoon nenän edessä, mutta vastauksen löytämiseen menee kymmenen vuotta. Näin kävi säkyläläisen FinPuro Oy:n yrittäjille.

Kauneushoitolayrittäjä Irina Nurmi pohti 2010-luvun alussa, miksi mikään karvojenpoistoon käytetyistä sokerimassoista ei ole täysin kotimainen ja luonnonmukainen tuote. Siitä syntyi oivallus: jos sellaisen tuotteen pystyisi kehittämään, sille olisi varmasti myös menekkiä.

Sokerimassojen kehittämisessä ja testailussa oli alusta asti mukana toinen säkyläläinen, nimittäin kala-alan yrittäjä Matti Metsäpuro.

Suurin ylitettävä este oli sokerimassoissa perinteisesti käytetyn sitruunahapon korvaaminen. Sitruunahappoa saadaan joko sitrushedelmistä, jolloin tuote ei olisi kotimainen, tai synteettisesti valmistamalla, jolloin tuote ei olisi luonnonmukainen.

Vuonna 2019 vastaus löytyi lopulta hyvin läheltä, tarkemmin sanottuja lähes jokaisesta metsästä ja pakastealtaasta. Metsäpuro keksi puristaa puolukoista mehua, ja testierä osoitti, että tuote oli priimaa ja että pitkä etsintä oli päättynyt.

– Tajusimme heti, että nyt voimme laittaa pyörät pyörimään. Siinä vaiheessa harmitti ainoastaan se, että marjojen keksimisessä oli mennyt niin monta vuotta, Nurmi muistelee.

Karkkia ja karvanpoistoa

Tässä vaiheessa Nurmi ja Metsäpuro päättivät perustaa sokerituotteita varten erillisen osakeyhtiön ja etsiä siihen lisää osakkaita. Etsintää hankaloitti se, ettei Metsäpuron kehittämässä sokerimassasta voinut paljastaa liikaa yksityiskohtia, sillä he hakivat sille patenttia. Omaa keksintöä ei kannata julkistaa, ennen kuin patenttia on haettu, sillä muuten keksintöä pidetään ennestään tunnettuna.

Finpuro

Yksi osakas löytyi hyvin läheltä, sillä Nurmen kauneushoitolassa Beauty Center Harmoniassa yrittäjänä työskentelevä Irina Rekola lähti mukaan.

Neljäs osakas löytyi pienen pohdinnan jälkeen, kun Nurmi mietti, missä sokerimassaa voisi valmistaa. Tässä vaiheessa hänen mieleensä muistui naapurikunta Eurassa Makeistamo-nimistä karamellitehdasta pyörittävä Timo Katila. Karkkitehtailija, jos kuka, tietäisi kaiken sokerista ja sen oikeaoppisesta käsittelystä.

Koska Nurmi haki uuteen yritykseen ensisijaisesti ihmisiä ja toiseksi tiloja, hän kysyi Katilaa mukaan FinPuroon.

– Timo sanoi, että hän luuli jo tehneensä sokerista kaikkea mahdollista, joten hän halusi ehdottomasti olla tässä uudessa jutussa mukana, Nurmi kertoo.

nimi: FinPuro Oy
perustettu: 2020
liikevaihto: tavoite ensimmäiselle vuodelle 40 000 euroa, koronan jälkeen realistinen tavoite 200 000 euroa vuodessa
liiketulos: ensimmäinen vuosi miinuksella, mutta jatkossa realistinen tavoite 100 000 euroa vuodessa
henkilöstö: 4 osakasta mukana 10–30 prosentin työpanoksella, mutta kukaan ei vielä nosta palkkaa

Sokerimassan keittelyyn tarvittavat kattilat saatiin Makeistamon tiloihin ja varastotilaa tuotteille löytyi Nurmen kauneushoitolan ylimääräisistä huoneista.

Nurmi on mielissään, että kaikki FinPuron osakkaat olivat yrittäjiä jo valmiiksi. Kaikki osasivat jo valmiiksi puhua yrittäjyyden kieltä, ja samalla uusi yritys sai tilat helposti.

Ei ole sattumaa, että nimenomaan eteläsatakuntalaiset yrittäjät ovat kehittäneet sokerista sekä makeisia että karvanpoistoon tarkoitettuja sokerimassoja. Säkylässä nimittäin sijaitsee Sucros, Suomen ainoa sokeritehdas.

FinPuro saa sokerit oman kunnan tehtaalta, mutta viime syksynä he eivät pyynnöistä huolimatta vielä päässeet keskustelemaan sokeritehtaan väen kanssa. Sokeritehdas on toiminnassa vain muutaman kuukauden joka syksy.

– Itse haluaisin nähdä, miten sokeri käytännössä valmistuu, ja esittelisin myös heille mielelläni, mitä uutta olemme saaneet heidän sokeristaan aikaan, Nurmi kertoo.

Myynti ottaa kierroksia vähitellen

Kun aikaa ja rahaa vaatinut patenttihakemuksen paperisota oli saatu syksyllä 2020 vihdoin päätökseen, FinPuro pääsi lanseeraamaan tuotteen.

FinPuron sokerimassa näki päivänvalon korona-ajan tapaan verkossa, nimittäin syyskuun puolivälissä virtuaalisesti järjestetyillä Kosmetologipäivillä. Samalla aukesi yrityksen verkkokauppa ja asiakaspalvelu.

Nurmelle oli alusta asti selvää, että heidän kannattaa suunnata tuotteensa nimenomaan ammattikäyttöön. Hänellä on ollut kauneushoitola vuodesta 2007, joten hän tiesi, miten alan ammattilaisille kannattaa tuotteesta kertoa.

Sokerimassa voi kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sen ymmärtäminen vaatii kemiantaitoja. Sokerimassa reagoi sekä lämpöön että kosteuteen, ja ammattikäyttöön tarkoitettuja massoja onkin neljää eri kovuusluokkaa. Ammattilainen osaa valita oikean massan asiakkaan ihon, oman käden lämpötilan ja vallitsevan ilmankosteuden mukaan.

Kuten FinPuron yrittäjät olivat arvioineet, tuotteiden myynti on alkanut pienimuotoisesti.

– Se on alalle tyypillistä, sillä kilpailua on paljon. Kauneushoitolat tilaavat tuotetta ensin pienen erän kokeiluun, mutta jos tuote lyö läpi, potentiaalia on paljon suurempaankin, Nurmi kertoo.

Yrittäjät lanseerasivat tuotteensa tarkoituksella nimenomaan syksyllä. Koska kevät ja etenkin kesä ovat karvanpoiston ykkössesonkia, tuotteen on parempi kerätä tunnettuutta ennen kiihkeintä sesonkia. Samalla yrittäjät ovat saaneet ratkoa uuden yrityksen pieniä käytännön pulmia kaikessa rauhassa, jotta kaikki on keväällä varmasti valmista täydellä höyryllä toimimiseen.

Yrityksen laiteinvestoinnit ja rahaa vienyt patenttihakemusrumba ovat nyt takanapäin, joten Nurmi laskee, että ensimmäisen vuoden jälkeen yrityksellä on potentiaalia parhaimmillaan jopa 400 000 euron liikevaihtoon ja 250 000 euron tulokseen.

– Raaka-aineemme ovat edullisia, ja jos nyt ei ihan katastrofia tapahdu, kotimaista sokeria ja marjoja saa Suomesta jatkossakin.

Fakta

3 x vinkit uuden tuotteen kehittämistä pohtivalle

1. Varaudu maksuihin. Oman ajatustyön tuloksia ei kannata antaa ilmaiseksi kilpailijoille, mutta kannattaa varautua siihen, että patentti- ja muut maksut vievät sekä aikaa että etenkin rahaa: hakemusprosessi on monivaiheinen, ja joka vaihe maksaa.

2. Selvitä tukimahdollisuudet. Haimme leader-tukea ja saimme sen, ja meille oli upea kokemus saada tukea innostuneilta ihmisiltä, jotka oikeasti uskoivat meihin ja tuotteeseemme.

3. Monta päätä on parempi kuin yksi. Moni ajattelee, että kannattaa toimia yksin, jotta saa päättää kaikesta yksin. Oma näkökulmani asiaan on, että porukassa joka asiaan löytyy helpommin ratkaisu ja porukasta löytyy myös tuuraaja, jos joku vaikka sairastuu.

Vinkit antoi FinPuro Oy:n toimitusjohtaja Irina Nurmi

Suoraan kansainvälisille vesille: Suomalaisyrittäjät luotsaavat siideriä maailmalle Keski-Euroopasta käsin

Selvä markkinarako ajoi Antti Laukkasen, Ilkka Soinin ja Michael Nordblomin perustamaan Cider Supply Companyn.

Oivallus vei yrittäjäksi – Ajatus hyvästä heijastimesta johdatti kasvun tielle

Ovelia-heijastinolkavyö syntyi, kun tytär nolosteli heijastinliiviä käyttänyttä äitiään. Nyt sivutoimisella yrityksellä on niin paljon kasvun mahdollisuuksia, että yrittäjää hirvittää.

Yrittäjävanhempi lisää todennäköisyyttä lähteä yrittäjäksi

Oman lähipiirin esimerkki, asenteet ja tuki vaikuttavat vahvasti yrittäjyysunelman kehittymiseen. Yrittäjyyshaaveita kannattaa tukea myös korkeakoulussa, osoittaa uusi tutkimus.

Vastuullisuudesta kilpailuvaltti: Optikkoliike päätti erottua vastuullisilla kehyksillä

Vastuullisuudesta kehittyi tapa erottua alalla, joka on todella kilpailtu ja vahvasti ketjuuntunut, kertoo tamperelaisen Kind Opticalin yrittäjä Lauri Rikkonen.

Kun sopivaa palvelua ei löytynyt, Siiri Jokinen päätti perustaa oman yrityksen

Espoolainen abi oivalsi liikeidean, joka ratkaisee monelle lukiolaiselle tutun ongelman. Nyt vanhojentansseissa käytettävät mekot eivät jää kaappiin roikkumaan.

Yrittäjä näki lähiössä hyödyntämätöntä potentiaalia: Asukkaat ottivat kahvilan heti omakseen

Linda Mustakari toivoo, että Pupusaari-kahvilat toimivat pelinavauksena lähiöiden palvelujen monipuolistumiselle. Ensimmäinen kahvila avasi ovensa keskellä koronarajoituksia.

Olisiko minusta yrittäjäksi? Kevytyrittäjyys on pehmeä lasku yrittäjyyteen

Kevytyrittäjäksi voi ryhtyä nopealla aikataululla, kun laskutettavaa työtä syntyy. Kevytyrittäjyys on myös hyvä tapa kokeilla yrittäjyyttä.

Oivallus teki Antti Sipilästä yrittäjän – Kahteen kertaan

OneMinStoryn ja Honey Foodsin yrittäjä Antti Sipilä tietää, että arki kahden yrityksen kanssa sujuu, kun opettelee delegoimaan.

Franchising-yrittäjä saa ketjulta taustatukea ja uskottavuutta

Franchising-maksut saattavat pelottaa monia, mutta valmiin konseptin voi nähdä myös ajansäästönä, kirjoittaa henkilöstöpalveluja tarjoavan Eezy VMP:n Hyvinkäällä, Riihimäellä ja Järvenpäässä toimiva yrittäjä Jukka Korhonen.

Lataa lisää