Minustako yrittäjä?

Yrittäjäksi lähes tuntemattoman kanssa – ”Kaverilta ei kehtaisi vaatia”
Mika Kultti ja Sakari Rahtu eivät muutama vuosi sitten tienneet toistaan, yrittäjyydestä tai siivousvälineistä juuri mitään.

Yrittäjäksi lähes tuntemattoman kanssa – ”Kaverilta ei kehtaisi vaatia”

Mika Kultti ja Sakari Rahtu eivät juuri tunteneet toisiaan ennen yhteistä yritystä – eivätkä sen jälkeenkään. Silti heillä on menestyvä siivousalan tukku.

|

Monia arveluttaisi ottaa joku yhtiökumppaniksi lyhyen tuttavuuden jälkeen. Kaksi vaasalaismiestä teki sen onnistuneesti. He ostivat siivousalan tarvikkeita välittävän Kapkemin pari vuotta sitten ja onnistuivat kaksinkertaistamaan liikevaihdon 1,5 miljoonaan euroon.

– Ei minua pelottanut ryhtyä yhtiökumppaniksi pikaisen tutustumisen jälkeen. Vaistoan, kun joku on tosissaan. Enemmänkin pelotti irtisanoutua työstä, jossa oli kohtuuhyvä palkka, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Mika Kultti.

Yhtiökumppani Sakari Rahtu vastaa markkinoinnista ja myynnistä. Hänen mielestään kaverin kanssa yrittämisessä on se ongelma, että ei kehdata vaatia.

– Kaverin kanssa ei edes kannata ryhtyä yrittäjäksi. Ystävälle olisi vaikea huomauttaa, jos tämä ei noudata sääntöjä tai laiskottelee, hän lisää.

Rahtu on kaksikosta luonteeltaan puhelias ja Kultti pidättyneempi. Heillä on kuitenkin yhteinen päämäärä ja yritys, joka tuo leipää kummallekin sekä kahdelle palkolliselle.

Vaasanseudun Uusyrityskeskus palkitsi Kapkemin vuoden uusyrittäjäksi 2019.

Strategia syntyi pitkän väännön jälkeen

Kultti työskenteli teknisen kaupan tuotepäällikkönä, kun he tutustuivat työasioissa 2016. Hän teetti kuvastoja painotalossa, jossa Rahtu oli töissä.

Miehet lähtivät lounaalle ja huomasivat, että yrittäjyys kiinnosti molempia. He päättivät pitää silmät auki, jos sopiva, myynnissä oleva firma tulisi vastaan. Toimialalla ei ollut väliä.

Eräänä päivänä Kultti kävi töiden tervehtimässä naapurissa ollutta yrittäjää. Tämä tuumasi, että johan tässä joutaisi eläkkeelle siivousvälineitä kauppaamasta.

Kultti soitti Rahdulle, joka pienen empimisen jälkeen innostui. Palkkatöiden jättäminen oli iso päätös, joten yrittäjyyteen tahdottiin valmistautua kunnolla. Puolen vuoden päästä Kapkem vaihtoi omistajaa.

Miehet ymmärsivät, että kaikki lähtee strategiasta. Kultin kodin kellarissa on elokuvastudio, jossa miehet hioivat tavoitteita. Keskusteluja jatkettiin puhelimessa ja whatsappilla. Tavoitteeksi tuli kasvaa ja olla markkina-alueen haluttavin siivousalan tukkukauppias.

He palkkasivat avuksi yrityskonsultti Tapani Rintamäen. Tämä teetti molemmille kotitehtäviä, sulautti eriäviä näkemyksiä taitavasti toisiinsa ja avasi näkökulmia, joita he eivät itse tulleet ajatelleeksi.

– Hän auttoi muun muassa ymmärtämään, mihin meidän pitää keskittyä ja kuinka tärkeää on tietää omat toimenkuvat sekä miten tavarantoimittajien kanssa toimitaan, Rahtu pohtii.

Tuloksena on 40-sivuinen strategia, jolla oli helppoa lähteä kolkuttelemaan myös pankin ovea.

– Päivitämme strategiaa koko ajan. Olemme jo edellä aikatauluista ja tavoitteista, mikä näkyy myös kasvukipuina. Henkilökuntaa ja tilaa tarvittaisiin lisää. Olemmekin joutuneet jarruttelemaan asiakashankintaa, jotta voimme palvella nykyisiä asiakkaita riittävän hyvin, Rahtu sanoo.

Osakassopimus tuo turvaa muutoksissa

Osaavilla juristeilla teetetty osakassopimus sinetöi yhteistyön. Molempien mielestä paperi on vähäpätöinen, jos kaikki menee hyvin. Tärkeäksi se muuttuu, jos sattuu ikäviä asioita.

– On tärkeää tietää, kuinka toimia, jos toinen osakkaista vaikkapa menehtyisi. Kukaan ei tahdo ryhtyä pyörittämään liiketoimintaa perikunnan kanssa, vaan firman hallinnan pitää pysyä firmassa, Kultti sanoo.

Sopimukseen kannattaa laittaa pelisäännöt kaikesta mahdollisesta, kuten esimerkiksi jos toinen tahtookin myydä osuutensa yrityksestä. Tällöin pitää olla malli, kuinka osakkeiden arvo lasketaan ja kenellä on etuosto-oikeus niihin. Näistäkin sovittiin Kapkemin osakassopimuksessa.

Yrityksen arjessa tulee väkisin eteen asioita, jotka on pakko nostaa pöydälle. Kapkemissä osakkaiden elämäntilanne on hyvin erilainen, sillä Kultti on lapsiperheen isä ja Rahtu taas on vapaa tekemään toimistolla tarvittaessa pitkää päivää.

Toisaalta Kultti avaa tietokoneen työasioissa kotona, kun taas Rahtu mieluusti jättää työt toimistolle.

– Ei sekään ole ongelma, koska kaikki on kirjattu osakassopimukseen. Molemmat hoitavat tonttinsa. Olemme ainoat pomot toisillemme, Rahtu pohtii.

Parhaaksi suuntaviivaksi kipakoissa keskusteluissa on osoittautunut, että asioita ajatellaan aina firman etu edellä.

Useimmat asiat ovat loksahtaneet paikoilleen toimenkuvia myöden helposti. Rahtu on Kultin mukaan armoitettu myyntimies, joten markkinointi ja myynti olivat tämän luontaisia vastuualueita. Myynti on koettu niin tärkeäksi, että siihen osallistuu yrityksessä jokainen. Oman taustansa vuoksi Kultti solahti parhaiten toimitusjohtajaksi.

Vain yhdestä asiasta on pitänyt vetää pitkää tikkua. Kahdesta työhuoneesta toinen oli vailla pihanäkymää ja siinä oli hajuhaittoja edellisen omistajan tupakoinnin vuoksi. Kultin tyytyväinen hyrinä vihjaa, kumpi osakkaista veti pitemmän korren.

Fakta

Kultin ja Rahdun vinkit menestykseen

MYYNTI KESKIÖSSÄ. Vaikka kaikilla on omat toimenkuvat, myynti on kaiken keskiössä. Siihen otetaan myös firman palkolliset mukaan kuskia myöten, jos näiltä liikenee muilta töiltä aikaa.
ASIAKASPALVELU. Kaikki lupaavat täyttää asiakkaan toiveet, mutta teot ratkaisevat. Suurten asiakkaiden kanssa saa ja pitää olla hyvissä henkilökohtaisissa väleissä. Jos tarvetta on viikonloppuna jollekin palvelulle, soitto vain ja asia hoidetaan.
KAKSI OSAKASTA RIITTÄÄ. Mitä vähemmän sopankeittäjiä, sen parempi. Näin päätöksenteko on jouhevaa, ilman että tarvitsee äänestellä asioista.

Parikymppinen Sofia Lundqvist otti ison haasteen vastaan – Yrittäjä jatkaa isovanhempiensa elämäntyötä

Lundqvist perusti miestenvaateliikkeen tueksi heti verkkokaupan. Hän kannustaa kokeilemaan uusia asioita matalalla kynnyksellä.

Kuukauden yrittäjä toi it-alan opit perinteikkääseen vaatetehtaaseen: ”Jos yritys ei muutu maailman mukana, se kuolee hiljalleen”

Tuomo Saarni uudisti yli 90-vuotiaan Tam-Silkin toimintatavat ja markkinoinnin. Nyt kasvu-uralle kiihdyttänyt yritys on entistä useammalle tuttu tekijä, joka haastaa rohkeasti myös alan suuria yrityksiä.

Konepajayrittäjä osti 8 yritystä 14 vuodessa – ”Aika äkkiä näkee, onko yritystä stailattu”

Tampereen Konepajojen toimitusjohtaja jätti johtajan uran matkapuhelinyhtiö Nokiassa. Nyt hän pyörittää kymmenien miljoonien eurojen liikevaihtoa tekevää yritysrypästä.

Toimitusjohtajasta yrittäjäksi: Olen tuntenut itseni yrittäjäksi koko työurani ajan

Ennen Tony Saarinen oli toimitusjohtaja isossa firmassa, nykyään hän on yrittäjä. Saarisella on kaksi periaatetta: pitää tuntea oma bisnes ja rakentaa hyvä tiimi.

Yrityskaupalla yrittäjäksi? Harjoittelu tai palkkatyö on hyvä pohja

Ostamalla olemassa olevan yrityksen ei tarvitse aloittaa kaikkea nollasta, huomauttaa Salpakankaan Lääkintävoimistelu Oy:n yrittäjä ja Vuoden kuntoutusyrittäjäksi valittu Kirsi Miss.

Pariskunta rakensi veneyrityksestä kasvumenestyksen – myyntiopit autokaupasta

Nylunds Boathouse myy kalliita veneitä hienojen videoiden avulla. Liikevaihto kasvaa myös yrityskauppojen kautta.

Raatteen tie johdatti rakennusyrittäjän matkailun pariin

Reima Haapoja muutti Kainuuseen ja vaihtoi yrittäjänä uudelle alalle. Vuodessa hän luonut Raatteen tielle yrittäjien verkoston, jossa kaikki voittavat.

Pariskunta pelasti pikkukylän huoltamon – markkinarako löytyi pienkoneista

Kolmekymppisten Miia ja Joni Behmin huoltoasema on kodinomainen kohtaamispaikka, jossa yksinäinen löytää juttukaverin ja mökkiläinen tapaa paikallisia.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Lataa lisää