Minustako yrittäjä?

Yrittäjä ei voi laskea pelkän starttirahan varaan

Jari Jokilampi

Kirjoittaja on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja.

Yrittäjä ei voi laskea pelkän starttirahan varaan

Starttiraha on äärettömän tärkeä monelle aloittelevalle yrittäjälle, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi.

|

Starttirahalla on erittäin merkittävä rooli monelle aloittelevalle yrittäjälle erityisesti silloin, kun yrittäjyys tulee ajankohtaiseksi työttömyyden jälkeen, eikä yrittäjällä ole käytössään muita tuloja. Yritystä perustettaessa kulut alkavat juosta heti y-tunnuksen hankkimisen jälkeen, mutta tulot tulevat vasta reilulla viiveellä, jos ovat tullakseen.

Starttiraha on periaatteessa melko pieni, noin työttömyysturvan suuruinen rahasumma, mutta yrityksen alkuvaiheessa sen tärkeyttä ei silti voi väheksyä. Yhteiskunnan kannalta starttirahan merkitys on erilaisista työllistämistuista suurin. Se on esimerkiksi julkiselle sektorille myönnettäviä työllistämistukia pitkäaikaisempi: starttirahan saanut yrittäjä nimittäin elättää jatkossa sekä itsensä että työllistää mahdollisesti muitakin.

Pelkän starttirahan varaan yritystä ei kannata kuitenkaan perustaa. Rahasumman voi saada vain puoleksi vuodeksi kerrallaan ja sen saaminen vaatii monen tunnin työurakkaa. Starttirahaan tarvitaan Uusyrityskeskuksen ja TE-toimiston hyväksymä liiketoimintasuunnitelma kannattavuuslaskelmineen, eikä rahaa myönnetä kevein perustein.

Starttirahaa ei voi saada, jos liikeidea ei ole kannattava. Yrityksellä täytyy olla tiedossa maksavia asiakkaita. Starttirahan hakemisen lisäksi aloittelevan yrittäjän tarvitseekin miettiä tarkkaan myyntiä jo ennen liiketoimintasuunnitelman tekoa. Moni sinänsä kiinnostava liikeidea kaatuukin jo ennen starttirahan hakemista siihen, että sekä Uusyrityskeskus että aloitteleva yrittäjä toteavat idean kannattamattomaksi.

Esimerkiksi viime vuonna Uusyrityskeskuksissa käsiteltiin noin 18 000 yritysideaa. Ideoista 7 345 jalostui varsinaiseksi yritystoiminnaksi. Näistä yrityksen perustaneista yrittäjistä noin puolet haki starttirahaa. Starttirahan hakijoista suurin osa saa myönteisen päätöksen, sillä sellaiset yrittäjät, joille starttirahaa ei myönnettäisi, jättävät rahan lopulta hakematta Uusyrityskeskuksen suosituksesta.

Tällä hetkellä starttirahaa voi hakea vain sellainen yrittäjä, joka ei ole vielä aloittanut yritystoimintaansa millään tavalla. Tulevaisuudessa starttirahan merkitys saattaa muuttua. Hallitus on esittämässä eduskunnalle starttirahan muuttamista yritystueksi, jolloin sen voisi saada vasta sitten, kun yritys on todellisuudessa perustettu.

Haki starttirahaa tai ei, aloittelevalle yrittäjälle kannattavuuslaskelmien tekeminen on joka tapauksessa erittäin tärkeää. Työttömyys on aina inhimillinen tragedia, ja jos starttirahan saaneen yrittäjän työt loppuvat, hän jää todella tyhjän päälle. Samalla myös yhteiskunnan panostus yrittäjään valuu hukkaan.

Yrittäjä on ennen kaikkea myyjä

Tyypillinen harhakäsitys on, että myynti on tyrkyttämistä, kirjoittaa NewCo Helsingin Heli Vuoksimaa.

Lattiakauppias Jukka-Pekka Kalliosta tuli Bambumies – ”Nahka pitää luoda vielä monta kertaa”

Itsensä likoon laittaminen ja laaja verkostoituminen ovat olleet toimiva resepti yrittäjyyden alkutaipaleella.

Mistä kumppani yksinyrittäjälle? Yhteistyö johti yhteiseen nimeen

Yrittäjien tiivis yhteistyö edellyttää hyvää henkilökemiaa ja yhteistä visiota.

Vankka kokemus vei yrittäjäksi – valokuvausliike sai hyvän startin

Hanna Ranta uskoo valokuvausliikkeen kannattavan hyvällä palvelulla ja oikealla hinnoittelulla.

Tärkeä oppi: Verkostot auttavat, mutta päätökset on tehtävä yksin

Rovaniemellä jäätelötehdasta pyörittävä Anna-Riikka Lavia hyödyntää paikallista yrittäjäverkostoa.

Lataa lisää