Tilaa uudistunut yrittäjäkirje

Kirjeessä kootusti Kuukauden teema ja paljon yrittäjille hyödyllistä tietoa.

Minustako yrittäjä?

Yrittäjä kaipaa Piilaakson asennetta: Auta muita, hyödyt itsekin

Yrittäjä kaipaa Piilaakson asennetta: Auta muita, hyödyt itsekin

Tio Tikka hyödyntää yrittäjätaustaansa juristina. Hän neuvoo laittamaan sopimukset kuntoon.

|

Kannattaako omasta ideasta huudella heti julkisesti? Moni ajattelee, ettei kannata. Helsinkiläinen yrittäjä ja juristi Tio Tikka on tästä eri mieltä.

– Aika monella on sellainen käsitys, että idealla on jotain arvoa. Yritän usein sanoa, että ideat ovat käytännössä ilmaisia. Toteutuksella se saadaan lentoon – tai tuhotaan, Tikka sanoo.

Moni ryhtyy toteuttamaan ideaansa kaikessa hiljaisuudessa pienellä porukalla. Tikan mielestä kannattaisi ennemmin rummuttaa ideaa avoimesti ja kerätä sillä tavoin ympärilleen paras mahdollinen porukka toteuttajiksi.

– Pitäisi luottaa, ettei kukaan varasta ideaa. Sitä luottamusta ei ole nyt.

Tikka kaipaa Suomeen enemmän Piilaakson annetta.

– Piilaaksossa on tosi hieno asenne, joka voi kuulostaa suomalaisen korvaan jopa karulta: koska koskaan ei voi tietää, mistä seuraava miljardin dollarin startup tulee, kaikki auttavat koko ajan toisiaan. Se on samalla oman edun tavoittelua.

Moni pistää yrityksen pystyyn tutun ihmisen kanssa. Tikka muistuttaa sopimusten tärkeydestä. Hän kohtaa startup-yrityksiä työssään IP- ja teknologiaoikeuteen erikoistuneessa asianajotoimistossa Dottirissa.

– Useimmiten startup on jo aika pitkällä ennen kuin aletaan miettiä osakassopimuksia ja muita. Ne kannattaisi tehdä heti alussa.

– On paljon kivempi pitää ystävyyssuhde kunnossa kuin lähteä riitelemään jostain, usein vielä aika pienistä summista, Tikka jatkaa.

Ravintola-alalle kasvanut

Tikan nimi tuli monelle tutuksi vuonna 2011, kun hän halusi tuoda Helsingin katukuvaan kahvila-auto Camionetten. Nuori yrittäjä törmäsi byrokratiaan, joka melkein esti koko hankkeen. Tapauksesta uutisoitiin laajasti.

Tikka näkee opetukseksi sen, ettei missään vaiheessa kannata luovuttaa.

– Jostain se breikki aina tulee. Auto oli vuoden lojumassa pihalla täysin valmiina. Mutta aivan puskista se juttu lähtikin pyörimään, saatiin luvat ja homma auki.

Tikka on kasvanut yrittäjäperheessä. Hän omistaa äitinsä Asta Nurmilaukkaan kanssa Helsingissä ravintola- ja hotelliyhtiön, johon kuuluvat hotelli Finn ja ravintolat Carelia, KuuKuu, Kuu ja Café Tin Tin Tango sekä viiniä maahantuova Carelia Wines.

– Olen ollut jossain muodossa töissä yrityksessä 10–12-vuotiaasta lähtien.

Nyt Tikka työskentelee juristina noin neljänä päivänä ja yrittäjänä päivän viikossa eli on sivutoiminen yrittäjä. Hänen mielestään roolit on ollut helppo yhdistää.

– Dottirin työkulttuuri ja molempien toimien joustavuus on mahdollistanut näiden yhteensovittamisen hyvin.

Yrittäjänä Tikka on muun muassa mukana tekemässä isompia rekrytointipäätöksiä ja miettimässä toiminnan kehittämistä perheen ulkopuolelta tulleen toimitusjohtajan kanssa.

Tikasta tuntuu, että hänen on melko helppo jakaa vastuuta ja tunnistaa, missä itse ei ole parhaimmillaan.

– Se on mielestäni suhteellisen tärkeä ominaisuus, ja mitä minulla ei ollut nuorempana. Halusin tehdä kaiken itse. Se johti aika montaa kertaa siihen, että tuhlasin aikaa ja rahaa, kun olisin voinut mieluummin luottaa siihen, että muutkin osaavat tehdä niitä asioita enkä ole itse mitenkään korvaamaton.

Vastuuta on jaettava myös jatkossa, sillä Tikka aloittaa syksyllä toisen maisteritutkinnon Hankenilla.

Intuitio ohjaa

Tikka on oppinut luottamaan omaan intuitioonsa huomattavasti paremmin kuin aiemmin.

– Minulla on aina ollut tietyntyyppinen fiilis joistain asioista ensi kosketuksella. Siihen ei nuorempana ole välttämättä uskaltanut luottaa niin paljon, vaan on enemmän kuunnellut muiden mielipiteitä.

Yrittäjä on ymmärtänyt kokemuksen kautta myös validoinnin merkityksen. Kiirehtimisen sijaan on järkevää varmistaa, että tuote tai palvelu vastaa sille asetettuja odotuksia.

– Jossain projekteissa validointi on mennyt vähän puihin. Nykyään on vaihtoehtoja: monet ravintoloitsijat esimerkiksi testaavat kaikki konseptit etukäteen laajasti jossain festivaaleilla tai muualla ennen kuin ne tuodaan kalliiseen käytäntöön. Se on tekemisen arvoinen asia.

Fakta

3 x Yrittäjäksi ryhtyminen

Sivutoiminen vai kokopäiväinen? Tio Tikka on havainnut, että moni nuori yrittäjä pistää yrityksensä pystyyn vaativan työn ohessa. Kannattaa miettiä, miten tällaista ehtii ja jaksaa pidempään. Ehtiikö yritykseen panostaa riittävästi? Tikan mielestä yrittäjyyden pitää olla jo alusta alkaen ajatuksissa koko ajan. Tukiverkkoja on olemassa, eikä hyppy päätoimiseksi yrittäjäksi ole nykyään enää yhtä suuri kuin aiemmin, hän muistuttaa.

Periksiantamattomuus ja oman intuition kuuntelu ovat tärkeitä ominaisuuksia yrittäjälle. Tikka neuvoo tottumaan siihen, että arvostelijoita riittää aina. On opittava luottamaan omaan ideaan, ajatukseen ja toteutukseen. Tee niin hyvin kuin pystyt. Se joko riittää tai ei riitä.

Hanki apua ja auta muita. Etsi ympärillesi ihmisiä, jotka auttavat ja haluavat yrityksen kehittyvän. Tikka mainitsee esimerkkinä Suomen laajat enkelisijoittaja- ja business advisor -verkostot. Mene tapahtumiin, vaihda kortteja ja tutustu ihmisiin. Apua on saatavissa, jos sitä haluaa. Ota haltuun Piilaakson asenne: auta myös muita eteenpäin.

Uupuuko liikeidea? Ehkä voisit ostaa toimivan yrityksen

Yrityksen ostaminen tarjoaa hyvän reitin yrittäjäksi, kunhan tunnistaa myös sen riskit, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskus ry:n Jari Jokilampi.

Sankari, suorasuu tai itsekäs pamppu – millaisina yrittäjät nähdään?

Yritystutkijan mukaan yrittäjät esitetään mediassa usein sankareina. Stereotyyppinen kuva on kuitenkin muuttumassa.

Mistä tunnistaa hyvän yrittäjän? Bisnesenkeli katsoo kolmea H:ta

Ihanneyrittäjä on yhtä aikaa nöyrä, nälkäinen ja inspiroiva, listaa enkelisijoittajien yhdistyksen Fibanin vetäjä Reidar Wasenius.

Miten uusi yritys löytää paikkansa? Markkinarako pitää etsiä tarkkaan

Astialiisan perustaja Tiina Westerlund tekee asiakkailleen salapoliisityötä haluttujen astioiden löytämiseksi.

Yrittäjyydestä aukesi uusi ura loukkaantumisen jälkeen: “Koko elämä uusiksi”

Onnettomuus tai työssä syntynyt vamma voi laittaa urasuunnitelmat uusiksi.

Yrittäjäksi uudelle alalle: Liikeidea kumpusi puhjenneesta renkaasta

Vapaus Bikes Finlandin Mikko Ampujan liikeidea on mullistaa suomalainen työmatkapyöräily.

Nämä ovat yrityksen perustajan yleisimmät sudenkuopat

Yrityksen perustamiseen liittyy aina riskejä. Yllätyksiin on syytä varautua.

Missiona maailman pelastaminen – liikeidea syntyi halusta vaikuttaa

Minna Vidgrénin yritys sai alkunsa, kun hän havahtui ilmastomuutoksen haittoihin.

Yrittäjyys on opettanut enemmän kuin kaikki kouluvuodet yhteensä

Yrittäjyyskurssi muutti ajatteluani. Olen tyytyväinen, että niin kävi, kirjoittaa Puro Cafén Marisa Moilanen.

Lataa lisää