Minustako yrittäjä?

Yrittäjä näki lähiössä hyödyntämätöntä potentiaalia: Asukkaat ottivat kahvilan heti omakseen

Yrittäjä näki lähiössä hyödyntämätöntä potentiaalia: Asukkaat ottivat kahvilan heti omakseen

Linda Mustakari toivoo, että Pupusaari-kahvilat toimivat pelinavauksena lähiöiden palvelujen monipuolistumiselle. Ensimmäinen kahvila avasi ovensa keskellä koronarajoituksia.

| |

Joskus käy niin, että vuosikausien pohdinta jalostuu yritysideaksi. Ikänsä Espoossa ja suurimman osan aikuisikäänsä Kivenlahdessa asunut Linda Mustakari nimittäin harmitteli pitkään, miksi kotilähiössä ruokailu oli mahdollista lähinnä omassa keittiössä. Jos halusi syödä tai kahvitella ulkona, oli aina lähdettävä muualle.

– Totesin, että toivomani kiva kahvila syntyy vain, jos ryhdyn itse hommiin.

Suunnitelma muuttui konkretiaksi vuoden 2019 syksyllä, kun Mustakari huomasi Kivenlahden paraatipaikalla tyhjillään olevan liikehuoneiston. Mustakari pyysi miestään Juhani Kähöstä mukaan kahvilayritykseen, ja päätös oli sillä selvä.

Mustakarin monipuolinen työ- ja yrittäjätausta oli hyödyksi uudenlaisen kahvilan perustamisessa. Kaupallinen tausta yhdistettynä omaan viestintäalan yritykseen ja aiempaan työkokemukseen ravintola-alalta takasi, että Mustakari tiesi tarkkaan, mitä menestyksekäs kahvilakonsepti vaatii.

nimi: Pupusaari Oy
toimiala: kahvila-ravintola
perustettu: 2020
liikevaihto: tavoite ensimmäiselle vuodelle noin 500 000–600 000 euroa
liiketulos: tavoite ensimmäiselle vuodelle 10 prosenttia
henkilöstö: 2 yrittäjää + 6 kokoaikaista + 5 osa-aikaista

Kahvila & Putiikki Pupusaari näkyi Kivenlahdessa jo ennen avajaisiaan. Yrittäjät osallistuttivat yhteisön asukkaita kaikessa, alkaen kahvilan nimen valinnasta.

Mustakarin oma suosikki nimeksi oli Pupusaari, ja myös asiakkaat valitsivat sen nimiehdotuksien joukosta suosikikseen. Pupusaari-nimi tulee Kivenlahden edustalla sijaitsevan, pienen saaren nimestä. Saaren oikea nimi on Kvärlan, mutta kivenlahtelaiset tuntevat sen Pupusaarena, jonne tehdään pakkastalvina eväsretkiä jäitä pitkin.

– Uskoin, että tällä tavoin alueen asukkaat kokevat kahvilan omakseen jo ennen avajaisia, Mustakari kertoo.

Pupusaaren miljöö näyttää luodulta Instagram-kuvaan, eikä se ole sattumaa. Mustakarilla oli alusta alkaen tarkka visio kahvilan brändistä, visuaalisesta ilmeestä ja muistakin yksityiskohdista, kuten taustamusiikista.

Oikeanlaisen tunnelman luomiseen ei tietenkään riitä, että puitteet ovat kunnossa, Mustakari korostaa. Vielä tärkeämpää on välitön, avoin ja lämmin tunnelma, joka syntyy vain oikeita ihmisiä rekrytoimalla.

– Minua kiinnostaa työnantajana enemmän työntekijän asenne kuin ansioluettelo, Mustakari tiivistää.

Hän huomauttaa, että ravintola-alan rekrytoinnit ovat tällä hetkellä työnantajan näkökulmasta tavallista helpompia, sillä alalla on valtavat määrät osaajia työttöminä ja lomautettuina. Pupusaaren yrittäjätkin ovat saaneet jokaiseen avoimeen pestiinsä vähintään 50 hakemusta.

Korona valoi uskoa omaan tekemiseen

Yli vuosikymmenen yrittäjätausta on nostanut Mustakarin stressinsietokyvyn korkealle, mutta koronapandemiaan oli mahdotonta valmistautua ennalta.

Pupusaaren avajaiset oli alun perin tarkoitus järjestää huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna, mutta juuri silloin poikkeuslaki sulki ravintolat ja salli vain ulosmyynnin. Tuoreet kahvilayrittäjät siirsivät avajaisia parilla viikolla, jotta ehtivät tasata pulssia erikoisessa tilanteessa.

– Mielessä pyöri, voiko take-awayna oikeasti myydä niin paljon, että homma kannattaa ja löytääkö kukaan ylipäänsä paikalle. Työnsin kuitenkin sellaiset ajatukset taakse ja muistutin itselleni, että tälle palvelulle on kyllä kysyntää, Mustakari muistelee kevään tilannetta.

Luottamus omaan tekemiseen osoittautui oikeaksi valinnaksi, sillä asiakkaita on riittänyt avajaispäivästä alkaen, usein jonoksi asti.

Mustakari muistuttaa, että menestystä on turha odottaa, jos ei ole valmis tekemään töitä tavoitteensa eteen. Siksi jopa 17 tunnin työpäivät ovat käyneet tutuiksi. Puolison kanssa työskentely on Mustakarille etu, ei rasite.

– Kaikki lähtee tietenkin siitä, että parisuhde on kunnossa, mutta minusta on mahtavaa, että saan työskennellä parhaan kaverini kanssa.

Lähiöiden potentiaali hyödyksi

Kivenlahden Pupusaari sai nopeasti sisarkahvilan, sillä yrittäjäpariskunta avasi heinäkuussa toisen Pupusaaren Soukkaan.

Jos ensimmäisen kahvilan avaaminen keskellä koronarajoituksia herätti ihmettelyä, toisen kahvilan avaaminen kolmen kuukauden päästä sai vähintään yhtä monet kulmat kohoamaan. Mustakarin itsensä mielestä kaikki on kuitenkin mennyt suunnitelmien mukaan, sillä Kivenlahden Pupusaaren ei ollut tarkoituskaan jäädä ainoaksi.

– Meillä on selkeä liiketoimintasuunnitelma ja strategia. Ideamme on olla lähiön oma kahvila, jossa kaikki otetaan vastaan. Liiketoiminnassa pitää aina varautua haasteisiin, ja korona on vain yksi haaste.

Mustakari näkee lähiöissä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Lähiöissä asuu valtavasti ihmisiä eri ikäluokista, taustoista ja elämäntilanteista, mutta silti heitä kohdellaan yhtenäisenä joukkona, joka haluaa vain nukkua kotona ja elää kaiken muun elämänsä muualla.

Kivenlahden Pupusaaren paikalla oli aiemmin kiinteistövälitystoimisto, mikä Mustakarin mukaan kuvaa Espoon liiketilojen tilannetta yleisemminkin: ravintolatoimintaan ei tunnuta kannustavan. Toimistotilan muuttaminen ravintolakäyttöön vaati hänen mukaansa vähintään 20 000 euroa ja tolkuttoman määrän byrokratiaa.

– Jos kärjistäminen sallitaan, Espoossa halutaan jokaiseen kivijalkaan tilitoimisto, mikä johtaa siihen, että ihmiset joutuvat lähtemään palvelujen perässä muualle, vaikka haluaisivatkin kuluttaa lähellä.

Mustakari antaa esimerkin: monelle espoolaiselle ravintolailta vaatii aina matkustamista. Perillä ravintolassa pitää kytätä, että ehtii viimeiseen bussiin tai jättää viinit juomatta, jotta ajokunto säilyy. Tai sitten pitää maksaa taksikyydistä monta kymmentä euroa.

– Jos ravintoloita olisi siinä kotinurkilla, niihin pääsisi kävellen, joten rahaa syömiseen jäisi enemmän ja kaiken lisäksi rahat tulisi käytettyä omiin lähipalveluihin.

Tulevaisuus näyttää Mustakarin mielestä valoisalta ja kiinnostavalta. Hänellä on jo suunnitelmia kolmannesta, neljännestä ja viidennestä Pupusaaresta. Lähiöissä on tarkoitus pysyä jatkossakin, ja Mustakari toivoo, että kahvilat toimivat pelinavauksena lähiöiden palvelujen monipuolistumiselle.

– En todellakaan näe estettä, miksei naapurissa voisi olla tasokas ruokaravintola.

Fakta

3 vinkkiä yrittäjähaaveita hautovalle

1. Numerot edellä. Aina puhutaan, että yrittäjyys vaatii rohkeutta, mutta minusta se vaatii laskemista, laskemista ja laskemista. Jos liiketoiminta on numeroiden valossa kannattavaa, yrittäjyys ei vaadi rohkeutta, vaan sitä, että alkaa tehdä. Jos ei itse usko omaan tekemiseensä, kuka muu sitten uskoo?

2. Etsi roolimalleja. Jos mielessäsi on inspiroiva tyyppi, ota häneen vaikka Instagramissa yhteyttä ja kysy, voisitko jutella hänen kanssaan. Itse tein niin ja sain tällä tavoin monipuolisen kokonaiskuvan siitä, mihin olen ryhtymässä. Yrittäjyys ei suurena osana päivistä ole edes kivaa, joten kokonaiskuva on tärkeä pettymyksen kitkemiseksi. Lisäksi niiltä inspiroivilta tyypeiltä saa vinkkejä siihen, miten selvitä niinä päivinä, kun ei ole kivaa.

3. Ympäröi yrityksesi mukavilla ihmisillä. Yrittäjän jaksamisen kannalta on suuri merkitys, keiden kanssa paahtaa työtä aamuvarhaisesta puoleenyöhön. Homma on huomattavasti mielekkäämpää, jos sitä tekee hauskojen ja tsemppaavien ihmisten parissa.

Vinkit antoi Pupusaari Oy:n ja Mustakari Median yrittäjä Linda Mustakari

Hanna Viertiö-Oja vaihtoi tutkijan uran kuntosaliyrittäjyyteen

Harrastuksena alkaneet valmentajaopinnot sytyttivät kipinän alanvaihtoon. Yrittäjäksi hän lähti ostamalla yrityksen.

Suoraan kansainvälisille vesille: Suomalaisyrittäjät luotsaavat siideriä maailmalle Keski-Euroopasta käsin

Selvä markkinarako ajoi Antti Laukkasen, Ilkka Soinin ja Michael Nordblomin perustamaan Cider Supply Companyn.

Oivallus vei yrittäjäksi – Ajatus hyvästä heijastimesta johdatti kasvun tielle

Ovelia-heijastinolkavyö syntyi, kun tytär nolosteli heijastinliiviä käyttänyttä äitiään. Nyt sivutoimisella yrityksellä on niin paljon kasvun mahdollisuuksia, että yrittäjää hirvittää.

Yrittäjävanhempi lisää todennäköisyyttä lähteä yrittäjäksi

Oman lähipiirin esimerkki, asenteet ja tuki vaikuttavat vahvasti yrittäjyysunelman kehittymiseen. Yrittäjyyshaaveita kannattaa tukea myös korkeakoulussa, osoittaa uusi tutkimus.

Vastuullisuudesta kilpailuvaltti: Optikkoliike päätti erottua vastuullisilla kehyksillä

Vastuullisuudesta kehittyi tapa erottua alalla, joka on todella kilpailtu ja vahvasti ketjuuntunut, kertoo tamperelaisen Kind Opticalin yrittäjä Lauri Rikkonen.

Kun sopivaa palvelua ei löytynyt, Siiri Jokinen päätti perustaa oman yrityksen

Espoolainen abi oivalsi liikeidean, joka ratkaisee monelle lukiolaiselle tutun ongelman. Nyt vanhojentansseissa käytettävät mekot eivät jää kaappiin roikkumaan.

Olisiko minusta yrittäjäksi? Kevytyrittäjyys on pehmeä lasku yrittäjyyteen

Kevytyrittäjäksi voi ryhtyä nopealla aikataululla, kun laskutettavaa työtä syntyy. Kevytyrittäjyys on myös hyvä tapa kokeilla yrittäjyyttä.

Oivallus teki Antti Sipilästä yrittäjän – Kahteen kertaan

OneMinStoryn ja Honey Foodsin yrittäjä Antti Sipilä tietää, että arki kahden yrityksen kanssa sujuu, kun opettelee delegoimaan.

Franchising-yrittäjä saa ketjulta taustatukea ja uskottavuutta

Franchising-maksut saattavat pelottaa monia, mutta valmiin konseptin voi nähdä myös ajansäästönä, kirjoittaa henkilöstöpalveluja tarjoavan Eezy VMP:n Hyvinkäällä, Riihimäellä ja Järvenpäässä toimiva yrittäjä Jukka Korhonen.

Lataa lisää