Minustako yrittäjä?

Yrittäjäksi muuttotappiopaikkakunnalle – Yksityinen lääkäriketju pyrkii tuomaan Kainuuseen hyvää
Kainuu tuli Marjo Pantille tutuksi, kun hän opiskeli maakunnassa urheilulukiossa.

Yrittäjäksi muuttotappiopaikkakunnalle – Yksityinen lääkäriketju pyrkii tuomaan Kainuuseen hyvää

Erikoislääkäri Marjo Pantti toivoo vastaperustetun MediEllenin tuovan helpotusta syrjäseutujen lääkäripulaan.

| |

”Olisipa mukava päästä eroon yövuoroista ja päästä samalla kehittämään itseään.” Näin pohti erikoislääkärinä toimiva Marjo Pantti pari vuotta sitten. Pantti viimeisteli erikoistumisopintojaan Helsingissä.

Ajatus yrittäjyydestä jäi kytemään. Kun koronakriisi puhkesi keväällä ja Pantti oli lomalla, ajatus alkoi käydä hiljalleen toteen.

– Kaipasin elämänvaiheeseen jotain uutta. Olin työskennellyt aiemmin Kainuussa ja tiesin, että siellä on huutava tarve lääkäripalveluille. Oma yritysidea oli kytenyt mielessä jo jonkin aikaa, mutta nyt kun koko maailma pysähtyi, oli aikaa pohtia suunnitelmaa tarkemmin ja ryhtyä toimeen, Pantti kertoo.

Pantti teki kevään aikana tarkat suunnitelmat ja laskelmat sille, millainen oma yksityinen lääkäriasema voisi olla. Laajasta verkostosta oli apua.

– Tein yrittäjäystävien, lääkärikollegoiden ja ekonomiystävien kanssa laskelmia, voisiko tämä olla oikeasti järkevää ja kannattavaa. Laskelmat näyttivät positiivisilta, joten päätös yrityksen perustamisesta oli helppo tehdä, Pantti sanoo.

Yrittäjän vapaus innosti

Pantti kiersi huhti-toukokuun ajan kainuulaisia paikkakuntia läpi ja etsi samalla sopivia toimipisteitä. Ne löytyivät lopulta Kuhmosta, Sotkamosta ja Suomussalmelta.

– Sopivien paikkojen löytäminen oli lopulta helppoa, koska Kainuussa on paljon vapaita toimitiloja. Meidän täytyi vain löytää tälle alalle sopivat paikat. Lääkärikeskuksessa vaaditaan äänieristystä, esteetöntä kulkua ja vesipistettä jokaiseen toimenpidehuoneeseen.

Kuka: Marjo Pantti
Ikä: 35
Kotipaikka: Sotkamo
Tavoite yrittäjänä: Tuoda lääkäripalvelut lähelle maaseutukuntien asukkaita.

Myös investointeja tarvittiin. Yksityiset lääkärikeskukset eivät voi hakea avoimesti rahoitusta, joten Pantti keräsi säästönsä ja haki pankista lainaa.

Lainan saamista helpottaa, että yrittäjä tekee konkreettiset laskelmat ja toimittaa tarvittavat dokumentit rahoittajalle hyvissä ajoin.

Hyppy yrittäjäksi on vaatinut ison askeleen sairaalatyöstä operatiiviseksi johtajaksi.

– Lääkärinä olin tottunut siihen, että kaikki on asiakkaita myöten valmiina paikalla ja itse saavun vain tekemään oman roolini. Yrittäjyyteen kuuluu paljon paperitöitä ja organisointia, mutta toisaalta on ihan mahtavaa, että saan itse sanella miten, milloin ja millä välineillä teen työni, Pantti sanoo.

Oman yrityksen perustaminen on vaatinut Pantin mukaan ennen kaikkea intohimoa. Projektia on ollut toisaalta helppo viedä eteenpäin, kun kollegat ovat olleet kiinnostuneita.

– Ajattelin, että kun olemme Kainuussa ja etäällä kasvukeskuksista, on iso riski löytää riittävästi asiantuntijoita töihin. On ollut ilo huomata, että asiantuntijoita onkin ollut helppo löytää ja meille olisi koko ajan tulossa lisää työntekijöitä.

Hyvää koko alueelle

MediEllen avautui syyskuun alkupuolella, ja myös asiakkaat ovat löytäneet hyvin paikalle heti ensimmäisestä viikosta saakka.

– Se johtuu varmasti osin siitä, että olemme panostaneet paljon markkinointiin sekä somessa että ihan lehti-ilmoitusten muodossa.

Pantti toivoo, että MediEllen voi toimia myös yhteiskunnallisena vaikuttajana.

– Helsingissä näin, miten helposti erikoislääkärillekin pääsee halutessaan vaikka samana päivänä. Täällä Kainuussa ihmiset ovat ihan eri asemassa, eikä terveyskeskuksessa ole tarjolla lääkäriä välttämättä edes joka päivä. Asiakkaat ovat olleet valtavan kiitollisia, että he pääsevät lääkäriin.

Pantin visiona ja tavoitteena on monipuolistaa koko alueen terveydenhuollon palveluntarjontaa.

– Keskussairaalassakin on pulaa tiettyjen alojen erikoisosaajista. Olemme löytäneet meille töihin sellaisia asiantuntijoita, joita alueella ei ehkä ennen ole ollut.

Kasvu kiinnostaa

Jos MediEllenin ensimmäinen vuosi sujuu yhtä hyvällä mallilla kuin yrityksen ensimmäinen kuukausi, voi edessä olla myös laajenemissuunnitelmia.

– Päivätoiminta on tarkoitus saada ensin hyvin pyörimään, mutta jos suunta jatkuu yhtä nousujohteisena, kasvu esimerkiksi Kajaanin suuntaan kiinnostaa toki. Myös työterveydenhuoltoa kysytään jo paljon ja alueella olisi sille tarvetta, Marjo Pantti pohtii.

Pantti toimii operatiivisesta roolistaan huolimatta itsekin lääkärinä muutamana päivänä viikossa. Päivystyslääkärin työhön verrattuna yrittäjyys on näin alkuun tuntunut Pantin mukaan leppoisalta.

– Gynekologina olin tottunut siihen, että olen päivystäessä parissa minuutissa hätäsektiovalmiudessa ja esimerkiksi vielä kesällä tein jopa satatuntisia työviikkoja sairaalalla. Yrittäjänä minun ei tarvitse laittaa itseäni niin tiukille, vaan voin itse päättää omat työaikani.

Aiempi työkokemus on myös auttanut laittamaan asioita oikeaan perspektiiviin.

– Yrittäjänä kohtaan myös päivittäin monenlaisia haasteita ja ongelmia, joita pääsen ratkaisemaan, mutta toistaiseksi vielä kenenkään elämä ei ole ollut niistä ratkaisuista kiinni, kuten sairaalatöissä.

Fakta

3 x Marjo Pantin vinkit yrityksen perustamiseen

Tee pohjatyöt kunnolla. Selvitystyön tekeminen on erittäin tärkeää. Aloita suunnitelmien teko selvittämällä palvelun tarve alueella ja mahdollisuudet toimia siellä.

Muista rahoitus. Tee rahoituslaskelmat huolellisesti ja totuudenmukaisesti. Rahoituslaskelmia tehdessä on hyvä huomioida, ettei palvelua välttämättä myydä heti alussa täydellä teholla.

Kysy muilta. Kerro yritysideasta rohkeasti ja hyödynnä verkostojen apu. Sparrailuapua voi löytää esimerkiksi ystäväpiiristä ja omista kollegoista.

Hanna Viertiö-Oja vaihtoi tutkijan uran kuntosaliyrittäjyyteen

Harrastuksena alkaneet valmentajaopinnot sytyttivät kipinän alanvaihtoon. Yrittäjäksi hän lähti ostamalla yrityksen.

Suoraan kansainvälisille vesille: Suomalaisyrittäjät luotsaavat siideriä maailmalle Keski-Euroopasta käsin

Selvä markkinarako ajoi Antti Laukkasen, Ilkka Soinin ja Michael Nordblomin perustamaan Cider Supply Companyn.

Oivallus vei yrittäjäksi – Ajatus hyvästä heijastimesta johdatti kasvun tielle

Ovelia-heijastinolkavyö syntyi, kun tytär nolosteli heijastinliiviä käyttänyttä äitiään. Nyt sivutoimisella yrityksellä on niin paljon kasvun mahdollisuuksia, että yrittäjää hirvittää.

Yrittäjävanhempi lisää todennäköisyyttä lähteä yrittäjäksi

Oman lähipiirin esimerkki, asenteet ja tuki vaikuttavat vahvasti yrittäjyysunelman kehittymiseen. Yrittäjyyshaaveita kannattaa tukea myös korkeakoulussa, osoittaa uusi tutkimus.

Vastuullisuudesta kilpailuvaltti: Optikkoliike päätti erottua vastuullisilla kehyksillä

Vastuullisuudesta kehittyi tapa erottua alalla, joka on todella kilpailtu ja vahvasti ketjuuntunut, kertoo tamperelaisen Kind Opticalin yrittäjä Lauri Rikkonen.

Kun sopivaa palvelua ei löytynyt, Siiri Jokinen päätti perustaa oman yrityksen

Espoolainen abi oivalsi liikeidean, joka ratkaisee monelle lukiolaiselle tutun ongelman. Nyt vanhojentansseissa käytettävät mekot eivät jää kaappiin roikkumaan.

Yrittäjä näki lähiössä hyödyntämätöntä potentiaalia: Asukkaat ottivat kahvilan heti omakseen

Linda Mustakari toivoo, että Pupusaari-kahvilat toimivat pelinavauksena lähiöiden palvelujen monipuolistumiselle. Ensimmäinen kahvila avasi ovensa keskellä koronarajoituksia.

Olisiko minusta yrittäjäksi? Kevytyrittäjyys on pehmeä lasku yrittäjyyteen

Kevytyrittäjäksi voi ryhtyä nopealla aikataululla, kun laskutettavaa työtä syntyy. Kevytyrittäjyys on myös hyvä tapa kokeilla yrittäjyyttä.

Oivallus teki Antti Sipilästä yrittäjän – Kahteen kertaan

OneMinStoryn ja Honey Foodsin yrittäjä Antti Sipilä tietää, että arki kahden yrityksen kanssa sujuu, kun opettelee delegoimaan.

Lataa lisää