Minustako yrittäjä?

Yrittäjäksi muuttotappiopaikkakunnalle – Yksityinen lääkäriketju pyrkii tuomaan Kainuuseen hyvää
Kainuu tuli Marjo Pantille tutuksi, kun hän opiskeli maakunnassa urheilulukiossa.

Yrittäjäksi muuttotappiopaikkakunnalle – Yksityinen lääkäriketju pyrkii tuomaan Kainuuseen hyvää

Erikoislääkäri Marjo Pantti toivoo vastaperustetun MediEllenin tuovan helpotusta syrjäseutujen lääkäripulaan.

| |

”Olisipa mukava päästä eroon yövuoroista ja päästä samalla kehittämään itseään.” Näin pohti erikoislääkärinä toimiva Marjo Pantti pari vuotta sitten. Pantti viimeisteli erikoistumisopintojaan Helsingissä.

Ajatus yrittäjyydestä jäi kytemään. Kun koronakriisi puhkesi keväällä ja Pantti oli lomalla, ajatus alkoi käydä hiljalleen toteen.

– Kaipasin elämänvaiheeseen jotain uutta. Olin työskennellyt aiemmin Kainuussa ja tiesin, että siellä on huutava tarve lääkäripalveluille. Oma yritysidea oli kytenyt mielessä jo jonkin aikaa, mutta nyt kun koko maailma pysähtyi, oli aikaa pohtia suunnitelmaa tarkemmin ja ryhtyä toimeen, Pantti kertoo.

Pantti teki kevään aikana tarkat suunnitelmat ja laskelmat sille, millainen oma yksityinen lääkäriasema voisi olla. Laajasta verkostosta oli apua.

– Tein yrittäjäystävien, lääkärikollegoiden ja ekonomiystävien kanssa laskelmia, voisiko tämä olla oikeasti järkevää ja kannattavaa. Laskelmat näyttivät positiivisilta, joten päätös yrityksen perustamisesta oli helppo tehdä, Pantti sanoo.

Yrittäjän vapaus innosti

Pantti kiersi huhti-toukokuun ajan kainuulaisia paikkakuntia läpi ja etsi samalla sopivia toimipisteitä. Ne löytyivät lopulta Kuhmosta, Sotkamosta ja Suomussalmelta.

– Sopivien paikkojen löytäminen oli lopulta helppoa, koska Kainuussa on paljon vapaita toimitiloja. Meidän täytyi vain löytää tälle alalle sopivat paikat. Lääkärikeskuksessa vaaditaan äänieristystä, esteetöntä kulkua ja vesipistettä jokaiseen toimenpidehuoneeseen.

Kuka: Marjo Pantti
Ikä: 35
Kotipaikka: Sotkamo
Tavoite yrittäjänä: Tuoda lääkäripalvelut lähelle maaseutukuntien asukkaita.

Myös investointeja tarvittiin. Yksityiset lääkärikeskukset eivät voi hakea avoimesti rahoitusta, joten Pantti keräsi säästönsä ja haki pankista lainaa.

Lainan saamista helpottaa, että yrittäjä tekee konkreettiset laskelmat ja toimittaa tarvittavat dokumentit rahoittajalle hyvissä ajoin.

Hyppy yrittäjäksi on vaatinut ison askeleen sairaalatyöstä operatiiviseksi johtajaksi.

– Lääkärinä olin tottunut siihen, että kaikki on asiakkaita myöten valmiina paikalla ja itse saavun vain tekemään oman roolini. Yrittäjyyteen kuuluu paljon paperitöitä ja organisointia, mutta toisaalta on ihan mahtavaa, että saan itse sanella miten, milloin ja millä välineillä teen työni, Pantti sanoo.

Oman yrityksen perustaminen on vaatinut Pantin mukaan ennen kaikkea intohimoa. Projektia on ollut toisaalta helppo viedä eteenpäin, kun kollegat ovat olleet kiinnostuneita.

– Ajattelin, että kun olemme Kainuussa ja etäällä kasvukeskuksista, on iso riski löytää riittävästi asiantuntijoita töihin. On ollut ilo huomata, että asiantuntijoita onkin ollut helppo löytää ja meille olisi koko ajan tulossa lisää työntekijöitä.

Hyvää koko alueelle

MediEllen avautui syyskuun alkupuolella, ja myös asiakkaat ovat löytäneet hyvin paikalle heti ensimmäisestä viikosta saakka.

– Se johtuu varmasti osin siitä, että olemme panostaneet paljon markkinointiin sekä somessa että ihan lehti-ilmoitusten muodossa.

Pantti toivoo, että MediEllen voi toimia myös yhteiskunnallisena vaikuttajana.

– Helsingissä näin, miten helposti erikoislääkärillekin pääsee halutessaan vaikka samana päivänä. Täällä Kainuussa ihmiset ovat ihan eri asemassa, eikä terveyskeskuksessa ole tarjolla lääkäriä välttämättä edes joka päivä. Asiakkaat ovat olleet valtavan kiitollisia, että he pääsevät lääkäriin.

Pantin visiona ja tavoitteena on monipuolistaa koko alueen terveydenhuollon palveluntarjontaa.

– Keskussairaalassakin on pulaa tiettyjen alojen erikoisosaajista. Olemme löytäneet meille töihin sellaisia asiantuntijoita, joita alueella ei ehkä ennen ole ollut.

Kasvu kiinnostaa

Jos MediEllenin ensimmäinen vuosi sujuu yhtä hyvällä mallilla kuin yrityksen ensimmäinen kuukausi, voi edessä olla myös laajenemissuunnitelmia.

– Päivätoiminta on tarkoitus saada ensin hyvin pyörimään, mutta jos suunta jatkuu yhtä nousujohteisena, kasvu esimerkiksi Kajaanin suuntaan kiinnostaa toki. Myös työterveydenhuoltoa kysytään jo paljon ja alueella olisi sille tarvetta, Marjo Pantti pohtii.

Pantti toimii operatiivisesta roolistaan huolimatta itsekin lääkärinä muutamana päivänä viikossa. Päivystyslääkärin työhön verrattuna yrittäjyys on näin alkuun tuntunut Pantin mukaan leppoisalta.

– Gynekologina olin tottunut siihen, että olen päivystäessä parissa minuutissa hätäsektiovalmiudessa ja esimerkiksi vielä kesällä tein jopa satatuntisia työviikkoja sairaalalla. Yrittäjänä minun ei tarvitse laittaa itseäni niin tiukille, vaan voin itse päättää omat työaikani.

Aiempi työkokemus on myös auttanut laittamaan asioita oikeaan perspektiiviin.

– Yrittäjänä kohtaan myös päivittäin monenlaisia haasteita ja ongelmia, joita pääsen ratkaisemaan, mutta toistaiseksi vielä kenenkään elämä ei ole ollut niistä ratkaisuista kiinni, kuten sairaalatöissä.

Fakta

3 x Marjo Pantin vinkit yrityksen perustamiseen

Tee pohjatyöt kunnolla. Selvitystyön tekeminen on erittäin tärkeää. Aloita suunnitelmien teko selvittämällä palvelun tarve alueella ja mahdollisuudet toimia siellä.

Muista rahoitus. Tee rahoituslaskelmat huolellisesti ja totuudenmukaisesti. Rahoituslaskelmia tehdessä on hyvä huomioida, ettei palvelua välttämättä myydä heti alussa täydellä teholla.

Kysy muilta. Kerro yritysideasta rohkeasti ja hyödynnä verkostojen apu. Sparrailuapua voi löytää esimerkiksi ystäväpiiristä ja omista kollegoista.

Franchising-yrittäjä saa ketjulta taustatukea ja uskottavuutta

Franchising-maksut saattavat pelottaa monia, mutta valmiin konseptin voi nähdä myös ajansäästönä, kirjoittaa henkilöstöpalveluja tarjoavan Eezy VMP:n Hyvinkäällä, Riihimäellä ja Järvenpäässä toimiva yrittäjä Jukka Korhonen.

Uteliaisuus voitti: Jollaksen kartanon yrittäjä painaa pitkää päivää palkkatyön ohella

Antti Tuomola yhdisti yrittäjyyden ja palkkatyön, koska halusi oppia uutta.

Nettivideoista tuotantoyhtiöksi – Justimus Filmsin tähdet päätyivät yrittäjiksi puolivahingossa

YouTubesta ja tv:stä tutun Justimus Filmsin yrittäjät pyörittivät toimintaa vuosia verokortilla. Lopulta yrityksen perustaminen oli järkiratkaisu.

Korona pakotti nopeisiin toimiin: Yrittäjä vei yritystreffit verkkoon kuukaudessa

Anneli Komi myöntää, että epävarmuus nousi keväällä uusiin sfääreihin.

Pohjoismaista startup-osaamista Afrikkaan: ”Haluamme auttaa nuoria johtamaan muutosta”

Nuorilla on ratkaiseva rooli Afrikan tulevaisuuden muovaamisessa. Pohjoismainen projekti haluaa luoda kontakteja Afrikan 54 maahan ja auttaa uuden bisneskulttuurin rakentamisessa.

Ekologisilla ruseteilla EM-kilpailuja kohti – Yrittäjyyskurssilla syntynyt yritys opettaa työelämätaitoja

Uskalla yrittää -kilpailun voittajayritys Jalo NY syntyi, kun viallinen rusetti häiritsi ylioppilasjuhlia. Nuorille yrittäjille yrittäjyys on myös keino työllistää itsensä kesällä.

Entä jos menetän työkykyni? 4 kysymystä pysyvästä työkyvyttömyydestä

Yritys voi joutua tiukkaan tilanteeseen, jos yrittäjä menettää työkykynsä esimerkiksi onnettomuuden takia. Vakuuttamisen asiantuntija vastaa pysyvään työkyvyttömyyteen liittyviin kysymyksiin.

Älä anna koronan haudata yrittäjyyshaavetta

Koronakriisin takia moni yritys joutuu lopettamaan toimintansa tai muuttamaan toimintamalliaan. Pandemian seurauksena yrityskanta uudistuu ja syntyy tilaa uudelle yrittäjyydelle, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Mikä sai lähtemään yrittäjäksi? Oma yritys toi vaihtoehdon määräaikaisille työsopimuksille

Amanihoiva Kotihoidon Faisa Egge lähti yrittäjäksi kahdeksan vuotta sitten. Häntä on motivoinut yrittäjyydessä se, että yrittäjänä hän saa tehdä arvojensa mukaista työtä.

Lataa lisää