Minustako yrittäjä?

Yrittäjien parhaat päätökset: verkostot ytimessä
Katja Noponen perusti nimeään kantavan yrityksensä 26-vuotiaana.

Yrittäjien parhaat päätökset: verkostot ytimessä

Verkostot rakentavat uskottavuutta. Katja Noponen muistuttaa myös työmäärästä.

|

Kotona työskentelevälle pienyrittäjälle yrittäjäuran paras päätös liittyy usein oman työtilan hankkimiseen ja verkostoitumiseen. Kasvua tavoitteleva yrittäjä puolestaan tekee päätöksen ottaa riskejä.

Yrittäjä ei osannut pelätä

Katja Noposen perustama Katja Noponen Oy on kasvanut nopeasti koko maan laajuiseksi valmennus- ja kuntoutusalan yritykseksi, jonka palveluiden kautta työllistyy vuosittain tuhansia henkilöitä.

Noposen mielestä yksi yrityksen kannalta parhaista päätöksistä oli perustaa se nuorena. Noponen oli 26-vuotias, kun päätös omaa nimeä kantavasta yrityksestä syntyi. Liiketoimintasuunnitelma on avainasemassa yritystä perustettaessa.

– Olin aina ajatellut päätyväni yrittäjäksi. Olin tuolloin töissä pienessä koulutusalan yrityksessä, jonka toimitusjohtajan sairastuttua minulle aukesi mahdollisuus perustaa oma yritys. Koska olin niin nuori, en osannut murehtia yrittäjyyden huonoista puolista ja esimerkiksi omien työntekijöiden palkkaamisesta.

Pelottomuus koitui eduksi, sillä Noposen yritys työllisti jo alle puolen vuoden kuluttua viisi henkilöä. Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin, työntekijöitä on lähes 70 noin 30 eri paikkakunnalla.

– Olen kunnianhimoinen ja olen pitänyt kiinni siitä, että tarjoan vain korkeaa laatua. En kilpaile hinnalla, joten minua ei harmita, vaikka häviäisimme kaupan hinnan takia. Tiedän, että asiakkaamme haluavat viime kädessä hyvän lopputuloksen ja sen meiltä saa.

Tie huipulle ei ole syntynyt helpolla, sen Noponen on joutunut oppimaan kantapään kautta.

– Jokainen tilikausi täytyy katsoa läpi omanaan. Vaikka takana olisi hieno vuosi, yrittäjä ei voi tuudittautua siihen, että seuraavakin vuosi olisi yhtä hyvä. Huonoina aikoina on yritettävä löytää vaihtoehtoisia kanavia tekemiseen.

Yrittäjän pitää myös varautua paiskimaan töitä.

– Jos ajattelee, että perustaa yrityksen ja rahaa alkaa virrata ovista ja ikkunoista, on väärällä alalla.

Noposen mielestä työn täytyy olla yrittäjälle intohimo ja alkuun koko elämä.

– Olen laskenut, että olen tehnyt ensimmäisen kymmenen vuoden aikana kahdenkymmenen vuoden työtunnit. Työasiat ovat olleet läsnä kaikkialla: vastasin työmeileihin jopa synnytyssalissa. Se on kuitenkin pieni hinta siitä, että saan johtaa isoa, menestyvää yritystä, jolla menee hyvin. Saan tehdä työtä, jolla on sekä minulle että asiakkailleni iso merkitys.

Verkostoituminen auttoi alkuun

Vantaalaisen Hellin Saarelaisen tie yrittäjäksi alkoi, kun perheen ja työn yhdistäminen palkkatyössä tuntui liian vaikealta.

Kirjanpitäjänä työskennelleen Saarelaisen tilitoimisto Tilikirjaamo syntyi vuonna 2013. Saarelainen kokee elämänlaatunsa parantuneen välittömästi yrityksen perustamisen jälkeen.

– Oman elämäni kannalta yrityksen perustaminen ylipäätään oli paras tekemäni päätös.

Saarelaisen mielestä yrityksen kannalta tärkeää on ollut se, että hän on pitänyt yrittäjänä kiinni omasta linjastaan.

– Olen ollut oma itseni, ja se on kannattanut. Asiakkaani ovat löytäneet minut hitaasti, suositusten kautta. Olen tyytyväinen, etten missään vaiheessa ole yrittänyt esittää sellaista, mitä en ole.

Verkostoituminen heti yrittäjyyden alkutaipaleella on tuottanut tulosta.

– Varsinkin alussa kävin esittäytymässä vähän joka paikassa. Liityin naisyrittäjäverkostoon ja puhuin paljon ääneen siitä, kuka olen, mikä yritykseni on ja millaisia asiakkaita etsin.

Yksin yritystään pyörittävälle kirjanpitäjälle verkostot ovat edelleen tärkeässä roolissa.

– Olen ollut tyytyväinen siihen, että olin perustamassa kirjanpitäjien omaa Facebook-ryhmää. Moni muukin kirjanpitäjä ja talousalalla työskentelevä työskentelee yksin, joten on hienoa, että meillä on sähköinen yhteisö, jossa voimme pohtia alalla tapahtuvia asioita.

Hyvänä päätöksenä Saarelainen pitää myös oman työhuoneen hankkimista. Oma työtila vetää selkeämmän rajan kodin ja työn välille.

– Aiemmin tunsin olevani koko ajan töissä. En missään tapauksessa halua tehdä edes kahdeksantuntisia työpäiviä, joten työn ja muun elämän sovittaminen sujuu paljon paremmin, kun työn voi pitää poissa kotoa.

Saarelaisen mukaan oman tilitoimiston pyörittämisessä on auttanut se, että hän on tiennyt alusta saakka, mitä kirjanpitäjältä odotetaan. Saarelainen on toiminut aiemmin kauppiaana ja ollut siten kirjanpitäjän asiakas.

– Tiesin, mitä yrittäjyys on, enkä suhtautunut tähän yhtä idealistisesti kuin edellisen yritykseni kanssa. Nykyinen yritykseni kehittyy pikku hiljaa ja tärkeintä on ollut, että olen pystynyt elättämään sen kautta itseni. Olen vasta viime aikoina keksinyt, mihin voisin erikoistua. Varsinaista hissipuhetta en ole suunnitellut vieläkään.

Hyvien päätösten jatkumo

Monesti hyvät päätökset johtavat entistä parempiin päätöksiin. Sen tietää Turusta ponnistaneen, asiakaskokemustietopalvelua kehittävän Feedbacklyn toimitusjohtaja Jaakko Männistö.

– Perustimme Feedbacklyn sillä idealla, että kokeilemme yhden kesän ajan saammeko tällaisen yrityksen pyörimään. Feedbacklyn kannalta paras päätös oli se, että uskalsimme jatkaa työtä yrityksen parissa sen kesän jälkeen.

Pian jatkopäätöksen jälkeen Männistö palkkasi yhtiökumppaneidensa kanssa ensimmäisen työntekijän. Sittemmin mukaan liittyi myös uusia yhtiökumppaneita ja sijoittajia.

– Se, että uskalsimme antaa osan omistuksesta pois, auttoi meitä saamaan sellaista apua, jota tarvitsimme. Uskallus poiki meille rahoitusta ja auttoi siten kasvamaan.

Feedbacklyn tavoitteena on auttaa yrityksiä lisäämään myyntiä erilaisista palvelupisteistä keräämänsä asiakaskokemustiedon avulla. ​Tiedon avulla asiakkaille voidaan kohdentaa älykkäitä kampanjoita ja kasvattaa asiakkaiden myyntiä.

Männistö kertoo, että sopivaa apua löytyi myös turkulaisesta yrityskiihdyttämöstä.

– Tulimme yhden kouluttajan kanssa hyvin juttuun ja päädyimme tekemään yhteistyötä. Tämä kouluttaja päätyi sittemmin yrityksen yhdeksi omistajaksi. Olimme suunnitelleet kiihdyttämöohjelmaan hakemista, mutta mukana oli ripaus hyvää tuuria. Feedbacklyn kasvu on ollut tavallaan seurausta tekemiemme hyvien päätösten jatkumosta.

Työhuone kaupungilla

Oululaisen GreenDreams Oy:n yrittäjän Minna Hännisen mielestä hänen kymmenvuotisen yrittäjätaipaleensa paras päätös on ehdottomasti ollut oman työtilan hankkiminen. Työtila on tuonut puutarhasuunnitelmia tekevälle yksinyrittäjälle uskottavuutta ja mahdollisuuden verkostoitua aiempaa paremmin.

– Tein aiemmin töitä kotona. Siinä on puolensa, mutta yksinyrittäjä on kotona totaalisen yksin. Toimistoni on ollut nyt jo muutaman vuoden kaupungilla, ja siitä on ollut valtava apu. Verkostoituminen on kaupungin keskustassa paljon tehokkaampaa, sillä kukaan ei hae yrittäjää kotoa.

Hänninen pitää hyvänä päätöksenä myös sitä, että on pienyrittäjänä ylipäätään lähtenyt verkostoitumaan.

– Puutarha-alalla yrittäminen on yhtä aaltoliikettä ja hyvin kausiluontoista: välillä asiakkaita on todella mukavasti ja välillä ei ollenkaan. Muiden yrittäjien vertaistuki on ollut kullanarvoista. Vaikka esimerkiksi Yrittäjänaisissa on yhtä paljon toimialoja kuin jäseniä, aina löytyy joku, joka on ollut samanlaisessa tilanteessa.

Verkostojen löytäminen on auttanut Hännistä oppimaan, ettei yksinyrittäjän tarvitse osata kaikkea itse.

– Suosittelujen kautta olen tutustunut uusiin yhteistyökumppaneihin, viherrakentajiin ja tavarantoimittajiin.

Yhteistyö muiden yrittäjien kanssa on poikinut GreenDreamsille myös laajempia kumppanuuksia.

– Aloittaessani yrittäjänä en osannut kuvitella itseäni messunjärjestäjänä. Nyt keväällä pääsin silti järjestämään sisustussuunnittelijan ja kiinteistönvälittäjän kanssa pienet messut, jotka poikivat jälleen uusia työtilaisuuksia.

Controllerista kaupalliseksi taiteilijaksi: Laura Huhtakallio vaihtoi palkkatyön taiteeseen, mutta excelistä hän ei luovu

Nurkissa lojuvat taulut muuttivat Laura Huhtakallion elämän suunnan. Hänestä tuli taiteilija, jonka maalaukset liikkuvat somessa uudelle omistajalle vain minuuteissa.

Nälkä oppia vei yrittäjäkaksikon täysin uudelle alalle

Tiivis yhteys asiakkaisiin on ohjannut vertikaaliviljelyyn erikoistuneen Pinoa Foodsin toimintaa alusta pitäen. Asiakaspalaute ja data ovat tärkeitä kehityksen moottoreita.

Tunnettu talouden ennustaja ryhtyi yrittäjäksi – ”Haaveeni on ollut päästä työllistämään myös muita”

Palkkatyössä tehty havainto jalostui Juha Itkosen mielessä menestyksekkääksi yritysideaksi. Kulunut puoli vuotta yrittäjänä on ollut nousujohteista oppimiskäyrää.

Autokauppiaat jättivät hyväpalkkaisen työnsä ja perustivat ravintolan – tavoitteena olla Suomen paras

Kilpailtu toimiala pakottaa erottautumaan muista. Tony Branderin ja Mikko Vettenrannan ravintolan ruokalistalla on karhua ja sirkkoja.

Tutkija teki ison uraloikan tofuyrittäjäksi – rutiinit vaihtuivat yllätyksiin

Ha Hoangin äidin huippuunsa hioma tofuresepti kannusti perustamaan oman yrityksen Mama Mem'sin.

Raatteen tie johdatti rakennusyrittäjän matkailun pariin

Reima Haapoja muutti Kainuuseen ja vaihtoi yrittäjänä uudelle alalle. Vuodessa hän luonut Raatteen tielle yrittäjien verkoston, jossa kaikki voittavat.

Rakkaus savustettuun lihaan tempaisi yrittäjäksi – taakse jäi päivätyö hitsaajana

Salolainen Jari-Jukka Kallunki aloitti yrittämisen itse rakentamillaan savustamilla. Nyt hän on tapahtumia kiertävä ruokayrittäjä ja tuore ravintoloitsija.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

Lataa lisää