Minustako yrittäjä?

Yrittäjyydestä aukesi uusi ura loukkaantumisen jälkeen: “Koko elämä uusiksi”
Emma Holmbergin mukaan yrittäjäksi ryhtymistä helpotti se, ettei täysin vastaavanlaista yritystä löytynyt Suomesta. Harvinainen idea on tosin teettänyt lisätöitä, sillä asiakkaille täytyy usein kertoa, mitä kaikkea yritys voi tarjota.

Yrittäjyydestä aukesi uusi ura loukkaantumisen jälkeen: “Koko elämä uusiksi”

Onnettomuus tai työssä syntynyt vamma voi laittaa urasuunnitelmat uusiksi.

|

Päätös yrittäjäksi ryhtymisestä ei välttämättä ole helppo, kun työuraa joutuu miettimään uusiksi terveydellisten haasteiden tai loukkaantumisen vuoksi.

Maalaustöitä tekevän Rock Solid Paintingin perustajalle Emma Holmbergille yrittäjyys tarjosi mahdollisuuden jatkaa työuraa tutun ammatin parissa.

Holmberg ehti työskennellä viitisentoista vuotta maalarina rakennustyömailla, kun oikea käsi alkoi pari vuotta sitten vihoitella. Työterveyslääkäri totesi vaivan johtuvan tenniskyynärpäästä, jonka kuntouttaminen olisi vaikea, ellei mahdoton prosessi.

– Tenniskyynärpää on tällä alalla yleinen vaiva, mutta virallisesti se ei ole ammattitauti. Esimieheni onneksi vinkkasi, että voisin saada vakuutusyhtiön kautta apua kuntoutusprosessissa, Holmberg kertoo.

Holmberg sai apua vahinko- ja työeläkevakuuttajien tukemalta, kuntoutuksen suunnitteluun ja toteutukseen erikoistuneelta asiantuntijayhteisöltä Vakuutuskuntoutus VKK:lta.

Uusyrityskeskusten kanssa yhteistyötä tekevä VKK on auttanut viimeisen 1,5 vuoden aikana useita kymmeniä jo toimivia yrittäjiä ja yrittäjäksi aikovia pääsemään takaisin työelämään.

Työntekijä avuksi

Päätös yrittäjäksi lähtemisestä ei syntynyt hetkessä, vaikka moni tuttu oli kehottanut Holmbergia kokeilemaan yrittäjyyttä jo aiemmin.

– Pähkäilin erilaisia vaihtoehtoja, mutta mikään muu ala ei tuntunut lopulta omalta. Olin tehnyt viitisen vuotta ennen vamman syntymistä erilaisia erikoistöitä, ja halusin kehittyä niiden parissa.

Holmberg pystyi aloittamaan yritystoiminnan kuntoutustuen avulla. Koska raskaimmat työtehtävät eivät enää sujuneet, hän palkkasi entisen työparinsa työntekijäkseen.

– Hän sattui olemaan työttömänä, joten pystyin aluksi työllistämään hänet palkkatuen avulla. Erilaiset tuet mahdollistivat yritystoiminnan käynnistämisen ilman hirvittävän suuria riskejä, joten tilaisuus olisi ollut vaikea jättää käyttämättä.

Nyt, pari vuotta myöhemmin, Holmberg on tyytyväinen päätökseensä.

– Yrittäjyys on mahdollistanut vapauden tehdä töitä omaan tahtiin. Käsi vihoittelee edelleen välillä, jos teen paljon raskaita ja toistuvia liikkeitä. Voin kuitenkin jalkauttaa sellaisia töitä työntekijälleni, joten yritystoiminta ei kärsi vaivasta.

Uudenlaisia haasteita

Holmberg kertoo, että yrittäjyys laittoi tavallaan koko elämän uusiksi.

– Muutokset ovat pääsääntöisesti olleet hyviä, sillä olen tosi omistautunut yritykselle. Yritys on tavallaan kuin toinen lapsi. Pystyn nyt kehittämään omaa juttuani.

Toisaalta yrittäjän haasteet ovat erilaisia kuin palkkatöissä.

– Tässä on toki enemmän riskejä. Jos lapsi sairastuu, sairauskorvaukset eivät ole itsestäänselviä. Sekin huolestuttaa, jos jokin päivä töitä ei äkkiä olisikaan. Toistaiseksi pelot eivät onneksi ole konkretisoituneet.

Työllistymistä on helpottanut se, että osa asiakkaista oli Holmbergille entuudestaan tuttuja.

– Teemme paljon töitä telakoille ja laivanvarustamoille, jotka tunsivat meidät jo ennakkoon. Moni on kannustanut meitä laajentamaan toimintaa, mutta toistaiseksi en ole halunnut ryhtyä sellaiseen. Pelkään, että se kädenjälki, josta yritys nyt tunnetaan, kärsisi, jos lähtisimme laajentamaan.

Nyt Holmbergin tulevaisuus yrittäjänä näyttää valoisalta.

– Olisi tosi vaikea palata takaisin työntekijän rooliin. Nautin siitä, että saan itse päättää tekemisistäni ja pitää langat käsissäni. Haasteiden selättäminen ja tietyn laatutason saavuttaminen ajaa eteenpäin.

Uudelleen yrittäjäksi

Hannes Happosesta tuli yrittäjä keväällä, kun hän osti kuopiolaisen autokorjaamon.

– Työskentelin aiemmin rakennusalalla, kun käsi hajosi työtapaturmassa. Ajattelin ensin, että käsi on vain venähtänyt, mutta lopulta selvisi, että kyse oli pahemmasta. Entisiin töihin ei ollut paluuta.

Happonen oli toiminut vuosia aiemmin kahvilayrittäjänä. Päätös yrittäjäksi lähtemisestä toiseen kertaan ei silti ollut itsestäänselvää. Byrokratian määrä hirvitti.

– Lopulta laskin, että sairauseläkkeet olivat niin pienet. Ajattelin lähteä mieluummin yrittäjäksi kuin eläkkeelle. Tuttavalla oli autokorjaamo myynnissä, ja koska rahat riittivät sen ostamiseen, päätin ryhtyä sille tielle.

Nyt Happonen työllistää Neulamäen autokorjaamolla myös kaksi asentajaa ja yhden maalarin.

– Tavoitteena on kasvattaa yritystoimintaa hiljalleen ja herättää autokorjaamo entiseen loistoonsa. Samalla paikalla oli ollut autokorjaamotoimintaa pitkään, joten vakioasiakkaat tunsivat yrityksen jo entuudestaan.

Uudelle alalle hyppääminen sujui lopulta vaivattomasti, sillä Happonen oli ehtinyt harrastaa autojen korjaamista vuosien ajan.

– Koska käteni ei salli autojen korjaamista, keskityn pääasiassa hallinnollisiin töihin. Tällä alalla ei ole aina helppo aloittaa, joten olen ollut positiivisesti yllättynyt, miten hyvin toiminta on lähtenyt käyntiin.

Fakta

3 x Kohti uutta alkua

Pyydä apua. Tuoreen yrittäjän kannattaa pyytää apua ammattilaisilta. Kaikkea ei ole järkevää eikä edes tarpeellista tehdä itse. Jos taustalla on  terveydellisiä haasteita, työelämään paluuseen voi saada apua muun muassa työeläke- ja vakuutusyhtiöiden kautta.”

Puhu ideasta. Verkostoitumisen merkitystä ei voi aliarvioida. Omasta ideasta kannattaa puhua rohkeasti kaikissa mahdollisissa ja sopivissa tilanteissa.

Järjestä rahoitus. Uuden yrittäjän on syytä selvittää erilaiset rahoitusmahdollisuudet ennen yritystoiminnan käynnistämistä. Pieneen yritykseen kannattaa harvoin investoida miljoonia.

Tunnettu talouden ennustaja ryhtyi yrittäjäksi – ”Haaveeni on ollut päästä työllistämään myös muita”

Palkkatyössä tehty havainto jalostui Juha Itkosen mielessä menestyksekkääksi yritysideaksi. Kulunut puoli vuotta yrittäjänä on ollut nousujohteista oppimiskäyrää.

Autokauppiaat jättivät hyväpalkkaisen työnsä ja perustivat ravintolan – tavoitteena olla Suomen paras

Kilpailtu toimiala pakottaa erottautumaan muista. Tony Branderin ja Mikko Vettenrannan ravintolan ruokalistalla on karhua ja sirkkoja.

Tutkija teki ison uraloikan tofuyrittäjäksi – rutiinit vaihtuivat yllätyksiin

Ha Hoangin äidin huippuunsa hioma tofuresepti kannusti perustamaan oman yrityksen Mama Mem'sin.

Raatteen tie johdatti rakennusyrittäjän matkailun pariin

Reima Haapoja muutti Kainuuseen ja vaihtoi yrittäjänä uudelle alalle. Vuodessa hän luonut Raatteen tielle yrittäjien verkoston, jossa kaikki voittavat.

Rakkaus savustettuun lihaan tempaisi yrittäjäksi – taakse jäi päivätyö hitsaajana

Salolainen Jari-Jukka Kallunki aloitti yrittämisen itse rakentamillaan savustamilla. Nyt hän on tapahtumia kiertävä ruokayrittäjä ja tuore ravintoloitsija.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset

Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on suunnitella muun muassa myynti ja asiakastyö. Tanja Fred päätyi itse lopulta osakeyhtiöön.

Toiminimen perustaminen on helppoa: Mieti nämä asiat ennakkoon

Toiminimen perustaminen on järkevää, jos liiketoiminta on pientä ja jos olet yrittäjänä yksin.

Lataa lisää