Minustako yrittäjä?

Yrittäjyys imee nuoria: Puhu ideastasi ja hae apua

Yrittäjyys imee nuoria: Puhu ideastasi ja hae apua

NY:n Uskalla Yrittää -finaali oli täynnä yritysideoita. Joka viides nuori aikoo yrittäjäksi.

|

Nuorten into ryhtyä yrittäjäksi näkyy ja kuuluu. Esimerkiksi kansainvälisen GEM-tutkimuksen mukaan joka viides alle 25-vuotias suomalainen uskoo perustavansa yrityksen seuraavan kolmen vuoden aikana.

Tämä into näkyi myös Nuori Yrittäjyys -järjestön Uskalla yrittää -finaalissa, joka kokosi Helsinkiin 112 yritysideaa ja yli kolmesataa nuorta.

Finaaliin Puro Workshops -yrityksellään osallistunut, Lahden ammattikorkeakoulussa ympäristöteknologiaa opiskeleva Marisa Moilanen yllättyi positiivisesti kilpailun annista ja saamastaan palautteesta. Moilasen mielestä tapahtuma oli erinomainen tilaisuus verkostoitua.

– Tapahtuma avasi tosi paljon mahdollisuuksia. En ollut varautunut siihen, että tapaisin niin paljon ihmisiä, jotka kannustavat viemään omaa projektia eteenpäin.

Moilasen Puro Workshops järjestää työpajoja, joissa osallistujat oppivat valmistamaan itse arkipäiväisiä kosmetiikkatuotteita. Taustalla piilee ajatus maailmanparantamisesta: Moilanen haluaa inspiroida työpajoissa kävijöitä luomaan puhtaampaa ja terveempää maailmaa.

Ajatus omasta yrityksestä syntyi, kun Moilanen luki artikkelin jätteettömästä zero waste -elämäntavasta ja sitä noudattavasta yhdysvaltalaisesta Lauren Singeristä.

– Halusin kokeilla, pystyisinkö itse samaan. Aloin kehitellä omia ekologisia ja jätteettömiä kosmetiikkatuotteita ja huomasin, että ne myös toimivat.

Viime syksynä koulun kautta avautunut mahdollisuus osallistua Nuori Yrittäjyys -kurssille antoi yritysidealle lisäpontta. Nyt Puro Workshops myy myös zero waste -periaatteella valmistettuja huulirasvoja, saippuoita ja deodoranttia.

– Workshopien lisäksi tavoitteena on kehittää tuoteperhe. Kosmetiikkatuotteiden tuotekehittely on kuitenkin pitkä prosessi ja tuotteita myydäkseen tarvitsee hankkia kosmetiikan turvallisuusarviointi. Lupa on kuitenkin melko kallis, joten se aiheuttaa omat rajoitteensa.

Tähän mennessä nuoren yrittäjän järjestämät workshopit ovat olleet loppuunmyytyjä. Yrittäjyys on vienyt mennessään.

– En ollut koskaan ajatellut ryhtyväni yrittäjäksi, mutta olen aina halunnut tehdä asioita omalla tavallani. Tämän projektin myötä olen oppinut, että voisin oikeasti elättää itseni elämällä itseni näköistä elämää.

Nuori Yrittäjyys -kurssin lisäksi Moilanen kehottaa yrittäjyydestä haaveilevia hakemaan apua ja ideoita koulun ulkopuolelta. Moilanen on itse saanut apua myös mentoriksi ryhtyneeltä lahtelaiselta yritykseltä.

– Olen huomannut, että omasta ideasta kannattaa puhua mahdollisimman paljon, näin saa kuulla eri näkökulmia ja kokemusta vielä enemmän. Moni haluaa tukea nuoria ja aloittelevia yrityksiä.

Ponnahduslauta menestykseen

NY:n Uskalla yrittää -finaali on toiminut aiemmin ponnahduslautana monelle kansainvälistyneellekin suomalaisyritykselle. Esimerkiksi sanojensa mukaan maailman parasta pikakahvia tällä hetkellä Piilaaksossa kehittävä Kalle Freese aloitti yritystoimintansa ideoinnin Nuori Yrittäjyys -kurssilla.

Viime vuoden finaalin voittajat ovat viemässä kehittämäänsä I’m Blue -mustikkalimonadia Astanan maailmannäyttelyyn. Myös muun muassa Nordic Business Forumin toisella perustajalla Jyri Lindénillä on NY-tausta.

NY:n toiminnanjohtajan Virpi Utriaisen mielestä Uskalla yrittää -finaali oli tänäkin vuonna täynnä liikeideoita, joista osalla on selkeät mahdollisuudet menestyä yrityksinä.

– Monesti nuorten yritysideat ratkaisevat jonkun selvän arkeen liittyvän ongelman. Esimerkiksi I’m Bluen kehittäjät huomasivat, että Suomesta ei löydy mustikkalimonadia, vaikka metsissä on paljon mustikkaa. Tänä vuonna mukana on monenlaisia innovaatioita. Esimerkiksi yksi yläkoululainen opiskelija on kehittänyt itse pihkasalvaa huomattuaan, että pihkalla on parantava vaikutus.

Moni nuori perustaa yrityksen parin-kolmen hengen tiimissä.

– Aiemmin NY-yritykset ovat olleet suurempia. Haluamme kannustaa nuoria tiimityöskentelyyn, sillä tiimissä jokainen oppii toiseltaan jotain.

Utriaisen mukaan esimerkiksi yli kymmenen prosenttia NY-ohjelmaan osallistuneista nuorista lähtee välittömästi ohjelman jälkeen yrittäjiksi. Kaikista ohjelmaan osallistuneista ei tule yrittäjiä, mutta NY tarjoaa mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä.

Nuorisobarometrien mukaan jopa 44 nuorista kokee, että he voisivat olla yrittäjiä. Ilmiöön on varmastikin vaikuttanut internet sekä globalisaatio. Lisäksi asenteet yrittäjyyttä kohtaan ovat muuttuneet, Suomessa uskalletaan nyt tuoda yrittäjätarinoita esiin positiivisesti.

Fakta

Fakta: Maailmanlaajuinen mestaruuskilpailu

Tämän vuoden Uskalla yrittää -finaalin voittivat raumalainen, koirien pantoja ja hihnoja valmistava Jeten’s Paw (perusaste), kajaanilainen designyritys Kätevä Koivu NY (toinen aste) sekä hyönteisruokaa markkinoiva turkulainen Entis NY (korkea-aste).

NY Uskalla Yrittää -finaalin taustalla on yrittäjyyskasvatukseen keskittyvä, voittoa tavoittelematon Nuori Yrittäjyys ry.

Mukana olevat nuoret ovat pyörittäneet tämän lukuvuoden ajan oikealla rahalla toimivia NY-yrityksiään osana opintojaan peruskoulun 9. luokalla ja toisella asteella NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa sekä korkea-asteella NY Start Up -ohjelmissa.

Ohjelmassa opiskelijat ideoivat ja perustavat toimivan yrityksen lukuvuoden ajaksi. Osa nuorista on jatkanut ja kasvattanut yritystoimintaansa ohjelman jälkeen.

19.–20. huhtikuuta järjestetty finaali on NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmien Suomen mestaruuskilpailu. Toisen ja korkea-asteen voittajat edustavat Suomea Euroopan mestaruuskilpailuissa kesällä 2017.

Lukuvuonna 2015–2016 NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan osallistui noin 4 400 nuorta, jotka perustivat noin 1 600 yritystä.

Ekologisilla ruseteilla EM-kilpailuja kohti – Yrittäjyyskurssilla syntynyt yritys opettaa työelämätaitoja

Uskalla yrittää -kilpailun voittajayritys Jalo NY syntyi, kun viallinen rusetti häiritsi ylioppilasjuhlia. Nuorille yrittäjille yrittäjyys on myös keino työllistää itsensä kesällä.

Entä jos menetän työkykyni? 4 kysymystä pysyvästä työkyvyttömyydestä

Yritys voi joutua tiukkaan tilanteeseen, jos yrittäjä menettää työkykynsä esimerkiksi onnettomuuden takia. Vakuuttamisen asiantuntija vastaa pysyvään työkyvyttömyyteen liittyviin kysymyksiin.

Älä anna koronan haudata yrittäjyyshaavetta

Koronakriisin takia moni yritys joutuu lopettamaan toimintansa tai muuttamaan toimintamalliaan. Pandemian seurauksena yrityskanta uudistuu ja syntyy tilaa uudelle yrittäjyydelle, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Mikä sai lähtemään yrittäjäksi? Oma yritys toi vaihtoehdon määräaikaisille työsopimuksille

Amanihoiva Kotihoidon Faisa Egge lähti yrittäjäksi kahdeksan vuotta sitten. Häntä on motivoinut yrittäjyydessä se, että yrittäjänä hän saa tehdä arvojensa mukaista työtä.

Yhä useampi valitsee osakeyhtiön – Onko toiminimille enää kysyntää?

Yritysneuvoja pitää toiminimeä edelleen hyvänä yritysmuotona varsinkin yksinyrittäjälle. Toiminimen valitsi myös esitysdesigniin erikoistunut Pauliina Ullner.

Yrittäjäperheen vesa ei aikaillut toiminimen perustamista: nostetta on tullut niin Linnan juhlista kuin brittihovista

Yhden naisen yritys sai alkunsa viikossa. Reilussa vuodessa tuotevalikoima on kasvanut yli 20 tuotteeseen. Mihin kaikkeen yrittäjän oma aika riittää?

Liiketoimintasuunnitelma yrittäjän kielellä – katso animaatio

Liiketoimintasuunnitelma auttaa yrittäjää tarkastelemaan liikeideaansa analyyttisesti. Animaatiomme tiivistää suunnitelmasta kolme tärkeintä pointtia alle 2 minuuttiin.

Tofuyritys oli aikaansa edellä – Toiminta kääntyi kunnolla kannattavaksi vasta 20 vuoden jälkeen

Yrityksen perustaminen liian aikaisessa vaiheessa saattaa tulla kalliiksi. Varhainen panostus voi kuitenkin luoda myös hyvän perustan toiminnalle: Jalotofun valttikortti on nyt suuri etumatka kilpailijoihin.

Pullonkaulana pullot – Juomafirman piti tilata ja maksaa 250 000 lasipulloa, jotka tuotiin pihaan kolmessa merikontissa

Kuuden kaveruksen perustama Good Guys pyörii intohimosta teehen. Oleellista yritystoiminnassa on puhua kaikesta avoimesti.

Lataa lisää