Minustako yrittäjä?

Yrittäjyys on jopa kansalaisvelvollisuus

Minna Penttilä

Kirjoittaja on Kutomon Fysioterapian ja Liikuntakeskuksen yrittäjä. Hän on ollut alalla 25 vuotta.

Yrittäjyys on jopa kansalaisvelvollisuus

Parasta yrittämisessä on vapaus. Sen rinnalla tulee vastuu, kirjoittaa Kutomon Fysioterapian ja Liikuntakeskuksen Minna Penttilä.

|

Yrittäjyys tarkoittaa minulle vapautta päättää omasta työstäni: mitä teen, millaisia työpäiväni ovat, millaisten ihmisten kanssa haluan olla tekemisissä ja koska pidän lomani.

Lähdin yrittäjäksi olosuhteiden pakosta. Valmistuin fysioterapeutiksi 90-luvulla, kun pahin lama oli juuri iskenyt Suomeen. Töitä ei ollut kunnan puolella eikä yksityisissä laitoksissa, joista osa lopetteli toimintaansa tai meni konkurssiin.

Forssaan valmistui silloin viihdeuimala, jossa oli samalla fysioterapiatilat. Minua kannusti tarttumaan tilaisuuteen se, että toimitilat taipuivat myös liikuntapalveluihin. Pääsin siis toteuttamaan fysioterapiaa eri tavalla kuin muut olivat siihen asti tehneet. Vielä nytkin on aika harvinaista yhdistää fysioterapia- ja liikuntapalvelut siinä mittakaavassa kuin me teemme.

Olen miettinyt monta kertaa matkan varrella, onko yrittäjän vapaus kuitenkaan se, mistä kannattaa maksaa. Turvallisuus ei ole koskaan ollut minulle tärkeä tekijä. Kun laitetaan rinnakkain vapaus ja turvallisuus, valitsen aina vapauden ensimmäisenä.

Vastuu kuuluu asiaan. Yrittäjänä ylipäänsä pitäisi ymmärtää, että kaikki yrittäjyys on jonkintasoista palvelua. Vaikka olisi vasta yksi tai kaksi asiakasta, silloin on jo vastuussa heille. Yritys antaa aina jonkinlaisen asiakaslupauksen.

Haastavinta ja raskainta minulle on ollut johtajaksi kasvaminen. Sen kanssa painiskelen edelleen. Yritykseni on käynyt myös lähellä konkurssia. Yrittäjän taloudelliset vastuut ovat raskaita mutta niistä oppineena huomaa, että ihmisten välinen kemia on palvelualalla kaikkein haastavinta – niin asiakaspinnassa kuin työntekijöiden osalta.

Vaikka työnantajana toimimiseen väsyy hetkittäin, en voi kuitenkaan enää perääntyä. Olen vastuussa todella monen ihmisen toimeentulosta, yrityksen laadusta sekä lukuisten ihmisten hyvinvoinnista työntekijöideni ja yhteisön kautta. Tuntuu, että on suorastaan kansalaisvelvollisuus olla yrittäjä.

Kun kortin kääntää toisinpäin, voi että minulla ihania työsuhteita, joihin olen voinut itse vaikuttaa. Arvostan työntekijöitäni yli kaiken. Osan kanssa olen tehnyt töitä yhdessä 20 vuotta. On hienoa huomata, miten heillä on sama arvomaailma kuin minulla.

Työtoverit kulkevat rinnalla, en ole heidän yläpuolellaan. Toiset heistä ovat järjen ääniä, toiset taas mukana innostumassa uusista asioista. Meillä on myös vuosikausia jatkuneita asiakassuhteita ja asiakkaita, jotka pitävät meidän puolia.

Sen olen oppinut, että yrittäjänä on turha valittaa. Olet itse päättänyt omasta urastasi ja voit myös päättää muutoksista, joilla asiat saadaan paremmaksi. Yrittäjä pystyy joka aamu valitsemaan työnsä merkityksellisyyden, ja se on energisoivampaa kuin kymmenen kuppia kahvia.

Tunnettu talouden ennustaja ryhtyi yrittäjäksi – ”Haaveeni on ollut päästä työllistämään myös muita”

Palkkatyössä tehty havainto jalostui Juha Itkosen mielessä menestyksekkääksi yritysideaksi. Kulunut puoli vuotta yrittäjänä on ollut nousujohteista oppimiskäyrää.

Autokauppiaat jättivät hyväpalkkaisen työnsä ja perustivat ravintolan – tavoitteena olla Suomen paras

Kilpailtu toimiala pakottaa erottautumaan muista. Tony Branderin ja Mikko Vettenrannan ravintolan ruokalistalla on karhua ja sirkkoja.

Tutkija teki ison uraloikan tofuyrittäjäksi – rutiinit vaihtuivat yllätyksiin

Ha Hoangin äidin huippuunsa hioma tofuresepti kannusti perustamaan oman yrityksen Mama Mem'sin.

Raatteen tie johdatti rakennusyrittäjän matkailun pariin

Reima Haapoja muutti Kainuuseen ja vaihtoi yrittäjänä uudelle alalle. Vuodessa hän luonut Raatteen tielle yrittäjien verkoston, jossa kaikki voittavat.

Rakkaus savustettuun lihaan tempaisi yrittäjäksi – taakse jäi päivätyö hitsaajana

Salolainen Jari-Jukka Kallunki aloitti yrittämisen itse rakentamillaan savustamilla. Nyt hän on tapahtumia kiertävä ruokayrittäjä ja tuore ravintoloitsija.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset

Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on suunnitella muun muassa myynti ja asiakastyö. Tanja Fred päätyi itse lopulta osakeyhtiöön.

Toiminimen perustaminen on helppoa: Mieti nämä asiat ennakkoon

Toiminimen perustaminen on järkevää, jos liiketoiminta on pientä ja jos olet yrittäjänä yksin.

Lataa lisää