Minustako yrittäjä?

Yrittäjyys sopii opiskelijalle, joka saa asioita aikaan

Veera Niemi

Kirjoittaja on agilitykouluttaja ja Agipointin perustaja. Hän opiskelee Turun ammattikorkeakoulussa toimintaterapiaa.

Yrittäjyys sopii opiskelijalle, joka saa asioita aikaan

Yrittäjyyden ja opinnot yhdistävän täytyy osata aikatauluttaa arkeaan, kirjoittaa Agipointin Veera Niemi.

|

Yrittäjyys kuulosti korviini aluksi tosi isolta ja lopulliselta ratkaisulta. Olen oppinut, ettei se loppupeleissä kuitenkaan ole.

Olen aina ollut vähän sellainen, etten osaa olla paikoillani. Siksi sivutoiminen yrittäjyys sopii minulle. Toki esimerkiksi lukiossa koeviikon aikaan oli tietyt paineet, kun yrityshommat oli pakko tehdä silloinkin. Yrittäjyys tuntui silti hyvältä vastapainolta koululle. Valmentaminen on periaatteessa työtä mutta oikeasti saan tehdä omaa juttuani. Se on tässä kaikkein parasta.

En olisi lähtenyt yrittäjäksi ilman NY-vuotta. Perustin agilitykoulutusta koiranomistajille tarjoavan yritykseni lukion ensimmäisellä luokalla Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -kurssilla. Jo pari vuotta sitä ennen valmentajani oli sanonut, että voisin alkaa kouluttaa muita. Oman yrityksen perustaminen oli kuitenkin silloin liian pelottava ajatus.

NY-harjoitusyritys oli helppo tapa aloittaa, koska se ei ollut niin virallista. Kokemus oli erittäin opettavainen, ja suosittelen sitä kaikille nuorille, jos vain tulee siihen mahdollisuus. Vuoden aikana toiminta rakentui niin, että olin varma jatkavani yrittäjänä.

Vaikka päävastuu harjoitusyrityksestä oli jo itsellä, kaikki konkretisoitui, kun perustin toiminimen. En tiennyt esimerkiksi verotuksesta mitään enkä tajunnut, kuinka moni asia lopulta muuttuu, kun onkin ihan oikea yritys. Olen sitä mieltä, että sivutoimiseksi yrittäjäksi voi kuitenkin lähteä vähän hatarammillakin tiedoilla. Käytäntö kyllä opettaa. Apua kannattaa myös uskaltaa pyytää.

Yrittäjyys sopii opiskelujen oheen, mutta toisaalta myös vaatii paljon. Kumpaankin on paneuduttava, joten täytyy osata aikatauluttaa ja saada asioita itsestään irti. Pidän siitä, että voin määrittää työaikani ja paljonko teen töitä. Valmennuksia on kahdesta kolmeen iltana viikossa 3–5 tuntia kerralla. Yrityksen paperihommat teen, kun on aikaa.

Olen tajunnut vasta noin viimeisen puolen vuoden aikana, kuinka paljon toimintaterapeutin opintoni ja valmentaminen linkittyvät toisiinsa. Opinnot ovat vaikuttaneet koulutustapaani. Toimintaterapiassakin asetetaan tavoitteet, toimitaan ja sitten arvioidaan tuloksia ja edistymistä. Huomioin myös enemmän yksilöllisyyden, ja olen oppinut lukemaan ihmisiä paremmin.

Uteliaisuus voitti: Jollaksen kartanon yrittäjä painaa pitkää päivää palkkatyön ohella

Antti Tuomola yhdisti yrittäjyyden ja palkkatyön, koska halusi oppia uutta.

Rakkaus savustettuun lihaan tempaisi yrittäjäksi – taakse jäi päivätyö hitsaajana

Salolainen Jari-Jukka Kallunki aloitti yrittämisen itse rakentamillaan savustamilla. Nyt hän on tapahtumia kiertävä ruokayrittäjä ja tuore ravintoloitsija.

Yrittäjäksi ryhtyminen opetti rohkeutta

Yrittäjä tarvitsee sitoutumiskykyä ja mielikuvitusta. Pettymyksiä on myös siedettävä, kirjoittaa Fitbeastin Anni Meriläinen.

Näin sujuu toiminimen perustaminen – helppo reitti yrittäjyyteen

Toiminimi sopii yksinyrittäjälle, jonka riskit ja liikevaihto ovat pieniä. Sillä voi myös kokeilla yrittäjyyttä.

Jo yli 100 000 kevytyrittäjää: Suosio kasvaa räjähdysmäisesti

Sivutoimiset yrittäjät testaavat liikeidean kantavuutta kevytyrittäjyyden avulla.

Vuosi täyteen yrittäjinä: Kolmikko ei tiennyt yrittäjyydestä mitään

Bugman´s Best on saanut lyhyessä ajassa paljon huomiota ja se on palkittu kansainvälisesti.

Myyminen on hienointa mutta vaikeinta ikinä

Itsevarmuudella ja omalla uskottavuudella voi saada toisenkin uskomaan ideaansa, kirjoittaa Citylaturin Claudia Hirvonen.

Käykö aika pitkäksi? Somevaari ryhtyi yrittäjäksi eläkkeellä

Aku Erosesta tuli Somevaari puolivahingossa. Yrittäjyys oli keino työllistyä.

Oma yritys palkkatyön oheen: Miten ajan saa riittämään?

Kodista kotiin -yrityksen perustaja Ville Mäkipää tietää kokemuksesta, että ajanhallinta on iso haaste sivutoimiselle yrittäjälle.

Lataa lisää