Minustako yrittäjä?

Yrityksen liiketoimintasuunnitelma on punainen lanka

Yrityksen liiketoimintasuunnitelma on punainen lanka

Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma toimii yritystoiminnan runkona myös myöhemmin.

|

Aloittavalla yrittäjällä on vastassaan kova tilasto, jonka sisäistäminen motivoi panostamaan liiketoimintasuunnitelmaan. Tilaston mukaan 50 prosenttia perustetuista yrityksistä lopettaa syystä tai toisesta toimintansa ensimmäisen 3-5 vuoden aikana.

Liiketoimintasuunnitelma on yksinkertaistettuna koko yritystoiminnan punainen lanka tai runko.

– Suunnitelman tekeminen pukee konkretiaksi asiat. Mikä on oikeasti se liikeidea? Mitä tuotteita tai palveluja yritys aikoo myydä? Mitkä ovat yrityksen kilpailijat? Miten hoituu myynti ja markkinointi? Entä rahoitus? luettelee Helsingin Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Valentin Babitzin.

Hän kannustaa yrityksen perustamista miettiviä käymään keskustelemassa yritysneuvojien kanssa ja hakemaan sparrausta. Alkuvaiheen sparraus parantaa tuntuvasti yrityksen mahdollisuuksia selviytyä kuolemanlaakson yli.

Samalla tulee selväksi, että kannattaako yritystä ylipäätään perustaa. Esimerkiksi Helsingissä käy neuvonnassa vuosittain 4 000 yrittäjäksi aikovaa. Heistä tuhat perustaa yrityksen.

Liiketoimintasuunnitelman tekeminen ei ole toiveiden tynnyri, vaan sen pitää kattaa seuraavat asiat mahdollisimman realistisesti: liikeidean kuvaus, oma osaaminen, tuotteen tai palvelun kuvaus, asiakkaat ja niiden tarpeet, toimiala ja kilpailutilanne, markkinoiden kehitys, myynti ja markkinointi, riskit sekä talouden laskelmat.

– Yrittäjät lipsuvat eniten myynnissä. Se aiheuttaa todella monelle hankaluuksia. Kannattaa muistaa, että jokainen yrittäjä on myös myyjä, Babitzin sanoo.

Yritysneuvojana itsekin toimiva Babitzin ohjeistaa, että liiketoimintasuunnitelman noudattaminen on etenkin alkuvaiheessa tärkeä palanen, mutta sitä ei kannata aina seurata orjallisesti.

– Hyvä suunnitelma elää ajassa. Sitä voi ja pitää päivittää jatkuvasti.

Miten yli kuolemanlaakson?

Babitzin auttaa yrittäjiä lokakuun Y-Koulussa varomaan ja väistämään alkuvaiheen vaaran paikat. Koulutus on katsottavissa 17. lokakuun alkaen osoitteessa: https://y-studio.fi/koulu/

Y-Koulun lähetys ja oppimateriaalit ovat kaikille avoimia, eivätkä vaadi erillistä rekisteröitymistä.

Y-Koulun syyskausi käynnistyi elokuussa, kun myyntikuiskaajanakin tunnettu Pasi Rautio antoi vinkkejä myyntiin. Syyskuussa puolestaan Kotipizza Groupin toimitusjohtaja Tommi Tervanen kertoi näkemyksensä hinnoittelusta.

Katso kaikki Y-Koulut täältä.

Liiketoimintasuunnitelma yrittäjän kielellä – katso animaatio

Liiketoimintasuunnitelma auttaa yrittäjää tarkastelemaan liikeideaansa analyyttisesti. Animaatiomme tiivistää suunnitelmasta kolme tärkeintä pointtia alle 2 minuuttiin.

Mikä liiketoimintasuunnitelma? Ota nämä asiat huomioon

Liiketoimintasuunnitelma on ennen kaikkea työkalu yrittäjälle itselleen, ja siksi on olennaista olla realisti.

Kuinka startup-yritys saa rahoituksen kuntoon?

Helsinkiläinen Bankify vakuutti kansainvälisen riskisijoittajan. Sitä varten piti olla jo liikevaihtoa ja asiakkaita.

Tästäkö seuraava hittituote? Papujäätelö syntyi vahingossa

Kipinä oman yrityksen perustamiseen lähti tuotekehityskurssilla ideoidusta härkäpapupohjaisesta jäätelöstä.

Unelma omasta yrityksestä toteutui: Pariskunta osti hotellin ja uudisti sen lattiasta kattoon

Hotelli Gustavelundia jo vuosia johtanut Antti Ropponen ryhtyi yrittäjäksi vaimonsa kanssa. Riskin otto on tuottanut tulosta.

Kahvilan perustaminen vaatii hermoja: Uusi startti vei kolme vuotta

Yrittäjä Piia Toivola pitää kahvilan perustamisen tärkeimpinä avaimina alan tuntemusta ja kiinnostusta muuttuviin trendeihin.

Haluatko perustaa yrityksen? Torju vaaran paikat – Katso video

Uusin Y-Koulu paneutuu kuolemanlaakson ylittämiseen. Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma on tärkeä työkalu ennen yrityksen perustamista.

Mistä tunnistaa hyvän yrittäjän? Bisnesenkeli katsoo kolmea H:ta

Ihanneyrittäjä on yhtä aikaa nöyrä, nälkäinen ja inspiroiva, listaa enkelisijoittajien yhdistyksen Fibanin vetäjä Reidar Wasenius.

Tilitoimiston vaihtaminen on harvinaista

Tietyissä tilanteissa tilitoimiston vaihtaminen on välttämätöntä, kirjoittaa Taloushallintoliiton Eeva Lyytinen.

Lataa lisää