Minustako yrittäjä?

Yritysgurun vinkit nuorille yrittäjille – näillä opeilla menestyt

Yritysgurun vinkit nuorille yrittäjille – näillä opeilla menestyt

Kysy neuvoa viisaammilta, unohda oma egosi ja pidä hauskaa. Menestynyt yrittäjä David Meltzer jakaa nyt oppejaan nuorille yrittäjille.

|

Yhdysvaltalainen yritysguru ja motivaatiopuhuja David Meltzer tienasi ensimmäisen miljoonansa yhdeksän kuukautta yliopistosta valmistumisen jälkeen. Useiden menestysvuosien jälkeen Meltzer kuitenkin ajautui konkurssiin ja menetti kaiken.

– Suurin virheeni oli se, etten pyytänyt apua. Ympärilläni oli useita ihmisiä, jotka olisivat osanneet kertoa minulle, miten ei kannata toimia, Meltzer muistelee nyt.

Meltzer oli mukana puhujana ja päätuomariston jäsenenä Helsingissä Enterprise Challenge 2017 -tapahtumassa, jonka järjesti Nuori Yrittäjyys ry. Hän sai aikanaan itse ensikosketuksen yrittäjyyteen koulussaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa, jonka kehitti Nuori Yrittäjyys ry:n maailmanlaajuinen kattojärjestö JA Worldwide.

Epäonnistumisensa jälkeen Meltzer ei lannistunut, vaan opetteli aivan uuden tavan ajatella ja toimia. Hän nousi uudestaan liike-elämän huipulle ja työskentelee tällä hetkellä perustamansa Sport 1 Marketing -yrityksen toimitusjohtajana. Samalla hän valmentaa nuoria yrittäjiä ja jakaa omia oppirahojaan muille.

– Ensimmäinen neuvoni yrittäjille on, että irrota itsesi yrityksesi tuloksesta. Älä kiinnitä omaa onneasi yrityksesi menestykseen. Sinulla pitää tietysti olla tavoitteita, mutta älä sido niitä omaan henkiseen hyvinvointiin.

Meltzerin toinen neuvo kuuluu näin: pidä liiketoiminta pystyssä. Neuvo saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, mutta Meltzer huomauttaa, että moni yrittäjä unohtaa yrityksen pyörittämisen perusasiat ja lähtee tavoittelemaan liian paljon, liian nopeasti. Kymmenien vuosien kokemuksen jälkeen Meltzer sanoo edelleen miettivänsä, miten heidän liiketoimintansa juuri tänään olisi kannattavaa.

Innovoija vai yrittäjä

Mitä eroa on innovaatiolla ja yrittäjyydellä? Meltzerin mukaan moni sekoittaa nämä asiat keskenään. Jotkut ihmiset ovat innovoijia: heillä on ideoita, mikä on todella tärkeää. Mutta hyvä idea ei tee kenestäkään yrittäjää. Yrittäjyys on sitä, että pystyy muuttamaan innovaatiot rahaksi.

– Yrittäjyys vaatii itsekuria, strategiaa ja tietoisuutta. Maailmassa on miljoonia hyviä ideoita, mutta todelliset yrittäjät muuttavat ideat rahaksi, Meltzer selittää päättäväisesti.

– Minä olen oppinut virheideni kautta ja minusta on tullut myötätuntoinen kapitalisti. Haluan pitää hauskaa matkan varrella ja auttaa muita.

Nuorten yrittäjien yleisin virhe Meltzerin mukaan on se, jonka hän itsekin teki: ei pyydetä apua eikä kuunnella muita. Nuori yrittäjä harvoin edes tietää, mitä ei tiedä. Meltzer kehottaa etsimään ympärilleen kolme ihmistä, joilla on sellaista osaamista ja tietoa, joita yrittäjä itse tarvitsee.

– Nuorena saatamme ajatella, että avun pyytäminen on noloa, tai ihmiset luulevat, ettemme tiedä mitään. Mutta vanhemmat ja kokeneemmat ymmärtävät kyllä. Kun pyydät apua, se maksaa itsensä takaisin, Meltzer vakuuttaa.

Tärkeää avun pyytämisessä on kuitenkin löytää oikeat, osaavat ihmiset. Lakimieheksi valmistuttuaan Meltzer kysyi äidiltään, kannattaisiko hänen ottaa perinteinen lakimiehen työ vai uudenlainen työ internetin parissa. Äiti totesi, että ota perinteinen työ, koska internet tulee olemaan floppi.

– Ihmiset, jotka rakastavat sinua, eivät välttämättä anna hyviä neuvoja, Meltzer naurahtaa.

Hän ei kuitenkaan kuunnellut äitiään vaan otti työn internetin parissa – ja menestyi.

Menestyksen neljä pilaria

Toinen yleinen nuorten yrittäjien virhe on se, että seisoo itse oman menestyksensä tiellä. Tällä Meltzer tarkoittaa omaa egoa – tarvetta olla aina oikeassa. Egoon liittyy myös tarve loukkaantua.

– Tuhlasin niin paljon energiaa ja aikaa siihen, että piti olla aina oikeassa. Se vaikutti henkilökohtaiseen elämääni. Kun lopetin sen, kun minun ei enää tarvinnut olla oikeassa tai parempi tai kenenkään yläpuolella, asiat rupesivat toimimaan.

Meltzer puhuu yrittäjyydestä ja itsensä kehittämisestä intohimoisesti ja itsevarmasti. Monet hänen neuvoistaan liittyvät enemmän henkilökohtaiseen itsensä kehittämiseen kuin suoranaiseen liiketoimintaan. Meltzer uskookin, että liiketoiminta on henkilökohtaista, ja yrittäjän luonteella on suuri vaikutus menestykseen.

Henkilökohtaisen kehityksen ja yrittäjänä menestymisen taustalla on Meltzerin mukaan lopulta neljä asiaa: kiitollisuus, empatia, vastuu ja tehokas viestintä.

– Uskon, että anteeksiantaminen, eli empatia, on kaikkein tärkein. Jos et anna anteeksi muille tai itsellesi, menetät niin paljon energiaa, aikaa ja tunteita. Et voi olla silloin kovin tehokas, Meltzer painottaa.

Menestyksen neljä pilaria toimivat näin:

Kiitollisuus muuttaa elämää, koska se vaikuttaa siihen, miten katsot maailmaa. Irrota oma onnellisuutesi yrityksesi lopputuloksesta.

Empatia tarkoittaa anteeksiantamista. Anteeksiantaminen on voimaa. Tarvitset sitä etenkin itseäsi kohtaan, sillä tulet tekemään virheitä.

Vastuu tarkoittaa sitä, että virheiden kohdalla kysyt itseltäsi, mitä minä tein, jotta tämä asia toteutui ja mitä siitä voi oppia. Vastuu ei tarkoita syyllisyyttä tai häpeää. Vastuuseen kuuluu mentorit: kysy viisaammilta silloin, kun itse et tiedä.

Tehokas viestintä yrittäjänä on sitä, että voit inspiroida muita.

 

Fakta

4 x Neuvot nuorille yrittäjille

Irrota onnellisuus tuloksesta. Aseta itsellesi ja yrityksellesi tavoitteita, mutta älä sido omaa onneasi tai henkistä hyvinvointiasi niiden toteutumiseen.

Pidä liiketoiminta pystyssä. Mieti joka päivä, miten yrityksesi tänään voi olla kannattava. Kun perusasiat ovat kunnossa, voit miettiä laajentamista tai muita, korkeampia tavoitteita.

Kysy neuvoa. Etsi ympärillesi kolme ihmistä, joilla on se tieto ja osaaminen, jota tarvitset. Pyydä heiltä neuvoa ja apua. Sinun on turha itse tehdä kaikkia virheitä, kun voit oppia kokeneempien yrittäjien tekemistä virheistä.

Älä ole oman menestyksesi tiellä. Unohda tarve olla aina oikeassa äläkä loukkaannu ihmisiin. Pidä nöyrä asenne ja opi virheistäsi.

Tunnettu talouden ennustaja ryhtyi yrittäjäksi – ”Haaveeni on ollut päästä työllistämään myös muita”

Palkkatyössä tehty havainto jalostui Juha Itkosen mielessä menestyksekkääksi yritysideaksi. Kulunut puoli vuotta yrittäjänä on ollut nousujohteista oppimiskäyrää.

Autokauppiaat jättivät hyväpalkkaisen työnsä ja perustivat ravintolan – tavoitteena olla Suomen paras

Kilpailtu toimiala pakottaa erottautumaan muista. Tony Branderin ja Mikko Vettenrannan ravintolan ruokalistalla on karhua ja sirkkoja.

Tutkija teki ison uraloikan tofuyrittäjäksi – rutiinit vaihtuivat yllätyksiin

Ha Hoangin äidin huippuunsa hioma tofuresepti kannusti perustamaan oman yrityksen Mama Mem'sin.

Raatteen tie johdatti rakennusyrittäjän matkailun pariin

Reima Haapoja muutti Kainuuseen ja vaihtoi yrittäjänä uudelle alalle. Vuodessa hän luonut Raatteen tielle yrittäjien verkoston, jossa kaikki voittavat.

Rakkaus savustettuun lihaan tempaisi yrittäjäksi – taakse jäi päivätyö hitsaajana

Salolainen Jari-Jukka Kallunki aloitti yrittämisen itse rakentamillaan savustamilla. Nyt hän on tapahtumia kiertävä ruokayrittäjä ja tuore ravintoloitsija.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset

Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on suunnitella muun muassa myynti ja asiakastyö. Tanja Fred päätyi itse lopulta osakeyhtiöön.

Toiminimen perustaminen on helppoa: Mieti nämä asiat ennakkoon

Toiminimen perustaminen on järkevää, jos liiketoiminta on pientä ja jos olet yrittäjänä yksin.

Lataa lisää