Minustako yrittäjä?

Yrityskaupalla yrittäjäksi? Harjoittelu tai palkkatyö on hyvä pohja
Ostamalla olemassa olevan yrityksen ei tarvitse aloittaa kaikkea nollasta, huomauttaa Salpakankaan Lääkintävoimistelu Oy:n yrittäjä ja Vuoden kuntoutusyrittäjäksi valittu Kirsi Miss.
Yrityksessäni on vuosien saatossa ollut kymmeniä harjoittelijoita, joista monet kysyvät neuvoja yrittäjäksi ryhtymiseen.
Vastaan heille, että yksi helppo tapa ryhtyä yrittäjäksi on hakeutua harjoitteluun tai töihin yritykseen, jonka yrittäjä on eläköitymässä. Valitettavasti esimerkiksi osakeyhtiön ostoon ei saa starttirahaa, mutta eivät ne tuet muutenkaan pitkälle lämmitä.
Itse en vastavalmistuneena fysioterapeuttina 1990-luvulla haaveillut yrittäjyydestä, mutta niin vain minusta tuli sellainen. Ensimmäisen työpaikkani yrittäjä etsi ostajaa yritykselleen, mutta aluksi vastasin vain, että myy minut yrityksen mukana.
Ajatus jäi kuitenkin hautumaan mieleeni, ja loppujen lopuksi siirtyminen yrittäjäksi oli varsin kivuton prosessi, sillä olin huomaamatta oppinut esimerkiksi taloushallintoa edellisen omistajan opissa. Lopulta osakkeet vaihtoivat omistajaa, ja seuraavana päivänä homma pyöri, kuten ennenkin. Suuri osa asiakkaistakaan ei edes huomannut omistajanvaihdosta.
Nykyään ihmisiä suorastaan patistetaan ryhtymään yrittäjiksi, mutta kokemukseni mukaan se ei yksinkertaisesti sovi kaikille. Yrittäjä ei voi odottaa neljään ja lähteä sitten kotiin, sillä yrittäjyydestä ei noin vain heittäydytä pois. Toisaalta pienten yritysten työntekijöiltäkin vaaditaan tiettyä yrittäjähenkisyyttä, sillä vastuuta on otettava ja kannettava, jotta työpaikka säilyy.
Olen ollut työnantajana yhtä kauan kuin yrittäjänäkin, sillä täällä on aina ollut työntekijöitä. Olen kuitenkin joutunut rekrytoimaan suhteellisen harvoin, sillä työsuhteet ovat olleet keskimäärin pitkiä. Ensimmäinen, 21 vuotta sitten palkkaamani henkilö on edelleen täällä töissä.
Työntekijät ovat minulle työkavereita ja työyhteisö. Heidän avullaan lutviutuvat sijaisjärjestelyt ja he mahdollistavat työn, työyhteisön ja ammattitaidon kehittämisen.
Yrittäjän pitää seurata paitsi omaa alaansa, myös yrittäjyyteen liittyviä asioita, eikä minun olisi ollut mahdollista tehdä kumpaakaan, jos olisin aina tehnyt 8–10 tuntia päivässä asiakastyötä.
Sanoisin, että nykyään oman alan seuraaminen on ehkä tärkeämpää kuin koskaan, sillä poliittiset päätökset vaikuttavat suoraan meihin. Epävarmuus on lisääntynyt yli 20 vuoden yrittäjyyteni aikana valtavasti, mutta yrittäjän on luotettava omaan tekemiseensä.
Tärkein yrittäjänä saamani oppi onkin se, että joka hörhellykseen ei kannata lähteä mukaan, sillä se vie aikaa ja energiaa pois tärkeimmältä, eli oman jutun tekemiseltä.