Minustako yrittäjä?

Yritysneuvoja tenttaa syystä

Jari Jokilampi

Kirjoittaja on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja.

Yritysneuvoja tenttaa syystä

Yritysneuvoja on aloittavalle yrittäjälle eräänlainen harjoitusvastustaja, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi.

Yrityksen perustaminen ei ole teknisesti vaikeaa. Yrityksen perustaa halutessaan vaikka parissa minuutissa. Ennen tätä tärkeää hetkeä yrittäjyyttä suunnittelevan on silti hyvä pohtia asiaa uusyrityskeskuksen yritysneuvojan kanssa.

Yritysneuvojan puheille saapumista ei kannata arastella. Neuvoja saattaa kysyä tiukkoja kysymyksiä, mutta kysymyksille on syynsä. Yritysneuvojan tarkoitus on auttaa yhdessä elämän tärkeimmistä asioista. Yrityksen ei tarvitse olla paperilla valmis: idea voi olla enemmänkin ideanpoikanen kuin valmis liikeidea.

Ensimmäisessä tapaamisessa yritysneuvoja auttaa aloittavaa yrittäjää pohtimaan, miten yritysideasta saa jalostettua toimivan liikeidean. Tulevan yrittäjän on syytä pohtia, mitä yritys tekee, kenelle ja millä tavoin. Kohderyhmä täytyy pystyä rajaamaan. Se, että suunnittelee tekevänsä vähän kaikkea kaikille, ei ole hyvä vastaus.

Yritysneuvoja ohjaa tarvittaessa yrittäjäksi aikovan asiantuntijan pakeille, joiden tehtävänä on toimia eräänlaisena harjoitusvastustajana. Asiantuntijat tarkastelevat ideaa eri kanteilta ja tekevät inhottaviltakin tuntuvia kysymyksiä. Lisäksi asiantuntija auttaa pohtimaan henkilön yrittäjävalmiuksia. Esimerkiksi ovelta ovelle kiertävä pölynimurikauppias ja hoivakotiyrittäjä tarvitsevat menestyäkseen hyvin erilaisia valmiuksia.

Moni aloitteleva yrittäjä pohtii liikaa byrokratiaan ja juridiikkaan liittyviä kysymyksiä. Ne ovat tärkeitä, mutta niihin on olemassa usein selvä vastaus ja ratkaisu. Esimerkiksi yritysmuotoa tai veroasioita tärkeämpää on miettiä, mistä yritys ylipäätään saa rahansa. Tämän suunnittelussa auttaa liiketoimintasuunnitelma, jonka tekemiseen yritysneuvoja antaa vinkkejä.

Liiketoimintasuunnitelman tekeminen saattaa tuntua pakkopullalta. Hiominen ja taustatietojen selvittely on silti hyvä aloittaa heti, sillä jälkikäteen suunnitelmien muuttaminen saattaa olla työläämpää. Kun yritys on perustettu, aikaa jää harvoin mihinkään ylimääräiseen.

Moni uusi yrittäjä joutuu kaaosmaiseen tilanteeseen jo siksi, että kaikki mahdolliset tahot haluavat myydä palveluitaan uudelle yritykselle heti, kun yrityksellä on y-tunnus. Kiire iskee ja kulut juoksevat siitä hetkestä lähtien, kun yritystoiminta käynnistyy. Raha kilahtaa yrittäjän pankkitilille viiveellä, joten yritysneuvoja ja asiantuntijat auttavat pohtimaan myös erilaisia rahoitusvaihtoehtoja.

Joskus hyvänkin idean kypsyttely johtaa tilanteeseen, jossa aloitteleva yrittäjä huomaa jo ennakkoon, ettei myynti riitä kannattavaan liiketoimintaan. Asiantuntijoiden avulla tämä selviää ajoissa eikä vasta sitten, kun yritys on jo perustettu.

Yrittäjyys on joka tapauksessa perustavaa laatua oleva elämänmuutos, joka vaikuttaa sekä yrittäjän perhe- että ystävyyssuhteisiin. Yritysneuvojan tehtävä on olla tässä muutoksessa tukena ja apuna.

Mikä liiketoimintasuunnitelma? Ota nämä asiat huomioon

Liiketoimintasuunnitelma on ennen kaikkea työkalu yrittäjälle itselleen, ja siksi on olennaista olla realisti.

Kuinka startup-yritys saa rahoituksen kuntoon?

Helsinkiläinen Bankify vakuutti kansainvälisen riskisijoittajan. Sitä varten piti olla jo liikevaihtoa ja asiakkaita.

Tästäkö seuraava hittituote? Papujäätelö syntyi vahingossa

Kipinä oman yrityksen perustamiseen lähti tuotekehityskurssilla ideoidusta härkäpapupohjaisesta jäätelöstä.

Unelma omasta yrityksestä toteutui: Pariskunta osti hotellin ja uudisti sen lattiasta kattoon

Hotelli Gustavelundia jo vuosia johtanut Antti Ropponen ryhtyi yrittäjäksi vaimonsa kanssa. Riskin otto on tuottanut tulosta.

Kahvilan perustaminen vaatii hermoja: Uusi startti vei kolme vuotta

Yrittäjä Piia Toivola pitää kahvilan perustamisen tärkeimpinä avaimina alan tuntemusta ja kiinnostusta muuttuviin trendeihin.

Haluatko perustaa yrityksen? Torju vaaran paikat – Katso video

Uusin Y-Koulu paneutuu kuolemanlaakson ylittämiseen. Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma on tärkeä työkalu ennen yrityksen perustamista.

Yrityksen liiketoimintasuunnitelma on punainen lanka

Hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma toimii yritystoiminnan runkona myös myöhemmin.

Mistä tunnistaa hyvän yrittäjän? Bisnesenkeli katsoo kolmea H:ta

Ihanneyrittäjä on yhtä aikaa nöyrä, nälkäinen ja inspiroiva, listaa enkelisijoittajien yhdistyksen Fibanin vetäjä Reidar Wasenius.

Tilitoimiston vaihtaminen on harvinaista

Tietyissä tilanteissa tilitoimiston vaihtaminen on välttämätöntä, kirjoittaa Taloushallintoliiton Eeva Lyytinen.

Lataa lisää