Yhtiömuodot

Kevytyrittäjänä liikkeelle – milloin kannattaa perustaa oma yritys?
Heikki Stöckell (vasemmalla) kehitti harrastuksestaan täysipäiväisen työn. Oikealla Stöckellin poika Konsta.

Kevytyrittäjänä liikkeelle – milloin kannattaa perustaa oma yritys?

Kevytyrittäjyys on tapa kokeilla siipiään yrittäjänä. Yrityksen perustaminen kannattaa kuitenkin viimeistään, kun toiminta vakiintuu ja kasvaa.

|

Yhä useampi kokeilee yrittäjyyttä kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjyys on viisinkertaistunut viiden vuoden aikana ja tällä hetkellä kevytyrittäjiä on Suomessa jo yli 100 000, kertovat laskutuspalvelujen perustaman Uusi työ ry:n tilastot.

Moni kevytyrittäjä päätyy perustamaan oman yrityksen. Se tulee usein ajankohtaiseksi viimeistään siinä vaiheessa, kun toiminta vakiintuu ja kasvaa ja vaatii investointeja.

”Yrityksen perustaminen teki yrittämisestä hivenen vakavampaa”

Roll Outdoors Oy:n perustaja ja osakas Heikki Stöckell, 42, Rovaniemi:

”Jäin muutama vuosi sitten työttömäksi moottorikelkkatehtaan suunnittelijan työstä ja pohdin, mitä tekisin seuraavaksi. Päädyin muuttamaan maastopyöräilyharrastukseni työksi, sillä matkailubuumin ansiosta pyöräretkille Rovaniemen seudulla vaikutti olevan kysyntää.

Kävin yrittäjyyskurssin ja kuulin siellä Omapaja.fi:stä, jonka kautta voi työskennellä kevytyrittäjänä. Ajattelin, että kevytyrittäjyys on järkevin, riskittömin ja myös kevyin tapa kokeilla, miten yritysideani voisi toimia.

Roll Outdoors ehti pyöriä Omapajan kautta muutaman kuukauden, kun huomasimme, että meidän kannattaa perustaa oma yritys. Nyt meitä on kolme osakasta ja palkkasimme hiljattain ensimmäisen työntekijän. Lisäksi työllistämme muutaman ihmisen, jotka tekevät keikkaa kevytyrittäjinä.

Yritys: Roll Outdoors Oy
Toimiala: Maastopyöräretkiä ja pyörien vuokrausta tarjoava yritys.
Perustettu: 2017
Liikevaihto: 136 000 euroa (2018)
Henkilöstö: Kolme osakasta ja yksi työntekijä.

Kevytyrittäjyys toimi alussa hyvin, sillä aloittaminen oli helppoa ja huoletonta. Pystyimme keskittymään pienellä riskillä itse tekemiseen, eikä paperitöitä juuri tarvinnut tehdä.

Oman yrityksen perustaminen oli kuitenkin hieno etappi, ja teki tavallaan yrittämisestä hivenen vakavampaa. Onnistumisen paineet kasvoivat ja kulurakenne muuttui kertaheitolla. Tarvitsimme heti oman kirjanpitäjän, toimitilat ja lisää kalustoa. Myös ajankäyttö muuttui, sillä jouduimme kiinnittämään enemmän huomiota yrityksen kasvattamiseen ja paperitöihin.

Kulut lisääntyivät toki myös siksi, että yritystoiminta kasvoi niin vauhdilla. Kasvu vaati ja vaatii edelleen investointeja, ja niiden tekeminen kevytyrittäjänä olisi ollut mahdotonta.

Päätös oman yrityksen perustamisesta osoittautui heti oikeaksi. Olemme pystyneet parin vuoden aikana kasvattamaan toimintaa entisestään ja vakiinnuttamaan asemaamme. Viimeisimpänä avasimme uuden toimipisteen Saariselän Kiilopäälle.

Uskon, että kasvu jatkuu myös tulevaisuudessa. Esimerkiksi Skotlannissa maastopyörämatkailu on 150 miljoonan euron bisnes. Pohjois-Suomessa on vähintään yhtä hienot maisemat, mutta parempi ilmasto, joten asiakkaita riittänee jatkossakin. Esimerkiksi lumipyöräily on herättänyt valtavaa kiinnostusta.”

Kevytyrittäjyys sopi opiskelijalle, oma yritys valmistumisen jälkeen

Emilia Peuhkuri

Studio Emilia Peuhkurin yrittäjä Emilia Peuhkuri, 25, Forssa:

”Olin valmistunut meikkaaja-maskeeraajaksi ja palasin kotikonnuilleni Forssaan asumaan. Elettiin vuotta 2014, eikä meikkaaja-maskeeraajan töitä ollut juuri tarjolla. Päädyin opiskelemaan parturi-kampaamokouluun ja tein opiskelun ohessa meikkauksia ja kynsiä. Opinnot painottuivat iltaan, joten päiviin jäi useita tunteja hyvää työaikaa.

Kevytyrittäjyys oli tuolloin melko uusi juttu, ja kun yritin kysellä aiheesta työvoimatoimistosta, minulle ei oikein osattu vastata. Halusin kuitenkin ehdottomasti toimia yrittäjänä, vaikka opintoni olivatkin kesken. Kevytyrittäjänä pystyin testaamaan, miten yrittäjyys sopii omalle luonteenlaadulleni.

Vanhempani ovat maatalousyrittäjiä ja olen oppinut vahvan yrittämisen mallin kotoa. Kevytyrittäjänä toimiminen vain vahvisti paloa tehdä itse. Lisäksi kauneusalalla on tyypillistä, että moni toimii yksinyrittäjänä tai vuokratuolissa.

Valmistuin vuonna 2016 parturi-kampaajaksi ja huomasin, että asiakasvolyymit alkoivat olla isoja. Perustin oman yritykseni Studio Emilia Peuhkurin, sillä toiminta alkoi olla vakiintunutta ja olin jo nähnyt, että pystyn elättämään itseni yrittäjänä.

Oman yrityksen perustaminen oli silti pelottavaa. Nyt kaikki toimeentulo oli tosiaan kiinni vain itsestä ja siitä, miten asiakkaat löytävät luokseni pienellä paikkakunnalla. Forssassa toimi jo kymmeniä parturi-kampaamoja, mutta huomasin onneksi pian, että erotuin massasta sillä, että teen myös kynsiä ja meikkejä.

Yritys: Studio Emilia Peuhkuri
Toimiala: Kauneudenhoito. Tarjoaa parturi-kampaamo-palveluita, meikkauksia ja kynsien laittoa.
Perustettu: 2016
Liikevaihto: Ei vielä vakiintunut.
Henkilöstö: Yksi työntekijä.

Yrittäjyys vaatii kevytyrittäjyyttä enemmän paperitöitä. Myös vastuu painaa enemmän. Muuten työ on onneksi samaa kuin aiemminkin. Uskon, että kevytyrittäjyys sopii monelle alalle, mutta oman yrityksen perustaminen kannattaa, kun työ on täysipäiväistä ja sitä on paljon.

Asiakkaille kevytyrittäjyys ei näkynyt missään vaiheessa, joten periaatteessa olisin voinut toimia kevytyrittäjänä pidempäänkin. Pidän kuitenkin siitä, että pystyn itse kontrolloimaan yrityksen toimintaa.

Oman yrityksen kautta pystyn myös kasvattamaan toimintaa tulevaisuudessa. Nyt työskentelen samassa tilassa kolmen muun yrittäjän kanssa. Olisi hienoa, jos pystyisin pitämään jonain päivänä täysin omaa liikettä ja ottamaan töihin muita alan yrittäjiä esimerkiksi vuokratuolisopimuksen kautta.”

Nettivideoista tuotantoyhtiöksi – Justimus Filmsin tähdet päätyivät yrittäjiksi puolivahingossa

YouTubesta ja tv:stä tutun Justimus Filmsin yrittäjät pyörittivät toimintaa vuosia verokortilla. Lopulta yrityksen perustaminen oli järkiratkaisu.

Mikä edunsaajailmoitus? Ja mitä seuraa, jos ilmoitusta ei tee

Edunsaajailmoituksen tekemättä jättäminen voi johtaa esimerkiksi kielteiseen lainapäätökseen.

Mikä sai lähtemään yrittäjäksi? Oma yritys toi vaihtoehdon määräaikaisille työsopimuksille

Amanihoiva Kotihoidon Faisa Egge lähti yrittäjäksi kahdeksan vuotta sitten. Häntä on motivoinut yrittäjyydessä se, että yrittäjänä hän saa tehdä arvojensa mukaista työtä.

Yritysmuodot vertailussa: Kenelle sopii toiminimi? Entä osakeyhtiö tai kevytyrittäjyys?

Yrittäjän tavoitteet vaikuttavat yritysmuodon valintaan: toiminimi on hyvä valinta yksinyrittäjälle ja osakeyhtiö kasvuun tähtäävälle. Ota haltuun eri yhtiömuodot.

Toiminimestä osakeyhtiö – Toimi näin, niin vältät virheet

Toiminimen vaihto osakeyhtiöksi on teknisesti helppoa. Varaa aikaa suunnitteluun ja jälkitöihin.

Osakeyhtiö tarvitsee yhä omaa alkupääomaa, vaikka laki ei sitä enää vaadi

Osakeyhtiön alkupääoman poistumista odotettiin kauan. Asiantuntijan mielestä uusi laki vaikuttaa yrittäjien elämään käytännössä vain vähän.

Rahoitus on monelle yritykselle elämän ja kuoleman kysymys: Tässä vaihtoehdot

Yritysten ulkopuolinen rahoitus kulkee perinteistä polkua, jossa pankki on yhä suosituin vaihtoehto.

Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset

Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on suunnitella muun muassa myynti ja asiakastyö. Tanja Fred päätyi itse lopulta osakeyhtiöön.

Osakeyhtiön perustaminen on entistä houkuttelevampaa – Mikä muuttuu?

Osakeyhtiön perustaminen on suositeltava vaihtoehto, sillä yhtiömuoto antaa mahdollisuuden verosuunnitteluun ja yrittäjän vastuut ovat rajalliset.

Lataa lisää