Yhtiömuodot

Näin sujuu toiminimen perustaminen – helppo reitti yrittäjyyteen

Näin sujuu toiminimen perustaminen – helppo reitti yrittäjyyteen

Toiminimi sopii yksinyrittäjälle, jonka riskit ja liikevaihto ovat pieniä. Sillä voi myös kokeilla yrittäjyyttä.

|

Toiminimen perustaminen on selvä valinta monelle yritystoimintaa yksin aloittavalle.

Suomessa rekisteröitiin viime vuonna lähes 18 000 uutta yksityistä elinkeinonharjoittajaa eli toiminimeä. Yksi näistä oli helsinkiläinen Arna Grym.

Kun viestintäalalla pitkään palkkatöissä ollut Grym päätti ryhtyä yrittäjäksi, toiminimi oli hänelle ainoa järkevä vaihtoehto. Hän tiesi valmiiksi eri yhtiömuodoista mutta haki ennen päätöstä vielä lisää tietoa muun muassa osallistumalla yrittäjäkurssille.

Grym totesi, että yritystoiminnan riskit jäävät pieniksi, joten sitä varten ei tarvita osakeyhtiötä. Yritystoiminnan alussa liikevaihtokaan ei ole kovin suurta.

– Toiminimi on mielestäni matalan kynnyksen tapa kokeilla yrittäjyyttä tällaisilla luovilla ja asiantuntija-aloilla, joilla ei tarvita alkuinvestointeja, Grym sanoo.

Toiminimi on helppo perustaa

Toiminimen perustaminen on varsin yksinkertaista ja vaatii vähemmän paperityötä kuin esimerkiksi osakeyhtiön perustaminen.

Perustamisilmoitus kaupparekisteriin maksaa sähköisesti 75 euroa ja paperilla 110 euroa. Jos Verohallinnon rekisteri riittää, ilmoitus on maksuton.

Kaupparekisteriin vaaditaan perustamisilmoitus silloin, kun elinkeinotoimintaa varten on pysyvä toimipaikka eli omasta asunnosta erillinen liiketila, kun elinkeinonharjoittajalla on palveluksessaan muita henkilöitä kuin oma aviopuoliso tai lapsi tai kun yrittäjä haluaa suojata valitsemansa toiminimen eli varata nimen itselleen.

Ilmoitus kaupparekisteriin pitää tehdä myös silloin, kun elinkeinonharjoittaja harjoittaa luvanvaraista elinkeinotoimintaa eli esimerkiksi perustaa ravintolan, jolle haetaan anniskelulupa.

Toiminimi sopii sivutoimiselle yrittäjälle

Toiminimellä ei voi olla enempää kuin yksi perustaja. Siksi se sopii erityisen hyvin yksinyrittäjälle – varsinkin, jos yritystoiminta on pientä. Toiminimi on hyvä vaihtoehto myös sivutoimiseen yritystoimintaan.

Lisäksi sosiaali- ja terveysalalla lupakäytännöt ovat yksinkertaisemmat henkilöyrittäjälle kuin osakeyhtiölle.

– Siksi esimerkiksi kotipalveluyrittäjät ovat enimmäkseen toiminimiä, huomauttaa Kuopion seudun Uusyrityskeskuksen yritysneuvoja Pekka Naumanen.

Toiminimellä ei tarvitse olla tiettyä alkupääomaa niin kuin osakeyhtiöllä. Koska henkilöyrittäjä vastaa henkilökohtaisella omaisuudellaan kaikista yrityksen sitoumuksista, veloista ja velvoitteista, toiminimi sopii parhaiten sellaiseen yritystoimintaan, jossa on pienet riskit. Tässä suhteessa toiminimi eroaa osakeyhtiöstä, jossa riskit on selvästi rajattu.

Verottaja verottaa yrittäjää

Toiminimiyrittäjä ei voi maksaa palkkaa itselleen tai puolisolleen. Hän voi sen sijaan tehdä yksityisottoja eli nostaa rahaa suoraan yrityksensä pankkitililtä.

Toiminimessä verotetaan yrittäjää. Toiminimen tulos saadaan vähentämällä kulut tilikauden tuloista. Siitä vähennetään vielä aiempien vuosien tappiot, ellei ole kyse ensimmäisestä tilikaudesta. Näin saadaan yritystulo, josta maksetaan verot.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja saa positiivisesta tulostaan viiden prosentin yrittäjävähennyksen.

Yritystoimintaan tehtyjä hankintoja voi vähentää verotuksessa. Toiminimiyrittäjä voi myös hyödyntää arvonlisäveron alarajahuojennusta. Jos siis toiminimen liikevaihto jää vuoden aikana alle 30 000 euron, yrittäjä voi saada takaisin kaikki tai osan maksamistaan arvonlisäveroista.

Hallinto on yksinkertaista

Arna Grym
Arna Grym valitsi yhtiömuodokseen toiminimen. Kuva: Susanna Hynynen

Hallinto toiminimessä on melko helppoa. Toiminimelle riittää yhdenkertainen kirjanpito.

– Yrittäjä voi halutessaan hoitaa sen itse. Käytännössä suosittelen kuitenkin tilitoimistoa, Pekka Naumanen sanoo.

Arna Grym palkkasi heti kirjanpitäjän säästääkseen omaa aikaansa.

– Yrittäjän pitää hoitaa myös eläkevakuutukset ja muut vakuutukset, mutta niissäkin riittää, kun hoitaa ne kerran, hän huomauttaa.

Toiminimen ei ole myöskään pakko tehdä tilinpäätöstä. Tilinpäätös on silti monesti suositeltavaa.

Valmistaudu huolella

Pekka Naumanen muistuttaa, ettei mikään yksittäinen asia ratkaise sitä, kannattaako perustaa vaikkapa toiminimi vai osakeyhtiö. Yksikään yhtiömuodoista ei voi sinänsä olla myöskään väärin valittu. Esimerkiksi toiminimen voi halutessaan vaihtaa myöhemmin osakeyhtiöksi.

Tietoa ja apua yhtiömuodon valintaan saa ilmaiseksi uusyrityskeskuksista. Myös esimerkiksi tilitoimistot voivat olla avuksi.

Arna Grym suosittelee yrittäjäksi ryhtyvää ottamaan asioista huolella selvää. Hän työsti liiketoimintasuunnitelmaansa ja pyöritteli laskelmia pari vuotta ennen yrityksen perustamista.

– Kun liiketoimintasuunnitelma oli huippuunsa hiottu ja myönteinen starttirahapäätös saatu, yrityksen perustaminen oli yksinkertaista.

Mikä sai lähtemään yrittäjäksi? Oma yritys toi vaihtoehdon määräaikaisille työsopimuksille

Amanihoiva Kotihoidon Faisa Egge lähti yrittäjäksi kahdeksan vuotta sitten. Häntä on motivoinut yrittäjyydessä se, että yrittäjänä hän saa tehdä arvojensa mukaista työtä.

Yritysmuodot vertailussa: Kenelle sopii toiminimi? Entä osakeyhtiö tai kevytyrittäjyys?

Yrittäjän tavoitteet vaikuttavat yritysmuodon valintaan: toiminimi on hyvä valinta yksinyrittäjälle ja osakeyhtiö kasvuun tähtäävälle. Ota haltuun eri yhtiömuodot.

Yhä useampi valitsee osakeyhtiön – Onko toiminimille enää kysyntää?

Yritysneuvoja pitää toiminimeä edelleen hyvänä yritysmuotona varsinkin yksinyrittäjälle.

Yrittäjäperheen vesa ei aikaillut toiminimen perustamista: nostetta on tullut niin Linnan juhlista kuin brittihovista

Yhden naisen yritys sai alkunsa viikossa. Reilussa vuodessa tuotevalikoima on kasvanut yli 20 tuotteeseen. Mihin kaikkeen yrittäjän oma aika riittää?

Yrittäjyyden opetus: Aseta tavoitteet riittävän korkealle

Yrittäjyydessä kiehtoo se, että tekemällä yhden asian hyvin voi päätyä tekemään vaikka mitä, kirjoittaa KoruMies Arvi Martikainen.

Palkittu live-kuvittaja elää unelmaansa: ”Hauska nähdä kuuden äijän firmoja, joilla on sama liikevaihto kuin itselläni”

Linda Saukko-Rauta on menestynyt yksinyrittäjä, joka teki heti tämän haastattelun jälkeen päätöksen ensimmäisen työntekijänsä palkkaamisesta.

Toiminimestä osakeyhtiö – Toimi näin, niin vältät virheet

Toiminimen vaihto osakeyhtiöksi on teknisesti helppoa. Varaa aikaa suunnitteluun ja jälkitöihin.

Kevytyrittäjänä liikkeelle – milloin kannattaa perustaa oma yritys?

Kevytyrittäjyys on tapa kokeilla siipiään yrittäjänä. Yrityksen perustaminen kannattaa kuitenkin viimeistään, kun toiminta vakiintuu ja kasvaa.

Toiminimen verotus: Mätkyt uhkaavat, jos et ole hereillä

Toiminimen verotuksessa yrittäjän yksi suuri kompastuskivi liittyy ennakkoverojen maksuun.

Lataa lisää