Yhtiömuodot

Onko 2500 euron pääoma liikaa? ”Osakeyhtiöitä jää perustamatta”

Onko 2500 euron pääoma liikaa? ”Osakeyhtiöitä jää perustamatta”

Osakeyhtiömuodon suosion uskotaan kasvavan, jos pakollisesta minimipääomasta luovutaan.

| |

Yksityistä osakeyhtiötä ei voi tällä hetkellä perustaa ilman minimissään 2 500 euron osakepääomaa. Nykyinen pääomavaatimus jarruttaa merkittävästi osakeyhtiöiden perustamista. Näin arvioi taloushallinnon kouluttaja ja Talousteema Oy:n yrittäjä Lassi Mäkinen.

Hän uskoo summan vaikuttavan kaikkein eniten siihen, että moni pienyrittäjä päätyy valitsemaan yritysmuodokseen toiminimen osakeyhtiön sijaan. Ne ovat ainoat yritysmuodot, jotka voi perustaa yksin.

– Osakeyhtiöitä jää perustamatta, koska rahaa ei vain ole, Mäkinen sanoo.

Suomessa millään muulla yritysmuodolla ei ole vastaavaa pääomavaatimusta kuin osakeyhtiöllä. Mäkinen on vaatinut jo pitkään sen poistamista.

Ajatus sai vastakaikua helmikuussa, kun oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoi haluavansa poistaa yksityisen osakeyhtiön vähimmäispääomavaatimuksen. Hänen mukaansa se helpottaisi yritystoiminnan aloittamista ja etenkin yksin yrittämistä ilman henkilökohtaista vastuuta.

Myös Mäkinen näkee rajoitetun vastuun osakeyhtiön yhdeksi keskeiseksi eduksi. Yrittäjä ei vastaa yritystoiminnasta koko omaisuudellaan, sillä osakkeenomistajien vastuu rajoittuu vain heidän yhtiöönsä sijoittamiin varoihin.

– Kun ryhtyy yrittäjäksi, aina pelkää sitä, että kaikki menee. Osakeyhtiössä näin ei käy.

Eroon yritysmuodon vaihdolta

Kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa kaupparekisteriin rekisteröitiin 7 600 uutta osakeyhtiöitä ja 9 900 uutta yksityistä elinkeinonharjoittajaa. Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) tilastojen mukaan uusista osakeyhtiöistä 87 prosentilla osakepääoma on osakeyhtiölain mukainen minimi 2 500 euroa.

Mäkinen uskoo, että tulevaisuudessa lähes kaikki uudet yritykset perustetaan heti osakeyhtiöiksi ja myös nykyiset muut yritykset muutetaan sellaisiksi – kunhan pääomarajasta päästään eroon.

– Ajan mittaan saattaa käydä niin, että muut yritysmuodot jäävät tarpeettomiksi. Tällöin yrityksillä ja niiden omistajilla olisi vain yhdenlainen verojärjestelmä, mikä vähentäisi byrokratiaa yrityksissä, tilitoimistoissa ja Verohallinnossa.

Lassi Mäkinen
Lassi Mäkinen. Kuva: Britt Langrev

Jos yhä useampi valitsee suoraan osakeyhtiön, moni kasvava yritys välttyy jatkossa yritysmuodon vaihdolta. Mäkinen pitää yhtiömuodon muuttamista hankalana, riskipitoisena ja kalliina.

– Se vaatii paljon aikaa ja paperityötä, ja täytyy olla hyvin tarkka, että verotus menee oikein. Se on monella tapaa turha ruljanssi, kun vaihtoehtona on perustaa heti osakeyhtiö.

Miksi iso osa uusista yrittäjistä sitten päätyy perustamaan toiminimen eikä osakeyhtiötä?

Mäkinen arvelee, että moni pelkää osakeyhtiön monimutkaisempaa byrokratiaa. Hänen mielestään pelko on turha. Esimerkiksi yhtiöjärjestyksessä tarvitsee olla lain mukaan vain kolme pakollista tietoa: osakeyhtiön nimi, kotipaikkana oleva Suomen kunta ja yhtiön toimiala.

Myös hallituksen kokoukset ja yhtiökokoukset on mahdollista korvata pelkillä päätösasiakirjoilla tietyin edellytyksin.

– Osakeyhtiömuoto on perustettu alun perin sillä ajatuksella, että yhtiöllä on paljon osakkaita, joilta hankitaan pääomaa. Suurin osa suomalaisista osakeyhtiöistä on kuitenkin yhden–kahden hengen yhtiöitä.

Selkeämpi verotus

Osakeyhtiön verotus poikkeaa olennaisesti muiden yritysmuotojen verotuksesta.

Osakeyhtiön osinkoverotus suosii tulojen säästämistä yrityksen kassaan. Tämä raha estää tehokkaasti yhtiön ajautumista konkurssiin ja tarjoaa mahdollisuuden terveeseen kasvuun, Mäkinen sanoo.

Pienissä osakeyhtiöissä on edullista maksaa osakkaalleen palkkaa. Yhtiö voi silloin vähentää palkan ja sen sivukulut omassa verotuksessaan.

Toiminimien ja henkilöyhtiöiden tulot taas verotetaan yrityksen omistajien henkilökohtaisena tulona.

Mäkisen mukaan osakeyhtiö on muutenkin verotuksessa selväpiirteisempi kuin muut yritysmuodot. Yksityinen elinkeinonharjoittaja ei esimerkiksi voi maksaa itselleen päivärahoja tai kilometrikorvauksia, vaan saa niitä verovähennyksinä tietyin rajoituksin.

– Moni muukin osakeyhtiössä selvästi vähennyskelpoinen meno saattaa jäädä muissa yrityksissä vähentämättä, Mäkinen arvioi.

Pakollinen alkupanos

Osakepääoma on kaikille osakeyhtiöille pakollinen alkupanos. Sillä saa käytännössä ostaa yritykselle esimerkiksi tarvittavia koneita, laitteita ja tarvikkeita. Summalla voi myös maksaa laskuja liiketoiminnan alkuvaiheessa.

– Rahamäärä on tosiasiassa maksettu, jolloin oma pääoma on vain laskennallinen erä, Mäkinen huomauttaa.

Voiko osakeyhtiö siis pärjätä ilman osakepääomaa? Mäkisen mukaan oikein hyvin.

– Yksinkertaisin tapa sijoittaa omaan yhtiöön on antaa sille tavallista lainaa. Kun yhtiö ei enää tarvitse tätä rahaa, se voi mutkattomasti maksaa rahan takaisin osakkaalleen.

Fakta

Yksityisten osakeyhtiöiden pääomavaatimus

Yksityisen osakeyhtiön pääomavaatimus oli vuosikymmenten ajan 15 000 markkaa. Vuonna 1997 se nostettiin 50 000 markkaan.

Euron käyttöönoton yhteydessä vähimmäismäärä muutettiin 8 000 euroksi. Korotusvaatimus koski myös jo toiminnassa olleita osakeyhtiöitä, joille annettiin aikaa vuoteen 2004 asti.

Talousteeman Lassi Mäkisen mukaan läheskään kaikki yritykset eivät kuitenkaan nostaneet pääomaa uudelle tasolle lain vaatimuksista huolimatta.

Vuonna 2006 voimaan astunut uusi osakeyhtiölaki pudotti pääomavaatimuksen nykyiseen 2 500 euroon. Summa vastasi pitkälti aiempaa 15 000 markkaa.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoi helmikuussa 2018 haluavansa poistaa nykyisen vähimmäispääomavaatimuksen yksityisiltä osakeyhtiöiltä.

Haluatko yrittäjäksi? Tältä näyttää yrityksen perustamisen polku

Yrityksen perustaminen on iso päätös, johon on syytä valmistautua huolella.

Osakeyhtiön perustaminen mielessä? Muista nämä 10 vinkkiä

Osakeyhtiöön liittyy omat muodollisuutensa, mutta osakkaiden riskit ovat rajallisia. Asiantuntija kertoo, kenelle osakeyhtiö sopii.

Vuosi täyteen yrittäjinä: Kolmikko ei tiennyt yrittäjyydestä mitään

Bugman´s Best on saanut lyhyessä ajassa paljon huomiota ja se on palkittu kansainvälisesti.

Nuorilta yrittäjiltä ei puutu pokkaa – kansainvälistyminen kutkuttelee jo mielessä

Böördigolf on myynyt parikymmentätuhatta käytettyä golfpalloa. Purjekankaita kierrättävä Sköne & Co ei säikähdä kovaa kilpailua.

Mistä hyvä nimi yritykselle? Muista pari sääntöä

Yrityksen nimen tärkein tehtävä on jäädä asiakkaiden mieleen. Hirnu luottaa huumoriin.

Toiminimi vai osakeyhtiö? Älä tuhlaa siihen liikaa energiaa

Yhtiömuodon valintaa kriittisempää on miettiä asiakashankintaa, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi.

Limufirma pystyyn abivuonna: Yrittäjyys imaisi mukaansa

Seuraavaksi nuoret yrittäjät vievät yrityksensä I’m Bluen Astanan maailmannäyttelyyn.

Osakassopimus taklaa monta ongelmaa

Riitoja syntyy etenkin voitonjaosta. Huomioi osakassopimuksessa ainakin tietyt perusasiat.

Lataa lisää