Yhtiömuodot

Osakeyhtiön perustaminen on entistä houkuttelevampaa – Mikä muuttuu?

Osakeyhtiön perustaminen on entistä houkuttelevampaa – Mikä muuttuu?

Osakeyhtiön perustaminen on suositeltava vaihtoehto, sillä yhtiömuoto antaa mahdollisuuden verosuunnitteluun ja yrittäjän vastuut ovat rajalliset.

| |

Osakeyhtiön perustaminen tulee entistä houkuttelevammaksi vaihtoehdoksi heinäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen. Tuolloin nimittäin poistuu vaatimus 2 500 euron osakepääomasta.

Nykyinen pääomavaatimus on ollut voimassa vuodesta 2006, ja sitä vastaan on esitetty paljon kritiikkiä. Esimerkiksi taloushallinnon kouluttaja Lassi Mäkinen on sanonut, että minimipääoma ohjaa yrittäjiä valitsemaan toiminimen yhtiömuodoksi.

YritysEspoon yritysasiantuntija Irene Matinpalo on Mäkisen kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa muutos tuo selvän helpotuksen yksityisen osakeyhtiön perustamisvaiheeseen.

– Enää ei tarvitse osoittaa, että yritykselle on avattu tili ja että tilille on talletettu osakepääoma, Matinpalo sanoo.

Vaikka perustamisen kustannuksiin tulee helpotus, säilyy liputusvelvollisuus oman pääoman menettämisestä. Pääomittamisen voi tehdä esimerkiksi suorana lainana, jolloin lainasta voi periä korkoa.

– Yrittäjän omalla sijoituksella on iso merkitys rahoituksen saamisessa. Uskon, että pankit kiinnittävät jatkossakin huomiota yrityksen omaan pääomaan. Rahaa pitää olla velvoitteisiin, investointitarpeisiin ja käyttöpääomaan, Matinpalo kertoo.

Lakimuutoksella on vaikutusta perustettavien osakeyhtiöiden määrään, sillä osakeyhtiön plussina esimerkiksi toiminimeen verrattuna ovat rajatut vastuut ja verotus. Katso vertailu jutun lopun faktaosiosta.

Todennäköistä on, että myös osa sivutoimisista yrittäjistä muuttaa toiminimen osakeyhtiöksi. Yhtiömuodon muutos vaatii kuitenkin paperityötä.

Sen sijaan yksinyrittäjät suosivat yhä toiminimeä aloittaessaan yritystoiminnan.

– Yksinyrittäjä miettii, mitä jos yritys ei kannata. Toiminimen lopettaminen on edelleen yksinkertainen toimenpide, toisin on osakeyhtiössä. Osakeyhtiötä ei voi lain mukaan vapaamuotoisesti lopettaa, vaan se pitää purkaa selvitys- tai konkurssimenettelyllä tai sulautumisen kautta. Toimenpide vie aikaa ja varoja, Matinpalo luettelee.

Osakeyhtiön perustaminen

Osakeyhtiön perustaminen on teknisesti yksinkertaista. Perustamisilmoituksen voi tehdä muun muassa Patentti- ja rekisterihallituksen ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa. Ilmoitus maksaa 275 euroa.

Ennen perustamista kannattaa käydä läpi 10 kohtaa, jotka auttavat päätöksenteossa. Sen jälkeen on syytä listata seuraavat asiat, sillä niitä kysytään ilmoituslomakkeessa:

  • Ketkä ovat osakkeenomistajat?
  • Mitkä ovat osakeomistukset?
  • Mikä on osakkeen merkintähinta?
  • Yhtiön tilikausi?
  • Yhtiön hallituksen jäsenet ja hallituksen puheenjohtaja? Jos hallituksessa on vähemmän kuin kolme jäsentä, pitää valita myös varajäsen. Tarvitaanko toimitusjohtaja?
  • Mahdollisten tilintarkastajien, prokuristien tai edustamiseen oikeutettujen nimet?
  • Yhtiöjärjestystä varten tarvitaan ainakin seuraavat tiedot: toiminimi, kotipaikka ja toimiala.

Ilmoittaudu perustamisvaiheessa Verohallinnolle myös arvonlisäverovelvolliseksi, ennakkoperintärekisteriin ja tarvittaessa työnantajarekisteriin. Kun olet tehnyt perustamisilmoituksen, saat Y-tunnuksen käyttöösi.

Avaa perustettavalle osakeyhtiölle pankkitili ja maksa osakepääoma. Kun osakepääoma on maksettu, pitää YTJ-palvelussa allekirjoittaa pääoman maksamiseen liittyvä vakuutus.

Osakeyhtiön voi perustaa yksi tai useampi henkilö. Jos perustajia on enemmän kuin yksi, tee osakassopimus.

Osakeyhtiön verotus

Osakeyhtiö antaa mahdollisuuden verosuunnitteluun.

Yhtiö maksaa yrittäjälle palkkaa, joka vähentää myös yrityksen tulosta. Yritys maksaa positiivisesta tuloksesta yhteisöveroa 20 prosenttia.

Paljonko palkkaa on järkevää maksaa, riippuu yrittäjän omista tarpeista ja toisaalta yrityksen kannattavuudesta. Myös verovähennykset on hyvä huomioida tässä yhteydessä.

Veroasiantuntijat ovat kertoneet, että yrityksen varoja kannattaa nostaa palkkana niin pitkään, kun kokonaisverorasitus jää alle 26 prosenttiin. Osingoista menee nimittäin veroa aina vähintään 26 prosenttia, kun mukaan lasketaan yhteisövero ja osingonsaajan maksettavaksi tuleva vero.

Osinkojen kokonaisverorasitus voi nousta jopa lähelle 40 prosenttia, jos yrityksellä ei ole nettovarallisuutta. Näin on yrityksen alkuvaiheessa.

Fakta

Osakeyhtiön edut

Osakeyhtiössä yrityksen velat eivät vaikuta osakkaiden henkilökohtaiseen talouteen, ellei omia varoja ole velkojen vakuutena. Muuten osakkeenomistajat vastaavat yhtiön sitoumuksista vain sillä pääomalla, jonka ovat sijoittaneet yhtiöön. Toiminimiyrittäjä on puolestaan itse vastuussa kaikista yrityksen veloista.

Verotuksellisesti osakeyhtiö on edullisempi vaihtoehto toiminimeen verrattuna, kun liiketoiminta on riittävän suurta tai yrittäjyys on sivutoimista. Näin käy, jos yrittäjän kokonaisverorasite ansiotuloista nousee yli 30:n.

Kevytyrittäjänä liikkeelle – milloin kannattaa perustaa oma yritys?

Kevytyrittäjyys on tapa kokeilla siipiään yrittäjänä. Yrityksen perustaminen kannattaa kuitenkin viimeistään, kun toiminta vakiintuu ja kasvaa.

Osakeyhtiö tarvitsee yhä omaa alkupääomaa, vaikka laki ei sitä enää vaadi

Osakeyhtiön alkupääoman poistumista odotettiin kauan. Asiantuntijan mielestä uusi laki vaikuttaa yrittäjien elämään käytännössä vain vähän.

Rahoitus on monelle yritykselle elämän ja kuoleman kysymys: Tässä vaihtoehdot

Yritysten ulkopuolinen rahoitus kulkee perinteistä polkua, jossa pankki on yhä suosituin vaihtoehto.

Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset

Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on suunnitella muun muassa myynti ja asiakastyö. Tanja Fred päätyi itse lopulta osakeyhtiöön.

Haluatko yrittäjäksi? Tältä näyttää yrityksen perustamisen polku

Yrityksen perustaminen on iso päätös, johon on syytä valmistautua huolella.

Osakeyhtiön perustaminen mielessä? Muista nämä 10 vinkkiä

Osakeyhtiöön liittyy omat muodollisuutensa, mutta osakkaiden riskit ovat rajallisia. Asiantuntija kertoo, kenelle osakeyhtiö sopii.

Vuosi täyteen yrittäjinä: Kolmikko ei tiennyt yrittäjyydestä mitään

Bugman´s Best on saanut lyhyessä ajassa paljon huomiota ja se on palkittu kansainvälisesti.

Onko 2500 euron pääoma liikaa? ”Osakeyhtiöitä jää perustamatta”

Osakeyhtiömuodon suosion uskotaan kasvavan, jos pakollisesta minimipääomasta luovutaan.

Nuorilta yrittäjiltä ei puutu pokkaa – kansainvälistyminen kutkuttelee jo mielessä

Böördigolf on myynyt parikymmentätuhatta käytettyä golfpalloa. Purjekankaita kierrättävä Sköne & Co ei säikähdä kovaa kilpailua.

Lataa lisää