Yhtiömuodot

Yhä useampi valitsee osakeyhtiön – Onko toiminimille enää kysyntää?

Yhä useampi valitsee osakeyhtiön – Onko toiminimille enää kysyntää?

Yritysneuvoja pitää toiminimeä edelleen hyvänä yritysmuotona varsinkin yksinyrittäjälle. Toiminimen valitsi myös esitysdesigniin erikoistunut Pauliina Ullner.

|

Toiminimi vai osakeyhtiö?

Tätä kysymystä puntaroi viime kesänä helsinkiläinen Pauliina Ullner, joka oli perustamassa yritystä. Hän mietti, että toiminimessä yrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa, jos jokin menee pieleen.

Osakeyhtiössä taas ei välttämättä ole vastaavaa riskiä, mutta toisaalta sääntöjä on enemmän. Olisi esimerkiksi pakko tehdä tilinpäätös ja pitää yhtiökokous.

– Eivät ne sinällään ole vaikeita asioita, mutta toiminimi on kuitenkin ensimmäistä kertaa yrittävälle helppo ja mutkaton tapa lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä, Ullner sanoo.

Ennen yrittäjyyttä Ullner oli työskennellyt pitkään myynnin ja markkinoinnin parissa, mutta innostunut erityisesti esitysdesignista. Hän koki, että pystyisi toteuttamaan kutsumustaan parhaiten yrittäjänä.

Lisäksi hän ajatteli, että tarkkana taloudenpitäjänä hän saa yritystoiminnalle riittävän varmat raamit, kun yritystä voi pyörittää Excelillä, tavallisella pankkitilillä ja kirjanpitäjän avustuksella.

Niinpä viime vuoden elokuussa kaupparekisteriin ilmestyi Toiminimi Ullner Creative, joka tarjoaa konsultointia esimerkiksi yritysten PowerPoint-esityksiin ja muihin esityksiin.

Osakeyhtiön alkupääoma poistui

Patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH) rekisteröitiin viime vuonna noin 17 500 uutta yksityistä elinkeinonharjoittajaa eli toiminimiyritystä.

Toiminimiyrittäjien määrä oli vuosikausia kasvussa, mutta viime vuonna niiden määrä putosi noin 1 300:lla edellisvuoteen verrattuna. Samaan aikaan uusien osakeyhtiöiden määrä pompsahti 14 700:stä yli 18 000:aan.

Yksi syy osakeyhtiön suosion kasvuun oli se, että viime vuoden heinäkuusta alkaen osakeyhtiön perustamiseen ei enää ole vaadittu 2 500 euron alkupääomaa.

Viime vuosina myös niin sanottu kevytyrittäjyys on lyönyt läpi ja helpottanut varsinkin sivutoimista yrittäjyyttä, mikä on saattanut vaikuttaa toiminimiyritysten suosioon.

Yritys-Espoon yritysneuvoja Irene Matinpalo ei kuitenkaan ole huolissaan yhden vuoden notkahduksesta toiminimien perustamisessa. Esimerkiksi Uusyrityskeskuksien kautta perustettavista yrityksistä selvä valtaosa on edelleen toiminimiä.

Matinpalo muistuttaa myös, että toiminimen kanssa mahdollisesti kilpaileva kevytyrittäminen laskutuspalveluiden kautta ei juridisesti edes ole yrittäjyyttä. Siinä freelancer laskuttaa palveluntarjoajan välityksellä ja palveluntarjoaja puolestaan hoitaa yrittäjyyteen liittyviä paperitöitä, esimerkiksi juuri laskutusta.

Matinpalo on vahvasti sitä mieltä, että toiminimellä on yritysmuotona edelleen tärkeä paikka yrityskentässä. Se on hyvä toimintamuoto erityisesti yksinyrittäjille. Matinpalo neuvoi myös Ullneria yrityksen perustamiseen liittyvissä asioissa.

– Toiminimi on helppo perustaa ja se mahdollistaa myös työntekijöiden palkkauksen, Matinpalo sanoo.

– Ja jos yritystoiminnan haluaa lakkauttaa, se on helppoa. Osakeyhtiön lakkauttaminen taa vie aikaa ja on kallis prosessi.

Osakeyhtiön perustaminen taas sopii paremmin esimerkiksi silloin, kun yrityksessä on useampi kuin yksi perustaja. Lisäksi joillakin aloilla osakeyhtiöstä voi olla hyötyä, jos asiakaskunta esimerkiksi haluaa tehdä yhteistyötä vain niin sanotun juridisen henkilön kanssa.

Myös esimerkiksi joissakin julkisissa hankinnoissa osakeyhtiöstä voi olla hyötyä.

– Mutta jos henkilö myy omaa osaamistaan, ostajalla ei välttämättä ole väliä sille, mikä yhtiömuoto hänellä on.

Yrittäjyyden alku yllätti positiivisesti

Samaan tulokseen tuli myös Pauliina Ullner, jonka toiminimiyritys on nyt elänyt ja voinut hyvin reilun puolen vuoden ajan. Ullnerkin kuuli näkemyksiä, joiden mukaan osakeyhtiö toisi enemmän uskottavuutta henkilöbrändille.

Hänen omat kokemuksensa kertovat kuitenkin päinvastaista.

– Olen lyhyessä ajassa palvellut useita nimekkäitäkin yrityksiä, eivätkä he ole olleet etsimässä osakeyhtiötä vaan kumppania.

Pauliina Ullner

Ullner sanoo yrittäjyytensä käynnistyneen jopa yli odotusten, sillä hänellä on puolessa vuodessa ollut jo 11 asiakkuutta. Samaan aikaan hän on rauhassa saanut opiskella ja oppia olennaiset asiat esimerkiksi veroista ja YEL-maksuista.

Tähän asti saamiensa kokemusten perusteella Ullner aikoo jatkaa yrittäjyyttä ja kasvattaa firmaansa siihen pisteeseen, että voi nostaa kilpailukykyistä palkkaa verrattuna siihen, että tekisi samaa työtä työsuhteisena.

– Voi olla, että osakeyhtiö tulee jossain vaiheessa kyseeseen tai sitten ei. Toistaiseksi toiminimellä toimiminen on ollut kivan kevyttä, ja olen voinut itse keskittyä siihen mistä nautin eli itse työhön.

Varsinkin jos yritys kasvaa kovaa kyytiä, on hyvä punnita, kannattaako toiminimi vaihtaa osakeyhtiöksi.

Fakta

Toiminimi: Plussat ja miinukset

+ Halpa ja helppo perustaa. Toiminimen perustaminen on helppoa ja edullista. Lomakkeen voi täyttää nopeasti verkossa PRH:n sivuilla ja asia käsitellään useimmiten muutamassa päivässä. Toiminimen perustaminen maksaa 60 euroa. Osakeyhtiön perustaminen sähköisellä lomakkeella maksaa 275 euroa.

+ Kevyt kirjanpito. Pienimuotoista liiketoimintaa harjoittavalle toiminimiyrittäjälle riittää yhdenkertainen kirjanpito, mikä on huomattavasti kevyempi kirjanpidon muoto kuin esimerkiksi osakeyhtiöiltä vaadittava kahdenkertainen kirjanpito.

+ Yritystoiminnan lopettaminen on helppoa. Myös toiminimiyrityksen lopettaminen on helppoa. Riittää, kun täyttää lomakkeen PRH:lle. Esimerkiksi osakeyhtiö on purettava selvitys- tai konkurssimenettelyllä.

– Yrittäjä on vastuussa henkilökohtaisesti. Toiminimiyrittäjä voi käyttää vapaasti yrityksensä rahoja henkilökohtaisiin menoihin, mutta toisaalta on myös henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen lainoista ja muista vastuista. Osakeyhtiössä yrittäjä ei ole henkilökohtaisessa vastuussa esimerkiksi veloista, ellei ole taannut esimerkiksi lainoja henkilökohtaisesti.

Yrittäjäperheen vesa ei aikaillut toiminimen perustamista: nostetta on tullut niin Linnan juhlista kuin brittihovista

Yhden naisen yritys sai alkunsa viikossa. Reilussa vuodessa tuotevalikoima on kasvanut yli 20 tuotteeseen. Mihin kaikkeen yrittäjän oma aika riittää?

Yrittäjyyden opetus: Aseta tavoitteet riittävän korkealle

Yrittäjyydessä kiehtoo se, että tekemällä yhden asian hyvin voi päätyä tekemään vaikka mitä, kirjoittaa KoruMies Arvi Martikainen.

Palkittu live-kuvittaja elää unelmaansa: ”Hauska nähdä kuuden äijän firmoja, joilla on sama liikevaihto kuin itselläni”

Linda Saukko-Rauta on menestynyt yksinyrittäjä, joka teki heti tämän haastattelun jälkeen päätöksen ensimmäisen työntekijänsä palkkaamisesta.

Toiminimestä osakeyhtiö – Toimi näin, niin vältät virheet

Toiminimen vaihto osakeyhtiöksi on teknisesti helppoa. Varaa aikaa suunnitteluun ja jälkitöihin.

Kevytyrittäjänä liikkeelle – milloin kannattaa perustaa oma yritys?

Kevytyrittäjyys on tapa kokeilla siipiään yrittäjänä. Yrityksen perustaminen kannattaa kuitenkin viimeistään, kun toiminta vakiintuu ja kasvaa.

Toiminimen verotus: Mätkyt uhkaavat, jos et ole hereillä

Toiminimen verotuksessa yrittäjän yksi suuri kompastuskivi liittyy ennakkoverojen maksuun.

Hoitolayrittäjä ei kilpaile vaan palvelee: ”En osaa olla mustasukkainen asiakkaista”

Anne Vuotari on yksinyrittäjä, joka on kerännyt ympärilleen muiden yrittäjien muodostaman yhteisön.

Rahoituslaskelma paljastaa paljonko tarvitset euroja

Rahoituslaskelmasta on apua yrittäjälle itselleen, mutta sitä tarvitaan erityisesti ulkopuolista rahoitusta haettaessa.

Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset

Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on suunnitella muun muassa myynti ja asiakastyö. Tanja Fred päätyi itse lopulta osakeyhtiöön.

Lataa lisää