Yhtiömuodot

Yhä useampi valitsee osakeyhtiön – Onko toiminimille enää kysyntää?

Yhä useampi valitsee osakeyhtiön – Onko toiminimille enää kysyntää?

Yritysneuvoja pitää toiminimeä edelleen hyvänä yritysmuotona varsinkin yksinyrittäjälle.

|

Toiminimi vai osakeyhtiö?

Tätä kysymystä puntaroi moni yrityksen perustamista pohtiva henkilö.

Toiminimessä yrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa, jos jokin menee pieleen. Osakeyhtiössä taas ei välttämättä ole vastaavaa riskiä, mutta toisaalta sääntöjä on enemmän. Osakeyhtiön valitsevan on esimerkiksi pakko tehdä tilinpäätös ja pitää yhtiökokous.

Toiminimi saattaa olla ensimmäistä kertaa yrittävälle helppo ja mutkaton tapa lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä.

Patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH) rekisteröitiin vuonna 2020 noin 16 500 uutta yksityistä elinkeinonharjoittajaa eli toiminimiyritystä.

Toiminimiyrittäjien määrä oli vuosikausia kasvussa, mutta vuosina 2019 ja 2020 niiden määrä on laskenut edellisvuoteen verrattuna. Samaan aikaan uusien osakeyhtiöiden määrä on noussut. Vuonna 2020 niitä perustettiin noin 20 000.

Yksi syy osakeyhtiön suosion kasvuun oli se, että vuoden 2019 heinäkuusta alkaen osakeyhtiön perustamiseen ei enää ole vaadittu 2 500 euron alkupääomaa.

Viime vuosina myös niin sanottu kevytyrittäjyys on lyönyt läpi ja helpottanut varsinkin sivutoimista yrittäjyyttä, mikä on saattanut vaikuttaa toiminimiyritysten suosioon.

Yritys-Espoon yritysneuvoja Irene Matinpalo ei kuitenkaan ole huolissaan notkahduksesta toiminimien perustamisessa. Esimerkiksi Uusyrityskeskuksien kautta perustettavista yrityksistä selvä valtaosa on edelleen toiminimiä.

Matinpalo muistuttaa myös, että toiminimen kanssa mahdollisesti kilpaileva kevytyrittäminen laskutuspalveluiden kautta ei juridisesti edes ole yrittäjyyttä. Siinä freelancer laskuttaa palveluntarjoajan välityksellä ja palveluntarjoaja puolestaan hoitaa yrittäjyyteen liittyviä paperitöitä, esimerkiksi juuri laskutusta.

Matinpalo on vahvasti sitä mieltä, että toiminimellä on yritysmuotona edelleen tärkeä paikka yrityskentässä. Se on hyvä toimintamuoto erityisesti yksinyrittäjille.

– Toiminimi on helppo perustaa ja se mahdollistaa myös työntekijöiden palkkauksen, Matinpalo sanoo.

– Ja jos yritystoiminnan haluaa lakkauttaa, se on helppoa. Osakeyhtiön lakkauttaminen taas vie aikaa ja on kallis prosessi.

Osakeyhtiön perustaminen taas sopii paremmin esimerkiksi silloin, kun yrityksessä on useampi kuin yksi perustaja. Lisäksi joillakin aloilla osakeyhtiöstä voi olla hyötyä, jos asiakaskunta esimerkiksi haluaa tehdä yhteistyötä vain niin sanotun juridisen henkilön kanssa.

Myös esimerkiksi joissakin julkisissa hankinnoissa osakeyhtiöstä voi olla hyötyä.

– Mutta jos henkilö myy omaa osaamistaan, ostajalla ei välttämättä ole väliä sille, mikä yhtiömuoto hänellä on.

Varsinkin jos yritys kasvaa kovaa kyytiä, on hyvä punnita, kannattaako toiminimi vaihtaa osakeyhtiöksi.

Fakta

Toiminimi: Plussat ja miinukset

+ Halpa ja helppo perustaa. Toiminimen perustaminen on helppoa ja edullista. Lomakkeen voi täyttää nopeasti verkossa PRH:n sivuilla ja asia käsitellään useimmiten muutamassa päivässä. Toiminimen perustaminen maksaa 60 euroa. Osakeyhtiön perustaminen sähköisellä lomakkeella maksaa 275 euroa.

+ Kevyt kirjanpito. Pienimuotoista liiketoimintaa harjoittavalle toiminimiyrittäjälle riittää yhdenkertainen kirjanpito, mikä on huomattavasti kevyempi kirjanpidon muoto kuin esimerkiksi osakeyhtiöiltä vaadittava kahdenkertainen kirjanpito.

+ Yritystoiminnan lopettaminen on helppoa. Myös toiminimiyrityksen lopettaminen on helppoa. Riittää, kun täyttää lomakkeen PRH:lle. Esimerkiksi osakeyhtiö on purettava selvitys- tai konkurssimenettelyllä.

– Yrittäjä on vastuussa henkilökohtaisesti. Toiminimiyrittäjä voi käyttää vapaasti yrityksensä rahoja henkilökohtaisiin menoihin, mutta toisaalta on myös henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen lainoista ja muista vastuista. Osakeyhtiössä yrittäjä ei ole henkilökohtaisessa vastuussa esimerkiksi veloista, ellei ole taannut esimerkiksi lainoja henkilökohtaisesti.

Mikä sai lähtemään yrittäjäksi? Oma yritys toi vaihtoehdon määräaikaisille työsopimuksille

Amanihoiva Kotihoidon Faisa Egge lähti yrittäjäksi kahdeksan vuotta sitten. Häntä on motivoinut yrittäjyydessä se, että yrittäjänä hän saa tehdä arvojensa mukaista työtä.

Yritysmuodot vertailussa: Kenelle sopii toiminimi? Entä osakeyhtiö tai kevytyrittäjyys?

Yrittäjän tavoitteet vaikuttavat yritysmuodon valintaan: toiminimi on hyvä valinta yksinyrittäjälle ja osakeyhtiö kasvuun tähtäävälle. Ota haltuun eri yhtiömuodot.

Yrittäjäperheen vesa ei aikaillut toiminimen perustamista: nostetta on tullut niin Linnan juhlista kuin brittihovista

Yhden naisen yritys sai alkunsa viikossa. Reilussa vuodessa tuotevalikoima on kasvanut yli 20 tuotteeseen. Mihin kaikkeen yrittäjän oma aika riittää?

Yrittäjyyden opetus: Aseta tavoitteet riittävän korkealle

Yrittäjyydessä kiehtoo se, että tekemällä yhden asian hyvin voi päätyä tekemään vaikka mitä, kirjoittaa KoruMies Arvi Martikainen.

Palkittu live-kuvittaja elää unelmaansa: ”Hauska nähdä kuuden äijän firmoja, joilla on sama liikevaihto kuin itselläni”

Linda Saukko-Rauta on menestynyt yksinyrittäjä, joka teki heti tämän haastattelun jälkeen päätöksen ensimmäisen työntekijänsä palkkaamisesta.

Toiminimestä osakeyhtiö – Toimi näin, niin vältät virheet

Toiminimen vaihto osakeyhtiöksi on teknisesti helppoa. Varaa aikaa suunnitteluun ja jälkitöihin.

Kevytyrittäjänä liikkeelle – milloin kannattaa perustaa oma yritys?

Kevytyrittäjyys on tapa kokeilla siipiään yrittäjänä. Yrityksen perustaminen kannattaa kuitenkin viimeistään, kun toiminta vakiintuu ja kasvaa.

Toiminimen verotus: Mätkyt uhkaavat, jos et ole hereillä

Toiminimen verotuksessa yrittäjän yksi suuri kompastuskivi liittyy ennakkoverojen maksuun.

Hoitolayrittäjä ei kilpaile vaan palvelee: ”En osaa olla mustasukkainen asiakkaista”

Anne Vuotari on yksinyrittäjä, joka on kerännyt ympärilleen muiden yrittäjien muodostaman yhteisön.

Lataa lisää