Yhtiömuodot

Yhä useampi valitsee osakeyhtiön – Onko toiminimille enää kysyntää?
Yritysneuvoja pitää toiminimeä edelleen hyvänä yritysmuotona varsinkin yksinyrittäjälle.
Toiminimi vai osakeyhtiö?
Tätä kysymystä puntaroi moni yrityksen perustamista pohtiva henkilö.
Toiminimessä yrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa, jos jokin menee pieleen. Osakeyhtiössä taas ei välttämättä ole vastaavaa riskiä, mutta toisaalta sääntöjä on enemmän. Osakeyhtiön valitsevan on esimerkiksi pakko tehdä tilinpäätös ja pitää yhtiökokous.
Toiminimi saattaa olla ensimmäistä kertaa yrittävälle helppo ja mutkaton tapa lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä.
Patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH) rekisteröitiin vuonna 2020 noin 16 500 uutta yksityistä elinkeinonharjoittajaa eli toiminimiyritystä.
Toiminimiyrittäjien määrä oli vuosikausia kasvussa, mutta vuosina 2019 ja 2020 niiden määrä on laskenut edellisvuoteen verrattuna. Samaan aikaan uusien osakeyhtiöiden määrä on noussut. Vuonna 2020 niitä perustettiin noin 20 000.
Yksi syy osakeyhtiön suosion kasvuun oli se, että vuoden 2019 heinäkuusta alkaen osakeyhtiön perustamiseen ei enää ole vaadittu 2 500 euron alkupääomaa.
Viime vuosina myös niin sanottu kevytyrittäjyys on lyönyt läpi ja helpottanut varsinkin sivutoimista yrittäjyyttä, mikä on saattanut vaikuttaa toiminimiyritysten suosioon.
Yritys-Espoon yritysneuvoja Irene Matinpalo ei kuitenkaan ole huolissaan notkahduksesta toiminimien perustamisessa. Esimerkiksi Uusyrityskeskuksien kautta perustettavista yrityksistä selvä valtaosa on edelleen toiminimiä.
Matinpalo muistuttaa myös, että toiminimen kanssa mahdollisesti kilpaileva kevytyrittäminen laskutuspalveluiden kautta ei juridisesti edes ole yrittäjyyttä. Siinä freelancer laskuttaa palveluntarjoajan välityksellä ja palveluntarjoaja puolestaan hoitaa yrittäjyyteen liittyviä paperitöitä, esimerkiksi juuri laskutusta.
Matinpalo on vahvasti sitä mieltä, että toiminimellä on yritysmuotona edelleen tärkeä paikka yrityskentässä. Se on hyvä toimintamuoto erityisesti yksinyrittäjille.
– Toiminimi on helppo perustaa ja se mahdollistaa myös työntekijöiden palkkauksen, Matinpalo sanoo.
– Ja jos yritystoiminnan haluaa lakkauttaa, se on helppoa. Osakeyhtiön lakkauttaminen taas vie aikaa ja on kallis prosessi.
Osakeyhtiön perustaminen taas sopii paremmin esimerkiksi silloin, kun yrityksessä on useampi kuin yksi perustaja. Lisäksi joillakin aloilla osakeyhtiöstä voi olla hyötyä, jos asiakaskunta esimerkiksi haluaa tehdä yhteistyötä vain niin sanotun juridisen henkilön kanssa.
Myös esimerkiksi joissakin julkisissa hankinnoissa osakeyhtiöstä voi olla hyötyä.
– Mutta jos henkilö myy omaa osaamistaan, ostajalla ei välttämättä ole väliä sille, mikä yhtiömuoto hänellä on.
Varsinkin jos yritys kasvaa kovaa kyytiä, on hyvä punnita, kannattaako toiminimi vaihtaa osakeyhtiöksi.
Fakta
Toiminimi: Plussat ja miinukset
+ Halpa ja helppo perustaa. Toiminimen perustaminen on helppoa ja edullista. Lomakkeen voi täyttää nopeasti verkossa PRH:n sivuilla ja asia käsitellään useimmiten muutamassa päivässä. Toiminimen perustaminen maksaa 60 euroa. Osakeyhtiön perustaminen sähköisellä lomakkeella maksaa 275 euroa.
+ Kevyt kirjanpito. Pienimuotoista liiketoimintaa harjoittavalle toiminimiyrittäjälle riittää yhdenkertainen kirjanpito, mikä on huomattavasti kevyempi kirjanpidon muoto kuin esimerkiksi osakeyhtiöiltä vaadittava kahdenkertainen kirjanpito.
+ Yritystoiminnan lopettaminen on helppoa. Myös toiminimiyrityksen lopettaminen on helppoa. Riittää, kun täyttää lomakkeen PRH:lle. Esimerkiksi osakeyhtiö on purettava selvitys- tai konkurssimenettelyllä.
– Yrittäjä on vastuussa henkilökohtaisesti. Toiminimiyrittäjä voi käyttää vapaasti yrityksensä rahoja henkilökohtaisiin menoihin, mutta toisaalta on myös henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen lainoista ja muista vastuista. Osakeyhtiössä yrittäjä ei ole henkilökohtaisessa vastuussa esimerkiksi veloista, ellei ole taannut esimerkiksi lainoja henkilökohtaisesti.