Yhtiömuodot

Toiminimi vai osakeyhtiö? Älä tuhlaa siihen liikaa energiaa

Jari Jokilampi

Kirjoittaja on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja.

Toiminimi vai osakeyhtiö? Älä tuhlaa siihen liikaa energiaa

Yhtiömuodon valintaa kriittisempää on miettiä asiakashankintaa, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Jari Jokilampi.

Oikeaa yhtiömuotoa mietitään yritystä perustaessa ehkä turhankin isona asiana. Yksinkertaistettuna voi sanoa, että jos yrittäjäksi ryhtyy yksin, toiminimi eli yksityinen elinkeinoharjoittaja on useimmiten siihen sopivin vaihtoehto. Jos taas perustajia on useita, valtaosa päätyy osakeyhtiöön.

Viime vuonna perustettiin runsaat 34 000 uutta yritystä. Suosituin yhtiömuoto oli yksityinen elinkeinoharjoittaja, joita perustettiin PRH:n mukaan noin 4 000 enemmän kuin osakeyhtiöitä.

Valtaosa uusyrityskeskusten kautta yksin aloittavista asiakkaista perustaa toiminimen. Sitä myös suosittelemme. Toiminimi on vaihtoehdoista joustavin ja sen kanssa eläminen on helppoa.

Kun myydään omaa työtä, osakeyhtiölle on aika harvoin perustetta alkuvaiheessa. Toiminimen voi aina muuttaa tarvittaessa osakeyhtiöksi myöhemmin. Yritykselle on hankittava silloin uusi y-tunnus. Jos yritykselle alkaa vuosien saatossa kertyä reilusti voittovaroja, voi osakeyhtiö tulla verotuksellisesti edullisemmaksi.

Moni perustelee osakeyhtiötä sillä, että se tuo yritykselle paremman statuksen ja uskottavuuden. Tämä saattaa olla totta. Uskon sen kuitenkin riippuvan paljon siitä, keitä asiakkaat ovat – kuluttajia vai muita yrityksiä.

Osakeyhtiön ongelma on, ettei siinä ole peruutusvaihdetta, eli yhtiömuotoa ei voi muuttaa myöhemmin. Osakeyhtiö on myös työläämpi perustaa ja pyörittää. On mietittävä yhtiöjärjestys, vastuut ja velvollisuudet, ja tehtävä kaikki määrämuotoisesti. Oy:llä pitää olla hallitus ja osakepääomaa. Osakeyhtiöstä ei myöskään voi ottaa rahaa ulos yhtä helposti kuin toiminimiyrityksestä.

Moni tuntuu ajattelevan, että vapautuu velvollisuuksista osakeyhtiön perustamalla. Toiminimiyrittäjä vastaa kaikista yrityksensä sitoumuksista henkilökohtaisella omaisuudellaan, osakeyhtiön osakas ei. Pienessä yrityksessä kaikki päätökset henkilöityvät kuitenkin yrittäjään, vaikka esimerkiksi lainarahoituksesta tai sitoumuksista olisi kuinka sovittu yrityksen nimissä.

Yhtiömuodon valintaan vaikuttaa aina moni asia. Apua pohdintaan saa esimerkiksi uusyrityskeskuksista. Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on lopulta se, miten yritys saa asiakkaita ja homman pyörimään. Sen miettimiseen kannattaa käyttää aikaa.

Hoitolayrittäjä ei kilpaile vaan palvelee: ”En osaa olla mustasukkainen asiakkaista”

Anne Vuotari on yksinyrittäjä, joka on kerännyt ympärilleen muiden yrittäjien muodostaman yhteisön.

Rahoituslaskelma paljastaa paljonko tarvitset euroja

Rahoituslaskelmasta on apua yrittäjälle itselleen, mutta sitä tarvitaan erityisesti ulkopuolista rahoitusta haettaessa.

Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset

Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on suunnitella muun muassa myynti ja asiakastyö. Tanja Fred päätyi itse lopulta osakeyhtiöön.

Osakeyhtiön perustaminen on entistä houkuttelevampaa – Mikä muuttuu?

Osakeyhtiön perustaminen on suositeltava vaihtoehto, sillä yhtiömuoto antaa mahdollisuuden verosuunnitteluun ja yrittäjän vastuut ovat rajalliset.

Haluatko yrittäjäksi? Tältä näyttää yrityksen perustamisen polku

Yrityksen perustaminen on iso päätös, johon on syytä valmistautua huolella.

Toiminimen perustaminen on helppoa: Mieti nämä asiat ennakkoon

Toiminimen perustaminen on järkevää, jos liiketoiminta on pientä ja jos olet yrittäjänä yksin.

Pidä huolta yrityksesi rahoista – tyhjä tili on ikävä yllätys

Muista, että arvonlisävero ei ole omaa rahaasi vaan vähän kuin lainaa valtiolta, kirjoittaa Ecomillin Susanna Bergman.

Yksinyrittäjyys on vapautta tuova valinta

Olen valtavan ylpeä siitä, että työllistän itseni oman yritykseni kautta, kirjoittaa fysioterapiayrittäjä Johanna Nuopponen.

Näin sujuu toiminimen perustaminen – helppo reitti yrittäjyyteen

Toiminimi sopii yksinyrittäjälle, jonka riskit ja liikevaihto ovat pieniä. Sillä voi myös kokeilla yrittäjyyttä.

Lataa lisää