Yhtiömuodot

Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset
Yhtiömuodon valinnassa kannattaa käydä läpi plussat ja miinukset kunkin vaihtoehdon kohdalla. Ainakin verotus on hyvä huomioida.

Valitse itsellesi paras yhtiömuoto – Katso plussat ja miinukset

Yhtiömuodon valintaa tärkeämpää on suunnitella muun muassa myynti ja asiakastyö. Tanja Fred päätyi itse lopulta osakeyhtiöön.

| |

Yhtiömuodon valinta on tärkeä miettiä hyvin, mutta se ei saa olla ensimmäinen asia yrittäjyyttä suunnittelevien mielessä.

Käytäntö on kuitenkin toinen. Yritysasiantuntijoiden mukaan oikean yhtiömuodon valinnasta tulee ensitapaamisissa enemmän kysymyksiä kuin esimerkiksi myynnistä.

Yhtiömuotoa kannattaa pohtia vasta siinä vaiheessa, kun alkuperäinen liikeidea muuttuu toimivaksi ideaksi, liiketoimintasuunnitelman kaikki kohdat on käyty ajatuksella läpi ja yrittäjäksi aikovalla on realistiset käsitykset omista henkisistä valmiuksistaan.

Suomessa rekisteröitiin viime vuonna 34 627 uutta yritystä, kun luvuista jätetään pois asunto-osakeyhtiöt, aatteelliset yhdistykset, julkiset osakeyhtiöt, säätiöt ja ulkomaisen elinkeinonharjoittajan sivuliikkeet.

Yhtiömuodoissa suosikkeja on kaksi ylitse muiden: toiminimi ja osakeyhtiö. Niiden osuus on 97 prosenttia kaikista perustetuista yrityksistä. Avoimien yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden määrä on ollut tasaisessa laskussa. Osuuskuntien perustaminen kääntyi puolestaan pieneen kasvuun.

Yritysten perustaminen on teknisesti helppoa ja byrokratiaa on turha pelätä.

Tärkeämpää on miettiä, mitkä ovat vastuut ja velvollisuudet, mikä on rahoitustarve, kuinka isoksi yritystoiminta kasvaa lähivuosina ja miten verotus toimii eri yhtiömuodoissa. Esimerkiksi toiminimen verotus on täysin erilainen kuin osakeyhtiössä. Osakeyhtiön perustaminen muuttuu entistä houkuttelevammaksi, kun vaatimus 2 500 euron osakepääomasta poistuu.

Oikean yhtiömuodon valintaan kannattaa käyttää aikaa, sillä toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi vaatii paperityötä. Lue eri yhtiömuotojen plussat ja miinukset jutun lopusta.

Osakeyhtiö vei voiton

Tanja Fred on ollut yrittäjänä vuodesta 2017. Hänelle osakeyhtiö oli selkeä valinta.

– Ystäväni on kirjanpitäjä ja hän suositteli osakeyhtiötä. Se oli turvallisempi valinta, sillä yrityksen piti ottaa lainaa ja firman rahat pysyvät paremmin erillään omista. Myös yhtiökumppanien ottaminen myöhemmin mukaan on helpompaa, Fred listaa.

Fredin yritys Kind of Green myy eettisesti ja vegaanisesti valmistettua katumuotia. Yrityksellä on kivijalkamyymälä Helsingissä ja verkkokauppa.

Ensimmäinen tilikausi päättyi viime vuoden heinäkuussa ja liikevaihtoa kertyi 93 000 euroa. Se on kunnioitettava luku yksinyrittäjälle.

– Teen tätä rakkaudesta, en osaa ajatella hirveästi rahaa. Raha on muutenkin väärä motiivi lähteä yrittäjäksi. Olin jo aiemmin vaatetusalalla ja äitiyslomasijaisuuden jälkeen tuli fiilis, että jos en nyt perusta omaa liikettä, niin sitten en tee sitä koskaan, Fred sanoo.

Hän allekirjoittaa näkemyksen, jonka mukaan taloudellinen epävarmuus vaatii yrittäjältä etenkin alkuvaiheessa hyvää stressinsietokykyä.

Fredin seuraava tavoite on laajentaa yritystoimintaa. Laajentaminen tarkoittaa aluksi ensimmäisen työntekijän palkkaamista.

– Se on iso mahdollisuus. Pystyisin pitämään liikettä muutaman tunnin kauemmin auki.

Fakta

Yhtiömuodon valinta, +/–

Kevytyrittäjä:

Kevytyrittäjäksi kutsutaan yrittäjää, joka laskuttaa työnsä laskutuspalvelun kautta.
+ Sopii erityisesti yksittäisiin projekteihin.
+ Hyvä keino testata omaa liikeideaa.
+ Laskutuspalvelu hoitaa henkilön puolesta laskutuksen, verot, eläkemaksut, työnantajamaksut ja perii oman palkkionsa.
– Ei ole verotuksellisesti paras vaihtoehto, jos liiketoiminta kasvaa.

Toiminimi:
+ Sopii yrittäjille, jotka yrittävät yksin ja joiden liiketoiminta on pientä.
+ Yritystoimintaan tehtyjä hankintoja voi vähentää verotuksessa.
+ Yrittäjä voi hyödyntää myös arvonlisäveron alarajahuojennusta. Huojennukseen on oikeutettu, jos toiminimen liikevaihto jää tilikauden aikana alle 30 000 euron. Yrittäjä voi saada silloin takaisin kaikki tai osan maksamistaan arvonlisäveroista.
+ Kirjanpito on yksinkertaista ja yritystoiminta on helppo lopettaa.
– Yrittäjä vastaa itse kaikista yrityksen sitoumuksista henkilökohtaisesti. Lisäksi vaarana on, että yrityksen ja henkilökohtaiset rahat menevät sekaisin.
– Toiminimi ei ole verotuksellisesti välttämättä edullisin vaihtoehto sivutoimiseen yrittäjyyteen.

Osakeyhtiö:
+ Sopii kaikkeen yritystoimintaan. Erityisesti niille, jotka hakevat kasvua ja joilla on osakkaita enemmän kuin yksi.
+ Osakeyhtiön velat eivät vaikuta osakkaiden henkilökohtaiseen talouteen, ellei omia varoja ole velkojen vakuutena.
+ Antaa mahdollisuuden verosuunnitteluun.
+ On asiakkaiden ja rahoittajien silmissä uskottavin yhtiömuoto.
– Hallinnoinnin määrä on suurempi kuin esimerkiksi toiminimiyrittäjällä. Tilitoimiston käyttäminen on suositeltavaa.

Franchising:
+ Ei ole yhtiömuoto, mutta sopii yrittäjille, joilta puuttuu oma liikeidea.
+ Konsepti on valmiiksi testattu ja saat apua myyntiin ja markkinointiin.
+/– Kannat yrittäjäriskiä. Sopimukset on syytä lukea huolella, jotta tietää minkälaisia kustannuksia franchising-yrittäjyyteen liittyy.

Controllerista kaupalliseksi taiteilijaksi: Laura Huhtakallio vaihtoi palkkatyön taiteeseen, mutta excelistä hän ei luovu

Nurkissa lojuvat taulut muuttivat Laura Huhtakallion elämän suunnan. Hänestä tuli taiteilija, jonka maalaukset liikkuvat somessa uudelle omistajalle vain minuuteissa.

Nälkä oppia vei yrittäjäkaksikon täysin uudelle alalle

Tiivis yhteys asiakkaisiin on ohjannut vertikaaliviljelyyn erikoistuneen Pinoa Foodsin toimintaa alusta pitäen. Asiakaspalaute ja data ovat tärkeitä kehityksen moottoreita.

Tunnettu talouden ennustaja ryhtyi yrittäjäksi – ”Haaveeni on ollut päästä työllistämään myös muita”

Palkkatyössä tehty havainto jalostui Juha Itkosen mielessä menestyksekkääksi yritysideaksi. Kulunut puoli vuotta yrittäjänä on ollut nousujohteista oppimiskäyrää.

Autokauppiaat jättivät hyväpalkkaisen työnsä ja perustivat ravintolan – tavoitteena olla Suomen paras

Kilpailtu toimiala pakottaa erottautumaan muista. Tony Branderin ja Mikko Vettenrannan ravintolan ruokalistalla on karhua ja sirkkoja.

Tutkija teki ison uraloikan tofuyrittäjäksi – rutiinit vaihtuivat yllätyksiin

Ha Hoangin äidin huippuunsa hioma tofuresepti kannusti perustamaan oman yrityksen Mama Mem'sin.

Raatteen tie johdatti rakennusyrittäjän matkailun pariin

Reima Haapoja muutti Kainuuseen ja vaihtoi yrittäjänä uudelle alalle. Vuodessa hän luonut Raatteen tielle yrittäjien verkoston, jossa kaikki voittavat.

Rakkaus savustettuun lihaan tempaisi yrittäjäksi – taakse jäi päivätyö hitsaajana

Salolainen Jari-Jukka Kallunki aloitti yrittämisen itse rakentamillaan savustamilla. Nyt hän on tapahtumia kiertävä ruokayrittäjä ja tuore ravintoloitsija.

Nollasta liikkeelle vai yrityskauppa? Pinja Nahkala valitsi jälkimmäisen

Yhä useampi yrittäjäksi ryhtyvä hyppää suoraan liikkuvaan junaan eli ostaa yrityksen.

Kuinka yhdistää äitiys ja yrittäjyys?

Titta Laurinen paiski töitä läpi äitiysloman. Maija Kaukonen taas ryhtyi startup-yrittäjäksi heti vauvavuoden jälkeen.

Lataa lisää