Muutosten hallinta

Onko matkailualalla pian varaa yrittää? 5 muutosta tarpeen

Iris Mäkinen

Kirjoittaja on hotelli- ja ravintolayritys Mäntän Klubin yrittäjä.

Onko matkailualalla pian varaa yrittää? 5 muutosta tarpeen

Matkailu- ja ravintola-alan yritysten kannattavuus on luvattoman huono. Tarvitsemme tukea sen kohentamiseksi, kirjoittaa Mäntän Klubin Iris Mäkinen.

Kannattavuus on näin ravintola- ja matkailualan yrittäjänä asia, jonka kanssa joutuu tasapainoilemaan jatkuvasti. Tilanne pahenee, kun kustannukset nousevat. Kuluja lisäävät myös byrokratia ja sääntely.

Kaikkea ei voi aina laittaa hintoihin, joten se on katteista pois. Marginaalit ovat kapeita etenkin pk-yrityksissä ja pienillä paikkakunnilla.

Meidän pitää tehdä toimintaamme tunnetuksi, satsata tuotekehitykseen ja laatuun sekä löytää kasvuelementtejä. Samaan aikaan päättäjien pitäisi pystyä tekemään rohkeita päätöksiä, joilla autetaan pienyrittäjiä ja koko elinkeinoa pärjäämään paremmin.

Anniskelun arvonlisäveron alentaminen tarkoittaisi, että voisimme myydä nykyistä edullisemmin, mikä varmasti lisäisi kysyntää. Volyymin kautta taas tulisi lisäeuroja. Alv:n laskemisen ja kysynnän kasvun seurauksena voisimme työllistää enemmän ja saada myös parempaa kannattavuutta.

Byrokratian vähentäminen. Kaikenlaiseen paperin pyörittämiseen menee luvattoman paljon aikaa ja energiaa. Se on pois bisneksen tekemisestä. Kaikesta myös tuntuu tulevan lupamaksut maksettavaksi. Byrokratiaa pitäisi saada suoraviivaisemmaksi ja mahdollisimman yrittäjäystävälliseksi.

Palkan sivukulujen pienentäminen. Korkeat henkilöstökulut painavat. Toivoisin työnantajana jonkinlaista kompensaatiota palkan sivukuluissa. Matkailu- ja ravintola-alalla on esimerkiksi paljon nuoria työntekijöitä. Mitä jos heidän osaltaan saisi huojennusta sotu-maksuihin?

Kotimaan matkailun nostaminen. Matkailualan yrityksen kassavirta ei ole kovin tasaista. Ainakin minulle on silti tärkeää, että palveluja on ympäri vuoden. Matkailun merkitys on tunnistettu, mutta seuraavaksi pitäisi lunastaa lupaukset. Kotimaan matkailua täytyy kehittää aidosti ympärivuotiseksi. Se vaatii yhteistyötä yli rajojen.

Samat säännöt alustataloudelle. Matkailu- ja ravintola-ala on kovin säännelty. Alustataloudessa, kuten asuntojen vuokraamisessa majoitukseksi, saadaan kilpailuetua epäreiluin keinoin. Se syö volyymiamme, ja siinä on myös esimerkiksi veronkierron mahdollisuus. Kun toimitaan ammattimaisesti, sääntelyn ja verotuksen pitää olla kaikille samanlaista.

Matkailu tuo palveluja, hyvinvointia ja työllisyyttä. On todella sääli, jos meillä ei ole varaa yrittää ja toimia alalla sen heikon kannattavuuden vuoksi.

Kasvu koettelee kassaa – myyntifirma opetteli hinnoittelemaan oikein

Liian halvalla myyminen uhkasi Nordic Sales Crew’n toimintaa. Yrityksen on ollut pakko saada rekrytointiin tehoa.

Yrittäjät muistelevat vaaran paikkoja: Silloin riski oli suurin

Yrittäjän uralla tulee vastaan aikoja, jolloin jälkeen päin ajateltuna olisi voinut käydä huonosti. Kolme yrittäjää kertoo, millaisen riskin he ovat ottaneet.

Tee kannattavuuslaskelma – se paljastaa, onko ideassa järkeä

Kannattavuuslaskelma tekee selväksi yritystoiminnan kulut ja auttaa määrittämään liikevaihtotavoitteen.

Uuden yrityksen merkkipaalu: Kuolemanlaakson ylittäminen

Yhtä huolestuttaa raha, toista jaksaminen. Sandy Talarmolla ja Tuuli Tarukanteleella on ollut hyvin erilaiset alkuvaiheen haasteet.

Kovan kasvun pohja mureni yhdessä yössä – miten selvitä, kun myynnistä häviää puolet?

Yrittäjänä ei ole ikinä täysin valmistautunut. Micke Paqvalén oppi tämän, kun Kioskedin liikevaihto romahti ja hänen oma terveytensä petti.

Yrityksen tilinpäätös edessä – miten tulokseen voi vaikuttaa?

Yrityksen tilinpäätös pitää laatia niin, että se antaa liiketoiminnasta todenmukaisen kuvan.

Startup-konkari Jussi Muurikaisen oppi: Uskon pitää riittää takaiskujen yli

Fintech-yritys Balancionin tarinan päätös oli perustajalle pettymys. Käteen jäi kuitenkin paljon arvokkaita oppeja.

Maksuehdolla on väliä: Yli 30 päivää vaatii jo toimenpiteitä

Tarpeisiin sopiva maksuehto on yrityksen elinehto, yritysneuvoja Teemu Vähätalo muistuttaa.

4 kysymystä luottotappioista ja kuinka välttää ne

Jo yksi suuri luottotappio heikentää yrityksen kannattavuutta. Huolehdi laskutuksesta ja saatavien perinnästä.

Lataa lisää