Muutosten hallinta

Onko matkailualalla pian varaa yrittää? 5 muutosta tarpeen

Iris Mäkinen

Kirjoittaja on hotelli- ja ravintolayritys Mäntän Klubin yrittäjä.

Onko matkailualalla pian varaa yrittää? 5 muutosta tarpeen

Matkailu- ja ravintola-alan yritysten kannattavuus on luvattoman huono. Tarvitsemme tukea sen kohentamiseksi, kirjoittaa Mäntän Klubin Iris Mäkinen.

Kannattavuus on näin ravintola- ja matkailualan yrittäjänä asia, jonka kanssa joutuu tasapainoilemaan jatkuvasti. Tilanne pahenee, kun kustannukset nousevat. Kuluja lisäävät myös byrokratia ja sääntely.

Kaikkea ei voi aina laittaa hintoihin, joten se on katteista pois. Marginaalit ovat kapeita etenkin pk-yrityksissä ja pienillä paikkakunnilla.

Meidän pitää tehdä toimintaamme tunnetuksi, satsata tuotekehitykseen ja laatuun sekä löytää kasvuelementtejä. Samaan aikaan päättäjien pitäisi pystyä tekemään rohkeita päätöksiä, joilla autetaan pienyrittäjiä ja koko elinkeinoa pärjäämään paremmin.

Anniskelun arvonlisäveron alentaminen tarkoittaisi, että voisimme myydä nykyistä edullisemmin, mikä varmasti lisäisi kysyntää. Volyymin kautta taas tulisi lisäeuroja. Alv:n laskemisen ja kysynnän kasvun seurauksena voisimme työllistää enemmän ja saada myös parempaa kannattavuutta.

Byrokratian vähentäminen. Kaikenlaiseen paperin pyörittämiseen menee luvattoman paljon aikaa ja energiaa. Se on pois bisneksen tekemisestä. Kaikesta myös tuntuu tulevan lupamaksut maksettavaksi. Byrokratiaa pitäisi saada suoraviivaisemmaksi ja mahdollisimman yrittäjäystävälliseksi.

Palkan sivukulujen pienentäminen. Korkeat henkilöstökulut painavat. Toivoisin työnantajana jonkinlaista kompensaatiota palkan sivukuluissa. Matkailu- ja ravintola-alalla on esimerkiksi paljon nuoria työntekijöitä. Mitä jos heidän osaltaan saisi huojennusta sotu-maksuihin?

Kotimaan matkailun nostaminen. Matkailualan yrityksen kassavirta ei ole kovin tasaista. Ainakin minulle on silti tärkeää, että palveluja on ympäri vuoden. Matkailun merkitys on tunnistettu, mutta seuraavaksi pitäisi lunastaa lupaukset. Kotimaan matkailua täytyy kehittää aidosti ympärivuotiseksi. Se vaatii yhteistyötä yli rajojen.

Samat säännöt alustataloudelle. Matkailu- ja ravintola-ala on kovin säännelty. Alustataloudessa, kuten asuntojen vuokraamisessa majoitukseksi, saadaan kilpailuetua epäreiluin keinoin. Se syö volyymiamme, ja siinä on myös esimerkiksi veronkierron mahdollisuus. Kun toimitaan ammattimaisesti, sääntelyn ja verotuksen pitää olla kaikille samanlaista.

Matkailu tuo palveluja, hyvinvointia ja työllisyyttä. On todella sääli, jos meillä ei ole varaa yrittää ja toimia alalla sen heikon kannattavuuden vuoksi.

Haaveiletko yrittäjyydestä? – Kunnollinen markkinakartoitus maksaa itsensä takaisin ja tuo varmuutta tekemiseen

Markkinakartoituksen tekemiseen on rajattomat mahdollisuudet. Aluksi voi vaikka soittaa mahdolliset asiakkaat läpi, kirjoittaa henkilöstöpalvelu Linnanväen toimitusjohtaja Kari-Matti Markus.

Riittävätkö rahat? Kassavirtalaskelma kertoo olennaisen

Kassavirtalaskelma auttaa varmistamaan, että yritys pysyy toimintakuntoisena myös vaikeina aikoina.

Tähtäimessä kasvu? Yrittäjän täytyy ennakoida – ja pitää pää kylmänä

Yritystoiminnan kasvattaminen vaatii ennakointia ja riittävästi resursseja. Tuottavuutta ei sovi unohtaa, kirjoittaa RTA-Yhtiöiden toimitusjohtaja Nina Lindström.

Yritysneuvoja auttaa menestyksen tielle

Yritysneuvonnalla näyttää olevan selkeä vaikutus yrityksen ikään ja menestykseen, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Susanna Kallama.

Laatu maksaa mutta käy kaupaksi – muovihanska ei kangistu

Muovisia suojakäsineitä Pohjanmaalla valmistava yritys ei pysty kilpailemaan halpatuotannon kanssa hinnoilla. Silti se on säilyttänyt markkina-asemansa.

Myyntilaskelma kertoo, mitä myydään ja millä hinnalla

Myyntilaskelma on tarpeellinen yritystä perustettaessa mutta myös myöhemmin. Se ohjaa taloudellisesti kohti kannattavaa yritystoimintaa.

Kasvu koettelee kassaa – myyntifirma opetteli hinnoittelemaan oikein

Liian halvalla myyminen uhkasi Nordic Sales Crew’n toimintaa. Yrityksen on ollut pakko saada rekrytointiin tehoa.

Yrittäjät muistelevat vaaran paikkoja: Silloin riski oli suurin

Yrittäjän uralla tulee vastaan aikoja, jolloin jälkeen päin ajateltuna olisi voinut käydä huonosti. Kolme yrittäjää kertoo, millaisen riskin he ovat ottaneet.

Tee kannattavuuslaskelma – se paljastaa, onko ideassa järkeä

Kannattavuuslaskelma tekee selväksi yritystoiminnan kulut ja auttaa määrittämään liikevaihtotavoitteen.

Lataa lisää