Muutosten hallinta

Onko matkailualalla pian varaa yrittää? 5 muutosta tarpeen

Iris Mäkinen

Kirjoittaja on hotelli- ja ravintolayritys Mäntän Klubin yrittäjä.

Onko matkailualalla pian varaa yrittää? 5 muutosta tarpeen

Matkailu- ja ravintola-alan yritysten kannattavuus on luvattoman huono. Tarvitsemme tukea sen kohentamiseksi, kirjoittaa Mäntän Klubin Iris Mäkinen.

Kannattavuus on näin ravintola- ja matkailualan yrittäjänä asia, jonka kanssa joutuu tasapainoilemaan jatkuvasti. Tilanne pahenee, kun kustannukset nousevat. Kuluja lisäävät myös byrokratia ja sääntely.

Kaikkea ei voi aina laittaa hintoihin, joten se on katteista pois. Marginaalit ovat kapeita etenkin pk-yrityksissä ja pienillä paikkakunnilla.

Meidän pitää tehdä toimintaamme tunnetuksi, satsata tuotekehitykseen ja laatuun sekä löytää kasvuelementtejä. Samaan aikaan päättäjien pitäisi pystyä tekemään rohkeita päätöksiä, joilla autetaan pienyrittäjiä ja koko elinkeinoa pärjäämään paremmin.

Anniskelun arvonlisäveron alentaminen tarkoittaisi, että voisimme myydä nykyistä edullisemmin, mikä varmasti lisäisi kysyntää. Volyymin kautta taas tulisi lisäeuroja. Alv:n laskemisen ja kysynnän kasvun seurauksena voisimme työllistää enemmän ja saada myös parempaa kannattavuutta.

Byrokratian vähentäminen. Kaikenlaiseen paperin pyörittämiseen menee luvattoman paljon aikaa ja energiaa. Se on pois bisneksen tekemisestä. Kaikesta myös tuntuu tulevan lupamaksut maksettavaksi. Byrokratiaa pitäisi saada suoraviivaisemmaksi ja mahdollisimman yrittäjäystävälliseksi.

Palkan sivukulujen pienentäminen. Korkeat henkilöstökulut painavat. Toivoisin työnantajana jonkinlaista kompensaatiota palkan sivukuluissa. Matkailu- ja ravintola-alalla on esimerkiksi paljon nuoria työntekijöitä. Mitä jos heidän osaltaan saisi huojennusta sotu-maksuihin?

Kotimaan matkailun nostaminen. Matkailualan yrityksen kassavirta ei ole kovin tasaista. Ainakin minulle on silti tärkeää, että palveluja on ympäri vuoden. Matkailun merkitys on tunnistettu, mutta seuraavaksi pitäisi lunastaa lupaukset. Kotimaan matkailua täytyy kehittää aidosti ympärivuotiseksi. Se vaatii yhteistyötä yli rajojen.

Samat säännöt alustataloudelle. Matkailu- ja ravintola-ala on kovin säännelty. Alustataloudessa, kuten asuntojen vuokraamisessa majoitukseksi, saadaan kilpailuetua epäreiluin keinoin. Se syö volyymiamme, ja siinä on myös esimerkiksi veronkierron mahdollisuus. Kun toimitaan ammattimaisesti, sääntelyn ja verotuksen pitää olla kaikille samanlaista.

Matkailu tuo palveluja, hyvinvointia ja työllisyyttä. On todella sääli, jos meillä ei ole varaa yrittää ja toimia alalla sen heikon kannattavuuden vuoksi.

Insinööri halusi palavasti yrittäjäksi – Ruumiskylmiö vaihtui salaatiksi

Kuukauden yrittäjä Samuli Laurikainen viljelee salaattia espoolaisessa teollisuushallissa. Menestys on vaatinut positiivista elämänasennetta ja epämukavuusalueella viihtymistä.

Mitä tilinpäätös tarkoittaa ja miten sitä tulkitaan? Tässä vastaukset

Tilinpäätös koostaa tilikauden tapahtumat yhteen. Yrittäjälle se on tärkeä keino arvioida myös yrityksen tulevaa kehitystä.

5 faktaa konkurssista – pahimmillaan vuosien prosessi

Konkurssin tekeminen ei ole niin suuri leima kuin takavuosina. Konkurssi ei estä yrittäjän työllistymistä tai uuden yrityksen perustamista.

Myyntisaatavien kierron polku: Sillä on väliä, kuinka nopeasti rahat kotiutuvat

Kun yrittäjä laskuttaa asiakasta tekemästään työstä, käynnistyy polku myyntisaatavien kotiuttamiseksi. Yrittäjä voi vaikuttaa sen sujuvuuteen ja kierron nopeuteen.

Tiedätkö yrityksesi käyttöpääoman tarpeen? Laskukaava auttaa arvioinnissa

Käyttöpääoman tarve vaihtelee yrityksen toiminnan luonteen mukaan. Hahmotatko, kuinka paljon rahaa tarvitset pitämään yrityksen toimintakuntoisena läpi vuoden?

Haaveiletko yrittäjyydestä? – Kunnollinen markkinakartoitus maksaa itsensä takaisin ja tuo varmuutta tekemiseen

Markkinakartoituksen tekemiseen on rajattomat mahdollisuudet. Aluksi voi vaikka soittaa mahdolliset asiakkaat läpi, kirjoittaa henkilöstöpalvelu Linnanväen toimitusjohtaja Kari-Matti Markus.

Riittävätkö rahat? Kassavirtalaskelma kertoo olennaisen

Kassavirtalaskelma auttaa varmistamaan, että yritys pysyy toimintakuntoisena myös vaikeina aikoina.

Tähtäimessä kasvu? Yrittäjän täytyy ennakoida – ja pitää pää kylmänä

Yritystoiminnan kasvattaminen vaatii ennakointia ja riittävästi resursseja. Tuottavuutta ei sovi unohtaa, kirjoittaa RTA-Yhtiöiden toimitusjohtaja Nina Lindström.

Yritysneuvoja auttaa menestyksen tielle

Yritysneuvonnalla näyttää olevan selkeä vaikutus yrityksen ikään ja menestykseen, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Susanna Kallama.

Lataa lisää