Muutosten hallinta

Äkkihypyllä toimitusjohtajaksi ja keskelle koronakriisiä – Miikka Väänänen ryhtyi luotsaamaan perheyhtiötä poikkeusoloissa

Äkkihypyllä toimitusjohtajaksi ja keskelle koronakriisiä – Miikka Väänänen ryhtyi luotsaamaan perheyhtiötä poikkeusoloissa

Tutustumisvaiheen jälkeen Miikka Väänänen suunnittelee jo kiinteistöihin ja rakentamiseen keskittyneen Master Yhtiöiden kehittämistä ja yritysostoja.

|

Vielä tämän vuoden tammikuussa joensuulainen Miikka Väänänen, 28, ei tiennyt, mitä ryhtyy tekemään seuraavaksi.

Hän oli valmistumassa juristiksi Joensuun yliopistosta, ja ekonomistin paperit taskusta löytyivät jo valmiiksi. Opiskelujensa ohella hän oli vuosia pyörittänyt rakennusalan yritystä, joka oli rakennuttanut uudiskohteita Kuopioon, Joensuuhun ja Vantaalle.

Samaan aikaan Väänäsen appiukko Jukka Karhu oli päättänyt 16 vuoden jälkeen luopua perheomisteisen Master Yhtiöiden toimitusjohtajuudesta. Master Yhtiöistä 40 prosenttia omistavat Väänäsen vanhemmat, 45 prosenttia hänen setänsä perhe ja 15 prosenttia Karhu.

Yhtiön toimitusjohtajuutta päätettiin tarjota Väänäselle.

Miikka Väänänen, Master Yhtiöt

– Ilmoitin, että olen kiinnostunut, mutta haluan, että minut testataan samalla tavalla kuin jos oltaisiin palkkaamassa joku ulkopuolinen, Väänänen kertoo.

Persoonallisuustestit menivät hyvin, joten sovittiin, että Väänänen aloittaa toimitusjohtajana huhtikuun alussa. Sitten iski korona.

Perehtymistä uuteen rooliin

Master Yhtiöillä on kolme tytäryhtiötä: asuntorakentaja Master Kodit, puutarhatarvikkeita ja -koneita myyvä Vantaan siemen & kone sekä teräsurakointia tekevä Teräsasennus Toivonen.

Emoyhtiön roolina on konsernipalveluiden lisäksi kiinteistökehitys ja uusien liiketoimintojen kartoitus. Niinpä heti ensi töikseen Väänänen sai toimitusjohtajana pähkäiltäväkseen muun muassa vuokranalennuspyyntöjä yhtiön omistamissa kiinteistöissä toimivilta vuokralaisilta.

Yritys: Master Yhtiöt Oy
Päätoimiala: Rakennusliike
Perustettu: 2004
Liikevaihto: 5,2 milj. (2019)
Liiketulos: 0,9 milj. (2019)
Henkilöstö: 10

Tytäryhtiöistä korona on vaikuttanut erityisesti Master Koteihin, koska asuntokauppa lähes pysähtyi huhtikuussa, vaikka onkin toki sen jälkeen piristynyt. Vantaan siemen & kone -yrityksessä sen sijaan kauppa on käynyt hyvin koronasta huolimatta.

– Emoyhtiön pitää tarvittaessa olla tytäryhtiöiden tukena, mutta ainakaan vielä emme ole olleet tiukassa tilanteessa. Olemme kiinnittäneet paljon huomiota rahoitukseen ja kassaan, Väänänen sanoo.

Käytännön tasolla Väänäsen työ onkin parin ensimmäisen kuukauden aikana ollut pitkälti perehtymistä yhtiön liiketoimintoihin, esimerkiksi kiinteistöihin ja talouslukuihin.

Käytännön johtaminen taas on alusta asti hoitunut koronan vuoksi pitkälti etänä.

– Ensimmäisiä linjauksiani oli se, että pyrimme säilyttämään toimintakykymme myös siinä tilanteessa, että joku työntekijöistämme saisi tartunnan. Työntekijät ovat olleet toimistolla porrastetusti.

Väänänen sanoo, että johtamisen näkökulmasta on poikkeusolojen aikana olennaista muistaa kysellä kuulumisia ja tsempata työntekijöitä, vaikka heihin ei törmääkään päivittäin toimistolla. Tässä hän näkee itsellään myös petrattavaa.

– Pitää muistaa, että olemme edelleen yksi ja sama porukka, vaikka hommia tehdäänkin kotoa.

Väänänen pitää myös selvänä, että etätyö lisääntyy Master Yhtiöissä pysyvästi, eikä se ole huono asia. Esimerkiksi Teams-kokoukset ovat usein tehokkaampia kuin fyysisesti yhdessä paikassa pidetyt tapaamiset.

Selkeät suunnitelmat tulevaisuuteen

Miikka Väänänen kuvailee toimitusjohtajaksi hyppäämistä keskellä koronakriisiä mielenkiintoiseksi tilanteeksi. Vaikka voisi ajatella, että uuden yhtiön johtaminen keskellä kriisiä tuo paineita, Väänänen sanoo, että asia saattaa olla pikemminkin jopa päinvastoin.

– Kun on poikkeusolot, ensimmäiseen vuoteen ei oikeastaan ole mitään odotuksia. Kaikki hyväksyvät, että käy mitä käy.

Väänäsen mukaan Master Yhtiöt on kuitenkin hyvässä jamassa, eikä uuden toimitusjohtajan ole tarve mullistaa tekemistä. Sen sijaan hän haluaa kirkastaa emoyhtiön roolia ja strategiaa.

Hän haluaa esimerkiksi muuttaa kiinteistöjen hallintaa prosessimuotoisuuden suuntaan niin, että tarvittaessa kuka tahansa vastuuhenkilö pääsee nopeasti kärryille yhtiön omistamien kiinteistöjen tilanteesta.

Myös kannustinjärjestelmää on tarkoitus kehittää.

– Työntekijöiden ja avainhenkilöiden pitäisi paremmin tietää, mikä on yrityksen tavoite ja miten sitä mitataan.

Konsernitasolla tavoitteena on tuplata liikevaihto. Se onnistuu erityisesti kiinteistökehitykseen panostamalla sekä yritysostoilla.

– Olemme olleet pääosin kiinteistöjen rakennuspuolella, joka on suhdanneherkkä toimintaa. Ehkä panostamme jatkossa enemmän huoltoon ja hallinnointiin, joka ei ole niin suhdanneherkkää ja saattaa tuoda meille kasvua.

Fakta

4 x Muutosten tekeminen poikkeusoloissa

Etsi uutta avoimin mielin. Poikkeusoloissa ei kannata tehdä hätiköityjä päätöksiä vaan seurata avoimin mielin tilannetta. Esimerkiksi etätyöhön siirtyminen voi tehostaa toimintaa ja avata uudenlaisia mahdollisuuksia.

Pidä kulut kurissa. Master Yhtiöiden toimitusjohtaja Miikka Väänänen muistuttaa koronan keskellä sanonnasta ”tulot kattoon, kulut mattoon”. Toisin sanoen yritystoiminnassa kannattaa poikkeusoloissa mahdollisuuksien mukaan karsia ylimääräisiä kuluja ja miettiä, mistä myyntiä voisi parhaiten saada.

Puhu ongelmista ääneen. Väänänen pitää keskustelemisen merkitystä tärkeänä. Vastoinkäymisten ei pidä antaa lannistaa, vaan niistä kannattaa puhua ääneen. Pelkästään puhuminen saattaa jo avata omia lukkoja ja auttaa ymmärtämään, miten vaikeasta tilanteesta päästään eteenpäin.

Ota henkilöstö mukaan. Henkilöstölle on syytä viestiä muutoksista avoimesti ja hyvissä ajoin sekä ottaa heidät mukaan päätöksenteko- ja muutosprosessiin. Jos muutoksia jyrätään norsunluutornista, henkilöstö tuskin sitoutuu niihin samalla tavalla kuin olemalla osa prosessia.

Joni Jaakkola oppi kantapään kautta: Mieti, mihin työaikaasi käytät

Kuukauden yrittäjä varoittaa, että alussa innostuu helposti kaikesta. Sparraajat palauttivat Jaakkolan takaisin maan pinnalle.

Yrittäjyys ei päättynyt yrityskauppaan: Uusi suunta löytyi yrittäjyyden edistäjänä ja enkelinä

Matias Mäenpää kertoo, että yrityskauppa toi ison muutoksen omaan identiteettiin. Uusi suunta löytyi kuitenkin pian.

Kunnia-asia: Sukuyhtiön konkurssi ajoi Mika Väyrysen perustamaan oman leipomon

Pöly ei ehtinyt kunnolla laskeutua perheyritys Primulan konkurssin jäljiltä, kun leipomosuvussa lähdettiin jo käynnistelemään uutta yritystoimintaa.

Yhtiökokous haltuun: Yrittäjä, perehdy ainakin näihin 5 seikkaan

Yhtiökokousaika lähestyy vauhdilla. Yrittäjän on syytä olla tietoinen ainakin yhtiökokouksia koskevista säännöksistä – lisäksi kokoukseen kannattaa varautua huolella. Asiantuntija kertoo vinkkinsä.

130-vuotias perheyritys on kohdannut sotia sekä talouskriisejä ja aikoo selvitä myös koronasta

Uudet tuotekategoriat, omistautunut henkilökunta ja valmius reagoida nopeasti ovat kantaneet Knorringin kriisien yli.

Omistaja-ajattelu tuo hyötyjä sekä yrittäjälle että yhteiskunnalle

Yrittäjyys on kaiken taloudellisen toiminnan ytimessä, mutta yrittäjyyden punaisena lankana on kuitenkin tärkeää nähdä myös yrityksen omistajan näkökulma, korostaa Aho Groupin toisen polven omistaja Kari Jussi Aho.

Konkurssipesästä kukoistukseen – Yrittäjäpariskunnan suunnitelmissa kolme uutta hotellia

Rovaniemeläisen Santa Parkin omistaja Ilkka Länkinen vannoo hyvän liiketoimintasuunnitelman ja palautteen keräämisen nimiin.

Hyvässä työyhteisössä jokaisesta työntekijästä voi löytyä sisäinen yrittäjä

Yritykseen on mahdollista luoda tekemisen meininki, jossa jokainen sparraa toisiaan ja tekee töitä yrittäjän tavoin, kirjoittaa Cervi Talotekniikan Petri Valve.

Sarjayrittäjän 5 oppia: Näin yritys välttää karikot ja seilaa myötätuulessa

Entinen huippu-urheilija Jussi Forsman näkee purjehduksessa ja yritystoiminnassa paljon samaa. Virheitä tulee, mutta ne on pyrittävä minimoimaan.

Lataa lisää