Muutosten hallinta

Elämysmatkailuyritys laittoi kohderyhmän ja tuotteet uusiksi, kun ulkomaalaiset turistit kaikkosivat

Elämysmatkailuyritys laittoi kohderyhmän ja tuotteet uusiksi, kun ulkomaalaiset turistit kaikkosivat

Korona seisautti ulkomaalaisten turistien matkailun, ja kohderyhmäajattelu oli käännettävä päälaelleen. Adventure by Designin Elina Hutton kertoo, miten yrityksen toimintaa on ajateltu uusiksi.

| |

Koronapandemian alkutahdit ovat enontekiöläisen elämysmatkailuyrityksen muistissa tunnin tarkkuudella. Vielä maaliskuun puolenvälin keskiviikkona elämysmatkailuyritys Adventure by Design eli aikaa, jolloin kaikki näytti lupaavalta.

Varauskalenteri oli täynnä ja illalla asiakas kyseli, voisiko hän viipyä lomallaan pidempään. Torstaiaamulla sama asiakas lähti hirveällä kiireellä viimeiselle lennolle Oslosta New Yorkiin, ja puoleenpäivään mennessä koko vuoden varaukset oli peruttu.

– Yhtäkkiä olikin aikaa vetää henkeä, muistelee Elina Hutton.

Edeltävät vuodet olivat olleet Adventure by Designille melkoista haipakkaa. Yritys sai alkunsa vuonna 2012, kun Uudesta-Seelannista kotoisin oleva seikkailuliikuntaohjaaja Gareth Hutton alkoi viedä matkailijoita Kilpisjärvellä lumikenkäretkille ja revontulia ihastelemaan.

Pienimuotoisesti alkanut yritystoiminta kasvoi vuosi vuodelta, mutta perusajatus pysyi samana: luontoelämykset koetaan omin voimin liikkuen, luontoa kunnioittaen ja luonnosta oppia ammentaen.

Elina Hutton tituleeraa itseään yrittäjän puolisoksi ja firman yleisimies-Jantuseksi. Adventure by Design on Gareth Huttonin toiminimi, mutta vaimo on yrityksessä apuna siellä, missä tarvetta on. Elina Huttonin varsinainen työ on kuitenkin matkailun kehittämistehtävissä Norjan puolella.

Kohderyhmäajattelu päälaelleen

Juuri ennen koronaa Adventure by Designin toiminta oli niin vakaissa kantimissa, että kaksi määräaikaiseksi palkattua eräopasta oli tarkoitus vakinaistaa. Toisin kävi, sillä vakipestin sijaan kaikki kolme opasta pitikin lomauttaa.

– Oli selvää, että kausi päättyy koronaan. Lomautus oli työnantajan näkökulmasta kova paikka, mutta työntekijät ymmärsivät tilanteen ja kysyivät, saisiko telttaa lainaan, sillä nyt olisi aikaa lähteä hiihtämään, Elina Hutton kertoo.

nimi: Adventure by Design
toimiala: matkanjärjestäjä
perustamisvuosi: 2012
liikevaihto: 340 000 euroa (12/2019)
liiketulos: noin 80 000 euroa (12/ 2019)
henkilöstö: yrittäjä + 3 työntekijää + yrittäjän puoliso (tilanne 3/2020)

Elina Huttonilla itsellään on yrittäjätaustaa vuosikymmenen takaa. Hän oli omina yrittäjävuosinaan saanut eräältä kokeneelta yrittäjältä neuvon, joka osoittautui korona-aikaan kullanarvoiseksi: yrityksellä pitää aina olla rahaa puskurissa.

Huttonit kuitenkin tiesivät, ettei puskurirahoilla pitkälle pötkitä. He hakivat heti koronatukia, jotta saivat oppaat osa-aikaisina takaisin sorvin ääreen. Yhdessä he aloittivat ne kehitystyöt, joita oli aiemmin aina siirretty eteenpäin ajanpuutteen vuoksi.

Aluksi heidän piti kääntää kohderyhmäajattelunsa päälaelleen, sillä koronaan asti yrityksen koko markkinointi oli suunnattu ulkomaille.

Suomalaisten tavoittelussa Huttonit ovat käyttäneet kaikkia mahdollisia keinoja sanomalehtimainostuksesta Kalevan digilehtiin ja natiivimainoksiin sekä sosiaalisen median maksettuun markkinointiin.

Lisäksi Adventure by Design on etsinyt yhteistyökumppaneiksi kotimaisia matkanjärjestäjiä, jotka yleensä järjestävät matkoja ulkomaille, mutta etsivät nyt uusia kohteita Suomesta.

− Sitä kautta on auennut ihan mukavasti uusia juttuja, jotka varmasti kantavat myös korona-ajan jälkeenkin, Elina Hutton pohtii.

Myytit suomalaisesta kuluttajasta murtuvat

Elina Hutton on saanut kyllästymiseen asti kuulla, että suomalainen ei suostu Suomen rajojen sisällä opastuksesta maksamaan. Väite on totta vain siihen asti, että suomalainen ei kaipaa samanlaista palvelupakettia kuin aivan erilaisesta ympäristöstä ulkomailta tullut matkailija.

Hutton antaa esimerkin: lähes kaikki suomalaiset osaavat kulkea polkua pitkin ja paistaa HK:n sinistä, eivät he tarvitse opasta siihen. Opastuspalveluiden myymisessä onkin kyse siitä, millaista lisäarvoa opastus tuo matkailijalle. Suomalainen voi hyvinkin olla valmis lähtemään kierrokselle, jonka aikana oppii esimerkiksi tunturikasveista tai sotahistoriasta.

Hutton on saanut kuulla kyllästymiseen asti myös valitusta siitä, miten kaikki on Suomessa niin kallista. Syyskuussa Hutton päätti vääntää neljän tunnin ja 115 euron revontulivaelluksen hinnan muodostumisen rautalangasta.

Eurontarkka selvitys muotoutui Facebook-päivitykseksi, joka alkoi elää omaa elämäänsä: sitä jaettiin tuhansia kertoja ja se sai myös medianäkyvyyttä.

– Kommenttien ja saamieni palautteiden perusteella sanoisin, että aika monelle potentiaaliselle asiakkaalle kirkastui vasta nyt, mistä kaikesta tuotteen hinta oikeasti koostuu, Elina Hutton kertoo.

Uusia tuulia ruokapalveluista

Kesäkausi kului Huttonin mukaan 90-prosenttisesti kehittämistyössä, eivätkä he toistaiseksi pysty tarjoamaan oppailleen talvikaudeksi muuta kuin nollatuntisopimuksia.

Puskurirahaston pohja alkaa paistaa, ja tulevaa sesonkia Hutton ajattelee vaihtelevin mielialoin. Vuorotellen hänet valtaa usko ja epäusko siitä, tuleeko suomalaisia talvella Lappiin. Matkustusrajoitusten, -tunnelien ja -kuplien murehtimisen Hutton on kuitenkin lopettanut.

– Pitää muistaa, että samaan aikaan, kun ulkomailta ei matkusteta Suomeen, suomalaisetkaan eivät matkusta ulkomaille. Pääasia on saada kotimaan kysyntä ja tarjonta kohtaamaan.

Tehokkaasti käytetty kesä ja ely-keskuksen kokeiluhanketuki ovat poikineet täysin uudenlaisiakin tuotteita, joissa Elina Hutton pääsi hyödyntämään aiempaa työkokemustaan ravintola-alalta. Marraskuun alussa Adventure by Design alkaa tarjota myös ruokapalveluja take-awayna ja mökkiinkuljetuksella.

Tulevaisuuden ennustamisen mahdottomuudesta huolimatta Hutton haluaa ajatella korona-aikaa epävarmuuden sietämisen ja uuden oppimisen korkeakouluna.

– Tiedän kyllä aivan hyvin, että Suomeenkin voi tulla ulkonaliikkumiskiellot ja lockdownit, mutta ei kauhuskenaarioissa rypeminen auta ketään. Pyrimme siihen, että kahden vuoden päästä olemme samoissa myyntilukemissa kuin alkuvuonna ennen koronaa.

Fakta

Vinkit yrityksen toiminnan uudistamiseen

Päästä vanhasta irti. Pohdi ja kokeile uusia juttuja. Tietenkin osassa menee rahaa hukkaan, mutta uusia, toimivia ratkaisuja ei löydä junnaamalla vanhassa.

Muokkaa tuotetta asiakasryhmien mukaan. Ei kannata elää suunnitelmataloudessa, jossa tuote päätetään etukäteen, ja se on ja pysyy samana. Kunhan on uskollinen omalle yritysidealleen, eri asiakkaille voi räätälöidä erilaisia kokonaisuuksia. Esimerkiksi meillä toiminnan kulmakivet ovat omin voimin liikkuminen ja luonnon kunnioittaminen.

Älä maksa asiakkaan puolesta. Monella yrittäjällä tuntuu korona-aikaan olevan sellainen mieliala, että nyt myydään mihin hintaan hyvänsä. Olen kädestä pitäen opettanut yrittäjiä tekemään kannattavuuslaskelmia ja huomaamaan, mihin liian halvalla myyminen johtaa. Tällöin yrittäjä jää itse maksumieheksi siitä, että saa tehdä töitä.

Vinkit antoi matkailualan asiantuntija Elina Hutton.

Yrittäjät kertovat koronavuodesta: Jokaisella valinnalla on nyt merkitystä

Kolme tänä vuonna yrityksen perustanutta yrittäjää avaa tunnelmiaan. Kulunut vuosi on vaatinut paljon, mutta tahto pitää oma yritys pystyssä on edelleen vahva.

Vastuullisuudesta kilpailuvaltti: Optikkoliike päätti erottua vastuullisilla kehyksillä

Vastuullisuudesta kehittyi tapa erottua alalla, joka on todella kilpailtu ja vahvasti ketjuuntunut, kertoo tamperelaisen Kind Opticalin yrittäjä Lauri Rikkonen.

Sarjayrittäjä Kim Heiniö on ollut kehittämässä yli sataa ravintolakonseptia: Olen ollut sielultani yrittäjä koko elämäni

Soupster Familyn toimitusjohtaja Kim Heiniö kertoo, että onnistumisessa keskeisiä tekijöitä ovat olleet isot riskit, tuuri, hyvät ihmiset ja ripaus uhkarohkeutta.

Kriisiaikana sosiaalista vastuuta tarvitaan entistä enemmän

Yrittäjän tehtävänä on tarkistaa, että vastuullisuus on tekoja eikä pelkkää sanahelinää, kirjoittaa M Roomin toimitusjohtaja Markku Kosonen.

Asiakaspalvelun ulkoistaminen ei kannattanutkaan – Kokemus kirkasti yrityksen kilpailuvaltin

Kun korona-aika kiihdytti Weekendbee-verkkokaupan myyntilukuja, yrittäjien oli aika hankkia auttavia käsiä. Asiakaspalvelun ulkoistus ei kuitenkaan sujunut suunnitellusti.

Konkurssista kukoistukseen – Uusi omistajaviisikko käänsi huonekalutehtaan suunnan

Nastolassa sijaitseva Selka sai yrityskaupan jälkeen uuden suunnan. Miten yrittäjät ovat johtaneet yrityksen kovaan kasvuun?

Yrittäjyys jatkuu konkurssista huolimatta: 31-vuotias sarjayrittäjä on kokenut lähes kaikki yrityksen vaiheet

Noin 15 yrityksessä mukana ollut Johannes Laine ei anna yhden yrityksen konkurssin hidastaa vauhtia. Muut yritykset vievät mukanaan ja tahti vain kiihtyy.

Yrittäjä näki lähiössä hyödyntämätöntä potentiaalia: Asukkaat ottivat kahvilan heti omakseen

Linda Mustakari toivoo, että Pupusaari-kahvilat toimivat pelinavauksena lähiöiden palvelujen monipuolistumiselle. Ensimmäinen kahvila avasi ovensa keskellä koronarajoituksia.

Yrityskauppa pelasti suosikkileipomon konkurssista: Ostopäätös kirkastui kolmessa sekunnissa

Syyskuussa Otto Lundström sai yllättäen hyvänpäiväntutultaan puhelun. Puoli tuntia myöhemmin he olivat päättäneet ostaa Eromangan.

Lataa lisää