Tilaa uudistunut yrittäjäkirje

Kirjeessä kootusti Kuukauden teema ja paljon yrittäjille hyödyllistä tietoa.

Muutosten hallinta

Haluan olla työnantaja, jollaista arvostaisin itsekin

Jarkko Myllymäki

Kirjoittaja on ravintolakonserni Juuri Yhtiöiden toinen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja. Juuri Yhtiöihin kuuluvat muun muassa ravintolat Juuri ja Latva sekä Pihka-lounasravintolaketju.

Haluan olla työnantaja, jollaista arvostaisin itsekin

Moni arvostaa palkkapussin muhkeutta enemmän sitä, että töissä on hyvä olla, kirjoittaa Juuri Yhtiöiden Jarkko Myllymäki.

|

Minulle on ollut alusta asti tärkeää olla sellainen työnantaja, jolla haluaisin olla itsekin töissä. Olen tehnyt koko urani ravintolahommia. Kaikki on lähtenyt siitä, miltä minusta on tuntunut ollessani muilla töissä. Huomasin jo varhain, että hyvällä työnantajalla on merkitystä. Niinpä otin työpaikoissani oppia siitä, mitä haluan tehdä samalla tavalla ja mitä taas tekisin toisin.

Varsinkin pienemmissä yrityksissä se vaikuttaa paljon, että yrittäjä näkyy ja on itse mukana tekemisessä. Vaikka teen nykyisin melkein pelkkää toimistohommaa, osallistun jonkin verran myös suorittavaan työhön. Työntekijät kyselevätkin jatkuvasti, milloin tulet taas meille hommiin. Tiedän heidän arvostavan sitä, että ylipäänsä osallistun ja että myös tunnen heidät.

Me yrittäjät olemme myös samalla tasolla työntekijöiden kanssa, emme nosta itseämme jalustalle. Jos mielessä on jotain isompaa, siitä voi tulla juttelemaan suoraan meillekin.

Kaikki on lähtenyt ravintola Juuresta. On tietynlainen Juuren henki ja fiilis, joka on levinnyt myös muihin ravintoloihimme. 14 vuodessa olemme kasvaneet 130 työntekijän yritykseksi.

Palvelualalla työntekijät ovat tärkein voimavara. He ratkaisevat menestymisen joka päivä. Siksi työntekijöiden kuunteleminen on todella tärkeää. Uskon työntekijöidemme arvostavan meillä avoimuutta ja hyvää fiilistä. Emme välttämättä ole Helsingissä parasta palkkaa maksava alan yritys mutta kaikille se ei ole ratkaisevinta. Jos on hyvä olla töissä, sillä on isompi merkitys itsessään.

Samalla on muistettava, että tulostakin on pakko saada. Kaikessa ei voi mennä loputtomasti työntekijät edellä. Esimerkiksi yhdessä vaiheessa meillä oli vuoroissa vähän liikaakin henkilökuntaa, jotta kaikilla olisi hyvä olla eikä kenelläkään olisi liian kova kiire. Siitä seurasi taloudellisia ongelmia. Nykyään seuraamme palvelukatetta tarkemmin ja yksiköissäkin seurataan tehoja tarkemmin.

Ravintola-alan työvoimapulasta puhutaan paljon, mutta meillä on ollut jo pitkään hyvä tilanne ja olemme löytäneet ammattitaitoisia tekijöitä. Meillä on hyvin paljon työntekijöitä, jotka ovat tunteneet toisensa ennestään. Siitä on syntynyt yhteisöllisyyttä, joka on meille rikkaus. Heti alussa meille tuli töihin kavereita ja vanhoja työkavereita, heidän kauttaan lisää kavereiden kavereita ja sitä rataa. Moni työntekijä on suositellut kaveriaan vapaaseen paikkaan.

Olemme saaneet huomiota ja kuulleet kaupungilla, että meitä pidetään hyvänä työnantajana. Viime vuonna Juuri sai alan paras työnantaja -tunnustuksen, kun ravintola-alan verkkomedia Viisi Tähteä listasi Suomen 50 parasta ravintolaa. Se oli hieno tunnustus, koska siitä äänestivät alamme ammattilaiset.

Otatko riskejä jaksamisen suhteen? Tunnista hälytysmerkit

Uupumisesta on haitallisia seurauksia yritystoiminnalle. Ensimmäinen virhe on nipistää unesta.

4 asiaa, jotka opin, kun yksinyrittäjistä tuli yhtiökumppaneita

Yhteinen yritys ei voi olla kokoelma unelmia. Sen on oltava yksi yhteinen unelma, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Susanna Kallama.

Pitsaa mokaamisesta ja levyraati fiilistä nostamaan – palkita voi muutenkin kuin rahalla

Bonus hyvästä työstä voi motivoida mutta niin myös yhteinen tekeminen. Parhaimmillaan palkitseminen lisää hyvinvointia.

Omistajuus on enemmän kuin työskentelyä kädet savessa

Omistajuus on aktiivista hallitustyötä, uusien mahdollisuuksien ja pääoman tarjoamista yrityksen kasvattamiseksi, kirjoittaa Rukakeskuksen Kari Jussi Aho.

Pomo, älä astu tähän miinaan: Hauskuuden korostaminen pilaa työilmapiirin

Pk-yrittäjä ei saa unohtaa työrooliaan. Liika kaveeraaminen voi johtaa eripuraan työpaikalla.

Jos haluat kuuhun, älä tavoittele tähtiä

Onnistunut tavoite on kuin venytetty kuminauha. Kun päästää irti, se lentää pitkälle, kirjoittaa Kiinteistömaailma-yrittäjä Hannu Salo.

Yksinyrittäjyys on vapautta tuova valinta

Olen valtavan ylpeä siitä, että työllistän itseni oman yritykseni kautta, kirjoittaa fysioterapiayrittäjä Johanna Nuopponen.

Kun kaikki on mahdollista ‒ mikä innostaa yrittäjää?

Vapaus päättää omista töistä, vaihtaa suunnitelmat lennossa ja luoda toimivat verkostot saavat yrittäjät nauttimaan arjestaan.

Yrittäjä, älä juokse karkuun jaksamistasi – se on kaikki kaikessa

Yhdelle se on liikunta, toiselle uni ja kolmannelle ravinto. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen lisää yrittäjän vireyttä ja tehokkuutta.

Lataa lisää