Tilaa uudistunut yrittäjäkirje

Kirjeessä kootusti Kuukauden teema ja paljon yrittäjille hyödyllistä tietoa.

Muutosten hallinta

Isän yllättävä kuolema teki Nina Rasolasta yrittäjän – johtaa nyt konsernia
Nina Rasolan mielestä yrittäjän elämä on yhtä oppikoulua. Yrittäjä ei ole koskaan valmis.

Isän yllättävä kuolema teki Nina Rasolasta yrittäjän – johtaa nyt konsernia

Nina Rasola opetteli yrittäjyyttä nöyrällä mielellä ja työntekijöiltä kysellen. Kasvu uuteen rooliin vaati vuosien työn.

|

Mikkeliläinen Nina Rasola johtaa yli neljän miljoonan euron liikevaihtoa tekevää RL-konsernia. Vielä runsaat 18 vuotta sitten se olisi ollut hänelle täysin utopistinen ajatus. Rasolasta ei nimittäin pitänyt koskaan tulla yrittäjää.

Elettiin vuotta 2000, kun Rasola sai eräänä sunnuntaina kuulla, että hänen isänsä oli menehtynyt tapaturmaisesti. Kaksi päivää myöhemmin hän istui lentokoneessa matkalla Suomeen.

– Muistan, etten saanut suoria lentoja, vaan jouduin odottelemaan lentokentällä muutaman tunnin. Silloin keksin, että voisin jatkaa isän elämäntyötä ja ottaa yrityksen haltuun. Jo seuraavana päivänä ilmoitin henkilökunnalle, että jatkan isän jalanjäljissä.

Elämä muuttui kertaheitolla, kun Rasola ryhtyi johtamaan jätehyoltoyritys RL-Huolintaa. Tuolloin 27-vuotiaan Rasolan oli ollut tarkoitus muuttaa Tampereelle opiskelemaan. Yrittäjyys ei ollut käynyt aiemmin edes mielessä.

– En osannut tuolloin ajatella, että jatkaisin yrittäjänä kovin pitkään. Yrittäjyys oli minulle enemmänkin projekti, enkä ollut kovin kiinnostunut siitä, mitä alalla tapahtui. Halusin lähinnä saada isän yrityksen takaisin jaloilleen.

Yrityksen johtaminen oli Rasolan mielestä aluksi hämmentävää, mutta mukaansatempaavaa.

– Hyppäsin tavallaan valmiiseen kelkkaan, josta minun piti etsiä oma paikkani. Kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Huomasin kuitenkin pian, ettei yrittäjyydessä ollut mikään niin yksinkertaista kuin olin kuvitellut. Voi olla, että jos olisin tiennyt mihin olin lähdössä, en olisi edes harkinnut koko asiaa.

Nöyrästi eteenpäin

Alku oli Rasolalle muutenkin yhtä opettelua. Uuden toimialan sisäistäminen vaati nöyrää mieltä.

– Aloitin kuuntelemalla työntekijöitä ja opettelemalla heiltä, miten yritys toimii ja mitä siellä on tapahtunut. Kesti aikansa, ennen kuin opin tekemään oikeita päätöksiä ja pääsin kärryille yrityksen toiminnasta.

Rasolaa auttoivat yrityksen työntekijät ja oman perheen tuki. Hän sai apua, vertaistukea ja kannustusta myös yrittäjäjärjestöistä.

– Suhteet ja uskottavuus oli rakennettava ihan alusta, sillä minulla ei ollut alalle mitään kontakteja.

Alkutaipaletta varjosti se, että yritys oli konkurssikypsä. Sen takia Rasola luonnehtii yrittäjyyden alkumetrejä eloonjäämistaisteluksi.

– Yhtiö oli täysin arvoton. Taakkana painoivat valuuttalainat ja 90-luvulla tapahtuneet sattumukset. Tilanne ei onneksi tullut minulle yllätyksenä, sillä isä oli kertonut, ettei kaikki ollut kuten piti.

Käsissä kolme firmaa

Pelastustoimet onnistuivat, ja Rasolan johdolla yhtiö alkoi kasvaa tasaisesti.

– Pieniä tappioita on toki ollut, mutta olemme onnistuneet hinaamaan liikevaihtoa koko ajan vähän ylös.

Muutaman vuoden kuluttua Rasola perusti RL-Huolinnan rinnalle siivousta ja kotiapua tarjoavan RL-Kotipalvelut-yrityksen. Konserni kasvoi entisestään vuonna 2016, kun yrittäjä osti Sulkavan Jätehuollon ja perusti RL-Palvelut-nimeä kantavan yrityksen.

Rasolan mukaan yrittäjyys alkoi sujua, kun hän alkoi asettaa itselleen välitavoitteita.

– Asetin ensin tavoitteeksi sen, että teen itsestäni tarpeettoman. Yrityksen arjen pitää sujua, olin itse siinä mukana tai en. Aloin jakaa vastuuta enemmän muille. Nyt minun tehtäväni on pitää yritykset leivässä, vastata kokonaisuudesta ja tehdä edunvalvonta- ja sidosryhmätyötä.

Tarvittaessa Rasola tarttuu yhä päivittäiseen perustyöhön.

– Saatan toki vastata asiakaspalveluun puheluihin, mutta työni on pääasiassa muualla. Juuri nyt työskentelen kehityshankkeen kanssa.

Uudenlaiset haasteet

Konkurssikypsän yrityksen pelastaminen osoittautui Rasolan mukaan haastavaksi, mutta antoisaksi prosessiksi.

– Kaikki tekemäni päätökset vaikuttavat monen ihmisen elämään ja toimeentuloon. Meidän toimialalla investoinnit ovat suuria, joten jokainen niistä pitää punnita tarkkaan.

Vuosien saatossa yrittäjän kohtaamat haasteet ovat vaihtuneet.

– Tällä hetkellä suurin haasteemme on se, että maailma muuttuu niin nopeasti, että ennustettavuus on hävinnyt toiminnasta.

Ala tuntuu silti vuosi vuodelta kiinnostavammalta. Rasola huomauttaa, että jätealalla on yhteiskunnallinen merkitys.

– Olemme omalta osaltamme rakentamassa tulevaisuutta, ja käytän mielelläni nykyisin paljon aikaa myös edunvalvontaan. Pysyn ajan hermoilla, kun olen toimialaliitoissa mukana.

Matkalle on mahtunut myös monia onnistumisia.

– Onnistumisen hetket kannattelevat toimintaa. Olemme voittaneet hienoja urakoita, saaneet ihania uusia asiakkaita ja palkanneet mainioita uusia ihmisiä töihin.

Fakta

3 x Nina Rasolan oivallukset yrittäjänä

Ota etäisyyttä. Nina Rasola kehottaa katsomaan yrittäjyyttä kauempaa. Omaan toimintaan kannattaa ottaa etäisyyttä tasaisin väliajoin. Se onnistuu usein parhaiten, kun lähtee lomalle, oli tilanne yrityksessä sitten mikä hyvänsä. Yrityksen toimintaa hahmottaa paremmin, kun sitä ei tarkastele koko ajan liian läheltä.

Älä jää yksin. Yhdessä tekeminen auttaa yrittäjää tilanteessa kuin tilanteessa, Rasola muistuttaa. Kannattaa pitää hyviä ihmisiä lähellä ja muistaa, ettei kukaan voi selvitä kaikista haasteista yksin. Apua voi saada yrittäjäjärjestöistä ja -tuttavilta.

Ole rohkea. Yrittäjän täytyy uskaltaa tarttua haasteisiin. Taipalettaan vasta aloittavan on hyvä muistaa, että nahka paksuuntuu vuosien saatossa. Rasolan mukaan haasteista selviää yleensä parhaiten, kun niitä ei pelkää liikaa.

Otatko riskejä jaksamisen suhteen? Tunnista hälytysmerkit

Uupumisesta on haitallisia seurauksia yritystoiminnalle. Ensimmäinen virhe on nipistää unesta.

4 asiaa, jotka opin, kun yksinyrittäjistä tuli yhtiökumppaneita

Yhteinen yritys ei voi olla kokoelma unelmia. Sen on oltava yksi yhteinen unelma, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Susanna Kallama.

Pitsaa mokaamisesta ja levyraati fiilistä nostamaan – palkita voi muutenkin kuin rahalla

Bonus hyvästä työstä voi motivoida mutta niin myös yhteinen tekeminen. Parhaimmillaan palkitseminen lisää hyvinvointia.

Omistajuus on enemmän kuin työskentelyä kädet savessa

Omistajuus on aktiivista hallitustyötä, uusien mahdollisuuksien ja pääoman tarjoamista yrityksen kasvattamiseksi, kirjoittaa Rukakeskuksen Kari Jussi Aho.

Pomo, älä astu tähän miinaan: Hauskuuden korostaminen pilaa työilmapiirin

Pk-yrittäjä ei saa unohtaa työrooliaan. Liika kaveeraaminen voi johtaa eripuraan työpaikalla.

Jos haluat kuuhun, älä tavoittele tähtiä

Onnistunut tavoite on kuin venytetty kuminauha. Kun päästää irti, se lentää pitkälle, kirjoittaa Kiinteistömaailma-yrittäjä Hannu Salo.

Yksinyrittäjyys on vapautta tuova valinta

Olen valtavan ylpeä siitä, että työllistän itseni oman yritykseni kautta, kirjoittaa fysioterapiayrittäjä Johanna Nuopponen.

Kun kaikki on mahdollista ‒ mikä innostaa yrittäjää?

Vapaus päättää omista töistä, vaihtaa suunnitelmat lennossa ja luoda toimivat verkostot saavat yrittäjät nauttimaan arjestaan.

Yrittäjä, älä juokse karkuun jaksamistasi – se on kaikki kaikessa

Yhdelle se on liikunta, toiselle uni ja kolmannelle ravinto. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen lisää yrittäjän vireyttä ja tehokkuutta.

Lataa lisää