Muutosten hallinta

Hannu Salo

Jos haluat kuuhun, älä tavoittele tähtiä

Onnistunut tavoite on kuin venytetty kuminauha. Kun päästää irti, se lentää pitkälle, kirjoittaa Kiinteistömaailma-yrittäjä Hannu Salo.

|

Tavoitteet ovat eräänlainen liiketoiminnan reittiopas. Niitä varten tarvitaan kartta, jonka avulla navigoida. Koska on joulukuu, yrityksen tavoitteet on asetettu jo ensi vuodelle. Olemme henkilökunnan kanssa miettineet sitä, miten voisimme kasvaa ja mitä se vaatii.

Tavoitetta ei koskaan saa asettaa tähtiin, jotta pääsisi kuuhun. Niiden on aina oltava realistisia. Siksi arvioin markkinoita, nykytilannetta ja asetettuja päämääriä siitä näkökulmasta, mitä tulisi tehdä niihin päästäkseen.

Olen koulutukseltani insinööri ja suhtautumiseni tavoitteisiin on hyvin matemaattinen. Elämä on kuitenkin opettanut, että on elettävä päivä kerrallaan.

Ennen kiinteistönvälittäjäksi ryhtymistä työskentelin parisenkymmentä vuotta IT-alalla. Olen lojaali työnantajalleni ja lähden siitä, että annan parhaani kunakin työpäivänä ja katson mihin se vie. Omalla kohdallani se toi tulosta, sillä etenin jo kolmikymppisenä pörssiyhtiön johtoryhmään asti.

Se, pääsetkö tavoitteisiin työelämässä, riippuu täysin elämäntilanteestasi sekä siitä kapasiteetista, joka sinulla on antaa. Saattaa käydä esimerkiksi niin, että sairastut tai puolisosi sairastuu vakavasti.

Silloin sekä työnantajan että työntekijän on ymmärrettävä, että tavoitteita on sorvattava tilanteeseen sopiviksi. Joskus täytyy uskaltaa luopua esimerkiksi rahaan liittyvistä tavoitteista perheen säilymisen hyväksi.

Tehdyt matemaattiset tavoitteet on alistettava isommille muutosvoimille ja tunne-elämän vaihteluille. Aina se, mitä tapahtuu, ei ole omissa käsissä. Emme pysty päättämään, kuinka paljon virtaa meissä on viikon päästä, mutta tiettyyn rajaan asti voimme vaikuttaa siihen oikeilla valinnoilla.

Onnistunut tavoite on kuin äärimmilleen venytetty kuminauha. Kun siitä päästää irti, se lentää mahdollisimman pitkälle. Liian kireälle viritetty tavoite taas katkaisee kuminauhan ennen sen lentoa. Lepsu tavoite saa kuminauhan lentämään vain kengän kärjelle.

Arvioin ja seuraan niin omia kuin alaisteni tavoitteita. Se on selvää, etteivät kaikki asetetut päämäärät aina toteudu. Silloin täytyy analysoida, mikä meni pieleen ja mistä se johtui. Tärkeintä on arvioida, onko tehnyt parhaansa niillä voimavaroilla, jotka sillä hetkellä on käytössä.

Muista tehdä tavoitteita. Pyri toteuttamaan ne, mutta ole itsellesi armollinen. Pahimmillaan tavoitteet voivat kääntyä itseään vastaan ja ihminen nujertuu niiden tuoman taakan alle. Elämä tulee aina suhteuttaa kunnioittavasti ‒ mitä tahansa voi tapahtua.

Kirjoittaja Hannu Salo on Kiinteistömaailman franchising-yrittäjä. Hän työskentelee toimitusjohtajana Kiinteistömaailma Espoo Espoonlahti Merituulissa.

Kiinnostaako pääomasijoittaja? Tällainen on sijoituksen polku

Pääomasijoituksen polku rakentuu karkeasti neljästä osasta. Tavoitteena on aina exit.

Kova kasvu vaatii rahaa – Milloin pääomasijoittaja on hyvä vaihtoehto?

Pääomasijoittaja edellyttää yrittäjältä näyttöjä. Rahan lisäksi sijoittaja tuo yritykseen osaamista.

Pariskunta pelasti pikkukylän huoltamon – markkinarako löytyi pienkoneista

Kolmekymppisten Miia ja Joni Behmin huoltoasema on kodinomainen kohtaamispaikka, jossa yksinäinen löytää juttukaverin ja mökkiläinen tapaa paikallisia.

Mitä arvot kertovat yrityksestäsi? Vältä näitä sanoja

Yleisimpien fraasien julistaminen ja ”pakkovastuullisuus” ovat epäuskottavia.

Mikä on unelmasi ja miten sen voi saavuttaa?

Visio ja strategia täytyy miettiä huolella ja välttää turhia latteuksia.

Ovatko arvot ja vastuullisuus vain sanahelinää? Yrittäjä nostaa esille tärkeät hyödyt

Arvot tukevat Efimaa päätöksentekotilanteissa, vastuullisuus auttaa yrittäjää nukkumaan yönsä hyvin.

Ensivaikutelma ratkaisee työhaastattelussa – ammattiylpeys ja halu kehittyä tärkeintä

Hyvä työntekijä on hyvä annos intoa ja nöyryyttä, kirjoittaa VJ Maa-aineksen Ville Sainio.

Yrittäjä joutui kovan paikan eteen luottomiehen kuoltua traagisesti

Matti Kuosmanen on aina osannut tarttua tilaisuuksiin. Onneton sattuma sai hänet palaamaan yhtiön johtoon 20 vuoden tauon jälkeen.

Puuseppä hyppää isojen poikien kenkiin – tavoitteena olla maailman paras

Työnantajaksi ryhtyminen oli luonnollinen ratkaisu Miikka Kotilaiselle. Hän ei voi saavuttaa kovia tavoitteitaan yksin.

Lataa lisää