Tilaa uudistunut yrittäjäkirje

Kirjeessä kootusti Kuukauden teema ja paljon yrittäjille hyödyllistä tietoa.

Muutosten hallinta

Hannu Salo

Jos haluat kuuhun, älä tavoittele tähtiä

Onnistunut tavoite on kuin venytetty kuminauha. Kun päästää irti, se lentää pitkälle, kirjoittaa Kiinteistömaailma-yrittäjä Hannu Salo.

|

Tavoitteet ovat eräänlainen liiketoiminnan reittiopas. Niitä varten tarvitaan kartta, jonka avulla navigoida. Koska on joulukuu, yrityksen tavoitteet on asetettu jo ensi vuodelle. Olemme henkilökunnan kanssa miettineet sitä, miten voisimme kasvaa ja mitä se vaatii.

Tavoitetta ei koskaan saa asettaa tähtiin, jotta pääsisi kuuhun. Niiden on aina oltava realistisia. Siksi arvioin markkinoita, nykytilannetta ja asetettuja päämääriä siitä näkökulmasta, mitä tulisi tehdä niihin päästäkseen.

Olen koulutukseltani insinööri ja suhtautumiseni tavoitteisiin on hyvin matemaattinen. Elämä on kuitenkin opettanut, että on elettävä päivä kerrallaan.

Ennen kiinteistönvälittäjäksi ryhtymistä työskentelin parisenkymmentä vuotta IT-alalla. Olen lojaali työnantajalleni ja lähden siitä, että annan parhaani kunakin työpäivänä ja katson mihin se vie. Omalla kohdallani se toi tulosta, sillä etenin jo kolmikymppisenä pörssiyhtiön johtoryhmään asti.

Se, pääsetkö tavoitteisiin työelämässä, riippuu täysin elämäntilanteestasi sekä siitä kapasiteetista, joka sinulla on antaa. Saattaa käydä esimerkiksi niin, että sairastut tai puolisosi sairastuu vakavasti.

Silloin sekä työnantajan että työntekijän on ymmärrettävä, että tavoitteita on sorvattava tilanteeseen sopiviksi. Joskus täytyy uskaltaa luopua esimerkiksi rahaan liittyvistä tavoitteista perheen säilymisen hyväksi.

Tehdyt matemaattiset tavoitteet on alistettava isommille muutosvoimille ja tunne-elämän vaihteluille. Aina se, mitä tapahtuu, ei ole omissa käsissä. Emme pysty päättämään, kuinka paljon virtaa meissä on viikon päästä, mutta tiettyyn rajaan asti voimme vaikuttaa siihen oikeilla valinnoilla.

Onnistunut tavoite on kuin äärimmilleen venytetty kuminauha. Kun siitä päästää irti, se lentää mahdollisimman pitkälle. Liian kireälle viritetty tavoite taas katkaisee kuminauhan ennen sen lentoa. Lepsu tavoite saa kuminauhan lentämään vain kengän kärjelle.

Arvioin ja seuraan niin omia kuin alaisteni tavoitteita. Se on selvää, etteivät kaikki asetetut päämäärät aina toteudu. Silloin täytyy analysoida, mikä meni pieleen ja mistä se johtui. Tärkeintä on arvioida, onko tehnyt parhaansa niillä voimavaroilla, jotka sillä hetkellä on käytössä.

Muista tehdä tavoitteita. Pyri toteuttamaan ne, mutta ole itsellesi armollinen. Pahimmillaan tavoitteet voivat kääntyä itseään vastaan ja ihminen nujertuu niiden tuoman taakan alle. Elämä tulee aina suhteuttaa kunnioittavasti ‒ mitä tahansa voi tapahtua.

Kirjoittaja Hannu Salo on Kiinteistömaailman franchising-yrittäjä. Hän työskentelee toimitusjohtajana Kiinteistömaailma Espoo Espoonlahti Merituulissa.

Otatko riskejä jaksamisen suhteen? Tunnista hälytysmerkit

Uupumisesta on haitallisia seurauksia yritystoiminnalle. Ensimmäinen virhe on nipistää unesta.

4 asiaa, jotka opin, kun yksinyrittäjistä tuli yhtiökumppaneita

Yhteinen yritys ei voi olla kokoelma unelmia. Sen on oltava yksi yhteinen unelma, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Susanna Kallama.

Pitsaa mokaamisesta ja levyraati fiilistä nostamaan – palkita voi muutenkin kuin rahalla

Bonus hyvästä työstä voi motivoida mutta niin myös yhteinen tekeminen. Parhaimmillaan palkitseminen lisää hyvinvointia.

Omistajuus on enemmän kuin työskentelyä kädet savessa

Omistajuus on aktiivista hallitustyötä, uusien mahdollisuuksien ja pääoman tarjoamista yrityksen kasvattamiseksi, kirjoittaa Rukakeskuksen Kari Jussi Aho.

Pomo, älä astu tähän miinaan: Hauskuuden korostaminen pilaa työilmapiirin

Pk-yrittäjä ei saa unohtaa työrooliaan. Liika kaveeraaminen voi johtaa eripuraan työpaikalla.

Yksinyrittäjyys on vapautta tuova valinta

Olen valtavan ylpeä siitä, että työllistän itseni oman yritykseni kautta, kirjoittaa fysioterapiayrittäjä Johanna Nuopponen.

Kun kaikki on mahdollista ‒ mikä innostaa yrittäjää?

Vapaus päättää omista töistä, vaihtaa suunnitelmat lennossa ja luoda toimivat verkostot saavat yrittäjät nauttimaan arjestaan.

Yrittäjä, älä juokse karkuun jaksamistasi – se on kaikki kaikessa

Yhdelle se on liikunta, toiselle uni ja kolmannelle ravinto. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen lisää yrittäjän vireyttä ja tehokkuutta.

Olen ennemmin palkkaamatta kuin palkkaan huonon

Huutava työvoimapula jarruttaa kasvua. Sitä on parempi hakea nyt maltilla, kirjoittaa Maskun Talotekniikkatiimin Mika Nikula.

Lataa lisää