Tilaa uudistunut yrittäjäkirje

Kirjeessä kootusti Kuukauden teema ja paljon yrittäjille hyödyllistä tietoa.

Muutosten hallinta

Kasvu opetti: Yrittäjän ei pidä jäädä kukoksi tunkiolle

Kasvu opetti: Yrittäjän ei pidä jäädä kukoksi tunkiolle

Yrityksen kasvu on muuttanut Smartumin Jarmo Hyökyvaaran roolia johtajana.

|

Johtajuus tarkoitti Jarmo Hyökyvaaralle aluksi perheyrityksen arjen konkreettista pyörittämistä, kuten myymistä ja yhteistyökumppanuuksien solmimista.

Hän oli perustanut veljensä Jorman kanssa 1990-luvun puolivälissä Smartum Oy:n. Mukaan tuli pian myös vaimo Pia. Yritys kehitti Liikuntasetelin, jonka avulla yritykset ja organisaatiot voivat tarjota liikuntaan liittyviä henkilöstöetuja.

Smartum rakensi verkostoaan ja asiakaskuntaansa pikkuhiljaa, ja aluksi Hyökyvaarat tekivät ohessa muitakin töitä. Kun yritys sai jalansijaa isoissa kaupungeissa, pestit muuttuivat päätoimisiksi.

Toimitusjohtajan titteli oli vuoteen 1998 saakka Jormalla ja vuoteen 2003 asti Pialla. Sitten oli Jarmon vuoro astua puikkoihin. Siinä vaiheessa yrityksessä oli jo ulkopuolisia työntekijöitä.

Hyökyvaara kokee, ettei ole koskaan ollut hyvä lähijohtaja, joka osaisi delegoida tehtäviä.

– Yrittäjänä olen kaikkiruokainen. Kaikki työ maistuu, ja helposti tartun itse tekemiseen.

Omistajat tarvitsivat etäisyyttä

Hyökyvaara heittää Smartumin olleen eräänlainen oman aikansa Uber. Yritys muutti vallitsevia toimintatapoja ja haastoi lainsäädäntöä. Vuonna 2004 eduskunta päätti antaa liikuntaseteleille verovapauden.

– Me jouduimme ensivaiheessa myymään ajatusta valinnanvapaudesta.

Siitä alkoi Smartumin nopean kasvun vaihe. 2010-luvulle tultaessa yritys työllisti jo yli 40 ihmistä.

Kun kasvu on nopeaa, myös tekemisen tason pitää nousta. Siksi Smartum palkkasi ensimmäisen perheen ulkopuolisen toimitusjohtajan jo vuonna 2007.

– Olemme joutuneet ottamaan etäisyyttä, jotta olemme löytäneet yrityksen kulloisinkiin vaiheisiin parhaan osaamisen. Kun resursseja on, pitää löytää itseään pätevämpiä ihmisiä oikeille paikoille, Hyökyvaara sanoo.

– Jos jää kukoksi tunkiolle, on todennäköisempää, että osaaminen ei vastaa sen hetken tekemisen tarpeita.

Haasteita tarjoamassa

Yrittäjästä johtajaksi ja johtajasta omistajaksi siirtynyt Hyökyvaara sanoo olevansa tällä hetkellä ennen kaikkea suurten linjojen vetäjä. Hän on nykyään Smartumin taustayhtiön The Orange Companyn hallituksen puheenjohtaja.

Hyökyvaaran tehtävänä perheyrityksessä on tuoda kokemuksen kautta näkemystä siihen, miten jokin, jota ei ole vielä olemassa, voi muuttua olevaksi.

– Olen enemmän uudistaja ja ravistaja, joka vie yrityksiä kohti seuraavaa steppiä.

Kun läheiset ovat mukana samassa yrityksessä, johtajan on otettava huomioon paljon muutakin kuin suoraan liiketoimintaan liittyviä asioita.

– Yrityksessä, jossa omistus on muunlainen, voi keskittyä enemmän asiaan kuin ihmisten välisiin suhteisiin.

Hyökyvaaran johtamisfilosofia lähtee herkkyydestä lukea sitä, mitä firman sisällä tapahtuu ja millaisella mielellä työntekijät ovat. Vuosien varrella hän on oppinut muun muassa sen, että asioita ei saa tuoda liian valmiina muiden eteen. Pitää osata kysellä oikeita kysymyksiä esimerkiksi siitä, mitä vaatisi, jos otettaisiin tietynlainen kasvuloikka.

– Kyse on oikeanlaisen haasteen tarjoamisesta. Ihmiset kyllä ratkovat ongelmia, kun heittelee oikeanlaisia kysymyksiä.

Fakta

4 x Jarmo Hyökyvaaran johtamisvinkit

Pohdi ajankäyttöäsi kriittisesti. Kalenterissa pitää olla aikaa myös ajattelulle ja kokonaiskuvan hahmottamiselle. Oleellinen löytyy usein pohdiskelemalla.

Etsi yritykselle oikea paikka arvoketjussa. Yrityksen ei aina tarvitse itse olla veturiyritys. Arvoketjussa on useita eri paikkoja, joissa jokainen yritys voi olla parhaimmillaan.

Tarkkaile isoja trendejä. On tärkeää ymmärtää, miten esimerkiksi kaupungistuminen tai digitalisaatio ohjaavat maailmaa. Yrityksen kasvu on helpompaa, kun voi tarrautua isoihin trendeihin ja kulkea niiden kanssa myötävirtaan.

Älä korosta omaa osaamistasi liikaa. Jos resurssit riittävät, kaikille paikoille pitää etsiä parasta mahdollista osaamista. Ympärilleen siis kannattaa palkata itseä pätevämpiä ihmisiä.

Otatko riskejä jaksamisen suhteen? Tunnista hälytysmerkit

Uupumisesta on haitallisia seurauksia yritystoiminnalle. Ensimmäinen virhe on nipistää unesta.

4 asiaa, jotka opin, kun yksinyrittäjistä tuli yhtiökumppaneita

Yhteinen yritys ei voi olla kokoelma unelmia. Sen on oltava yksi yhteinen unelma, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Susanna Kallama.

Pitsaa mokaamisesta ja levyraati fiilistä nostamaan – palkita voi muutenkin kuin rahalla

Bonus hyvästä työstä voi motivoida mutta niin myös yhteinen tekeminen. Parhaimmillaan palkitseminen lisää hyvinvointia.

Omistajuus on enemmän kuin työskentelyä kädet savessa

Omistajuus on aktiivista hallitustyötä, uusien mahdollisuuksien ja pääoman tarjoamista yrityksen kasvattamiseksi, kirjoittaa Rukakeskuksen Kari Jussi Aho.

Pomo, älä astu tähän miinaan: Hauskuuden korostaminen pilaa työilmapiirin

Pk-yrittäjä ei saa unohtaa työrooliaan. Liika kaveeraaminen voi johtaa eripuraan työpaikalla.

Jos haluat kuuhun, älä tavoittele tähtiä

Onnistunut tavoite on kuin venytetty kuminauha. Kun päästää irti, se lentää pitkälle, kirjoittaa Kiinteistömaailma-yrittäjä Hannu Salo.

Yksinyrittäjyys on vapautta tuova valinta

Olen valtavan ylpeä siitä, että työllistän itseni oman yritykseni kautta, kirjoittaa fysioterapiayrittäjä Johanna Nuopponen.

Kun kaikki on mahdollista ‒ mikä innostaa yrittäjää?

Vapaus päättää omista töistä, vaihtaa suunnitelmat lennossa ja luoda toimivat verkostot saavat yrittäjät nauttimaan arjestaan.

Yrittäjä, älä juokse karkuun jaksamistasi – se on kaikki kaikessa

Yhdelle se on liikunta, toiselle uni ja kolmannelle ravinto. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen lisää yrittäjän vireyttä ja tehokkuutta.

Lataa lisää