Muutosten hallinta

Kasvu opetti: Yrittäjän ei pidä jäädä kukoksi tunkiolle

Kasvu opetti: Yrittäjän ei pidä jäädä kukoksi tunkiolle

Yrityksen kasvu on muuttanut Smartumin Jarmo Hyökyvaaran roolia johtajana.

|

Johtajuus tarkoitti Jarmo Hyökyvaaralle aluksi perheyrityksen arjen konkreettista pyörittämistä, kuten myymistä ja yhteistyökumppanuuksien solmimista.

Hän oli perustanut veljensä Jorman kanssa 1990-luvun puolivälissä Smartum Oy:n. Mukaan tuli pian myös vaimo Pia. Yritys kehitti Liikuntasetelin, jonka avulla yritykset ja organisaatiot voivat tarjota liikuntaan liittyviä henkilöstöetuja.

Smartum rakensi verkostoaan ja asiakaskuntaansa pikkuhiljaa, ja aluksi Hyökyvaarat tekivät ohessa muitakin töitä. Kun yritys sai jalansijaa isoissa kaupungeissa, pestit muuttuivat päätoimisiksi.

Toimitusjohtajan titteli oli vuoteen 1998 saakka Jormalla ja vuoteen 2003 asti Pialla. Sitten oli Jarmon vuoro astua puikkoihin. Siinä vaiheessa yrityksessä oli jo ulkopuolisia työntekijöitä.

Hyökyvaara kokee, ettei ole koskaan ollut hyvä lähijohtaja, joka osaisi delegoida tehtäviä.

– Yrittäjänä olen kaikkiruokainen. Kaikki työ maistuu, ja helposti tartun itse tekemiseen.

Omistajat tarvitsivat etäisyyttä

Hyökyvaara heittää Smartumin olleen eräänlainen oman aikansa Uber. Yritys muutti vallitsevia toimintatapoja ja haastoi lainsäädäntöä. Vuonna 2004 eduskunta päätti antaa liikuntaseteleille verovapauden.

– Me jouduimme ensivaiheessa myymään ajatusta valinnanvapaudesta.

Siitä alkoi Smartumin nopean kasvun vaihe. 2010-luvulle tultaessa yritys työllisti jo yli 40 ihmistä.

Kun kasvu on nopeaa, myös tekemisen tason pitää nousta. Siksi Smartum palkkasi ensimmäisen perheen ulkopuolisen toimitusjohtajan jo vuonna 2007.

– Olemme joutuneet ottamaan etäisyyttä, jotta olemme löytäneet yrityksen kulloisinkiin vaiheisiin parhaan osaamisen. Kun resursseja on, pitää löytää itseään pätevämpiä ihmisiä oikeille paikoille, Hyökyvaara sanoo.

– Jos jää kukoksi tunkiolle, on todennäköisempää, että osaaminen ei vastaa sen hetken tekemisen tarpeita.

Haasteita tarjoamassa

Yrittäjästä johtajaksi ja johtajasta omistajaksi siirtynyt Hyökyvaara sanoo olevansa tällä hetkellä ennen kaikkea suurten linjojen vetäjä. Hän on nykyään Smartumin taustayhtiön The Orange Companyn hallituksen puheenjohtaja.

Hyökyvaaran tehtävänä perheyrityksessä on tuoda kokemuksen kautta näkemystä siihen, miten jokin, jota ei ole vielä olemassa, voi muuttua olevaksi.

– Olen enemmän uudistaja ja ravistaja, joka vie yrityksiä kohti seuraavaa steppiä.

Kun läheiset ovat mukana samassa yrityksessä, johtajan on otettava huomioon paljon muutakin kuin suoraan liiketoimintaan liittyviä asioita.

– Yrityksessä, jossa omistus on muunlainen, voi keskittyä enemmän asiaan kuin ihmisten välisiin suhteisiin.

Hyökyvaaran johtamisfilosofia lähtee herkkyydestä lukea sitä, mitä firman sisällä tapahtuu ja millaisella mielellä työntekijät ovat. Vuosien varrella hän on oppinut muun muassa sen, että asioita ei saa tuoda liian valmiina muiden eteen. Pitää osata kysellä oikeita kysymyksiä esimerkiksi siitä, mitä vaatisi, jos otettaisiin tietynlainen kasvuloikka.

– Kyse on oikeanlaisen haasteen tarjoamisesta. Ihmiset kyllä ratkovat ongelmia, kun heittelee oikeanlaisia kysymyksiä.

Fakta

4 x Jarmo Hyökyvaaran johtamisvinkit

Pohdi ajankäyttöäsi kriittisesti. Kalenterissa pitää olla aikaa myös ajattelulle ja kokonaiskuvan hahmottamiselle. Oleellinen löytyy usein pohdiskelemalla.

Etsi yritykselle oikea paikka arvoketjussa. Yrityksen ei aina tarvitse itse olla veturiyritys. Arvoketjussa on useita eri paikkoja, joissa jokainen yritys voi olla parhaimmillaan.

Tarkkaile isoja trendejä. On tärkeää ymmärtää, miten esimerkiksi kaupungistuminen tai digitalisaatio ohjaavat maailmaa. Yrityksen kasvu on helpompaa, kun voi tarrautua isoihin trendeihin ja kulkea niiden kanssa myötävirtaan.

Älä korosta omaa osaamistasi liikaa. Jos resurssit riittävät, kaikille paikoille pitää etsiä parasta mahdollista osaamista. Ympärilleen siis kannattaa palkata itseä pätevämpiä ihmisiä.

Joni Jaakkola oppi kantapään kautta: Mieti, mihin työaikaasi käytät

Kuukauden yrittäjä varoittaa, että alussa innostuu helposti kaikesta. Sparraajat palauttivat Jaakkolan takaisin maan pinnalle.

Yrittäjyys ei päättynyt yrityskauppaan: Uusi suunta löytyi yrittäjyyden edistäjänä ja enkelinä

Matias Mäenpää kertoo, että yrityskauppa toi ison muutoksen omaan identiteettiin. Uusi suunta löytyi kuitenkin pian.

Kunnia-asia: Sukuyhtiön konkurssi ajoi Mika Väyrysen perustamaan oman leipomon

Pöly ei ehtinyt kunnolla laskeutua perheyritys Primulan konkurssin jäljiltä, kun leipomosuvussa lähdettiin jo käynnistelemään uutta yritystoimintaa.

Äkkihypyllä toimitusjohtajaksi ja keskelle koronakriisiä – Miikka Väänänen ryhtyi luotsaamaan perheyhtiötä poikkeusoloissa

Tutustumisvaiheen jälkeen Miikka Väänänen suunnittelee jo kiinteistöihin ja rakentamiseen keskittyneen Master Yhtiöiden kehittämistä ja yritysostoja.

Yhtiökokous haltuun: Yrittäjä, perehdy ainakin näihin 5 seikkaan

Yhtiökokousaika lähestyy vauhdilla. Yrittäjän on syytä olla tietoinen ainakin yhtiökokouksia koskevista säännöksistä – lisäksi kokoukseen kannattaa varautua huolella. Asiantuntija kertoo vinkkinsä.

130-vuotias perheyritys on kohdannut sotia sekä talouskriisejä ja aikoo selvitä myös koronasta

Uudet tuotekategoriat, omistautunut henkilökunta ja valmius reagoida nopeasti ovat kantaneet Knorringin kriisien yli.

Omistaja-ajattelu tuo hyötyjä sekä yrittäjälle että yhteiskunnalle

Yrittäjyys on kaiken taloudellisen toiminnan ytimessä, mutta yrittäjyyden punaisena lankana on kuitenkin tärkeää nähdä myös yrityksen omistajan näkökulma, korostaa Aho Groupin toisen polven omistaja Kari Jussi Aho.

Konkurssipesästä kukoistukseen – Yrittäjäpariskunnan suunnitelmissa kolme uutta hotellia

Rovaniemeläisen Santa Parkin omistaja Ilkka Länkinen vannoo hyvän liiketoimintasuunnitelman ja palautteen keräämisen nimiin.

Hyvässä työyhteisössä jokaisesta työntekijästä voi löytyä sisäinen yrittäjä

Yritykseen on mahdollista luoda tekemisen meininki, jossa jokainen sparraa toisiaan ja tekee töitä yrittäjän tavoin, kirjoittaa Cervi Talotekniikan Petri Valve.

Lataa lisää