Muutosten hallinta

Konkurssipesistä päätyy myyntiin mitä ihmeellisempiä tavaroita

Konkurssipesistä päätyy myyntiin mitä ihmeellisempiä tavaroita

Nettihuutokauppa on mullistanut konkurssipesien myynnin.

| |

Konkurssien määrä on ollut tänä vuonna laskussa. Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–kesäkuussa pantiin vireille 1 083 konkurssia, mikä on 252 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Konkurssihuutokauppa.fi-sivustoa pyörittävässä Monet Oy:ssä konkurssien väheneminen ei juuri näy.

– Meille tulee tavaraa laidasta laitaan, oikeastaan myymme mitä vain. Myytäväksi on tullut niin helikopterin lapoja, terveyssiteitä kuin kondomeja. Mitään erityistä tietyn alan konkurssipiikkiä meillä ei näy, kertoo Monetin toimitusjohtaja Ilpo Kitti.

Oudoilta kuulostaville asioille löytyy Kitin mukaan aina ostaja.

– Meillä oli juuri myynnissä pari vanhaa lentokonetta. Niillekin löytyi ostaja Suomesta, vaikka tiedusteluja sateli myös kaukaa maailmalta.

Kitillä on pitkä kokemus konkurssipesien tavaroiden myynnistä. Hän sanoo myynnin olleen samanlaista 1990-luvulta lähtien.

– Vuonna 2008, kun edellinen lama alkoi, myynnissä oli hetkellisesti paljon rakennusliikkeiden irtaimistoa. Eniten meille on kuitenkin koko ajan kulkeutunut yritysten yleisimpiä tavaroita eli tietokoneita ja kännyköitä.

Talouden heilahtelua enemmän konkurssihuutokauppaan on vaikuttanut digitalisoituminen. Yritys järjestää perinteisiä huutokauppoja ja nettihuutokauppoja sekä tekee suoramyyntiä.

– Näistä nettihuutokauppa on nykyisin ylivoimaisesti suurin ja toimivin tapa saada tavarat kaupaksi. Perinteisten huutokauppojen kysyntä on laskenut samaa tahtia kun nettihuutokauppa on kasvattanut suosiotaan.

Nettihuutokaupan kautta moni tavara löytää nykyisin ostajan ulkomailta. Kitti kertoo, että Konkurssihuutokauppa.fi:ssä myynnissä olevia tavaroita tiedustellaan usein Baltian maista, mutta tavaroita on myyty paljon kauemmaksikin.

Ei enää häpeää

Jopa puolet uusista yrityksistä lopettaa toimintansa tai ajautuu konkurssiin kolmen ensimmäisen vuoden aikana.

Kitin mielestä konkurssilla ei kuitenkaan ole samanlaista stigmaa kuin vielä muutama vuosikymmen sitten.

– Konkurssi ei ole yrittäjille enää sellainen häpeä kuin aikoinaan. Viimeistään 1990-luku opetti, ettei maailma kaadu, jos yrittäjä joutuu tekemään konkurssin.

Kitti myy tavaroita yleensä konkurssipesän hoitajan lukuun. Tavarat myös kulkeutuvat Konkurssihuutokauppa.fi:hin konkurssipesän kautta.

– Tapaamme silti usein konkurssin tehneitä yrittäjiä, sillä pyrimme myymään tuotteet yrityksen toimitiloista. Näin vältymme tavaroiden turhalta kuljettamiselta paikasta toiseen. Yrittäjät suhtautuvat tilanteeseen usein rauhallisesti, vastassa on harvoin epäselvyyksiä tai vastarintaa. He tietävät, ettei konkurssi ole meidän syy.

Rehellisyys kannattaa

Yritysten konkursseille on paljon erilaisia syitä. Kitti kertoo, että valitettavan usein konkursseissa näyttää toistuvan sama kaava.

– On aika yleinen virhe, että yritys laittaa niin sanotusti kaikki munat yhteen koriin. Jos esimerkiksi pieni rakennusliike tekee töitä vain yhdelle pääurakoitsijalle ja pääurakoitsija joutuu konkurssiin, se kaataa usein myös alihankkijan.

Konkurssiin joutuvat yrittäjät ymmärtävät Kitin mukaan pääsääntöisesti hyvin sen, mitä tilanteessa on tehtävä: yrittäjän kannattaa toimia rehellisesti, jotta pesänhoitajan ei tarvitse alkaa kaivella asioita ja pitkittää tilannetta.

– Esimerkiksi autoa ei kannata myydä pois tai pankkitiliä tyhjentää totaalisesti viikkoa ennen konkurssia. Kaikki asiat pystyy sopimaan, jos käyttäytyy normaalisti ja pitää lupauksistaan kiinni. Velkojat ovat yleensä hyvin ymmärtäväisiä.

Tietojen peittely ei ole Kitin käsityksen mukaan yleistä.

– Hyvin pieni prosentti konkurssin tehneistä yrittäjistä syyllistyy vilpillisyyteen. Asiat selviävät yrityksen kirjanpidosta. Yrittäjän kannalta se tarkoittaa lähinnä sitä, että tavara haetaan tällöin pois hieman myöhemmin.

Asiakkaan konkurssi toi yli sadan tonnin luottotappion – konepaja rehkii selvitäkseen iskusta

Mecran uusi omistaja joutui tulikokeeseen, kun kassaan tuli valtava aukko ja viidennes kapasiteetista jäi äkisti käyttämättä.

Suvi Widgrén tietää, miten isoja päätöksiä tehdään – myi bisneksensä ja joutui hakemaan yrityksen konkurssiin

Suuret muutokset ovat kuljettaneet Suvi Widgrénin tunneskaalan ääripäästä toiseen. Yrittäjyyskin vaihtui palkkatöihin.

Ismo Eerola on kokenut kaksi konkurssia ja odottaa kolmatta: ”Ei ole kuin paremman toivo”

Yrittäjä on oppinut vaikean kautta sen, että kun yritys on menossa nurin, sille on turha antaa enää tekohengitystä.

Tuliko firma tiensä päähän? 8 vinkkiä yrityksen lopettamiseen

Yritystoiminnan lopettaminen voi viedä helposti puolikin vuotta.

Mervi Lamminen koki konkurssin ja syytti itseään – toinen yrityskään ei säästynyt kriisiltä

Konkurssi pani Mervi Lammisen kysymään itseltään, miksei hän tiennyt paremmin. Se ei silti saanut häntä luovuttamaan yrittäjänä.

Mikä saa ottamaan ison riskin aina uudelleen? Konkurssi ei pelota sijoittajaa

Mika Marjalaakson mielestä riskiä on uskallettava ottaa, jos haluaa edes mahdollisuuden onnistua.

Lamavuosi 1992 oli synkkä: Konkursseja lähes 7 500

Yrittäjien kriisipuhelimen perustanut Markku Wuoti otti vastaan tuhansia puheluita.

Vaikeudet vievät jopa konkurssiin – tunnistatko merkit?

Yrityksen on puututtava taloudellisiin vaikeuksiin mahdollisimman varhain.

Konkurssi kaatoi päälle velat ja häpeän mutta oli samalla helpotus

Timo Ruohio pääsi yli häpeästä rokkibändioivalluksen jälkeen. Nyt hän auttaa startuppeja.

Lataa lisää