Muutosten hallinta

Korjausrakentaja asetti itselleen kovan tavoitteen – aikaa vuosikymmenen loppuun

Korjausrakentaja asetti itselleen kovan tavoitteen – aikaa vuosikymmenen loppuun

Lvi-alan yritys Trio tekee töitä sen eteen, että olisi alansa halutuin toimija. Palvelu nousee isoon rooliin.

|

Jokainen yritys tarvitsee pitkän aikavälin suunnitelmia ja tavoitteita, jotka ohjaavat toimintaa.

Vantaalaisessa lvi-urakoitsija Triossa ryhdyttiin miettimään vuonna 2016, mihin suuntaan yhtiötä aiotaan viedä.

– Olemme olleet perinteinen putkiliike, josta on kehittynyt korjausrakennusyritys. Oli ajankohtaista päivittää, mihin olemme matkalla ja mitä haluamme olla, kertoo LVI-Trio Oy:n toimitusjohtaja Martti Saarnio.

Työssä oli apuna ulkopuolinen kumppani, jonka avulla korjausrakentamista ja talotekniikkaa tekevä Trio löysi tahtotilansa ja arvonsa. Niiden kautta syntyi kunnianhimoinen tavoite: olla alan halutuin toimija vuonna 2020. Saarnion mukaan tavoitetta voi tarkastella sekä asiakkaiden näkökulmasta että alan työnantajana.

Yritykselle luotiin tavoitteiden tueksi uusi missio, joka toimii samalla sen sloganina. Se on tehdä onnellisen ihmisen koti – niin asiakkaille, työntekijöille kuin asukkaille.

Onnellisen ihmisen koti tarkoittaa työntekijöille hyvää työpaikkaa ja asiakkaille onnellisuuden kokemuksia, kun he tilaavat meiltä jotakin.

– Meitä on aina leimannut intohimoisuus omaa alaa kohtaan. Tavoitteiden piti kuvastaa sitä. Lähdimme hakemaan myös muita kuin raakoja numeerisia tavoitteita.

Saarnion mukaan numerotavoitteitakin on, mutta ”ne eivät hallitse elämää”.

Huomio palveluun ja viestintään

Miten kovaan tavoitteeseen päästään? Se vaatii Saarnion mukaan hillitöntä sitoutumista, määrätietoisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Hän uskoo työn jatkuvan myös vuoden 2020 jälkeen.

Trio panostaa henkilökunnan osaamisen kehittämiseen ja palvelukulttuuriin. Muun muassa toimenkuvia, tehtäviä ja rutiinitoimintoja on tarkasteltu ja päivitetty ja henkilökuntaa koulutettu.

– Olemme purkaneet menneitä urakoita ja arvioineet, missä meillä on kipukohtia. Sitä kautta on päästy kiinni siihen, mihin asioihin pitää puuttua ja mitä on tehty hyvin. Koko henkilökunnan on tärkeää ottaa oppia, Saarnio kertoo.

Myös sisäistä ja ulkoista viestintää on alettu kehittää. Tämä työ on Saarnion mukaan alkuvaiheessa. Suurin huomio on asiakaspalvelussa ja palautteiden käsittelyssä.

– Pyrimme reagoimaan kaikkeen palautteeseen aktiivisesti ja riittävän korkealta tasolta. Olen itsekin sitoutunut vastaamaan palautteisiin. Kiinnostuksen pitää tulla ylimmästä johdosta asti.

Sisäiseen viestintään on puolestaan otettu käyttöön uusia kanavia johtamisen tueksi.

– Olemme miettineet paljon sitä, miten yritystä johdetaan ja missä johtamista tapahtuu. Havaintona on, että sitä tapahtuu paljon viestinnän kautta.

Arvojen mukaista tekemistä

LVI-Trio työllistää 111 henkilöä, ja sen oikaistu liikevaihto oli 16 miljoonaa euroa viime tilikaudella.

Trio-konserniin kuuluvat lisäksi Trio Ilmastointi Oy, Trio Korjausrakentaja Oy ja kaksi kiinteistöyhtiötä. Kaikkiaan työntekijöitä on 183.

Saarnion puheissa toistuvat sanat luottamus ja välittäminen, jotka ovat Trion arvot. Hän sisällyttää luottamukseen myös tuloksellisuuden: luottamusta ei synny ilman tuloksia.

Saarniolla on vankka usko siihen, että yhtiö voi saavuttaa tavoitteensa, kunhan se toimii arvojensa mukaisesti.

– Tekemistä pitää peilata aina siihen, onko se yrityksen arvojen ja tahtotilan mukaista. Asioita täytyy pitää esillä kyllästymiseen asti, jotta niihin sitoudutaan.

Toimitusjohtajan pitäisi olla hyvänä esimerkkinä muille.

– Myönnän, että monta kertaa olen joutunut toteamaan häveten, ettei se ole mennyt ihan niin, samoin muu yrityksen ylin johto. Meillä on paljon nuoria työntekijöitä, jotka ottavat arvot tosissaan. Kun kompuroimme, he muistuttavat niistä, Saarnio kertoo.

Työturvallisuus korostuu

LVI-Trio valittiin vuoden 2017 LVI-urakoitsijaksi. Se on saanut tunnustusta myös alan työturvallisuuden edistämisestä: LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ja Fennia myönsivät yritykselle Kultaisen kypärän vuonna 2012. Kilpailu on jälleen käynnissä.

Työturvallisuus on varsinkin rakennusalan yrityksessä kiinteä osa kokonaisuutta. Saarnio huomauttaa, ettei yrityksellä voi olla hyvää työnantajakuvaa, jos turvallisuus ei ole kunnossa.

Konkreettisesti työturvallisuutta toteutetaan isoilla työmailla muun muassa riskejä tunnistamalla, dokumentoimalla ja raportoimalla.

Triossa henkilökunnasta huolehtiminen tarkoittaa myös esimerkiksi laajennettua työterveyshuoltoa ja yhteisiä urheiluhetkiä jääkiekon, painin, salibandyn ja lenkkeilyn parissa.

Pari vuotta sitten yritys yllätti työntekijänsä noin tuhannen euron bonuksella.

Saarnion mukaan yhtiön saamat tunnustukset ovat vahvistaneet ajatusta siitä, että kehitystyötä kannattaa jatkaa.

– Ne ovat antaneet voimaa. Aina löytyy myös epäilijöitä, ja nämä meidän esillä pitämämme asiat voidaan kokea jopa aika hömppänä. Onnellisten ihmisten koti saa laittaa hymyn ihmisten huulille, mutta meille se on myös aika vakava asia.

Fakta

4 x Tavoitteiden asettaminen

Martti Saarnion vinkit:

Mistä liikkeelle? ”Tavoitteiden pitää kertoa siitä, mitä yrityksen halutaan olevan. Liikkeelle kannattaa lähteä muista kuin numeraalisista tavoitteista.”

Muista realismi. ”Tavoitteiden pitää olla realistisia. Varsinkin nuoret haalivat helposti paljon erilaisia asioita. Mahdollisuuksia täytyy olla, mutta niitä on syytä kuitenkin rajata. Selvä fokus auttaa.”

Sopivin askelein. ”Kun tavoite on asetettu, sen eteen pitää tehdä töitä. Etene askel askeleelta. Perille ei tarvitse harpata kerralla. Kaiken toiminnan pitää olla tavoitteiden mukaista.”

Varaa aikaa. ”Ota huomioon, että yksilöt tarvitsevat aikaa tavoitteen saavuttamiseksi. Myös jokainen askel ottaa oman aikansa. Liika kiirehtiminen ei ole hyväksi.”

Joni Jaakkola oppi kantapään kautta: Mieti, mihin työaikaasi käytät

Kuukauden yrittäjä varoittaa, että alussa innostuu helposti kaikesta. Sparraajat palauttivat Jaakkolan takaisin maan pinnalle.

Yrittäjyys ei päättynyt yrityskauppaan: Uusi suunta löytyi yrittäjyyden edistäjänä ja enkelinä

Matias Mäenpää kertoo, että yrityskauppa toi ison muutoksen omaan identiteettiin. Uusi suunta löytyi kuitenkin pian.

Kunnia-asia: Sukuyhtiön konkurssi ajoi Mika Väyrysen perustamaan oman leipomon

Pöly ei ehtinyt kunnolla laskeutua perheyritys Primulan konkurssin jäljiltä, kun leipomosuvussa lähdettiin jo käynnistelemään uutta yritystoimintaa.

Äkkihypyllä toimitusjohtajaksi ja keskelle koronakriisiä – Miikka Väänänen ryhtyi luotsaamaan perheyhtiötä poikkeusoloissa

Tutustumisvaiheen jälkeen Miikka Väänänen suunnittelee jo kiinteistöihin ja rakentamiseen keskittyneen Master Yhtiöiden kehittämistä ja yritysostoja.

Yhtiökokous haltuun: Yrittäjä, perehdy ainakin näihin 5 seikkaan

Yhtiökokousaika lähestyy vauhdilla. Yrittäjän on syytä olla tietoinen ainakin yhtiökokouksia koskevista säännöksistä – lisäksi kokoukseen kannattaa varautua huolella. Asiantuntija kertoo vinkkinsä.

130-vuotias perheyritys on kohdannut sotia sekä talouskriisejä ja aikoo selvitä myös koronasta

Uudet tuotekategoriat, omistautunut henkilökunta ja valmius reagoida nopeasti ovat kantaneet Knorringin kriisien yli.

Omistaja-ajattelu tuo hyötyjä sekä yrittäjälle että yhteiskunnalle

Yrittäjyys on kaiken taloudellisen toiminnan ytimessä, mutta yrittäjyyden punaisena lankana on kuitenkin tärkeää nähdä myös yrityksen omistajan näkökulma, korostaa Aho Groupin toisen polven omistaja Kari Jussi Aho.

Konkurssipesästä kukoistukseen – Yrittäjäpariskunnan suunnitelmissa kolme uutta hotellia

Rovaniemeläisen Santa Parkin omistaja Ilkka Länkinen vannoo hyvän liiketoimintasuunnitelman ja palautteen keräämisen nimiin.

Hyvässä työyhteisössä jokaisesta työntekijästä voi löytyä sisäinen yrittäjä

Yritykseen on mahdollista luoda tekemisen meininki, jossa jokainen sparraa toisiaan ja tekee töitä yrittäjän tavoin, kirjoittaa Cervi Talotekniikan Petri Valve.

Lataa lisää