Muutosten hallinta

Korona muutti yhdessä yössä kaiken: ”Ensin tuli kiukku, nyt on uusi draivi”

Korona muutti yhdessä yössä kaiken: ”Ensin tuli kiukku, nyt on uusi draivi”

Sari Väisänen on yksi niistä yksinyrittäjistä, joiden liiketoiminta on viime viikkoina mullistunut. Käsityöalan yrittäjän kalenteri tyhjeni, kun alan messut peruttiin yksi toisensa jälkeen.

|

Käsityöalalla yrittävän Sari Väisäsen taloudellinen tilanne on nyt tiukka.

Hänen yrityksensä TikkiPajan liiketoiminnalle elintärkeät käsityöalan messut peruttiin koronaepidemian takia, ja kasvotusten tapahtuva myynti putosi kerrasta nollaan.

Koronavirus heijastuu nyt jokaisen pk-yrittäjän arkeen. Seuraukset ovat erilaisia yritysten koosta ja toimialasta riippuen, ja yrittäjien tunnelmat vaihtelevat kriisin partaalla huojumisesta kiireiseen tekemiseen.

Toiminimiyrittäjänä toimivalta Väisäseltä tilanne on vaatinut nopeaa reagointia ja tilanteeseen sopeutumista.

Myynti on loikannut verkkoon, ja yrittäjälle se on mahdollisuus ottaa verkkokauppa ja sosiaalinen media kunnolla haltuun.

Korona vei maton jalkojen alta

”Sinä hetkenä, kun ilmoitettiin, että kevään kaikki käsityötapahtumat peruttiin, tuli kiukku. Että ei tämä ole totta.

Kaikki tuloni hävisivät.

Käsityöalalla työt ovat kausiluonteista: ennen joulua kerätään kassaa, ja sillä pärjätään alkuvuosi. Silloin kotona tehdään tuotteita ja valmistaudutaan kevään myyntiin ja tapahtumiin.

Koronatilanne tuli kaikkein vaikeimpaan aikaan. Kassa on nyt tyhjä, ja isot tapahtumat peruttiin. Minulla on paljon tuttuja käsityöläisiä, jotka ovat todella huonossa tilanteessa. Heillä ei ole puolisoa, eikä ketään muutakaan, joka voisi auttaa taloudellisesti. Ainoa mahdollisuus on lyödä hanskat tiskiin. Se on hirveää.

Jos yksityisyrittäjiä ja firmoja kaatuu, työttömyysprosentti tulee olemaan aika hurja. Jostain ne rahat on siinä vaiheessa pakko repiä. Miksei ennakoida ja yritetä pitää pieniä firmoja pystyssä tässä kohtaa?”

Myynti siirtyy verkkoon

”Jos en tee kaikkeani yrityksen eteen, en syö, enkä maksa laskuja. Minulta menee kaikki.

Olen kuitenkin hirmu huono niin sanotusti viiltelemään ranteitani minkään asian takia, koska siitä ei ole hyötyä. Jo seuraavana päivänä kasasin ajatukset. Mitä minun pitää tehdä nyt, että selviän taloudellisesti?

Pienyrittäjien on sopeuduttava, oli tilanne mikä tahansa.

Itseään joutuu hieman potkimaan persiilleen. Aiemmin ajattelin, että fyysiset myyntitilanteet kantavat, mutta nyt on panostettava muuhunkin.

Yhdessä yössä koko kaupankäynti siirtyi netin puolelle.

Sari Väisänen
Kuvaaja: Mervi Tommiska

Minulla on verkkokauppa, mutta olen lykännyt sen kehittämistä sillä verukkeella, että en osaa tai ei kiinnosta ja kyllä pärjään ilmankin. Nyt on uusi draivi ja into panostaa verkossa myymiseen ja yrityksen Ihania.fi-verkkosivujen kuntoon laittamiseen.

Moni on sanonut, että nyt voit pitää lepohetken, mutta ei tässä pidetä mitään lomaa. Teen nyt enemmän töitä kuin valmistautuessani messuihin. En koe, että tämä olisi yritykselleni maailmanloppu, vaan nyt on tehtävä rankasti töitä, jotta pärjää sinne asti, kun tilanne normalisoituu.

En kuitenkaan tiedä, milloin se tapahtuu. Sitä ei voi jäädä voivottelemaan.”

Ihmisten auttamishalu yllätti

”On ollut aivan ihanaa, että somemarkkinointiin panostaessani olen löytynyt muita yrittäjiä ja ihmisiä, jotka ovat lähteneet tukemaan yritystäni jakamalla päivityksiä. On syntynyt lumipalloefekti.

Toivon, että tämä jää päälle myös kriisin jälkeen: tuetaan toisiamme ilmaisilla keinoilla. Se ei ole keneltäkään pois, että jakaa toisen yrittäjän mainosta.

Välillä on ollut vedet silmissä, kun vieraat ihmiset laittavat viestiä, että miten me voimme auttaa.

Tämä kriisi on sen kannalta hyvä juttu, että nyt tulee enemmän vaihtoehtoja. Siinä mielessä odotan innolla, mitä kaikkea uutta kehitetään.

Luvassa on esimerkiksi kahdet virtuaaliset käsityömessut. Toivon, että niistä tulisi vakituinen juttu, joita voitaisiin hyödyntää alkuvuoden hiljaisina hetkinä. Yrittäjät kehittävät nyt myös verkkokursseja ja miettivät, mitä muuta verkossa voi myydä kuin tuotteita.

Yrittäjyys ei kuitenkaan ole kaikkien hommaa. Tässä pitää olla henkisesti vahva ihminen. Milloin vain voi tulla kriisi eteen. Jos ei ole valmis taistelemaan, yritys on saman tien nurin.”

Parempaa tietoa yritysten taloudesta

Koronakriisin vuoksi yrityksille jaetut rahoitustuet ja niitä koskeva kritiikki ovat nostaneet esiin tarpeen saada nykyistä luotettavampaa tietoa yrityksen maksukyvystä, kirjoittaa ekonomi Lassi Mäkinen.

Kun korona iski, yrittäjät toimivat: Kaksi yrittäjää kertoo, miten he käynnistivät myymäläautotoiminnan nollasta viikossa

Tänä keväänä nopeat päätökset ja ketteryys ovat olleet valtteja. Muutosten keskellä on korostunut myös yhteistyökumppaneiden merkitys.

Äkkihypyllä toimitusjohtajaksi ja keskelle koronakriisiä – Miikka Väänänen ryhtyi luotsaamaan perheyhtiötä poikkeusoloissa

Tutustumisvaiheen jälkeen Miikka Väänänen suunnittelee jo kiinteistöihin ja rakentamiseen keskittyneen Master Yhtiöiden kehittämistä ja yritysostoja.

Millaista on hyvä asiakaspalvelu? Koronan aikana aito kohtaaminen ja yhteisöllisyys korostuvat

Yrittäjä ovat huomanneet, että asiakkailla on nyt tarve arkisille kohtaamisille. Kaksi kivijalkayrittäjää kertoo, mitä hyvä asiakaspalvelu on ja mikä on sen rooli poikkeusoloissa.

Lapualta Amazoniin – Jukka-Pekka Kallio kasvattaa vauhdilla lattiabisnestä verkossa ja haaveilee ”lattioiden Ikean” perustamisesta

Kuukauden yrittäjä Jukka-Pekka Kallio uskoo kasvuun koronakriisinkin keskellä. Nyt lapualaista lattiaa saa myös Amazon-verkkokaupasta.

Pohjanmaalainen perheyritys on arvostettu maailmalla: Sarins båtar vie veneitä 16 maahan

Sarins båtar -perheyrityksellä on asiakkaita ympäri maailmaa. Hyvä maine, pitkä historia ja tiiviit suhteet perheenjäseniin ovat kasvattaneet liikevaihtoa tasaisesti.

Maailma on muuttunut koronan takia, eikä paluuta vanhaan ole: Nyt opitusta ketteryydestä on hyötyä tulevaisuudessakin

Koronakriisi on kiihdyttänyt muutosten tahtia. Epävarmoina aikoina yrittäjiltä vaaditaan uudistumista sekä kriisijohtamisen taitoja – ja uskoa tulevaan, kirjoittaa Antell-konsernin toimitusjohtaja Tomi Lantto.

Kaaoksen keskelle hyvää: Korona innosti yrittäjät lahjoittamaan yli 5 000 suojavisiiriä

Keskisuomalaiset yrittäjät lahjoittivat 60 000 eurolla suojavisiireitä hoivakodeille ympäri Suomea. Tempaus sai alkunsa, kun yrittäjät huolestuivat vanhusten turvallisuudesta korona-aikana.

Korona toi tulikasteen heti alkumetreillä: Terapiayritys ehti toimia vain kuukauden ennen koronaa

Kun Winnie Works aloitti toimintansa, näkymät olivat lupaavat. Sitten iski korona. Millä keinolla nuorta yritystä on viety eteenpäin poikkeusoloissa?

Lataa lisää