Muutosten hallinta

Korona muutti yhdessä yössä kaiken: ”Ensin tuli kiukku, nyt on uusi draivi”

Korona muutti yhdessä yössä kaiken: ”Ensin tuli kiukku, nyt on uusi draivi”

Sari Väisänen on yksi niistä yksinyrittäjistä, joiden liiketoiminta on viime viikkoina mullistunut. Käsityöalan yrittäjän kalenteri tyhjeni, kun alan messut peruttiin yksi toisensa jälkeen.

|

Käsityöalalla yrittävän Sari Väisäsen taloudellinen tilanne on nyt tiukka.

Hänen yrityksensä TikkiPajan liiketoiminnalle elintärkeät käsityöalan messut peruttiin koronaepidemian takia, ja kasvotusten tapahtuva myynti putosi kerrasta nollaan.

Koronavirus heijastuu nyt jokaisen pk-yrittäjän arkeen. Seuraukset ovat erilaisia yritysten koosta ja toimialasta riippuen, ja yrittäjien tunnelmat vaihtelevat kriisin partaalla huojumisesta kiireiseen tekemiseen.

Toiminimiyrittäjänä toimivalta Väisäseltä tilanne on vaatinut nopeaa reagointia ja tilanteeseen sopeutumista.

Myynti on loikannut verkkoon, ja yrittäjälle se on mahdollisuus ottaa verkkokauppa ja sosiaalinen media kunnolla haltuun.

Korona vei maton jalkojen alta

”Sinä hetkenä, kun ilmoitettiin, että kevään kaikki käsityötapahtumat peruttiin, tuli kiukku. Että ei tämä ole totta.

Kaikki tuloni hävisivät.

Käsityöalalla työt ovat kausiluonteista: ennen joulua kerätään kassaa, ja sillä pärjätään alkuvuosi. Silloin kotona tehdään tuotteita ja valmistaudutaan kevään myyntiin ja tapahtumiin.

Koronatilanne tuli kaikkein vaikeimpaan aikaan. Kassa on nyt tyhjä, ja isot tapahtumat peruttiin. Minulla on paljon tuttuja käsityöläisiä, jotka ovat todella huonossa tilanteessa. Heillä ei ole puolisoa, eikä ketään muutakaan, joka voisi auttaa taloudellisesti. Ainoa mahdollisuus on lyödä hanskat tiskiin. Se on hirveää.

Jos yksityisyrittäjiä ja firmoja kaatuu, työttömyysprosentti tulee olemaan aika hurja. Jostain ne rahat on siinä vaiheessa pakko repiä. Miksei ennakoida ja yritetä pitää pieniä firmoja pystyssä tässä kohtaa?”

Myynti siirtyy verkkoon

”Jos en tee kaikkeani yrityksen eteen, en syö, enkä maksa laskuja. Minulta menee kaikki.

Olen kuitenkin hirmu huono niin sanotusti viiltelemään ranteitani minkään asian takia, koska siitä ei ole hyötyä. Jo seuraavana päivänä kasasin ajatukset. Mitä minun pitää tehdä nyt, että selviän taloudellisesti?

Pienyrittäjien on sopeuduttava, oli tilanne mikä tahansa.

Itseään joutuu hieman potkimaan persiilleen. Aiemmin ajattelin, että fyysiset myyntitilanteet kantavat, mutta nyt on panostettava muuhunkin.

Yhdessä yössä koko kaupankäynti siirtyi netin puolelle.

Sari Väisänen
Kuvaaja: Mervi Tommiska

Minulla on verkkokauppa, mutta olen lykännyt sen kehittämistä sillä verukkeella, että en osaa tai ei kiinnosta ja kyllä pärjään ilmankin. Nyt on uusi draivi ja into panostaa verkossa myymiseen ja yrityksen Ihania.fi-verkkosivujen kuntoon laittamiseen.

Moni on sanonut, että nyt voit pitää lepohetken, mutta ei tässä pidetä mitään lomaa. Teen nyt enemmän töitä kuin valmistautuessani messuihin. En koe, että tämä olisi yritykselleni maailmanloppu, vaan nyt on tehtävä rankasti töitä, jotta pärjää sinne asti, kun tilanne normalisoituu.

En kuitenkaan tiedä, milloin se tapahtuu. Sitä ei voi jäädä voivottelemaan.”

Ihmisten auttamishalu yllätti

”On ollut aivan ihanaa, että somemarkkinointiin panostaessani olen löytynyt muita yrittäjiä ja ihmisiä, jotka ovat lähteneet tukemaan yritystäni jakamalla päivityksiä. On syntynyt lumipalloefekti.

Toivon, että tämä jää päälle myös kriisin jälkeen: tuetaan toisiamme ilmaisilla keinoilla. Se ei ole keneltäkään pois, että jakaa toisen yrittäjän mainosta.

Välillä on ollut vedet silmissä, kun vieraat ihmiset laittavat viestiä, että miten me voimme auttaa.

Tämä kriisi on sen kannalta hyvä juttu, että nyt tulee enemmän vaihtoehtoja. Siinä mielessä odotan innolla, mitä kaikkea uutta kehitetään.

Luvassa on esimerkiksi kahdet virtuaaliset käsityömessut. Toivon, että niistä tulisi vakituinen juttu, joita voitaisiin hyödyntää alkuvuoden hiljaisina hetkinä. Yrittäjät kehittävät nyt myös verkkokursseja ja miettivät, mitä muuta verkossa voi myydä kuin tuotteita.

Yrittäjyys ei kuitenkaan ole kaikkien hommaa. Tässä pitää olla henkisesti vahva ihminen. Milloin vain voi tulla kriisi eteen. Jos ei ole valmis taistelemaan, yritys on saman tien nurin.”

Kriisin keskellä: ”Kun kerran yrittäjäksi on lähtenyt, ei kukaan anna helposti periksi ja luovuta”

Veijo Hukkasen perheyritys puski läpi 1990-luvun laman ja nousi Suomen suurimmaksi kala-alan toimijaksi. Hukkanen kertoo, mihin keskittyä kriisin keskellä.

Ensin paloi hotelli, sitten koronavirus sekoitti yrityksen arjen – Wilderness Suomun yrittäjä uskoo silti tulevaan

Hiihtokeskusyrittäjä Kari Tirkkonen on selvinnyt lukuisista vastoinkäymisistä. Se on tavoitteena tälläkin kertaa.

Laura Salonen aloitti yrittäjänä kolme kuukautta ennen koronaa: Ei kaduta

Juustoansan vetäjä kannustaa yrittäjiä yhdessä etsimään uusia ratkaisuja myyntiin.

Yrittäjät kertovat: Näin korona vaikuttaa arkeen

Yrittäjiä on kehotettu varautumaan koronan aiheuttamiin taloudellisiin vaikutuksiin.

Kuinka varautua työttömyyteen? 5 kysymystä yrittäjän työttömyysturvasta

Myös yrittäjä voi varautua jo ennalta työttömyyteen. Nykyään noin 30 000 yrittäjää kuuluu työttömyyskassaan.

Myyntisaatavien kierron polku: Sillä on väliä, kuinka nopeasti rahat kotiutuvat

Kun yrittäjä laskuttaa asiakasta tekemästään työstä, käynnistyy polku myyntisaatavien kotiuttamiseksi. Yrittäjä voi vaikuttaa sen sujuvuuteen ja kierron nopeuteen.

Tiedätkö yrityksesi käyttöpääoman tarpeen? Laskukaava auttaa arvioinnissa

Käyttöpääoman tarve vaihtelee yrityksen toiminnan luonteen mukaan. Hahmotatko, kuinka paljon rahaa tarvitset pitämään yrityksen toimintakuntoisena läpi vuoden?

Riittävätkö rahat? Kassavirtalaskelma kertoo olennaisen

Kassavirtalaskelma auttaa varmistamaan, että yritys pysyy toimintakuntoisena myös vaikeina aikoina.

Joskus on pakko luopua työntekijästä – Tee irtisanomisilmoitus oikein

Irtisanominen voidaan tehdä joko henkilöön liittyvillä tai tuotannollis-taloudellisilla syillä.

Lataa lisää