Muutosten hallinta

Lamavuosi 1992 oli synkkä: Konkursseja lähes 7 500

Lamavuosi 1992 oli synkkä: Konkursseja lähes 7 500

Yrittäjien kriisipuhelimen perustanut Markku Wuoti otti vastaan tuhansia puheluita.

|

Suomi on yrittäjän silmin katsottuna täysin erilainen kuin se oli 25 vuotta sitten.

Viime vuonna konkurssiin ajautui Tilastokeskuksen mukaan 2 400 yritystä ja positiivinen kehitys on jatkunut. Tammi-helmikuussa 2017 konkursseja pantiin vireille 40 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Toisin oli vuosina 1991-1993. Pahimpana vuonna eli 1992 konkurssin koki lähes 7 500 yritystä.

– Murheellisimmat tilanteet 1990-luvulla aiheutuivat silloisista vakuuskäytännöistä, jotka johtivat yrittäjien ja heidän sukulaistensa rajoittamattomien takaus- ja panttaussitoumuksien antamiseen, kertoo vuodesta 1969 yrittäjänä toiminut ja yrittäjien auttavan puhelimen perustanut Markku Wuoti.

Wuotin mukaan laaja yleistakausten ja -panttien käyttö 1990-luvulla raunioitti monen yrittäjäperheen ja -suvun talouden vuosiksi.

– Lainsäädäntö ja pankkikäytäntö ovat siitä onneksi muuttuneet oikeaan ja kohtuulliseen suuntaan. Yrittäjän on silti pidettävä puolensa ja valvottava etujaan, Wuoti sanoo.

Hätähuutoja puhelimessa

Wuoti sai idean vaikeuksissa olevien yrittäjien auttavasta puhelimesta 1990-luvun alkupuolella ja vastasi kahden vuoden aikana tuhansiin puheluihin ympäri vuoden. Joskus soittajat olivat äärimmäisessä tilanteessa.

– Puhelin sai merkittävästi julkisuutta ja puheluja tuli valtakunnallisesti paljon. Hätä oli tuolloin suuri ja osa puheluista oli itsetuhoisia. Itsetuhoon päätyneet puhelut olivat puheluista järkyttävimpiä. Silloin täytyi vain hyväksyä, että kaikkia ei voi mitenkään auttaa.

Wuotin mukaan yhteiskunta on muuttunut lamavuosien jälkeen. Yrittäjän henkiset voimavarat ovat paremmat esimerkiksi kuntolomien ansiosta. Lisäksi yhteistyö Suomen Mielenterveysseuran kanssa on kantanut hedelmää. Siitä huolimatta uupumus on yhä yrittäjille liian tuttu ammattitauti.

– Tänä päivänä ahdingossa olevat yrittäjät löytävät onneksi aiempaa helpommin ammattiapua.

Yrittäjillä yhä haasteita

Konkurssi on nykyäänkin kova henkilökohtainen tragedia yrittäjälle. Yrittäjä menettää edelleen kaiken ja kokee olevansa yksin taistelussa yhteiskuntaa vastaan. Wuotille sataa jatkuvasti yhteydenottoja vaikeuksien kanssa painivilta yrittäjiltä.

– Kierre on valmis, kun yrittäjä masentuu täysin. Pahimmassa tapauksessa viina saattaa tulla mukaan kuvioihin.

Wuotin mukaan ongelmat alkavat usein siitä, kun esimerkiksi verojen maksu on myöhässä.

– Verottajan verkkosivuilla on paljon tietoa siitä, mitä tulee tehdä, jos maksut myöhästyvät. Kaikki eivät kuitenkaan osaa hakea apua ajoissa. Verotarkastajia on lisäksi monenlaisia ja he näkevät asiat eri tavoin. Joskus tilanteet verottajan ja yrittäjän kanssa kärjistyvät henkilötasolle.

Wuoti on itsekin ollut seuraamassa verotarkastuksia, joissa kaikki ei ole mennyt aivan oppikirjan sääntöjen mukaan.

– Esimerkiksi erääseen turkulaiseen nostokonepalveluun tehtiin verotarkastus siten, että verottaja oli vinkannut median paikalle. Tilanne oli yrittäjälle todella kiusallinen ja median läsnäolo aiheutti hallaa tämän liiketoiminnalle. Tarkastuksessa onneksi todettiin, että ilmianto oli täysin aiheeton, Wuoti kertoo.

Väärä asenne ei auta

Wuoti ei näe nykyisessä yrittäjämyönteisessä ilmapiirissä pelkkää hyvää.

– Moni lähtee yrittäjäksi aivan liian pienillä tiedoilla ja väärällä asenteella. Haetaan starttiraha ja Finnveran pienyrittäjän laina ja ostetaan heti uusi auto. Liikevaihtoa ei synnykään siihen tahtiin kuin on ajateltu, ja äkkiä lainat ja verot jäävät maksamatta.

Wuotin mielestä yrittäjälle olisi tärkeää löytää joku ulkopuolinen, puolueeton asiantuntija, joka voisi arvioida kokonaistilannetta.

– Ihmiset hermostuvat hyvin eritasoisista asioista. Joku masentuu jo täysin siitä, ettei pysty maksamaan laskujaan ajallaan ja joku hermostuu vasta sitten, kun on joutumassa maksujen takia käräjäoikeuteen. Ulkopuolinen taho auttaa saamaan asioille oikeat mittasuhteet.

Fakta

3 x Selätä hankaluudet

Hanki apua. Markku Wuoti neuvoo yrittäjiä ottamaan yhteyttä asiantuntijoihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ennen kuin ongelmat kasautuvat. Keskustele myös ystävien ja yrittäjäkollegoiden kanssa.

Älä katkeroidu. Jos olet jo epäonnistunut, opettele antamaan itsellesi anteeksi. Katkeroitumalla tilanne vain pahenee.

Aloita alusta. Yritystoiminnan epäonnistumista voi verrata liikenneonnettomuuteen. Elämän on jatkuttava sen jälkeen.