Muutosten hallinta

Laskutatko valtiota? Nyt on korkea aika päivittää verkkolaskutus kuntoon

Janne Fredman

Kirjoittaja on Taloushallintoliiton johtava asiantuntija

Laskutatko valtiota? Nyt on korkea aika päivittää verkkolaskutus kuntoon

Sähköinen laskutus yleistyy yhä kiihtyvää tahtia. Varsinkin valtiota laskuttavien yritysten on hyvä laittaa verkkolaskutus ajan tasalle, kirjoittaa Taloushallintoliiton johtava asiantuntija Janne Fredman.

Yhä useampi suomalaisyritys on siirtynyt viime vuosina sähköisen laskutuksen pariin. Ja hyvä niin: verkkolaskutus säästää parhaimmillaan niin laskun vastaanottajan, sen lähettäjän kuin kirjanpitäjänkin aikaa.

Myös valtio siirtyy vastaanottamaan vain verkkolaskuja ensi keväänä: 1.4.2020 alkaen valtion vastaanottamien verkkolaskujen tulee lisäksi täyttää eurooppalaisen standardin vaatimukset.

Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että valtiota laskuttavan yrityksen ohjelmistontoimittajan laskutusohjelmiston täytyy olla uusimpien standardien mukainen. Myös yrittäjän omaa panosta tarvitaan: moni laskutusjärjestelmä täyttää sinänsä ehdot, mutta laskuttajan täytyy itse osata täyttää tietyt kentät laskua tehdessään.

Muutoksesta ei kuitenkaan ole syytä panikoida. Yrittäjän kannattaa seurata tarkkaan oman ohjelmistotoimittajan tiedotusta loppuvuoden aikana. Jos mitään ei kuulu, on hyvä kysyä ohjelmistotoimittajalta suoraan asiasta. Oma laskutusohjelmisto on hyvä hoitaa ajan tasalle viimeistään vuodenvaihteen kieppeillä.

Niin yrittäjien kun verkkolaskujen vastaanottajienkin on hyvä tiedostaa, että muutoksessa piilee myös paljon hyvää. Uudet standardit helpottavat varsinkin kansainvälistä kauppaa käyviä yrityksiä, sillä standardit pakottavat kaikki kertomaan selkeästi, mistä verokannasta laskussa on kyse.

Yrittäjien kannattaa olla muutenkin verkkolaskutuksen suhteen hereillä, sillä jatkossa verkkolaskutuksen osuus kasvaa varmasti entisestään. Ja vaikka verkkolaskutus olisikin satunnaista, verkossa laskuttamista ei kannata pelätä. Verkkolaskutus ei välttämättä vaadi minkäänlaisia investointeja, ja verkosta löytyy jo nyt hyviä ilmaisia tai erittäin edullisia ohjelmia verkkolaskujen tekemistä varten. Valtiotakin pystyy laskuttamaan ilmaiseksi Handi-toimittajaportaalin kautta.

Verkkolaskutus on yrittäjille muutenkin enemmän mahdollisuus kuin uhka. Eurooppalaisten standardien mukainen verkkolaskutus voi parhaimmillaan avata pk-yrittäjillekin mahdollisuuksia laskuttaa esimerkiksi muiden eurooppalaisten maiden julkishallintoa. 

3 x mistä on kyse?

1. Valtion taloushallintoa ohjaava Valtiokonttori on linjannut, että 1.4.2020 alkaen valtio vastaanottaa vain verkkolaskuja. Verkkolaskujen tulee lisäksi täyttää eurooppalaisen standardin vaatimukset.

2. Muutos koskee kaikkia yrityksiä, jotka laskuttavat valtiota. Käytännössä niissä verkkolaskutusohjelmistoissa, joilla lähetetään verkkolaskuja valtiolle, täytyy siirtyä käyttämään uusimpia verkkolaskustandardien versioita. Lisäksi laskuttajan täytyy itse pitää huolta siitä, että laskulla on tietyt pakollisiksi määrätyt tiedot.

3. Muutos aiheuttaa töitä paitsi yrittäjille, myös ohjelmistotaloille ja tilitoimistoille.

Koronashokki pakotti reagoimaan ennätysnopeasti – Jo tehdystä digiloikasta oli iso apu

Poikkeustila on vähitellen muuttunut uudeksi normaaliksi. Tilanteesta tekee helpomman hyväksyä se, että se on aivan yhtä epäreilu kaikille osapuolille, kirjoittaa MRoomin toimitusjohtaja Markku Kosonen.

Verkkokaupalla asiakkaiden luo – Designyritys vie karttojaan ympäri maailmaa

Koronan aikana verkkokauppa on vilkastunut. Papurino on panostanut verkkokaupassaan nopeuteen, joustavuuteen ja ostokokemukseen.

Ota etätyö haltuun – Neljä vinkkiä toimivampaan etätyöhön

Vahinkoja sattuu myös etätöissä. Katso animaatioltamme, millaiset työntekijän tapaturmat lakisääteinen työtapaturmavakuutus korvaa.

Korona tyhjensi taikurin keikkakalenterin, mutta kokenut yrittäjä ei hätkähdä: ”Selvisimme myös 1990-luvun lamasta, vaikka kovaa aikaa silloinkin elettiin”

Taikuri Simo Aallon pitäisi nyt olla kiertueella. Korona kuitenkin muutti suunnitelmaa, ja Aalto juhlistaa 30-vuotista yrittäjätaivaltaan kotona. Millainen tie koko kansan tuntemaksi taikuriksi on ollut?

Verkkokaupan edelläkävijä: Vaikka kauppaa käydään verkossa, ei asiakaskontaktia saa unohtaa

Oma verkkokauppa on Dermoshopille tärkeä myyntikanava. Hyvät tuotteet ja tyytyväiset asiakkaat ovat kuitenkin pääasia.

Mieti loppukäyttäjän tarpeita – Näin pitkäikäinen lankakauppa sai verkosta piristysruiskeen myyntiinsä

Novitan Markus Haakana kertoo, miten digitaalisia yhteisöjä luodaan perinteisellä liiketoiminta-alalla.

Verkkokauppa syntyi kaljapuheiden jälkeen – Nyt tähtäimessä ovat ulkomaat ja miljoonaliikevaihto

Valco myy vain muutamaa tuotetta kerrallaan. Yritys aikoo laajentaa toimintaansa elektroniikkavalmistukseen.

5 sekunnin sääntö: Vakuuttaako verkkokauppasi markkinointi asiakkaat?

Verkkokaupan markkinointi on keino hankkia uusia asiakkaita ja pitää kauppa käynnissä. Menestys lähtee aina asiakkaan tarkasta tuntemisesta.

Miten maanrakennus alkoi kiinnostaa? Salaojayrityksen some-suosio räjähti

Oululainen Salaojamestarit löi itsensä kunnolla läpi somessa, ja nyt sen päivityksiä seuraa 36 000 henkilöä. Suosio siivittää myös yrityksen kasvua.

Lataa lisää