Muutosten hallinta

Laura Salonen aloitti yrittäjänä kolme kuukautta ennen koronaa: Ei kaduta

Laura Salonen aloitti yrittäjänä kolme kuukautta ennen koronaa: Ei kaduta

Juustoansan vetäjä kannustaa yrittäjiä yhdessä etsimään uusia ratkaisuja myyntiin.

|

Tuhannet suomalaiset yrittäjät ovat joutuneet koronakriisin takia kohtuuttomaan tilanteeseen, kun liikevaihto on äkillisesti sulanut alta. Kassakriisin kanssa painivat niin yksinyrittäjät, voimakkaasti investoineet kasvuyritykset kuin muutkin yritykset, joiden toimialalla kysyntä on romahtanut.

Uusille yrittäjille koronakriisi on erityisen kohtuuton, sillä heillä ei ole ollut mitään mahdollisuuksia kerryttää kassaan kuukausien puskureita. Osan arkea helpottaa starttiraha, jota myönnetään vuosittain tuhansille yrittäjille. Suomessa perustettiin viime vuonna yli 30 000 yritystä.

Yksi uusista yrittäjistä on Juustoansan Laura Salonen. Hän perusti juustomyymälän vuodenvaihteessa, kun Helsingin Vanhan kauppahallin juustokauppias lopetti.

Salonen on opetellut kolmessa kuukaudessa juustokaupan ansaintalogiikkaa, siirtynyt isompiin tiloihin hallin sisällä ja tehnyt investointeja uusiin laitteistoihin. Ja sitten iski koronapandemia.

– Ei ole kyllä kaduttanut päivääkään. Taistelutahto on tosi kova, eikä ole tullut kertaakaan sellaista oloa, että pitäisi luovuttaa, Salonen sanoo.

Hänen mukaansa viime viikon alku oli hämmentävä, kun turistit ja muutkin asiakkaat alkoivat kadota. Yrittäjä alkoi heti pohtia vaihtoehtoisia tapoja paikata asiakaskadosta aiheutuvaa myynnin menetystä.

– Minulle syntyi idea Juustotaxista. Sain idealle valtavasti tukea ja kannustusta. Tuella on hirveästi merkitystä, mutta tärkeintä on tietysti, että tuli myös tilauksia. Tein koko viikonlopun ympäripyöreitä päiviä, Salonen kertoo.

Yhdessä myyntiä edistämään

Juustotaxin menestyksen innoittamana Salonen on yhdessä kahden muun Vanhan kauppahallin yrittäjän kanssa jatkamassa tuotteiden kotiinkuljetuksia.

Hän kannustaa kaikkia yrittäjiä etsimään yhdessä luovia ratkaisuja myynnin kasvattamiseksi. Ja nimenomaan yhdessä.

– Lahjakortit ovat tällä hetkellä kovaa valuuttaa. Esimerkiksi meillä ne ovat vuoden voimassa, Salonen sanoo.

Uusista yrityksistä peräti puolet vajoaa niin sanottuun kuolemanlaaksoon ensimmäisen 3–5 vuoden aikana eli lopettaa toimintansa. Rahoituksen järjestyminen on yksi kriittisimmistä asioista alkuvaiheessa.

Salonen kertoo, että hän tekee laskelmia joka päivä. Hänen vanhempansa ovat olleet yrittäjinä, joten he ovat toimineet tärkeinä mentoreina. Viesti on ollut selvä: ylivelkaantumista pitää välttää ja ostot täytyy tehdä järkevästi.

– Olen joutunut miettimään, paljonko uskallan tilata. Logistiikka onneksi vielä toimii, eikä maahantuojilta ole tullut varoitusmerkkejä. Olemme tässä kaikki samassa veneessä, Salonen pohtii.

Hän on yksinyrittäjä, joten palautuminen korostuu pitkien päivien vastapainona. Unen määrä ja laatu ovat elintärkeitä jaksamisen kannalta, mutta Salonen itse kaipaa myös muuta palautumista.

Yksi tärkeä tunteiden purkautumiskanava ovat toiset yrittäjät.

– Lähipiiristäni varmaan 90 prosenttia on yrittäjiä. Puhumme paljon tästä tilanteesta. Myös niistä synkimmistä asioista. Se on erittäin tärkeää, Salonen sanoo.

Lue lisää korona-aiheista:

Näin korona vaikuttaa yrittäjien arkeen

Korona muutti yhdessä yössä kaiken

Kriisin keskellä: ”Kun kerran yrittäjäksi on lähtenyt, ei kukaan anna helposti periksi ja luovuta”

Veijo Hukkasen perheyritys puski läpi 1990-luvun laman ja nousi Suomen suurimmaksi kala-alan toimijaksi. Hukkanen kertoo, mihin keskittyä kriisin keskellä.

Ensin paloi hotelli, sitten koronavirus sekoitti yrityksen arjen – Wilderness Suomun yrittäjä uskoo silti tulevaan

Hiihtokeskusyrittäjä Kari Tirkkonen on selvinnyt lukuisista vastoinkäymisistä. Se on tavoitteena tälläkin kertaa.

Korona muutti yhdessä yössä kaiken: ”Ensin tuli kiukku, nyt on uusi draivi”

Sari Väisänen on yksi niistä yksinyrittäjistä, joiden liiketoiminta on viime viikkoina mullistunut. Käsityöalan yrittäjän kalenteri tyhjeni, kun alan messut peruttiin yksi toisensa jälkeen.

Yrittäjät kertovat: Näin korona vaikuttaa arkeen

Yrittäjiä on kehotettu varautumaan koronan aiheuttamiin taloudellisiin vaikutuksiin.

Kuinka varautua työttömyyteen? 5 kysymystä yrittäjän työttömyysturvasta

Myös yrittäjä voi varautua jo ennalta työttömyyteen. Nykyään noin 30 000 yrittäjää kuuluu työttömyyskassaan.

Myyntisaatavien kierron polku: Sillä on väliä, kuinka nopeasti rahat kotiutuvat

Kun yrittäjä laskuttaa asiakasta tekemästään työstä, käynnistyy polku myyntisaatavien kotiuttamiseksi. Yrittäjä voi vaikuttaa sen sujuvuuteen ja kierron nopeuteen.

Tiedätkö yrityksesi käyttöpääoman tarpeen? Laskukaava auttaa arvioinnissa

Käyttöpääoman tarve vaihtelee yrityksen toiminnan luonteen mukaan. Hahmotatko, kuinka paljon rahaa tarvitset pitämään yrityksen toimintakuntoisena läpi vuoden?

Riittävätkö rahat? Kassavirtalaskelma kertoo olennaisen

Kassavirtalaskelma auttaa varmistamaan, että yritys pysyy toimintakuntoisena myös vaikeina aikoina.

Joskus on pakko luopua työntekijästä – Tee irtisanomisilmoitus oikein

Irtisanominen voidaan tehdä joko henkilöön liittyvillä tai tuotannollis-taloudellisilla syillä.

Lataa lisää