Muutosten hallinta

Maailma on muuttunut koronan takia, eikä paluuta vanhaan ole: Nyt opitusta ketteryydestä on hyötyä tulevaisuudessakin

Tomi Lantto

Kirjoittaja on Antell-konsernin toimitusjohtaja

Maailma on muuttunut koronan takia, eikä paluuta vanhaan ole: Nyt opitusta ketteryydestä on hyötyä tulevaisuudessakin

Koronakriisi on kiihdyttänyt muutosten tahtia. Epävarmoina aikoina yrittäjiltä vaaditaan uudistumista sekä kriisijohtamisen taitoja – ja uskoa tulevaan, kirjoittaa Antell-konsernin toimitusjohtaja Tomi Lantto.

Koronavirus laittoi kevään aikana koko matkailu- ja ravintola-alan polvilleen.

Hotellien käyttöaste tippui vain muutaman prosentin tasolle, kongressikeskusten liiketoiminta jäätyi käytännössä kokonaan ja ravintoloidenkin liiketoiminta putosi jopa 95 prosenttia miinukselle. Henkilöstöravintolat saisivat olla auki, mutta koska moni on etätöissä ja pelkää liikkumista, asiakasvirrat ovat vähissä.

Kriisi käynnistyi niin nopeasti, ettemme mekään Antellilla ymmärtäneet heti, miten pahasti se tulee iskemään. Lopulta jouduimme lomauttamaan 400 henkilöä koko 500 työntekijän joukosta.

Onneksi vuokranantajamme ovat olleet ymmärtäväisiä, osa on jopa pienentänyt vuokria oma-aloitteisesti. Tilanteessa on helpottanut vakaa kassa. Se auttaa meidät pitkälle, sillä omavaraisuuden ansiosta saamme myös lainaa.

Kriisi on muuttanut toimintatapojamme ja poikinut siten myös hyvää. Aiemmin kokoonnuimme johtoryhmän kanssa kuukausittain, nyt kokoontumisia on kolmesti viikossa. Vaikka moni projekti on siirtynyt jäädytyslistalle, moni on ottanut isoja harppauksia ennennäkemätöntä vauhtia.

Tätä muutosnopeutta ja ketteryyttä täytyy ehdottomasti osata hyödyntää tulevaisuudessakin. Nyt, kun tilanne on hallussa, voimme jo katsoa tulevaisuuteen ja suunnitella koronan jälkeistä aikaa.

Moni muukin yrittäjä on nyt tiukoilla. Poikkeusoloja on monenlaisia, mutta kun tilanne johtuu kysynnän kutistumisesta, kannattaa yrittäjän johtaa yritystä kriisijohtamisen ja jopa sotilasjohtamisen opein – ketterästi ja aloitteellisesti.

Johtamiseen tarvitaan selkeän suunnitelman tekoa ja sen noudattamista. Ensimmäisenä yrittäjän täytyy saada kulut kuriin, seuraavaksi varmistaa rahoitus ja lopuksi alkaa etsiä kasvua tulevaisuudesta.

Tärkeintä on keskittyä olennaiseen ja uudistumiseen. Uskon itse, että kaikenkokoisten yritysten täytyy uudistua, sillä on turha kuvitella, että vanha aika palaa. Maailma on nyt erilainen kuin ennen, ja koronakriisi nopeuttaa muutostahtia. Myös kuluttajien tottumukset ovat muuttuneet, osin pysyvästi.

Omassa yrityksessäni tilannetta on helpottanut se, että ympärilläni on todella hyvä tiimi ihmisiä, joille voin jakaa vastuuta eteenpäin. Hyvä hallitus ja tilintarkastajat ovat erinomaisia keskustelukumppaneita, ja tukea voi saada myös muilta yrittäjiltä.

Epävarmuutta on pakko oppia sietämään, sillä oljenkorsiin tarttuminen ei kanna pidemmän päälle. Tulevaisuuteen täytyy uskaltaa katsoa. Ne, jotka ovat nyt ketteriä, pärjäävät jatkossakin, ja tämänhetkinen murros kannattaa nähdä mahdollisuutena.

Nyt on pelin paikka: suomalainen yrityskenttä näyttää varmasti viiden vuoden kuluttua erilaiselta.

Yrittäjät kertovat koronavuodesta: Jokaisella valinnalla on nyt merkitystä

Kolme tänä vuonna yrityksen perustanutta yrittäjää avaa tunnelmiaan. Kulunut vuosi on vaatinut paljon, mutta tahto pitää oma yritys pystyssä on edelleen vahva.

Vastuullisuudesta kilpailuvaltti: Optikkoliike päätti erottua vastuullisilla kehyksillä

Vastuullisuudesta kehittyi tapa erottua alalla, joka on todella kilpailtu ja vahvasti ketjuuntunut, kertoo tamperelaisen Kind Opticalin yrittäjä Lauri Rikkonen.

Sarjayrittäjä Kim Heiniö on ollut kehittämässä yli sataa ravintolakonseptia: Olen ollut sielultani yrittäjä koko elämäni

Soupster Familyn toimitusjohtaja Kim Heiniö kertoo, että onnistumisessa keskeisiä tekijöitä ovat olleet isot riskit, tuuri, hyvät ihmiset ja ripaus uhkarohkeutta.

Kriisiaikana sosiaalista vastuuta tarvitaan entistä enemmän

Yrittäjän tehtävänä on tarkistaa, että vastuullisuus on tekoja eikä pelkkää sanahelinää, kirjoittaa M Roomin toimitusjohtaja Markku Kosonen.

Asiakaspalvelun ulkoistaminen ei kannattanutkaan – Kokemus kirkasti yrityksen kilpailuvaltin

Kun korona-aika kiihdytti Weekendbee-verkkokaupan myyntilukuja, yrittäjien oli aika hankkia auttavia käsiä. Asiakaspalvelun ulkoistus ei kuitenkaan sujunut suunnitellusti.

Konkurssista kukoistukseen – Uusi omistajaviisikko käänsi huonekalutehtaan suunnan

Nastolassa sijaitseva Selka sai yrityskaupan jälkeen uuden suunnan. Miten yrittäjät ovat johtaneet yrityksen kovaan kasvuun?

Yrittäjyys jatkuu konkurssista huolimatta: 31-vuotias sarjayrittäjä on kokenut lähes kaikki yrityksen vaiheet

Noin 15 yrityksessä mukana ollut Johannes Laine ei anna yhden yrityksen konkurssin hidastaa vauhtia. Muut yritykset vievät mukanaan ja tahti vain kiihtyy.

Yrittäjä näki lähiössä hyödyntämätöntä potentiaalia: Asukkaat ottivat kahvilan heti omakseen

Linda Mustakari toivoo, että Pupusaari-kahvilat toimivat pelinavauksena lähiöiden palvelujen monipuolistumiselle. Ensimmäinen kahvila avasi ovensa keskellä koronarajoituksia.

Elämysmatkailuyritys laittoi kohderyhmän ja tuotteet uusiksi, kun ulkomaalaiset turistit kaikkosivat

Korona seisautti ulkomaalaisten turistien matkailun, ja kohderyhmäajattelu oli käännettävä päälaelleen. Adventure by Designin Elina Hutton kertoo, miten yrityksen toimintaa on ajateltu uusiksi.

Lataa lisää