Muutosten hallinta

Klassinen makeisyritys palkkasi ulkopuolisen vetäjän – Sitten alkoi tapahtua
Panosta tulevaisuuteen, mutta pidä historia mielessä, on perheyritys Brunberg Oy:n ulkoa palkatun toimitusjohtajan Katarina Enholmin mietelause.

Klassinen makeisyritys palkkasi ulkopuolisen vetäjän – Sitten alkoi tapahtua

Brunberg on löytänyt oman keinonsa kasvaa ja uusiutua kilpailluilla markkinoilla.

| |

Suklaasuukoistaan tunnettu Brunberg on ikoninen suomalaisyritys, jolla on historiaa jo lähes 150 vuotta.

Noiden vuosien aikana Suomi on ehtinyt itsenäistyä, käydä läpi ison yhteiskunnallisen muutoksen ja liittynyt Euroopan unioniin. Brunberg jatkaa kuitenkin yhä vahvasti perheen omistuksessa.

Perheomistus tai pitkä historia eivät tarkoita paikallaan pysymistä. Yksi iso muutos oli Katarina Enholmin palkkaaminen toimitusjohtajaksi.

Porvoolaisyrityksen liikevaihto on kasvanut 30 prosenttia siitä, kun Enholm tuli taloon vuonna 2011. Ilman erikoistumista ja nykyaikaiseen tuotantotekniikkaan tehtyjä miljoonainvestointeja kehitys olisi voinut olla toisenlainen.

– Haasteemme on se, että makeisten kulutus ei juuri nouse Suomessa. Meidän on joko löydettävä uusia markkina-aukkoja, vallata osuuksia muilta valmistajilta tai panostaa vientiin, Enholm sanoo.

Brunberg on päättänyt kasvaa erikoistumalla. Vienti ei kasva ilman suuria ponnisteluita, sillä pienen yrityksen on vaikea kilpailla massamarkkinoilla.

– Hinnalla emme pysty kilpailemaan ja siksi yritys alkoi jo ennen minun aikojani keskittyä erikoistuotteisiin, joissa hinta ei ole määräävä tekijä. Olemme Pohjoismaiden ainoa laktoosittoman suklaan valmistaja ja Suomen ainoa sokerittoman suklaan valmistaja, Enholm mainitsee.

Yrittäjämäinen asenne

Porvoossa syntynyt Enholm muistaa lapsuudestaan vieläkin Brunbergin tehtaanmyymälän tuoksun.

– Kun kuulin, että edellinen toimitusjohtaja Tom Brunberg oli jäämässä eläkkeelle, muistot olivat varmaan ainakin osasyy siihen, että soitin hänelle ja headhuntasin itseäni.

Enholm ei ole perheenjäsen eikä Brunbergin vähemmistöomistaja. Hän ei tuntenut ketään yrityksessä aloittaessaan toimitusjohtajana.

– Siinä vaiheessa olin toisen perheyhtiön, Ingman Ice Creamin myynti- ja markkinointijohtaja, mutta Brunbergilla vastuualueeseeni kuuluvat lisäksi henkilökunta, tuotanto ja tuotekehitys. Perheyrityksessä työskentelevän toimitusjohtajan täytyy itse olla sielultaan yrittäjä, hän sanoo.

Brunberg oy
Perustettu:
1871.
Mitä tekee: Makeisia.
Liikevaihto 2017: 8,7 miljoonaa euroa.
Liiketulos 2017: Runsaat 1,1 miljoonaa euroa.
Henkilökunta: 63.

Nopea rekrytointiprosessi on Enholmin mukaan tyyppiesimerkki aidon perheyrityksen hyvistä puolista: päätöksentekoprosessit ovat lyhyet. Lisäksi perheyritys toimii pörssiyrityksiä paljon pitkäjänteisemmin.

– Poistot rasittavat aina tulosta, joka voi näyttää todellisuutta huonommalta ison investoinnin jälkeen. Ainakin tässä perheyrityksessä omistajat ovat hyvin tietoisia mahdollisten tulosvaihteluiden syistä eivätkä halua vaikeuttaa yrityksen tulevaisuutta, Enholm sanoo.

Toimitusjohtajalla valtaa

Toimitusjohtaja on saanut hallitukselta laajat valtuudet yritystoiminnan johtamiseen.

– Hallitus päättää tietenkin viime kädessä strategisista linjauksista ja isommista investoinneista. Mielestäni minua kuitenkin kuullaan, ja puhumalla olemme päässeet sopuun asioista, joissa meillä on ollut eriävät mielipiteet.

Enholmin ensimmäisiä tehtäviä oli pakkausten uusiminen entistä näyttävämmiksi. Sen jälkeen yhtiössä on määrätietoisesti poistettu tuotannon pullonkauloja investoimalla muun muassa uusiin pakkauskoneisiin ja tuotantolinjoihin.

– Nämä ovat tärkeitä syitä siihen, että olemme pystyneet kasvattamaan liikevaihtoamme, vaikka kilpailutilanne on kiristynyt selvästi, hän sanoo.

Investoinnit ovat yksi syy kasvuun, toinen on tuotekehitys. Brunbergille perustettiin Enholmin aloitteesta erillinen tuotekehitysryhmä.

– Markkinoille ei voi tuoda liikaa uusia tuotteita, koska kauppojen hyllytilat ovat rajalliset. Kausituotteet on yksi onnistunut uusi tuoteryhmä, joka pitää myyntiä yllä vuoden hiljaisina aikoina, Enholm sanoo.

Fakta

Brunbergin kasvun avaimet

Tuotantokapasiteetti ja automaatioaste on noussut selvästi viime vuosien aikana.

Tuotemerkin merkitys on kasvanut makeisalalla kilpailun kiihtyessä.

Yritykseen on perustettu erillinen tuotekehitysryhmä, joka entistä ammattimaisemmin miettii uusia tuotteita.

Brunberg valmistaa nykyään myös käsintehtyjä konvehteja, jotka ovat myynnissä tehtaanmyymälässä sekä yrityksen kaupassa Porvoon Vanhassa kaupungissa.

 

Sarjayrittäjän 5 oppia: Näin yritys välttää karikot ja seilaa myötätuulessa

Entinen huippu-urheilija Jussi Forsman näkee purjehduksessa ja yritystoiminnassa paljon samaa. Virheitä tulee, mutta ne on pyrittävä minimoimaan.

Mitä on Suomen parhaan työpaikan yrityskulttuuri? Perustajien arvomaailma loi vahvan pohjan

Yrittäjien pitää näyttää esimerkkiä omalla tekemisellään, sanoo Koti Puhtaaksi Oy:n toimitusjohtaja Saana Tyni.

Miksi työnantajamielikuva on yritykselle tärkeä?

Yrittäjän suurin haaste on se, että potentiaaliset työntekijät eivät tiedä yrityksestä mitään.

Miten yrittäjä voi ratkaista riidat työpaikalla? Puutu nopeasti ja puhu

Hyvän työyhteisön merkki on se, miten konfliktitilanteet pystytään käsittelemään.

Aina ei tarvitse olla startup – Miten perinteinen yritys kasvaa gaselliksi?

Helsingin Kurottajapalvelu on onnistunut luomaan työpaikalle asenteen, jossa kaikki tekevät työtä yrityksen eteen.

Kuinka paljon pitäisi nukkua? Uni vaikuttaa lähes kaikkeen

Ihminen tarvitsee vähintään 7–8 tunnin yöunet. Myös unen laatu ratkaisee palautumisen.

Kiinnostaako pääomasijoittaja? Tällainen on sijoituksen polku

Pääomasijoituksen polku rakentuu karkeasti neljästä osasta. Tavoitteena on aina exit.

Kova kasvu vaatii rahaa – Milloin pääomasijoittaja on hyvä vaihtoehto?

Pääomasijoittaja edellyttää yrittäjältä näyttöjä. Rahan lisäksi sijoittaja tuo yritykseen osaamista.

Pariskunta pelasti pikkukylän huoltamon – markkinarako löytyi pienkoneista

Kolmekymppisten Miia ja Joni Behmin huoltoasema on kodinomainen kohtaamispaikka, jossa yksinäinen löytää juttukaverin ja mökkiläinen tapaa paikallisia.

Lataa lisää