Muutosten hallinta

Koronashokki pakotti reagoimaan ennätysnopeasti – Jo tehdystä digiloikasta oli iso apu
Poikkeustila on vähitellen muuttunut uudeksi normaaliksi. Tilanteesta tekee helpomman hyväksyä se, että se on aivan yhtä epäreilu kaikille osapuolille, kirjoittaa MRoomin toimitusjohtaja Markku Kosonen.
Koronakriisi iski palvelusektoriin poikkeuksellisen kovaa. Olin aiemmin kuvitellut, että miesten hiustenleikkuu on melko lailla turvassa lamalta, sillä parturipalveluita tarvitaan aina: harva mies haluaa jättää hiustenleikkuuajan välistä. Olin väärässä.
Kun koronakriisi iski, meiltä lähti yli puolet liikevaihdosta parissa vuorokaudessa.
Tilanteeseen oli pakko reagoida poikkeuksellisen nopeasti, ja omaksuin samalla eräänlaisen kriisinjohtamismoodin itselleni. Jouduimme aloittamaan heti yt-neuvottelut ja lomautukset sekä rahoitusneuvottelut niin vuokranantajien kuin eläkeyhtiöidenkin kanssa.
Päätimme kuitenkin heti, että pidämme mahdollisimman monta liikettä auki, oli tilanne mikä hyvänsä. Asiakkaita on kuitenkin riittänyt jonkin verran, ja menemme nyt liikkeissä minimimiehityksellä. Tavoitteena on, että liikkeessä on vähän ihmisiä kerrallaan.
Toimimme käsityöalalla, joten jotta yritys pysyy pystyssä, on tärkeää, että mahdollisimman moni työntekijä pystyy silti tekemään työtään. Lomautimme siksi ensin toimiston henkilöstön. Itselläni säilyy työvelvoite, mutta palkkaa en tässä tilanteessa nosta. Johtamisessa olen aina uskonut oman esimerkin voimaan.
Nyt poikkeustila on muuttunut jo normaaliksi, ja olemme eräänlaisessa kriisiajan toimintatapojen ylläpitovaiheessa. Videoneuvotteluista on tullut päivittäinen kommunikointitapa, ja olemme panostaneet entistä enemmän hyvään hygieniaan. Pahimmat hetket ovat toivottavasti nyt takana päin, ja asiakasmäärät ovat hitaassa nousussa.
Samaan aikaan moni kilpailija on joutunut sulkemaan ovensa. Uskon, että meillä pärjäämiseen on vaikuttanut myös vahva digiosaaminen. Meillä oli jo ennen kriisiä käytössä etäjonotusmahdollisuus, jonka ansiosta asiakkaat tietävät minuutilleen, milloin heidän kannattaa saapua liikkeeseen. Järjestelmä tukee hyvin sosiaalisen etäisyyden periaatetta.
Yksinyrittäjät taas ovat tällaisissa tilanteissa entistä enemmän yksin. Jos kaikki asiakkaat ovat kaikonneet, meidän kaltaisemme keskisuuri toimija on varmasti entistä houkuttelevampi työnantaja yksinyrittäjille. Mitä syvemmälle taantumaan tai lamaan mennään, on kuitenkin selvää, että kilpailu kiristyy ja se näkyy myös meille.
Poikkeustilanne pakottaa kuitenkin katsomaan eteenpäin ja odottamaan varovaisen toiveikkaana tulevaa. Vaikka kaikki kehitysprojektit ovat nyt jäissä, pystyimme avaamaan yhden liikkeen, jonka avaamisesta oli sovittu jo kauan sitten.
Jatkamme myös digitaalisten palveluiden kehittämistä siten, että toiminta olisi entistä asiakasystävällisempää. Helppoa tämä ei toki ole, sillä teemme joka päivä tappiota.
Tilanne on kuitenkin helpompi hyväksyä, koska se on aivan yhtä epäreilu kaikille osapuolille.