Muutosten hallinta

Mervi Lamminen koki konkurssin ja syytti itseään – toinen yrityskään ei säästynyt kriisiltä
Mervi Lamminen kertoo yllättyneensä siitä, kuinka vähän ura isompien yritysten johtotehtävissä antoi eväitä yrittäjyyteen.

Mervi Lamminen koki konkurssin ja syytti itseään – toinen yrityskään ei säästynyt kriisiltä

Konkurssi pani Mervi Lammisen kysymään itseltään, miksei hän tiennyt paremmin. Se ei silti saanut häntä luovuttamaan yrittäjänä.

| |

Viimeiset kolme kuukautta oli vain ajan kysymys, milloin yritys kaatuu. Asiakkaat olivat löytäneet Mervi Lammisen Helsingissä pitämän pienen kuntosalin mutta heitä ei edelleenkään ollut riittävästi.

– Pankki sanoi jo vuotta aikaisemmin, että mitä jos vietäisiin yritys alas ja minimoitaisiin tappiot. Halusin silti vielä uskoa, että kyllä tämä tästä, kun tarpeeksi yritän. Tilanteen kääntyminen olikin tosi lähellä, se ei jäänyt monen asiakkaan päähän, Lamminen kertoo.

Vuodenvaihteessa 2016–2017 syntyi lopulta päätös konkurssista.

– Jossain kohtaa oli todettava, että ainainen toivominen ja loputon yrittäminen on tullut tiensä päähän.

Lamminen ehti pyörittää kuntosalia franchising-yrittäjänä kaksi ja puoli vuotta. Konkurssin jälkeisiä tunnelmia hän kuvailee helvetillisiksi. Lamminen syytti itseään tapahtuneesta.

– Valvoin monta yötä. Sitä ennen olin jo valvonut kuukausitolkulla. Oli vain mustaa ja harmaata. Siihen aikaan ei liity mitään muuta muistikuvaa kuin että maailma on äärimmäisen raskas.

– Jouduin käymään itseni kanssa aika paljon keskusteluja siitä, miten tähän tilanteeseen on päädytty, miksi lähdin mukaan ja miksi en osannut paremmin, Lamminen jatkaa.

Virheitä ja huonoa sattumaa

Lamminen oli tehnyt uraa it-alalla myynnin ja palvelujen kehittämisen parissa, myös johtotehtävissä. Viitisen vuotta sitten hän päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa yrittäjyydestä. Ensin hän siirtyi erään yrityksen pienosakkaaksi ja pian sen jälkeen tuli kuntosali, joka oli hänen ensimmäinen oma yrityksensä.

Idea salista oli tullut vanhalta bisnestuttavalta, ja yhtiökumppaniksi lähti Lammisen silloinen avomies. Nyt jälkikäteen Lamminen ajattelee, että oli tarpeetonta riskinottoa ryhtyä yrittäjäksi yhdessä puolison kanssa.

Muitakin virheitä tuli tehtyä: aikaisempi kokemus alasta puuttui, samoin ymmärrys sen kovasta kilpailusta. Huonoa sattumaa oli, että puolen vuoden kuluttua aloittamisesta halpaketju avasi oman salinsa muutaman sadan metrin päähän.

Kuntosaliyrityksen kustannusrakennekin osoittautui äärimmäisen raskaaksi. Kun Lamminen katsoo tilannetta nyt, hänen mielestään koko liiketoimintamalli ei toiminut.

– Siitä ei koskaan olisi voinut tulla kannattavaa bisnestä, jo senkin takia, että pienen salin seinät olisivat tulleet vastaan.

Tiimi uusiksi

Konkurssin rinnalle tuli vielä toinen kriisi. Se liittyi syksyllä 2015 perustettuun startup-yritys Auntieen, jossa Lamminen myös oli tiiviisti mukana. Liikeidea oli kummunnut hänen omista kokemuksistaan.

Lamminen oli huomannut palkkatöissä, että työterveydellä on rajalliset keinot auttaa uupuneita. Hän lähti kehittelemään ideaa henkisen hyvinvoinnin palveluista, jotka auttaisivat ihmisiä jaksamaan paremmin työelämässä.

Tiimiin löytyi kolme muuta henkilöä, joista tuli Lammisen kanssa Auntien perustajaosakkaita. Perusteellisen konseptoinnin ja brändin rakennuksen jälkeen yritys alkoi tarjota psykologisen tuen etäpalveluita.

Kaikki eteni jonkin aikaa hyvin, mutta sitten alkoi näkyä, että tiimin jäsenillä oli muutamia perustavanlaatuisia näkemyseroja yrityksen eteenpäin viemisestä. Lopulta ratkaisu oli, että Lamminen jäi ja muut lähtivät.

Vaikka Lamminen painiskeli kuntosalinsa ongelmien kanssa, hän ei nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa Auntien parissa. Uusi tiimi löytyi yrityksessä jo pienosakkaina mukana olleista.

– Ei mennyt kuin pari kuukautta, niin meillä oli jo aivan eri näköinen yritys kuin aikaisemmin. Hankaluuden vievät fokuksen pois yrityksestä. Kun pääsimme uuden tiimin kanssa kunnolla vauhtiin, näin vasta silloin, mihin voimat olivat aikaisemmin menneet, Lamminen kertoo.

Kova kasvutavoite

Nyt Auntiella on menossa kolmas vuosi. Toimitusjohtajana toimiva Lamminen on ylpeä siitä, että toiminta on saatu kannattavaksi. Liikevaihtoa yritys teki viime vuonna vajaat 50 000 euroa. Kuluvana vuonna tavoite on kymmenkertainen eli 500 000 euroa.

– Tiedämme itsekin, että se on äärimmäisen kova tavoite. Kuitenkin jo toteutuneiden myyntien perusteella liikevaihto on joka tapauksessa satoja tuhansia euroja.

Auntien työkykyä edistäviä palveluja ovat käyttäneet muun muassa Lassila & Tikanoja, LähiTapiola, Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela. Käytännössä yritys tarjoaa verkon välityksellä tapahtuvia keskustelusessioita koulutetun ammattilaisen kuten psykologin tai psykoterapeutin kanssa.

Esiintyminen Leijonan luola -ohjelmassa alkuvuonna toi yritykselle näkyvyyttä. Vaikka diili jäi saamatta, se herätti Lammisen mukaan selvästi kiinnostusta. Kävijäryntäys esimerkiksi kaatoi yrityksen nettisivut.

– Ohjelmaa katsonut sijoittaja kiinnostui investoimaan Auntieen, joten Leijonan luola kuitenkin auttoi välillisesti meitä saamaan rahoitusta.

Lamminen on ehtinyt kokea vajaan viiden vuoden yrittäjäurallaan paljon. Hän ajattelee, että vastoinkäymisetkin ovat tuoneet valtavasti oppeja. Nyt suunta on selvästi parempaan.

– On ollut pakko kehittää kykyä keskittyä positiivisiin ajatuksiin. Se on maksanut vaivaa. En todellakaan kadu valintojani.

Fakta

3 x Mervi Lammisen oivallukset yrittäjänä

”Vaikeita päätöksiä ei tee koskaan liian aikaisin. Ratkaisua jää tosi helposti etsimään liian pitkäksi aikaa, kun se voisi olla, että katsotaan tämä homma kokonaan uusiksi. Se on tietysti raju ratkaisu, ja siksi niitä kaikkia muita hakee ensin.”

”Ihmisiä on helppo saada innostumaan kivoista jutuista mutta toinen kysymys on, miten sitoutuminen varmistetaan. Motivaation on tultava sisältä ja ihmisen elämäntilanteen on oltava sopiva. Ei voi esimerkiksi ajatella nostavansa heti palkkaa uudesta startup-yrityksestä.”

”Yritystoimintaa käynnistäessä kaikki ovat innoissaan. Voi olla raadollinenkin ajatus, että vuoden tai kahden kuluttua tiimin jäsenillä onkin hyvin erilaiset näkemykset yrityksestä. Osakassopimuksilla voidaan välttää osa riidoista ja varmistaa yrityksen jatkuvuus erimielisyystilanteissa, vaikka kaikkea ei sopimuksillakaan voida ehkäistä.”

Asiakkaan konkurssi toi yli sadan tonnin luottotappion – konepaja rehkii selvitäkseen iskusta

Mecran uusi omistaja joutui tulikokeeseen, kun kassaan tuli valtava aukko ja viidennes kapasiteetista jäi äkisti käyttämättä.

Suvi Widgrén tietää, miten isoja päätöksiä tehdään – myi bisneksensä ja joutui hakemaan yrityksen konkurssiin

Suuret muutokset ovat kuljettaneet Suvi Widgrénin tunneskaalan ääripäästä toiseen. Yrittäjyyskin vaihtui palkkatöihin.

Ismo Eerola on kokenut kaksi konkurssia ja odottaa kolmatta: ”Ei ole kuin paremman toivo”

Yrittäjä on oppinut vaikean kautta sen, että kun yritys on menossa nurin, sille on turha antaa enää tekohengitystä.

Tuliko firma tiensä päähän? 8 vinkkiä yrityksen lopettamiseen

Yritystoiminnan lopettaminen voi viedä helposti puolikin vuotta.

Mikä saa ottamaan ison riskin aina uudelleen? Konkurssi ei pelota sijoittajaa

Mika Marjalaakson mielestä riskiä on uskallettava ottaa, jos haluaa edes mahdollisuuden onnistua.

Konkurssipesistä päätyy myyntiin mitä ihmeellisempiä tavaroita

Nettihuutokauppa on mullistanut konkurssipesien myynnin.

Lamavuosi 1992 oli synkkä: Konkursseja lähes 7 500

Yrittäjien kriisipuhelimen perustanut Markku Wuoti otti vastaan tuhansia puheluita.

Vaikeudet vievät jopa konkurssiin – tunnistatko merkit?

Yrityksen on puututtava taloudellisiin vaikeuksiin mahdollisimman varhain.

Konkurssi kaatoi päälle velat ja häpeän mutta oli samalla helpotus

Timo Ruohio pääsi yli häpeästä rokkibändioivalluksen jälkeen. Nyt hän auttaa startuppeja.

Lataa lisää