Tilaa uudistunut yrittäjäkirje

Kirjeessä kootusti Kuukauden teema ja paljon yrittäjille hyödyllistä tietoa.

Muutosten hallinta

Kari Jussi Aho

Kirjoittaja on Rukakeskuksen ja Pyhätunturin hallituksen puheenjohtaja. Hän on omistajana Rukakeskus Oy:ssä ja Aho Group Oy:ssä.

Omistajuus on enemmän kuin työskentelyä kädet savessa

Omistajuus on aktiivista hallitustyötä, uusien mahdollisuuksien ja pääoman tarjoamista yrityksen kasvattamiseksi, kirjoittaa Rukakeskuksen Kari Jussi Aho.

|

Kun valmistuin 80-luvulla kauppakorkeakoulusta, ei kukaan halunnut yrittäjäksi. Nykyisin yrittäminen on arvostettua, haluttua ja vetovoimaista. Omistajuus ei kuitenkaan ole edelleenkään arvossaan, vaan suorastaan halveksittua.

Mikä ero sitten on omistajalla ja yrittäjällä? Yrittäjä tietenkin omistaa yrityksensä, mutta omistajuus on enemmän kuin työskentelyä kädet savessa menestyksen eteen. Omistaja huolehtii omistuksestaan niin hyvin kuin mahdollista, jotta saisi siitä taloudellista hyötyä myös jatkossa. Hän päättää yrityksen tulevaisuuden suunnan, rahoittaa kasvun ja kantaa riskin.

Hyvä omistajuus voi olla vaikkapa aktiivista hallitustyötä tai uusien mahdollisuuksien ja pääoman tarjoamista yrityksen kasvattamiseksi. Omistajia motivoi myös vastuuntunto, sillä pitkän tähtäimen menestys edellyttää toimimista sidosryhmien edun mukaisesti.

Koska meillä on sodittu, ollut sotakorvauksia ja korkea verotus, ei Suomeen ole kertynyt pääomia eivätkä suomalaiset ole vielä tottuneet omistamaan juuri muuta kuin asuntonsa. Ruotsissa omistajuuden kulttuuri ja osakesäästäminen ovat arkipäivää.

Ensimmäistä kertaa suomalaisessa työelämässä ovat sukupolvet, joilla on säästämällä, sijoittamalla tai perimällä ollut mahdollisuus kerätä enemmän varallisuutta. Tilanne toivottavasti muuttaa asennetta omistajuuteen, mutta tekemistä riittää.

Vaikka jäin perheyrityksemme operatiivisista johtotehtävistä pois jo kymmenisen vuotta sitten, olen vasta nyt alkanut ymmärtää, mitä omistaminen todella tarkoittaa.

Omistajuuden merkitys valkeni, kun olin puheenjohtajana työryhmässä, joka laati EK:n suomalaisen omistajuuden toimintaohjelman 2017. Prosessin ansiosta huomasin, miten arvokas ja tärkeä omistajan rooli on.

Pohjimmiltaan suomalainen omistajuus kantaa koko maata, sillä yritysten tarjoamalla työllä sekä verotuloilla rahoitetaan koko hyvinvointiyhteiskunta.

Olen itse kasvollinen omistaja, perheyrittäjä ja harrastan osakesäätämistä. Mutta Suomi tarvitsee niin instituutiosijoittajia, pääomasijoittajia kuin bisnesenkeleitä. Kotimaisella ja ulkomaisella omistajalla on paikkansa. Kotimainen omistus tuo investointeja, työtä ja verotuloja herkemmin juuri Suomeen.

Mielestäni kaikkia munia ei tulisi laittaa yhteen koriin. On tyypillistä, että yrittäjä pistää kaiken kiinni yritykseensä. Yrittäjä voi tässä tilanteessa jäädä tyhjän päälle.

Aloin rakentaa toista tukijalkaa itselleni osakesäästämisellä jo nuorena. Vuosikymmenten mittaan muutaman euron päiväsijoituksella voi turvata yllättäviä menoja tai kerryttää eläketurvaa.

Otatko riskejä jaksamisen suhteen? Tunnista hälytysmerkit

Uupumisesta on haitallisia seurauksia yritystoiminnalle. Ensimmäinen virhe on nipistää unesta.

4 asiaa, jotka opin, kun yksinyrittäjistä tuli yhtiökumppaneita

Yhteinen yritys ei voi olla kokoelma unelmia. Sen on oltava yksi yhteinen unelma, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n Susanna Kallama.

Pitsaa mokaamisesta ja levyraati fiilistä nostamaan – palkita voi muutenkin kuin rahalla

Bonus hyvästä työstä voi motivoida mutta niin myös yhteinen tekeminen. Parhaimmillaan palkitseminen lisää hyvinvointia.

Pomo, älä astu tähän miinaan: Hauskuuden korostaminen pilaa työilmapiirin

Pk-yrittäjä ei saa unohtaa työrooliaan. Liika kaveeraaminen voi johtaa eripuraan työpaikalla.

Jos haluat kuuhun, älä tavoittele tähtiä

Onnistunut tavoite on kuin venytetty kuminauha. Kun päästää irti, se lentää pitkälle, kirjoittaa Kiinteistömaailma-yrittäjä Hannu Salo.

Yksinyrittäjyys on vapautta tuova valinta

Olen valtavan ylpeä siitä, että työllistän itseni oman yritykseni kautta, kirjoittaa fysioterapiayrittäjä Johanna Nuopponen.

Kun kaikki on mahdollista ‒ mikä innostaa yrittäjää?

Vapaus päättää omista töistä, vaihtaa suunnitelmat lennossa ja luoda toimivat verkostot saavat yrittäjät nauttimaan arjestaan.

Yrittäjä, älä juokse karkuun jaksamistasi – se on kaikki kaikessa

Yhdelle se on liikunta, toiselle uni ja kolmannelle ravinto. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen lisää yrittäjän vireyttä ja tehokkuutta.

Olen ennemmin palkkaamatta kuin palkkaan huonon

Huutava työvoimapula jarruttaa kasvua. Sitä on parempi hakea nyt maltilla, kirjoittaa Maskun Talotekniikkatiimin Mika Nikula.

Lataa lisää