Muutosten hallinta

Pikkuhiljaa pohjalta pinnalle – ”Pahimmillaan istuin kippurassa suihkussa ja mietin, miten olen joutunut tähän tilanteeseen”

Pikkuhiljaa pohjalta pinnalle – ”Pahimmillaan istuin kippurassa suihkussa ja mietin, miten olen joutunut tähän tilanteeseen”

Diivadesignsin yrittäjä Heidi Julkunen uupui ja mursi kätensä. Intohimo ja oman vision toteuttaminen saavat hänet edelleen jatkamaan yrittäjänä.

|

Sairastuminen, tapaturma ja yksityiselämän murheet voivat pahimmillaan vetää yksinyrittäjän toiminnan jäihin jopa kuukausiksi, eikä töihin palaaminen ole helppoa. Iisalmelaisen Diivadesignsin taideyrittäjä Heidi Julkunen kertoo nyt, miten hän on selvinnyt avioerosta, työuupumuksesta ja käsien murtumisesta.

Vastoinkäymisiä työssä ja siviilielämässä

”Maalaan työkseni tauluja. Yrittäjyyden alku lähti niin hyvin käyntiin, että avasin verkkokaupan oheen kivijalkamyymälän maaliskuussa 2018 yhdessä erään toisen yrittäjän kanssa.

Kolme kuukautta myöhemmin erosin miehestäni ja lähdin yhteisestä talostamme. Heinäkuussa sain uuden vuokra-asunnon, mutta samaan aikaan yhteistyökumppanini lähti kivijalkamyymälästä ja jouduin jatkamaan liikkeen pyörittämistä yksin, mikä toi ylimääräisiä kuluja.

Jälkikäteen ajatellen olisi pitänyt olla fiksu ja laittaa myymälä kiinni, mutta luonne ei antanut periksi.

Lasten hoitaminen vuoroviikoin ja yrityksen pyörittäminen kävivät todella raskaaksi, ja aloin saada paniikkikohtauksia. En kuitenkaan voinut jäädä sairaslomalle, vaan painoin syksyä eteenpäin pienimuotoisessa burnoutissa.”

NIMI: HEIDI JULKUNEN
IKÄ: 31
KOTIPAIKKA: IISALMI
TAVOITE YRITTÄJÄNÄ: PÄÄSTÄ TILANTEESEEN, JOSSA OMA TYÖ ELÄTTÄÄ JA JOTAIN JÄÄ SÄÄSTÖÖNKIN.

Viiden kuukauden sairausloma

”Joulukuun alussa tajusin, etten ollut nähnyt ystäviäni pitkään aikaan. Lähdin pikkujouluihin, jossa ehdin keilata tunnin, kunnes kaaduin. Molemmat käteni murtuivat. Vasemman käteni murtuma tosin havaittiin vasta sen jälkeen, kun oikea käsi oli ollut jo viisi viikkoa kipsissä. Käsien paranemiseen ja burnoutista selviämiseen meni lopulta reilut viisi kuukautta.

Olin maksanut minimi-YELiä. Sain sairauspäivärahaa reilut 500 euroa kuukaudessa, mikä meni käytännössä suoraan yrityslainan lyhennykseen. Järkytyin pienyrittäjän sosiaaliturvan olemattomuudesta, kun hain toimeentulotukea ja vastaus oli, että ’emme tue kannattamatonta yritystoimintaa’.

Oli siis pakko elää velaksi. Puolen vuoden aikana velkaa kertyi 10 000 euroa. Ja maksan sitä edelleen.

Pahimmillaan olin siinä pisteessä, että istuin kippurassa suihkussa ja mietin, miten olen joutunut tähän tilanteeseen. Laskujen kanssa kamppaillessa on joutunut miettimään, onko tässä järkeä. Että voiko yritys toimia ja jatkua näin. Olen kuitenkin päättänyt, etten laita yritystä pois ja menetä hyvää asiakasrekisteriä. Ensi vuodellekin on jo hyviä sopimuksia tiedossa. Kivijalkaliikkeen kuitenkin lopetin tämän vuoden tammikuussa.

Intohimo tekemiseen ja oman vision toteuttaminen saa edelleen jatkamaan yrittäjänä, vaikka vaikeuksia onkin ollut.”

Uniikkilinjalla eteenpäin

”Ainakin sen olen oppinut, että kun menee liian kovaa ja on tosi väsynyt, en päästä itseäni enää uudelleen burnoutiin. Tämä vuosi ei kuitenkaan ole tarjonnut tilaisuutta levätä, vaan on ollut pakko painaa ja tehdä, että pärjää.

Vaihtelun vuoksi ja varmempien tulonlähteiden varmistamiseksi otin hiljattain toisen työn eräästä myyntifirmasta, jolle teen y-tunnuksella töitä 15 tuntia viikossa. Kahden työn tekeminen on raskasta, mutta toisaalta kun toisessa työssä saa lähteä kotoa pisteeseen A ja tehdä ohjeiden mukaan, se on lomaa omasta hommasta.

Kotona maalaaminen on tilanpuutteen vuoksi haastavaa. Asun kaksiossa, jonka makuuhuone on pyhitetty lapsille. Maalaan yleensä keittiössä, suojaan vain lattiat ja muut pinnat.

Kivijalkaan paluuta en ajattele. En pysty täysin aikatauluttamaan työtäni, ja jos pitää välillä palvella asiakkaita, tietty flow-kupla puhkeaa. Verkkokauppa on se, mikä itselläni toimii.

Nyt yritän selvitä tiukemmasta ajasta, enkä haihattele kuuta taivaalta. Olen poistanut ainakin määräajaksi verkkokaupastani uudelleen maalattavien taulujen aiheet ja yritän uniikkilinjaa eli teen vain tilaustöitä asiakkaiden toiveiden mukaan. Se on kertamaalaus ja sillä siisti. Näin jokainen asiakas saa yksityiskohtaisemman ja paremman työn.”

Miten kasvuyritys voi yhdistää työmäärän ja palautumisen? Aikatauluta kaikki, neuvoo Slushin Miika Huttunen

Miika Huttunen uskoo, että startup-ekosysteemi keskustelee nykyään paljon enemmän työstä palautumisesta.

Tunnista jaksamisen 4 varoitusvaloa ja reagoi ajoissa

Kun jaksaminen hiipuu, syttyy varoitusvaloja. Animaatiomme kertoo, mihin merkkeihin on syytä kiinnittää huomiota ja milloin tahtia on rauhoitettava.

Milloin jaksamisen raja tulee vastaan? ”Olen varoittava esimerkki muille”

Janne Gylling osasi ja uskalsi hakea ammattiapua. Uupuminen on vaarallinen yrittäjien ammattitauti.

Tunnistatko uupumisen oireet? Näin teet muutoksen

Uupumisen oireet on syytä ottaa vakavasti. Muutoksen yhtenä kulmakivenä on merkityksellisen tavoitteen asettaminen.

Yrittäjien jaksaminen kovalla koetuksella – Tunnistatko itse ongelman?

Yrittäjien jaksaminen on kriittistä yrityksen koko olemassaolon kannalta.

Yrittäminen ei sovi heikkohermoiselle

Sopiva määrä töitä olisi ideaali. Se harvoin toteutuu edes yrittäjällä, kirjoittaa Vesinummelan yrittäjä Timo Nummela.

Otatko riskejä jaksamisen suhteen? Tunnista hälytysmerkit

Uupumisesta on haitallisia seurauksia yritystoiminnalle. Ensimmäinen virhe on nipistää unesta.

Yrittäjä, älä juokse karkuun jaksamistasi – se on kaikki kaikessa

Yhdelle se on liikunta, toiselle uni ja kolmannelle ravinto. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen lisää yrittäjän vireyttä ja tehokkuutta.

Uupumus yllätti yrittäjän: Innostavatkin asiat koettelevat jaksamista

Petri Hollmén opettelee huolehtimaan jaksamisestaan silloinkin, kun olo ei ole uupunut.

Lataa lisää