Muutosten hallinta

Ruokahävikkiyhteistyö johti uuteen tuotteeseen: kotimainen tomaattikastike haastaa italialaiset kilpailijat
Jävla Sås Bolagin päämääränä on hyödyntää kaikki hävikkitomaatit, mutta perustaja Kaius Gestraniuksen mukaan matkaa on vielä paljon jäljellä. Kuva: Tommi Vilkko

Ruokahävikkiyhteistyö johti uuteen tuotteeseen: kotimainen tomaattikastike haastaa italialaiset kilpailijat

Pitkän tuotekehittelyn jälkeen Jävla Sås Bolag tekee tomaattikastiketta Närpiön Vihanneksen hävikkitomaateista.

|

Yhteistyö toisen yrityksen kanssa vaatii oikeat raaka-aineet. Jävla Sås Bolag löysi oikean ja kaivatun aineksen Närpiön Vihannekselta.

Aikaisemmin närpiöläisistä hävikkitomaateista tehtiin biopolttoainetta, nykyään ne lähetetään Lappeenrantaan. Närpiön Vihanneksella ollaan iloisia siitä, että tomaateista tehdään nyt kastiketta. Valmiin kastikkeen tekeminen ei kuitenkaan ollut helppoa. Jävla Tomaattikastike löytyy myös jatkossa kaupan hyllyltä.

”Kukaan ei ole aikaisemmin tehnyt tätä Suomessa”

Jävla Sås Bolagin perustaja ja kastikemestari Kaius Gestranius

”Perustettuamme Jävla Sås Bolagin vuonna 2017 etsimme suomalaista tomaattikastiketta, löytämättä mitään. Siitä tuli idea tehdä kastike itse. Tomaattien hinta heittää kuitenkin monella eurolla kesät ja talvet, joten luovuimme ideasta.

Yritys: Jävla Sås Bolag Oy
Toimiala: Elintarvikkeet
Perustettu: 2017
Liikevaihto: 175 000 euroa
Liiketulos: Miinustulos
Henkilöstö: 2–4 sesongista riippuen

Vuonna 2018 olimme messuilla, ja yhtäkkiä edessämme seisoi mies tomaattipaidassa. Se oli Jonas Lundström Närpiön Vihannekselta. Hän kertoi heillä olevan paljon hävikkitomaatteja, joiden maussa ei ole mitään vikaa, mutta ne ovat oudon kokoisia. Hän kysyi, voisinko keksiä jotain.

Ruokahävikki on tällä tasolla täysin turhaa. Miksi heittää tomaatit biojätteeseen ja kuljettaa tomaattikastiketta Italiasta? Tämä on konkreettinen asia, jonka teemme ilmaston puolesta.

Aloitimme tekemällä testejä, mutta emme onnistuneet saamaan oikeaa koostumusta. Silloin tajusimme, ettei asioita tarvitse tehdä niin monimutkaisesti. Sen sijaan, että lisäämme tomaatteja olemassa oleviin kastikkeisiin, voimme tehdä uuden tomaattikastikkeen.

Kukaan ei ole tehnyt tätä aikaisemmin Suomessa. Innovaatiosetelin avulla teimme tuotekehittelyä yli vuoden. Etsimme myös ulkopuolista tuotantoa, mutta kenelläkään ei ollut sopivia koneita.

Italiasta saa koneita, mutta joissain paikoissa meille naurettiin. Italiassa pieni kone prosessoi 30 000 kiloa tomaatteja tunnissa, meillä on kyse noin 1 000 kilosta sesonkiaikaan.

Kotimaiset tomaatit eivät ole ihanteellisia kastikkeeseen, koska salaattitomaateissa on paljon nestettä. Nyt meillä on pieni italialainen kone, joka imee tomaateista nesteet, sen jälkeen muusaamme ne, keitämme kokoon kastikkeeksi ja lisäämme mausteet.

Kaikki perheet käyttävät tomaattikastiketta, joten tuotteella on menekkiä. Kastikkeemme ei ole halpa, mutta alkuvaiheessa mikään ei ole halpaa. Toivon, että voisimme uusien koneiden avulla kilpailla italialaisten kastikkeiden kanssa.”

 

”Toivon myös muiden ottavan vastuuta hävikistään”

Närpiön Vihanneksen myynti- ja markkinointijohtaja Jonas Lundström

”Kestävyys ja kestävä tuotanto ovat tärkeitä arvoja toiminnassamme. Jävla Sås Bolagin kanssa tehtävän yhteistyön kautta voimme osoittaa tekevämme jotain ympäristön puolesta. Bränditasolla sillä on iso merkitys meille.

Lajittelemme osuuskuntalaisten raaka-aineet, joten biojätettä syntyy jonkin verran. Prosenteissa sitä ei ole niin paljon, mutta isojen volyymien takia kyseessä on aika monta kiloa.

Yritys: Osuuskunta Närpiön Vihannes
Toimiala: Elintarvikkeet
Perustettu: 1957
Liikevaihto: 54,5 miljoonaa euroa
Liiketulos: 438 000 euroa (viljelijöiden omistama osuuskunta, joka ei tavoittele voittoa – voitto jaetaan lähes kokonaisuudessaan omistajille/viljelijöille)
Henkilöstö: 51 henkilöä

Hävikkitomaatit eivät ole täysikelpoisia tuotteita, mutta täysin käytettäviä, joten on paljon hauskempaa keksiä niistä jotain järkevää. Jävla Sås Bolagin tomaattikastike on loistava vaihtoehto.

Olimme miettineet tätä jo aikaisemmin, mutta raaka-aineiden käsittely ja logistiikka on iso haaste. Tomaateissa voi olla naarmuja, jotka heikentävät kestävyyttä. On siis tärkeää saada tomaatit jatkojalostukseen mahdollisimman nopeasti.

Jonas Lundström
Närpiön Vihanneksen myynti- ja markkinointijohtaja Jonas Lundströmin mukaan hävikkitomaattikastikkeella on kasvumahdollisuuksia.

Raaka-aineen käsittelyyn liittyi tietty prosessi: missä ja miten se pitää tehdä? Miten saamme logistiikkaketjun Lappeenrantaan toimimaan? Nyt toimitamme tomaatteja sinne 1–2 kertaa viikossa.

Vaikka hävikkiraaka-aineen käyttö on goodwillia, pitää kuitenkin tehdä hyvä tuote korkealla käytettävyysasteella.

Ensimmäiset kastikkeet tulivat markkinoille elokuussa ja ovat saanet paljon huomiota. Olemme saaneet paljon positiivista palautetta, sekä tuotteesta että yhteistyöstä.

Yhteistyö Jävla Sås Bolagin kanssa on mutkatonta, meillä on yhteinen visio ja olemme ylpeitä tuotteesta. Normaalisti käsittelemme jalostamattomia tuotteita, joten on jännittävää olla mukana ihan uudessa segmentissä.

Toivon tämän olevan lähtölaukaus jollekin suuremmalle, ja että myös muut elintarviketoimijat ottaisivat vastuuta hävikistään.”

Korona muutti yhdessä yössä kaiken: ”Ensin tuli kiukku, nyt on uusi draivi”

Sari Väisänen on yksi niistä yksinyrittäjistä, joiden liiketoiminta on viime viikkoina mullistunut. Käsityöalan yrittäjän kalenteri tyhjeni, kun alan messut peruttiin yksi toisensa jälkeen.

Yrittäjäperheen vesa ei aikaillut toiminimen perustamista: nostetta on tullut niin Linnan juhlista kuin brittihovista

Yhden naisen yritys sai alkunsa viikossa. Reilussa vuodessa tuotevalikoima on kasvanut yli 20 tuotteeseen. Mihin kaikkeen yrittäjän oma aika riittää?

GDPR tuli ja meni, muuttuiko mikään? Yrityksillä yhä parannettavaa tietoturva-asioissa

GDPR sai yritykset kiinnostumaan henkilötietojen säilyttämisestä ja tietoturva-asioista – hetkellisesti, kirjoittaa Fennian riskipäällikkö Tommi Hirsimäki.

Pia Erlundin toinen yritys kasvoi menestystarinaksi: ”Jumankauta, nyt minä olen se musta hevonen”

Entinen parturi-kampaaja tiesi aina, että jotain suurempaa on tulossa. Hänelle on tärkeää todistaa, että muotifirmakin voi olla hyvää bisnestä. Nyt yritys hipoo 2 miljoonan euron tulosta.

Tofuyritys oli aikaansa edellä – Toiminta kääntyi kunnolla kannattavaksi vasta 20 vuoden jälkeen

Yrityksen perustaminen liian aikaisessa vaiheessa saattaa tulla kalliiksi. Varhainen panostus voi kuitenkin luoda myös hyvän perustan toiminnalle: Jalotofun valttikortti on nyt suuri etumatka kilpailijoihin.

Yrittäjä on kokenut menestyksen ja tappion – Nyt hän vetää jättiketjun hotellia

Uuden oppiminen kiehtoo Ville Virkkiä, mutta omassa yrityksessä oppimisen rajat tulivat vastaan. Siksi hän haki töihin tien toiselle puolelle maailman suurimman hotelliketjun palvelukseen.

Pullonkaulana pullot – Juomafirman piti tilata ja maksaa 250 000 lasipulloa, jotka tuotiin pihaan kolmessa merikontissa

Kuuden kaveruksen perustama Good Guys pyörii intohimosta teehen. Oleellista yritystoiminnassa on puhua kaikesta avoimesti.

Kun yhteinen matka päättyy – Yrittäjä ratkaisi lemmikinomistajien pulman

Tuhkaamoyrittäjä halusi tehdä palveluksen pääkaupunkiseudun lemmikinomistajille ja luoda samalla itselleen työpaikan.

Alussa oli lama ja vanha ompelukone – Nyt Artistiasu on Suomen johtava yksityinen puvusto

Minna Gröhnille yritys on väline oman ammattitaidon hyödyntämiseen. Asiakkaan tarpeen täyttäminen ja korkea laatu ovat pitäneet Artistiasun pinnalla erikoisella alalla vuosikymmenestä toiseen.

Lataa lisää