Muutosten hallinta

Ruokahävikkiyhteistyö johti uuteen tuotteeseen: kotimainen tomaattikastike haastaa italialaiset kilpailijat
Jävla Sås Bolagin päämääränä on hyödyntää kaikki hävikkitomaatit, mutta perustaja Kaius Gestraniuksen mukaan matkaa on vielä paljon jäljellä. Kuva: Tommi Vilkko

Ruokahävikkiyhteistyö johti uuteen tuotteeseen: kotimainen tomaattikastike haastaa italialaiset kilpailijat

Pitkän tuotekehittelyn jälkeen Jävla Sås Bolag tekee tomaattikastiketta Närpiön Vihanneksen hävikkitomaateista.

|

Yhteistyö toisen yrityksen kanssa vaatii oikeat raaka-aineet. Jävla Sås Bolag löysi oikean ja kaivatun aineksen Närpiön Vihannekselta.

Aikaisemmin närpiöläisistä hävikkitomaateista tehtiin biopolttoainetta, nykyään ne lähetetään Lappeenrantaan. Närpiön Vihanneksella ollaan iloisia siitä, että tomaateista tehdään nyt kastiketta. Valmiin kastikkeen tekeminen ei kuitenkaan ollut helppoa. Jävla Tomaattikastike löytyy myös jatkossa kaupan hyllyltä.

”Kukaan ei ole aikaisemmin tehnyt tätä Suomessa”

Jävla Sås Bolagin perustaja ja kastikemestari Kaius Gestranius

”Perustettuamme Jävla Sås Bolagin vuonna 2017 etsimme suomalaista tomaattikastiketta, löytämättä mitään. Siitä tuli idea tehdä kastike itse. Tomaattien hinta heittää kuitenkin monella eurolla kesät ja talvet, joten luovuimme ideasta.

Yritys: Jävla Sås Bolag Oy
Toimiala: Elintarvikkeet
Perustettu: 2017
Liikevaihto: 175 000 euroa
Liiketulos: Miinustulos
Henkilöstö: 2–4 sesongista riippuen

Vuonna 2018 olimme messuilla, ja yhtäkkiä edessämme seisoi mies tomaattipaidassa. Se oli Jonas Lundström Närpiön Vihannekselta. Hän kertoi heillä olevan paljon hävikkitomaatteja, joiden maussa ei ole mitään vikaa, mutta ne ovat oudon kokoisia. Hän kysyi, voisinko keksiä jotain.

Ruokahävikki on tällä tasolla täysin turhaa. Miksi heittää tomaatit biojätteeseen ja kuljettaa tomaattikastiketta Italiasta? Tämä on konkreettinen asia, jonka teemme ilmaston puolesta.

Aloitimme tekemällä testejä, mutta emme onnistuneet saamaan oikeaa koostumusta. Silloin tajusimme, ettei asioita tarvitse tehdä niin monimutkaisesti. Sen sijaan, että lisäämme tomaatteja olemassa oleviin kastikkeisiin, voimme tehdä uuden tomaattikastikkeen.

Kukaan ei ole tehnyt tätä aikaisemmin Suomessa. Innovaatiosetelin avulla teimme tuotekehittelyä yli vuoden. Etsimme myös ulkopuolista tuotantoa, mutta kenelläkään ei ollut sopivia koneita.

Italiasta saa koneita, mutta joissain paikoissa meille naurettiin. Italiassa pieni kone prosessoi 30 000 kiloa tomaatteja tunnissa, meillä on kyse noin 1 000 kilosta sesonkiaikaan.

Kotimaiset tomaatit eivät ole ihanteellisia kastikkeeseen, koska salaattitomaateissa on paljon nestettä. Nyt meillä on pieni italialainen kone, joka imee tomaateista nesteet, sen jälkeen muusaamme ne, keitämme kokoon kastikkeeksi ja lisäämme mausteet.

Kaikki perheet käyttävät tomaattikastiketta, joten tuotteella on menekkiä. Kastikkeemme ei ole halpa, mutta alkuvaiheessa mikään ei ole halpaa. Toivon, että voisimme uusien koneiden avulla kilpailla italialaisten kastikkeiden kanssa.”

 

”Toivon myös muiden ottavan vastuuta hävikistään”

Närpiön Vihanneksen myynti- ja markkinointijohtaja Jonas Lundström

”Kestävyys ja kestävä tuotanto ovat tärkeitä arvoja toiminnassamme. Jävla Sås Bolagin kanssa tehtävän yhteistyön kautta voimme osoittaa tekevämme jotain ympäristön puolesta. Bränditasolla sillä on iso merkitys meille.

Lajittelemme osuuskuntalaisten raaka-aineet, joten biojätettä syntyy jonkin verran. Prosenteissa sitä ei ole niin paljon, mutta isojen volyymien takia kyseessä on aika monta kiloa.

Yritys: Osuuskunta Närpiön Vihannes
Toimiala: Elintarvikkeet
Perustettu: 1957
Liikevaihto: 54,5 miljoonaa euroa
Liiketulos: 438 000 euroa (viljelijöiden omistama osuuskunta, joka ei tavoittele voittoa – voitto jaetaan lähes kokonaisuudessaan omistajille/viljelijöille)
Henkilöstö: 51 henkilöä

Hävikkitomaatit eivät ole täysikelpoisia tuotteita, mutta täysin käytettäviä, joten on paljon hauskempaa keksiä niistä jotain järkevää. Jävla Sås Bolagin tomaattikastike on loistava vaihtoehto.

Olimme miettineet tätä jo aikaisemmin, mutta raaka-aineiden käsittely ja logistiikka on iso haaste. Tomaateissa voi olla naarmuja, jotka heikentävät kestävyyttä. On siis tärkeää saada tomaatit jatkojalostukseen mahdollisimman nopeasti.

Jonas Lundström
Närpiön Vihanneksen myynti- ja markkinointijohtaja Jonas Lundströmin mukaan hävikkitomaattikastikkeella on kasvumahdollisuuksia.

Raaka-aineen käsittelyyn liittyi tietty prosessi: missä ja miten se pitää tehdä? Miten saamme logistiikkaketjun Lappeenrantaan toimimaan? Nyt toimitamme tomaatteja sinne 1–2 kertaa viikossa.

Vaikka hävikkiraaka-aineen käyttö on goodwillia, pitää kuitenkin tehdä hyvä tuote korkealla käytettävyysasteella.

Ensimmäiset kastikkeet tulivat markkinoille elokuussa ja ovat saanet paljon huomiota. Olemme saaneet paljon positiivista palautetta, sekä tuotteesta että yhteistyöstä.

Yhteistyö Jävla Sås Bolagin kanssa on mutkatonta, meillä on yhteinen visio ja olemme ylpeitä tuotteesta. Normaalisti käsittelemme jalostamattomia tuotteita, joten on jännittävää olla mukana ihan uudessa segmentissä.

Toivon tämän olevan lähtölaukaus jollekin suuremmalle, ja että myös muut elintarviketoimijat ottaisivat vastuuta hävikistään.”

Kriisiaikana sosiaalista vastuuta tarvitaan entistä enemmän

Yrittäjän tehtävänä on tarkistaa, että vastuullisuus on tekoja eikä pelkkää sanahelinää, kirjoittaa M Roomin toimitusjohtaja Markku Kosonen.

Konkurssista kukoistukseen – Uusi omistajaviisikko käänsi huonekalutehtaan suunnan

Nastolassa sijaitseva Selka sai yrityskaupan jälkeen uuden suunnan. Miten yrittäjät ovat johtaneet yrityksen kovaan kasvuun?

Elämysmatkailuyritys laittoi kohderyhmän ja tuotteet uusiksi, kun ulkomaalaiset turistit kaikkosivat

Korona seisautti ulkomaalaisten turistien matkailun, ja kohderyhmäajattelu oli käännettävä päälaelleen. Adventure by Designin Elina Hutton kertoo, miten yrityksen toimintaa on ajateltu uusiksi.

Työllistävä yrittäjä, hoida lomautus oikein – 5 vinkkiä

Lomauttaminen on väliaikainen toimenpide, jolla vastataan vähentyneen työn määrään. Tärkeää on hoitaa lomauttaminen oikein. Ota talteen asiantuntijan vinkit.

Kaikki alkoi pajuviljelmästä – Nyt Koiramäen Pajutalli kerää 80 000 kävijää vuodessa

Kun autotallin seinät alkoivat tulla vastaan, yritys siirtyi vanhalle maatilalle, jonka kunnostus vei vuoden päivät.

Kysyntä räjähti vuorokaudessa: näin yritykset vastasivat kovaan kysyntään

Korona tyrehdytti tuhansien yrityksien liiketoiminnan. Se loi myös kovaa kysyntää käsidesille ja kasvomaskeille. Kaksi yrittäjää kertoo, miten muutostilanteeseen reagoitiin nopeasti.

Perheyritys vei mukanaan: vahva johtajuus käänsi yrityksen tappiot voitoiksi

Kun Nina Zischka lähti Temalin toimitusjohtajaksi, moni asia uudistui. Millä keinoilla sukupolvenvaihdoksen ja uuden toimitusjohtajan aiheuttamasta muutostilasta mentiin läpi?

Yrittäjän visio sähkökiukaasta heräsi vuosien kehitystyön jälkeen eloon

Kun Aino-kiuas päätettiin uudistaa, yrittäjien ja verkostojen intohimo kiritti uuden tuotteen markkinoille vuodessa.

Skipperi kasvaa pelottomasti uusille vesille – ”Olemme uskaltaneet tavoitella riittävän isoja asioita”

Suomessa ja Ruotsissa suosion saavuttanut kaupunkivenepalvelu laajenee syksyllä Uuteen-Seelantiin.

Lataa lisää