Muutosten hallinta

Ruokahävikkiyhteistyö johti uuteen tuotteeseen: kotimainen tomaattikastike haastaa italialaiset kilpailijat
Jävla Sås Bolagin päämääränä on hyödyntää kaikki hävikkitomaatit, mutta perustaja Kaius Gestraniuksen mukaan matkaa on vielä paljon jäljellä. Kuva: Tommi Vilkko

Ruokahävikkiyhteistyö johti uuteen tuotteeseen: kotimainen tomaattikastike haastaa italialaiset kilpailijat

Pitkän tuotekehittelyn jälkeen Jävla Sås Bolag tekee tomaattikastiketta Närpiön Vihanneksen hävikkitomaateista.

|

Yhteistyö toisen yrityksen kanssa vaatii oikeat raaka-aineet. Jävla Sås Bolag löysi oikean ja kaivatun aineksen Närpiön Vihannekselta.

Aikaisemmin närpiöläisistä hävikkitomaateista tehtiin biopolttoainetta, nykyään ne lähetetään Lappeenrantaan. Närpiön Vihanneksella ollaan iloisia siitä, että tomaateista tehdään nyt kastiketta. Valmiin kastikkeen tekeminen ei kuitenkaan ollut helppoa. Jävla Tomaattikastike löytyy myös jatkossa kaupan hyllyltä.

”Kukaan ei ole aikaisemmin tehnyt tätä Suomessa”

Jävla Sås Bolagin perustaja ja kastikemestari Kaius Gestranius

”Perustettuamme Jävla Sås Bolagin vuonna 2017 etsimme suomalaista tomaattikastiketta, löytämättä mitään. Siitä tuli idea tehdä kastike itse. Tomaattien hinta heittää kuitenkin monella eurolla kesät ja talvet, joten luovuimme ideasta.

Yritys: Jävla Sås Bolag Oy
Toimiala: Elintarvikkeet
Perustettu: 2017
Liikevaihto: 175 000 euroa
Liiketulos: Miinustulos
Henkilöstö: 2–4 sesongista riippuen

Vuonna 2018 olimme messuilla, ja yhtäkkiä edessämme seisoi mies tomaattipaidassa. Se oli Jonas Lundström Närpiön Vihannekselta. Hän kertoi heillä olevan paljon hävikkitomaatteja, joiden maussa ei ole mitään vikaa, mutta ne ovat oudon kokoisia. Hän kysyi, voisinko keksiä jotain.

Ruokahävikki on tällä tasolla täysin turhaa. Miksi heittää tomaatit biojätteeseen ja kuljettaa tomaattikastiketta Italiasta? Tämä on konkreettinen asia, jonka teemme ilmaston puolesta.

Aloitimme tekemällä testejä, mutta emme onnistuneet saamaan oikeaa koostumusta. Silloin tajusimme, ettei asioita tarvitse tehdä niin monimutkaisesti. Sen sijaan, että lisäämme tomaatteja olemassa oleviin kastikkeisiin, voimme tehdä uuden tomaattikastikkeen.

Kukaan ei ole tehnyt tätä aikaisemmin Suomessa. Innovaatiosetelin avulla teimme tuotekehittelyä yli vuoden. Etsimme myös ulkopuolista tuotantoa, mutta kenelläkään ei ollut sopivia koneita.

Italiasta saa koneita, mutta joissain paikoissa meille naurettiin. Italiassa pieni kone prosessoi 30 000 kiloa tomaatteja tunnissa, meillä on kyse noin 1 000 kilosta sesonkiaikaan.

Kotimaiset tomaatit eivät ole ihanteellisia kastikkeeseen, koska salaattitomaateissa on paljon nestettä. Nyt meillä on pieni italialainen kone, joka imee tomaateista nesteet, sen jälkeen muusaamme ne, keitämme kokoon kastikkeeksi ja lisäämme mausteet.

Kaikki perheet käyttävät tomaattikastiketta, joten tuotteella on menekkiä. Kastikkeemme ei ole halpa, mutta alkuvaiheessa mikään ei ole halpaa. Toivon, että voisimme uusien koneiden avulla kilpailla italialaisten kastikkeiden kanssa.”

 

”Toivon myös muiden ottavan vastuuta hävikistään”

Närpiön Vihanneksen myynti- ja markkinointijohtaja Jonas Lundström

”Kestävyys ja kestävä tuotanto ovat tärkeitä arvoja toiminnassamme. Jävla Sås Bolagin kanssa tehtävän yhteistyön kautta voimme osoittaa tekevämme jotain ympäristön puolesta. Bränditasolla sillä on iso merkitys meille.

Lajittelemme osuuskuntalaisten raaka-aineet, joten biojätettä syntyy jonkin verran. Prosenteissa sitä ei ole niin paljon, mutta isojen volyymien takia kyseessä on aika monta kiloa.

Yritys: Osuuskunta Närpiön Vihannes
Toimiala: Elintarvikkeet
Perustettu: 1957
Liikevaihto: 54,5 miljoonaa euroa
Liiketulos: 438 000 euroa (viljelijöiden omistama osuuskunta, joka ei tavoittele voittoa – voitto jaetaan lähes kokonaisuudessaan omistajille/viljelijöille)
Henkilöstö: 51 henkilöä

Hävikkitomaatit eivät ole täysikelpoisia tuotteita, mutta täysin käytettäviä, joten on paljon hauskempaa keksiä niistä jotain järkevää. Jävla Sås Bolagin tomaattikastike on loistava vaihtoehto.

Olimme miettineet tätä jo aikaisemmin, mutta raaka-aineiden käsittely ja logistiikka on iso haaste. Tomaateissa voi olla naarmuja, jotka heikentävät kestävyyttä. On siis tärkeää saada tomaatit jatkojalostukseen mahdollisimman nopeasti.

Jonas Lundström
Närpiön Vihanneksen myynti- ja markkinointijohtaja Jonas Lundströmin mukaan hävikkitomaattikastikkeella on kasvumahdollisuuksia.

Raaka-aineen käsittelyyn liittyi tietty prosessi: missä ja miten se pitää tehdä? Miten saamme logistiikkaketjun Lappeenrantaan toimimaan? Nyt toimitamme tomaatteja sinne 1–2 kertaa viikossa.

Vaikka hävikkiraaka-aineen käyttö on goodwillia, pitää kuitenkin tehdä hyvä tuote korkealla käytettävyysasteella.

Ensimmäiset kastikkeet tulivat markkinoille elokuussa ja ovat saanet paljon huomiota. Olemme saaneet paljon positiivista palautetta, sekä tuotteesta että yhteistyöstä.

Yhteistyö Jävla Sås Bolagin kanssa on mutkatonta, meillä on yhteinen visio ja olemme ylpeitä tuotteesta. Normaalisti käsittelemme jalostamattomia tuotteita, joten on jännittävää olla mukana ihan uudessa segmentissä.

Toivon tämän olevan lähtölaukaus jollekin suuremmalle, ja että myös muut elintarviketoimijat ottaisivat vastuuta hävikistään.”

Perinteinen pyöräliike toteutti digiloikan juuri ennen kuin korona sulki Suomen – Nyt verkkokauppa tukee kivijalkaa

Yli 30-vuotiaan Pyöräpalvelu Berggrenin digiloikka osui hyvään hetkeen. Verkkokauppa ja uudet verkkosivut olivat valmiit juuri ennen kun korona iski.

Yrittäjät kertovat arjestaan: Takana kaksi kuukautta koronaa

Kun korona iski maaliskuun puolessavälissä, kysyimme yrittäjien ensikäden tuntemuksia. Nyt poikkeusolot ovat jatkuneet pari kuukautta. Soitimme samoille yrittäjille ja kysyimme, mitä heille kuuluu nyt.

Kuka auttaisi yrittäjää? Jo keskusteluavulla ja vertaistuella on valtava merkitys

Yrittäjät kaipaavat nyt enemmän tukea kuin ehkä koskaan aiemmin, kirjoittaa Yrityskummien hallituksen puheenjohtaja Kaarlo Nurmiranta.

130-vuotias perheyritys on kohdannut sotia sekä talouskriisejä ja aikoo selvitä myös koronasta

Uudet tuotekategoriat, omistautunut henkilökunta ja valmius reagoida nopeasti ovat kantaneet Knorringin kriisien yli.

Kuukauden yrittäjä toi it-alan opit perinteikkääseen vaatetehtaaseen: ”Jos yritys ei muutu maailman mukana, se kuolee hiljalleen”

Tuomo Saarni uudisti yli 90-vuotiaan Tam-Silkin toimintatavat ja markkinoinnin. Nyt kasvu-uralle kiihdyttänyt yritys on entistä useammalle tuttu tekijä, joka haastaa rohkeasti myös alan suuria yrityksiä.

Liikenteen uudistaja Pekka Möttö koronan vaikutuksista: ”Nyt pitäisi minimoida jo kertynyt jättiläismäinen isku”

Pekka Möttö uudisti joukkoliikenteen hinnoittelun ja kehittää nyt uudenlaista, joustavaa joukkoliikennettä. Vaikka ratkaisuja vasta etsitään koronatilanteeseen, tulisi hänestä ajatella jo pandemian jälkeistä aikaa.

Koronashokki pakotti reagoimaan ennätysnopeasti – Jo tehdystä digiloikasta oli iso apu

Poikkeustila on vähitellen muuttunut uudeksi normaaliksi. Tilanteesta tekee helpomman hyväksyä se, että se on aivan yhtä epäreilu kaikille osapuolille, kirjoittaa MRoomin toimitusjohtaja Markku Kosonen.

Ota etätyö haltuun – Neljä vinkkiä toimivampaan etätyöhön

Vahinkoja sattuu myös etätöissä. Katso animaatioltamme, millaiset työntekijän tapaturmat lakisääteinen työtapaturmavakuutus korvaa.

Katastrofi sai yllättävän käänteen ja lasitalo perui lomautukset: Toisen yrittäjän vinkin pohjalta syntyi täsmätuote koronan vastaiseen taisteluun

Puoli tuntia puhelun päättymisestä kuopiolainen Lasilinkki oli kehittänyt pleksisuojan. Myynti on pysynyt tavanomaisissa lukemissa, vaikka tuotevalikoima muuttui parissa viikossa täysin.

Lataa lisää