Muutosten hallinta

Sarjayrittäjä Kim Heiniö on ollut kehittämässä yli sataa ravintolakonseptia: Olen ollut sielultani yrittäjä koko elämäni
Soupster Familyn toimitusjohtaja Kim Heiniö kertoo, että onnistumisessa keskeisiä tekijöitä ovat olleet isot riskit, tuuri, hyvät ihmiset ja ripaus uhkarohkeutta.
Kun Kim Heiniö oli saanut perustettua ensimmäisen ravintolansa, hän halusi perustaa toisen. Kun hänellä oli kaksi ravintolaa, hän halusi kolmannen. Tämä on jatkunut vuodesta 1996.
Nykyään Heiniö on Soupster Familyn toimitusjohtaja. Hän on uransa aikana ollut mukana noin 100 ravintolassa. Reilun 20 vuoden aikana hän on omistanut tai ollut osakkaana noin 50 ravintolassa ja konsultoinut samaa määrää ravintoloita.
– Joko minulla on ollut hyviä ihmisiä ympärilläni, hyvää tuuria tai tarpeeksi tyhmyyttä, jotta en ole tajunnut, mitä olen tekemässä. Tai sitten olen uskaltanut ottaa riskejä, joita muut eivät uskalla ottaa. Siten olen saavuttanut melko paljon.
Heiniöllä on kolme arvoa, joita hän noudattaa ravintoloissaan. Ne ovat jatkuva kehitys, toisista välittäminen ja se, että kaikilla on hauskaa.
Hänen mukaansa monet projektit ovat perustuneet yhtä lailla riskiin kuin visioon.
– Pitää uskaltaa antaa kaikkensa – mennä ”all in”. Jos homma menee pieleen, niin sitten se menee. Ilman riskinottoa ei voi saavuttaa mitään.
Pitkä kokemus
Kim Heiniö aloitti alalla jo 14-vuotiaana ja perusti ensimmäisen yrityksensä 21-vuotiaana. Hänen mukaansa on kuitenkin sattumaa, että hän nykyään johtaa suurta ravintolayritystä.
– Vahvuuteni on, että teen mielelläni uusia asioita. Olen ollut sielultani yrittäjä koko elämäni, mutta alussa en turvautunut niin paljon strategioihin, hän kertoo.
Toiminnan kasvaessa Heiniö on joutunut miettimään taloutta ja strategiaa enemmän. Nuorempaa versiota itsestään hän kuvailee hieman hulluksi.
– Nyt olen ehkä vähemmän hullu ja enemmän analyyttinen. Yritys on kasvanut paljon, joten kannan vastuuta monesta ihmisestä ja asiasta. Se tarkoittaa, että minun on pitänyt hieman rauhoittua.
Hän painottaa, ettei itse ole rakentanut kaikkea, vaan tulosta on tehty yhdessä tiimin kanssa. Ihmisistä, eli työntekijöistä, huolehtiminen on menestyvän ravintolan tärkein resepti.
– Luotan aina ihmisiin ja haluan kohdella muita hyvin. Omat lupaukset on aina pidettävä, eikä pidä pelata mitään peliä.
Säästökuuri uusien ravintoloiden sijaan
Tällä hetkellä Heiniö on mukana noin 40 ravintolassa, coworking-tilassa ja kahvilassa pääkaupunkiseudulla. Niistä hän omistaa noin 30 ravintolaa. Muissa hänellä on pienempi, yleensä neuvonantajan, rooli. Hän on myös yksi Allas Sea Poolin perustajista, mutta omistaa enää pienen osuuden yhtiöstä.
– Monessa mukana oleminen vaatii priorisointia. Mutta olen utelias ja haluan tehdä Helsingistä paremman paikan, hän kertoo.
Nimi: Kim Heiniö
Ikä: 55
Asuinpaikka: Helsinki
Tavoite yrittäjänä: Tehdä Helsingistä hieman hauskempi paikka.
Tämän vuoden suunnitelmiin kuului, kuten aikaisempina vuosina, 3–4 uuden ravintolan avaaminen. Sen sijaan vuodesta on tullut selviytymiskamppailu. Yrityksen 450 työntekijää on kutistunut 200 työntekijään. Dylan-lounasravintoloissa myynti on pudonnut 60 prosenttia, cateringpuolella lokakuun myynti oli 2 prosenttia normaalista.
– 50 prosenttia meidän bisneksestämme on kadonnut 6–7 kuukaudessa. Laajentumisen sijaan olemme säästäneet. Olen aina ollut antelias, mutta nyt olen löytänyt tiukemman puolen itsestäni. Yritän pitää yritykset hengissä.
Positiiviset uutiset koronarokotteesta ovat tuoneet valoa pitkään ja pimeään tunneliin.
– Nyt seuraa ehkä 2–3 vuotta kireää talouskuria, sitten voimme uudelleenrakentaa kaiken.
Heiniö on myös tottunut siihen, ettei kaikki aina suju suunnitelmien mukaan. Muutama vuosi sitten hän avasi nuorille suunnatun ravintolan. Kaiuttimista kaikui suomalainen rap-musiikki ja paikka oli ostoskeskuksen laidalla, jotta nuoret löytäisivät helposti sinne.
– Mutta asiakkaita ei ollut tarpeeksi ja shoppailijat pitivät musiikkia kauheana. Se oli riski ja se meni pieleen, hävisimme kuusinumeroisen summan.
Ensimmäinen riski kannatti
Koko pandemian aikana Kim Heiniölle on ollut itsestään selvää jatkaa työntekoa ja yrittää tehdä huonosta tilanteesta paras mahdollinen.
Suurimmaksi menestyksekseen hän kokee yhteisöllisyyden tunteen, jonka hän on onnistunut luomaan yrityksessään. Myös hänen ensimmäinen ravintolansa, Soup, oli iso menestys.
– Otin ison riskin yhtiökumppaneideni kanssa ja onneksi se onnistui, muuten elämäni olisi saattanut mennä toisin.
Heiniön mukaan Soupissa oli kyse rakkaudesta ja intohimosta.
– Ehkä tyhmin tekemäni asia oli myydä ravintola kolmen vuoden jälkeen, koska ajattelin tekeväni jotain muuta. Se on harmittanut jälkikäteen. Nyt en ikinä myisi sitä.
Fakta
Kim Heiniön vinkit pandemiassa toimimiseen
Säästä. Soupster Family keskittyy nyt talouskuriin. Mistä voisi säästää? Toiminta on tappiollista kuukausi toisensa jälkeen, joten nyt keskitytään selviytymiseen.
Ajattele skenaarioita. Mieti asiaa eri skenaarioden kautta. Mitä tulee tapahtumaan? Mitä saattaa tapahtua?
Hengittele. Tilanteen rauhoittuessa Soupster Family aikoo keskittyä kaiken tasapainottamiseen ja hengittelemään.
Palaa strategiaan. Kun tilanne on taas normaali, voi palata aikaisempaan strategiaan. Soupster Familyn osalta se ei ole yhtä aggressiivinen kuin ennen pandemiaa, mutta tavoitteena on jatkaa kasvua, tosin hieman varovaisemmin.
Säästä uutta rahaa. Kun talous on jaloillaan, Heiniön suunnitelma on säästää uutta rahaa kassaan, jotta mahdollisesta uudesta kriisistä selviydytään.