Muutosten hallinta

Korona tyhjensi taikurin keikkakalenterin, mutta kokenut yrittäjä ei hätkähdä: ”Selvisimme myös 1990-luvun lamasta, vaikka kovaa aikaa silloinkin elettiin”

Korona tyhjensi taikurin keikkakalenterin, mutta kokenut yrittäjä ei hätkähdä: ”Selvisimme myös 1990-luvun lamasta, vaikka kovaa aikaa silloinkin elettiin”

Taikuri Simo Aallon pitäisi nyt olla kiertueella. Korona kuitenkin muutti suunnitelmaa, ja Aalto juhlistaa 30-vuotista yrittäjätaivaltaan kotona. Millainen tie koko kansan tuntemaksi taikuriksi on ollut?

|

Jos on katsonut lastenohjelmia 1990-luvun alun jälkeen, on todennäköisesti kuullut taikasanat ”jokeri pokeri box” ja nähnyt värikkääseen harlekiiniasuun pukeutuneen taikurin ja hänen avustajansa. Simo Aalto on pyörittänyt Jokeri Pokeri Box Oy -nimistä yritystä kolme vuosikymmentä.

Yrittäjävuodet ovat opettaneet Aallolle ainakin sen, että mitään ei kannata ennustaa, ennakoida tai laskelmoida.

– Taikurina yrittämisen ei millään matemaattisella kaavalla pitäisi olla mahdollista. Mutta aika pitkään tässä on pärjätty.

Tänä vuonna yritys täyttää 30 vuotta, ja Aalto itse 60 vuotta. Merkkipäiväänsä juhlistaakseen Aallon oli tarkoitus pitää koko vuoden kestävä Simon Suuri Synttärishow -kiertue, mutta korona laittoi kiertueen maaliskuussa jäähylle.

Nimi: Simo Aalto
Ikä: 60 vuotta
Kotipaikka: Porvoo
Motto yrittäjänä: Saduissa onnellinen loppu saattaa vaatia lohikäärmeen tappamisen, mutta mielestäni maailmaa kannattaa muuttaa paremmaksi tuottamalla iloa ja riemua.

Kiertuetta on tarkoitus jatkaa heti, kun se on mahdollista. Aalto toivoo, että mahdollisuus avautuu jo kesäkuussa.

– Onhan tämä kohtuuton tilanne, että työtä olisi, mutta sitä ei saa tehdä. Taloudellisesti tilanne on sanalla sanoen hurja, koska tulot putosivat nollaan.

Akuuteimpaan kriisiin Aalto on hakenut erilaisia esimerkiksi vero- ja lainahelpotuksia sekä Business Finlandin kautta rahoitusta liiketoiminnan häiriötilanteeseen.

Aalto on tulevaisuuden suhteen kuitenkin optimistinen, sillä yrittäjätaipaleella on ollut vaikeita tilanteita aiemminkin.

– Selvisimme myös 1990-luvun lamasta, vaikka kovaa aikaa silloinkin elettiin, Aalto kuvailee.

Palkkatyö jäi taikomisen tieltä

Simo Aalto päätyi taikuriksi osittain sattumalta, mutta esiintymiskokemusta hän alkoi kartuttaa jo 11-vuotiaana.

– Kasvoin taiteilijaperheessä, joten taide ei ollut mikään kielletty mörkö. Kaikkea tuli tehtyä piirtämisestä ja bändihommista teatteriin ja taikuuteen.

Nuorena aikuisena Aallon viikot kuluivat lastentarhanopettajaksi opiskeluun ja viikonloput musiikki- ja taikakeikkoihin. Vähitellen taikominen vei entistä enemmän tilaa musiikilta, ja lopulta taikuritulot alkoivat olla suurempia kuin lastentarhanopettajan palkka.

Vuonna 1990 Aalto jättäytyi virkavapaalle ja kokeili siipiään taikuriyrittäjänä. Vuoden päätoimisen taikomisen jälkeen hän irtisanoutui työstään.

Aloittelevana yrittäjänä Aalto mietti, että jos nyt jaksaa nähdä hirveästi vaivaa, kaikki on sitten vanhemmiten helpompaa. Esimerkiksi hinnoittelu on heti alusta lähtien tärkeä taito.

– Tosiasiassa kaikki vaatii edelleen yhtä paljon vaivaa kuin alussa, alkaen siitä, että jokaisen keikan hinta pitää neuvotella erikseen. Ainakin yrittäjyys on jännittävää, sillä ääripäästä mennään toiseen ja välillä on tasapaksua.

Taikuri paranee vanhetessaan

Aalto pitää omaa yrittäjyyttään elämäntapana, ja siihen on monta syytä. Tärkein syy on se, että Simo Aallon ja hänen vaimonsa Kirsti Aallon on mahdoton erottaa työtä ja vapaa-aikaa.

Aalto on kiertänyt Suomea yhdessä vaimonsa kanssa vuodesta 1994. Taikuri tarvitsi tuolloin avustajan esityksiinsä ja apua firman pyörittämiseen, ja apu löytyi läheltä.

Aallot hoitavat itse aivan kaiken keikkojen myynnistä esitysten äänentoistoon. Taikuri, avustaja, varusteet ja tekniikka liikkuvat ympäri maata farmariautolla. Viime vuosina keikkoja on ollut tavallisesti 130–140 vuodessa.

– Ei meille ole vieläkään selvää, onko tämä järkevin ratkaisu, mutta olemme menneet tunteella ja fiiliksellä, emme laskimella ja optimoinnilla. Teemme jotakuinkin kuuden ihmisen työt kahdestaan.

Luovan työn tekijän on tärkeää muistaa huolehtia levosta. Vapaa-aika takaa sen, että uusia ideoita syntyy jalostettavaksi.

Aalto kokee, että taikuri paranee vanhetessaan, sillä pitkän uran tuoma kokemus luo itsevarmuutta tekemiseen. Julkisuus on ollut pieneksi avuksi keikkamyynnissä, mutta julkisuuden kanssa on oltava tarkkana: jos on liikaa esillä, julkisuus alkaa toimia itseään vastaan.

– En tyrkytä naamaani esille, mutta vastaan, jos kysytään.

Arkipäivässä Aalto on tottunut siihen, että hänet tunnistetaan milloin missäkin. Etenkin tarkkakorvaiset lapset saattavat tunnistaa taikurin äänen.

– Taikuri ei ole vain lavarooli, vaan taikuri on taikuri koko ajan. Ei minua haittaa, jos kadulla tai kaupassa pyydetään yhteiskuvaa tai nimmaria.

Luovuus kukkii poikkeusoloissa

Vaikka korona tyhjensi kevään keikkakalenterin kuin taikaiskusta, Aalto ei ole jäänyt lepäämään laakereillaan. Huhtikuun alussa on tulossa myyntiin neljän viikon kurssi helppojen, mutta ihmeellisten korttitemppujen tekemisestä.

Idea verkkokurssiin lähti erään pienen fanin isältä, jonka yritys tuottaa kursseja.

– Pikkufani oli kotona katsellut päivät pääksytysten Simon Taikakoulua Youtubesta ja isällä välähti, että miksei näitä voisi tehdä ihan verkkokurssina, ja samalla saada pientä lisätuloa.

Aalto on tehnyt videoita aiemminkin Youtubeen ja TikTokiin. Idea videoiden tekemiseen lähti hänen tyttäreltään Sari Aallolta, joka luo uraa vatsastapuhujana.

Aallon puheissa toistuu usein ilon ja riemun tuottaminen muille. Mieli halajaa jo takaisin kiertueelle.

– Toivon, ettei minun varsinaisesti tarvitse jäädä eläkkeelle, vaan korkeintaan vähentää työntekoa. 90-vuotiskiertueen jälkeen voin hieman hellittää.

Lue lisää korona-aiheista:

Vientiyrityksen kasvutekijöinä vankka maine ja uudet patentit: ”Elämme tämän kriisin yli”

Kriisin keskellä: ”Kun kerran yrittäjäksi on lähtenyt, ei kukaan anna helposti periksi ja luovuta”

Ensin paloi hotelli, sitten koronavirus sekoitti yrityksen arjen – Wilderness Suomun yrittäjä uskoo silti tulevaan

Laura Salonen aloitti yrittäjänä kolme kuukautta ennen koronaa: Ei kaduta

Näin korona vaikuttaa yrittäjien arkeen

Korona muutti yhdessä yössä kaiken

Fakta

Simo Aallon opit vuosikymmenten varrelta

Yrittäjäluonne. Matka itseensä kestää koko elämän, mutta matka kannattaa aloittaa heti. Ole siksi rehellinen itselle, kun mietit, onko sinusta oikeasti yrittäjäksi.

Intuitio. Mene elämän mukana myötävirtaan, älä vastavirtaan. Joku on aina sitä mieltä, että ideasi on mahdoton, mutta miksi et luottaisi mieluummin itseesi?

Ystävällisyys. Tällaisissa töissä ei ratkaise vain se, millainen on lavalla. Tärkeintä on se, millainen on ihmisenä backstagella ja muualla.

Pitkäjänteisyys. Älä tavoittele rahaa tai menestystä vuodessa tai parissa, vaan keskity tekemiseen. Jos nauttii siitä, mitä tekee, on helpompi odottaa, että työ kantaa hedelmää.

Sarjayrittäjä Kim Heiniö on ollut kehittämässä yli sataa ravintolakonseptia: Olen ollut sielultani yrittäjä koko elämäni

Soupster Familyn toimitusjohtaja Kim Heiniö kertoo, että onnistumisessa keskeisiä tekijöitä ovat olleet isot riskit, tuuri, hyvät ihmiset ja ripaus uhkarohkeutta.

Kriisiaikana sosiaalista vastuuta tarvitaan entistä enemmän

Yrittäjän tehtävänä on tarkistaa, että vastuullisuus on tekoja eikä pelkkää sanahelinää, kirjoittaa M Roomin toimitusjohtaja Markku Kosonen.

Konkurssista kukoistukseen – Uusi omistajaviisikko käänsi huonekalutehtaan suunnan

Nastolassa sijaitseva Selka sai yrityskaupan jälkeen uuden suunnan. Miten yrittäjät ovat johtaneet yrityksen kovaan kasvuun?

Elämysmatkailuyritys laittoi kohderyhmän ja tuotteet uusiksi, kun ulkomaalaiset turistit kaikkosivat

Korona seisautti ulkomaalaisten turistien matkailun, ja kohderyhmäajattelu oli käännettävä päälaelleen. Adventure by Designin Elina Hutton kertoo, miten yrityksen toimintaa on ajateltu uusiksi.

Työllistävä yrittäjä, hoida lomautus oikein – 5 vinkkiä

Lomauttaminen on väliaikainen toimenpide, jolla vastataan vähentyneen työn määrään. Tärkeää on hoitaa lomauttaminen oikein. Ota talteen asiantuntijan vinkit.

Kaikki alkoi pajuviljelmästä – Nyt Koiramäen Pajutalli kerää 80 000 kävijää vuodessa

Kun autotallin seinät alkoivat tulla vastaan, yritys siirtyi vanhalle maatilalle, jonka kunnostus vei vuoden päivät.

Kysyntä räjähti vuorokaudessa: näin yritykset vastasivat kovaan kysyntään

Korona tyrehdytti tuhansien yrityksien liiketoiminnan. Se loi myös kovaa kysyntää käsidesille ja kasvomaskeille. Kaksi yrittäjää kertoo, miten muutostilanteeseen reagoitiin nopeasti.

Perheyritys vei mukanaan: vahva johtajuus käänsi yrityksen tappiot voitoiksi

Kun Nina Zischka lähti Temalin toimitusjohtajaksi, moni asia uudistui. Millä keinoilla sukupolvenvaihdoksen ja uuden toimitusjohtajan aiheuttamasta muutostilasta mentiin läpi?

Yrittäjän visio sähkökiukaasta heräsi vuosien kehitystyön jälkeen eloon

Kun Aino-kiuas päätettiin uudistaa, yrittäjien ja verkostojen intohimo kiritti uuden tuotteen markkinoille vuodessa.

Lataa lisää