Muutosten hallinta

Sukupolvenvaihdosta ei kannata karsastaa – Uusi sukupolvi tarjoaa tuoreita näkökulmia yrittäjyyteen

Sanna Mäkinen ja Jari Mäkinen

Kirjoittajat ovat työskennelleet aerosolipakkaamo Pentisol Oy:ssa vuodesta 2007. Vuodesta 2011 he ovat toimineet myös Pentisolin yrittäjinä.

Sukupolvenvaihdosta ei kannata karsastaa – Uusi sukupolvi tarjoaa tuoreita näkökulmia yrittäjyyteen

Perheyrityksen jatkajan on helpompi kehittää yrityksen toimintaa uusin silmin, kirjoittavat Pentisol Oy:n Jari ja Sanna Mäkinen.

Päädyimme Pentisolin yrittäjiksi vuonna 2011. Molemmat olimme kuitenkin työskennelleet Pentisolissa jo vuosia. Tarkoituksena oli ollut pitkään, että jatkamme yritystä jossain myöhemmässä vaiheessa molempien vahvuuksia hyödyntäen.

Kohtalo kuitenkin puuttui peliin aiemmin, kun yhtiön perustaja, Sannan isä Pentti sairastui vakavasti ja halvaantui vartalon toiselta puolelta syöpäleikkauksen mentyä metsään. Lopulta hän joutui jättämään työelämän kokonaan.

Onneksi henki säilyi ja elämä jatkui, erilaisena tosin. Hyppäsimme siis ruoriin. Pentille paikka oli todella vaikea, niin sairastuminen kuin lempilapsen luovuttaminen meidän käsiin.

Sukupolvenvaihdoksessa on varmasti ollut se etu, että katsomme maailmaa hiukan erilaisin silmin kuin vanhempi sukupolvi. Kenties uskallamme myös hypätä helpommin niin sanotusti laatikon ulkopuolelle katsomaan ja kehittämään toimintaa.

Nuoria tarvitaan ehdottomasti jatkamaan yritysten toimintaa ja myös viemään niitä eteenpäin. Kokemusta ei voi koskaan väheksyä, mutta nuorena kuitenkin jaksaa ja varmasti on paljon uusia ideoita ja ajatuksia siitä, miten yrityksen toimintaa voidaan kehittää nimenomaan nykypäivän vaatimuksia vastaavaksi.

Olemme jo omissakin lapsissamme huomanneet samoja piirteitä: heiltä tuleekin moniin asioihin uusia näkökulmia, joita me emme ehkä ole ajatelleet. Ainoa mikä on pysyvää on muutos.

Jos on halua lähteä yrittäjäksi ja yrityksen jatkamiseen tulee mahdollisuus, siihen kannattaa ehdottomasti tarttua! Yrittäjyys ei todellakaan ole helppoa, mutta kyllä se myös palkitsee.

Yrittäjyys on elämäntapa, se kulkee mukana koko ajan. Itse pyrimme kansainväliseen kasvuun ja olemme huomanneet, miten paljon enemmän se vaatii ponnisteluita. Hyvä tukiverkko ja asiaa ymmärtävät sparraajat ympärillä auttavat kuitenkin huomattavasti. Apua todellakin kannattaa pyytää ja ottaa vastaan.

Maailma ei ole kuitenkaan koskaan valmis. Siinä vaiheessa kun jälkikasvu ilmaisee innokkuutensa jatkamiseen, ei ”väistyvän” sukupolven kannattaisi vastustella. On kunnia-asia, että yritykset jatkuvat useassa polvessa ja oman jälkikasvun voi nähdä vetovastuussa. Luopumisen tuska voi kuitenkin olla valtava.

Lohenpaistosta maailmalle ja takaisin Lappiin – Niina Pietikäinen palasi erämaahan ja kasvoi perheyrityksen toimitusjohtajaksi

Kolmannen polven perheyrittäjän katse on vahvasti tulevaisuudessa. Länsi-Lappiin on tarkoitus houkutella lisää matkailijoita muutenkin kuin talvikaudella.

Kuinka vaikeaa on ottaa haltuun yli satavuotias perheyritys?

Perheyritys Polttimo kasvaa nyt viidennen sukupolven voimin. Rohkeat päätökset ovat tuplanneet yrityksen liikevaihdon.

Yrityksen voi siirtää perillisille, mutta yrittäjän asennetta ei voi testamentata

Sukupolvenvaihdos ei onnistu ilman intohimoa ja asennetta, kirjoittaa Armpan Juha Nalli.

Yrityksen sukupolvenvaihdos vaatii pääomaa – sijoitusyhtiö tuli apuun

Luontaistuotteita valmistava Valioravinto siirtyi kolmannelle sukupolvelle, joka pisti vauhtia päätöksentekoon.

Kebabista ja pihveistä syntyi menestyvä bisnes – yrittäjälle on tärkeintä laatu

Ole Snellman on rakentanut pakastetusta lihasta menestystarinan, Oles Fast Foodin. Sukupolvenvaihdos on hänelle helpotus.

Hullut haasteet houkuttelivat – Kanada sai jäädä, kun vanhemmat pyysivät perheyrityksen jatkajaksi

Milla Korpela otti veljensä kanssa vastuun vanhempiensa yrityksestä. Puolentoista vuoden siirtymäaika antoi hyvät valmiudet työhön.

Hattufirma nuorentui kerralla – saa markkinointiin vetoapua bloggaajilta

Kati Niemi laittoi uusiksi mallistot, markkinoinnin ja myynnin. Niin perheyrityksestä kuoriutui KN Collection.

Tytär otti ohjat muovisaumaamossa: Turha väliporras jäi historiaan

Saintexin toimitusjohtajan Susanna Blomqvistin mukaan yhteishenki on parantunut, kun työntekijät on otettu mukaan tekemään päätöksiä.

Tytär mylläsi perheyrityksen täysin – jäljelle jäi brändi ja hyvä henki

Elina Illukka on kasvattanut Eläinlääkäriasema Pet-Vetiä rohkeasti uudistaen. Muutoksen johtaminen on vaatinut kylmähermoisuutta.

Lataa lisää