Muutosten hallinta

Tulipalo tuhosi hotellin – kuinka yrittäjä selviää kriisistä?

Tulipalo tuhosi hotellin – kuinka yrittäjä selviää kriisistä?

Pudasjärvellä Hotelli Iso-Syötettä yli 20 vuotta pyörittänyt Juha Kuukasjärvi ei ole tuntenut vihaa tapahtuneesta. Katse on jo tulevassa.

| |

Henkinen kantti on koetuksella, kun yritystoimintaa kohtaa jättimäinen kriisi.

Yrittäjä Juha Kuukasjärvelle sellainen oli tulipalo, joka tuhosi pahoin hänen omistamansa Hotelli Iso-Syötteen vain kolme päivää ennen joulua viime vuonna. Palosta aiheutui mittavat vahingot ja miljoonien eurojen kustannukset.

Kuukasjärvi kertoo nyt, millaisin tunnelmin ensimmäiset palon jälkeiset kuukaudet ovat kuluneet.

Yli 20 vuoden elämäntyö

”Tuntui hurjalta ja kamalalta, kun yritys paloi. Hotelli on ollut meidän koko perheelle elämäntyö ja toimeentulo. Olemme pyörittäneet sitä 23 vuotta.

Olimme saaneet juuri kaikki remontit lähes valmiiksi. Ravintolaan tuli uudet kalusteet edellisenä iltana, ja se oli vihdoin sen näköinen kuin oli ajateltu. Ja sitten se otti ja paloi yöllä.

Hotelli Iso-Syöte & Safari
Toimiala:
Hotelli- ja ravintolatoiminta
Kotipaikka: Pudasjärvi
Perustettu: 1995
Liikevaihto: 4,3 miljoonaa euroa (2018)

Tulipalosta aiheutui paljon säätöä. Pidimme heti henkilökunnan kanssa kriisipalaverin siitä, mikä on suunnitelma B. Meidän myyjä oli tiukimmilla, kun hänelle alkoi tulla hirveästi puheluita, miten asiakkaiden varausten käy.

En kerennyt osallistumaan paljoakaan käytännön hommiin. Oli hoidettava asioita palon tutkintaan, viranomaisyhteistyöhön ja vakuutusyhtiöön liittyen. Olimme joulun aikaan joka päivä raunioilla tutkimassa jotain.

Myöhemmin tuli henkilökunnan irtisanominen ja lomautukset. Se oli todella ikävää, sillä meillä oli hyviä tekijöitä. Iso joukko jäi pois. Se kuitenkin vain piti hoitaa.”

Tuki tuntuu hyvältä

”Palon jälkeen tärkeintä oli selvitä joulun ja uuden vuoden yli. Keskityimme siihen, että hommat pyörivät. Asiakkaita esimerkiksi majoitettiin mökkeihin, jotka meillä yhä on.

Myös safaritoiminta on pyörinyt koko ajan. Yrittäjät ympäri Oulua ja Kuusamoa kyselivät palon jälkeen, tarvitsemmeko jotain vehkeitä. Saimme haalareita, kypäriä ja kenkiä. Tuntui hyvältä, että pystyimme järjestämään elämykset niille asiakkaille, jotka olivat paikalla ja tulivat tapahtuneesta huolimatta. Asiakkaat ovat suhtautuneet tilanteeseen voittopuolisesti tosi hyvin ja tsempanneet.

On ollut hienoa, että saimme heti paljon tukea. Varsinkin pienten yritysten yrittäjät ovat olleet auttavaisia – ne, jotka tahkoavat tätä meidän kanssa. Suoraan meidän kanssa toimivat naapuriravintola ja -hotelli, poro- ja huskytilat sekä useat kuljetusliikkeet.”

Juha Kuukasjärvi
Juha Kuukasjärvi haaveilee irtiotosta. Hän oli jo valmistautunut ottamaan yrittäjänä hetken rennommin parin vuoden tiukan rakentamisen jälkeen. Tulipalo kuitenkin pani suunnitelmat uusiksi.

Periksi ei anneta

”Lamaannusta tai vihaa en ole tuntenut. Ne eivät ole ominaisia luonteenpiirteitä.

Joskus on tullut yrittäjänä hetkeksi ajatus kintaiden heittämisestä tiskiin, mutta periksi antamisen kynnys on aika korkea. Niin on ollut aina kaikessa tekemisessä. Karvat nousevat pystyyn sellaisesta asenteesta, että annetaan heti periksi.

Ajattelen, että kun jotain ikävää tapahtuu, jossitteluun sortuminen ei johda mihinkään. Pitää todeta tilanne ja alkaa hoitaa sitä.

Elämä on myös antanut perspektiiviä. Vanhempani kuolivat autokolarissa, kun olin 17. Nämä ovat pieniä murheita sellaisen rinnalla. Kukaan ei loukkaantunut eikä kuollut palossa, mitään peruuttamatonta ei siis tapahtunut. Hotellin voi aina rakentaa uusiksi.”

Kriisistä voi syntyä hyvää

”Olosuhteisiin nähden on jo ihan hyvä fiilis. Olemme aloitelleet uuden hotellin suunnittelemista, heitelleet ideoita. Käymme vielä viimeisiä neuvotteluja vakuutuskorvauksista. Palkkasin juuri arkkitehdin ja suunnittelijan. Olemme siis siirtymässä uuden tekemisen vaiheeseen.

Olemme päättäneet juoda kahvit uudessa ravintolassa 1. joulukuuta. Hotelli pitää saada pystyyn aika nopeasti, jotta meidän alihankkijat selviävät ja tietysti me itsekin.

Voihan olla, että tämä tragedia kääntyy vielä positiiviseksi. Monesti vastoinkäymisten kanssa tuppaa käymään niin jälestäpäin. Kun uusi hotelli valmistuu, meillä on tarjota todella uutta ja hienoa yhteistyökumppaneille.

Enempi on uskoa tulevaan kuin että ei olisi. Sillä jaksaa eteenpäin.”

Fakta

3 x Varaudu riskeihin

Tunnista riskit. Mieti, millaisia riskejä yrityksesi toimintaan liittyy ja miten ne vaikuttavat toimintaan toteutuessaan. Esimerkiksi kaikille pienille yrityksille on riski, jos yrittäjä tai muu yrityksen avainhenkilö menettää työkykynsä.

Hallitse riskejä. Toiset riskit on mahdollista poistaa kokonaan ja toisia voi pienentää. Vakuutukset ovat olennainen riskienhallintakeino. Niillä voi varautua suurimpaan osaan vahinkoriskeistä mutta myös henkilöriskeihin, kuten työkyvyttömyyteen. Parasta on, kun riskeihin varautuu pahimman mahdollisen mukaan, mutta pienikin varautuminen on parempi kuin ei lainkaan.

Usko vahingon mahdollisuuteen. Hyväksy ajatus, että omallekin yritykselle voi sattua jokin vahinko. Toteutuessaan riski saattaa esimerkiksi keskeyttää yritystoiminnan ja sen vaikutukset voivat ulottua pitkälle.

 

Pienyrittäjät saman katon alle – etuina verkostoituminen ja edullinen vuokra

Kuopiolaisille pienyrittäjille avautui mahdollisuus päästä remontoituihin liiketiloihin, joissa verkostoituminen on helppoa.

Yhteistyö on voimaa – 7 pienyrittäjää perusti kivijalkakaupan

Yhteinen myymälä säästää aikaa ja rahaa. Kuopiolaisille yrittäjille jää entistä enemmän aikaa oman brändin ja liiketoiminnan kehittämiseen.

Verkosto laittaa hyvän kiertämään – ja se palaa takaisin

Kollegoiden verkostossa ei ole tarpeen olla kateellisia tai mustasukkaisia, kirjoittaa Fysio MU:n Mikko Utecht.

Mökkitie avasi pelin – musamiehet metsästävät seuraavaa isoa hittiä

Tuotanto- ja levy-yhtiö Mökkitie Records syntyi Arttu Wiskarin uran tueksi. Musiikkibisneksen murros pakottaa miettimään yrityksen ansaintalogiikkaa.

Yksinkertainen sopimus on tyhjää parempi

Sopimusten merkitys on kasvanut, ja niiden kanssa pitää olla todella tarkkana, kirjoittaa LVI-Trion Martti Saarnio.

Arvojen yhteensovittaminen on taitolaji

Yritys kuin yritys joutuu punnitsemaan, sopivatko omat arvot asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden arvoihin, kirjoittaa Pohjois-Suomen Sähkön Juha Lounatvuori.

Me-henki tuo lisää työtarjouksia

Suomalaisten yrittäjien pitäisi ratkoa rohkeasti ongelmia, sillä se lisää työn arvostusta, kirjoittaa Stream Industriesin Lauri Kröger.

Jos voit auttaa, tee se

Moni haluaa auttaa sellaista, joka ajaa muutakin kuin vain omaa etuaan, kirjoittaa I’m Bluen Ida Salo.

Osuuskunta tulee taas ‒ tekee pienistä yrittäjistä isompia

Yrittäjät hakevat osuuskunnista monipuolisuutta ja mahdollisuuksia omaan toimintaansa.

Lataa lisää