Muutosten hallinta

Työntekijät osakkaiksi ja kaikille bonus tuloksesta – ”Menestykseen tarvitaan jokaisen panos”
Timo Aallon luotsaama Tapaus panostaa yhdessä tekemiseen. Yritys on esimerkiksi vienyt koko henkilökunnan viikonlopuksi Islantiin.

Työntekijät osakkaiksi ja kaikille bonus tuloksesta – ”Menestykseen tarvitaan jokaisen panos”

Tapahtumatoimisto Tapaus on työntekijöidensä omistuksessa. Yritys otti myös kaikki mukaan määrittelemään arvoja.

|

Koko yrityksen henkilökunta on saatava tuntemaan olevansa samassa veneessä. Se on Tapahtumatoimisto Tapauksen toimitusjohtajan Timo Aallon mielestä tärkein ja paras tapa sitouttaa työntekijöitä.

Sitoutumisen merkitys korostuu yrityksessä nyt entisestään. Tapauksen omistus siirtyi kokonaan kymmenen yrityksessä työskentelevän osakkaan käsiin vuoden alussa, kun tapahtumatekniikkaan ja -palveluihin erikoistunut Bright Group luopui 70 prosentin omistusosuudestaan.

Bright ehti olla Aallon ja Joonas Pataman kuusi vuotta sitten perustaman yrityksen pääomistaja vuodesta 2013.

Ratkaisuun vaikuttivat Aallon mukaan pohdinnat yrityksen tulevaisuudesta. Oli tiedossa, että Bright suunnitteli exitiä eli yrityksen myymistä lähivuosina.

– Mietimme, ettei tuleva järjestely välttämättä ole meidän tulevaisuuden kannalta motivoiva, Aalto sanoo.

Yrittäjien onneksi myös Brightissa koettiin, että tapahtumatoimiston kehittäminen onnistuu paremmin, kun se on työtä tekevien käsissä. Kun muuta ratkaisuja ei ollut, ostettiin omistus takaisin yritykseen. Aallon mukaan muutos tuo tietynlaista pitkän tähtäimen turvaa.

Roolit selväksi

Tapaus on saanut uusia osakkaita sekä yrityskaupalla että henkilöstölle suunnatulla osakeannilla. Jälkimmäisen toteutti Bright Group.

– Se oli kuitenkin ikään kuin meidän perustajien siunaama. Ajateltiin, että jos joku haluaa tulla jakamaan yrittäjän riskiä, se on meidän kannalta positiivista, Aalto kertoo.

Kaikilla yrityksen osakkailla on osakassopimus. Vaikka se määrittelee tietyt asiat, Aallon mukaan monet muut määritellään kuitenkin työsopimuksessa. Jokaisen uuden osakkaan on pitänyt ymmärtää tämä ero.

Aalto pitää tärkeänä myös sen varmistamista, etteivät roolit mene sekaisin.

– Vaikka on osakas, se ei vaikuta arjen tekemiseen. Osakkuus on arjessa hyvin näkymätöntä. Se on meillä aika tärkeä periaate. Ei ole osakkaiden parkkipaikkoja tai parempia etuja, vaan jos siitä jotain hyvää joskus seuraa, se tulee arvonnousun ja osingon kautta.

Kaikille siivu tuloksesta

Aalto pitää osaavaa ja tekemiseen intohimolla suhtautuvaa henkilöstöä yrityksen suurimpana arvona. Hänen mukaansa sitoutunut henkilökunta on luotettavaa, tehokasta ja myös jakaa hyvää fiilistä ympärilleen.

Tapaus työllistää 53 henkilöä Espoossa ja Tampereella. Yrityksen liikevaihto kasvoi viime vuonna 15 miljoonasta eurosta 21 miljoonaan euroon.

Yritys jakaa vuosittain kymmenen prosenttia tuloksestaan työntekijöille. Aalto pitää sitäkin keinona sitouttaa henkilökuntaa mukaan yrittäjähengellä.

– Tiedän, ettei vuosittainen bonus ole mikään henkilöstötyytyväisyyden tae, se luodaan ihan muuta kautta. Se on enemmänkin symbolinen, konkreettinen teko sen osoittamiseksi, että olemme kaikki samassa veneessä ja vastaamme kaikki asiakkaan tyytyväisyydestä.

Summa jaetaan tasan kaikkien kesken. Aalto näkee arvoa sillä, että työuran alussa oleva nuori ammattilainen saa tasan saman euromäärän kuin pitkään talossa ollut konkari.

– Se kertoo myös työn luonteesta. Tämä ei ole tähtikultti, jossa menestys olisi jonkun yksittäisen ihmisen ansiota. Siihen tarvitaan jokaisen ihmisen panos. Jokainen pieni teko arjessa on osa tyytyväistä asiakasta ja kollegaa.

Avoimuus kunniaan

Työntekijöiden sitouttaminen tarkoittaa Aallolle myös yhdessä tekemistä. Ryhmähenkeä kohotetaan muun muassa kesäpäivien, pikkujoulujen ja kick off -päivien kaltaisissa tapahtumissa. Niitä tehdään Aallon mukaan yhtä pieteetillä kuin omille asiakkaille. Helmikuussa yritys vei koko henkilökunnan viikonlopuksi Islantiin.

Aalto uskoo myös avoimuuteen. Tapauksen toimistolla on esimerkiksi infoseinä, johon päivittyvät ajantasaiset tiedot monista yrityksen taloudellisista mittareista. Työntekijöiden kanssa käydään myös säännöllisesti tuloslaskematasolla läpi, miten yrityksellä menee.

– Monet ovat yllättyneet siitä, miten avoimesti puhumme kaikesta. Ei ole mitään muuta salaista kuin luottamukselliset asiat. Muuten jos jotain ei ole kerrottu, sitä voi tullaan kysymään, Aalto kertoo.

Yrityksen arvotkin määriteltiin yhdessä henkilökunnan kanssa puolitoista vuotta sitten. Niitä ovat rohkeus, ryhmähenki ja reliabiliteetti eli luotettavuus.

– Moni on sanonut, että siitä on ollut hyötyä. Ihmiset ovat sitoutuneet arvoihin, kun ovat olleet itse luomassa niitä.

Fakta

3 x Henkilökunnan sitouttaminen

Ole avoin. Timo Aalto kannustaa viestimään henkilökunnalle säännöllisesti ja laajasti kaikesta mahdollisti. Kerro avoimesti, miten yrityksellä menee. Yrittäjän kannattaa laittaa myös omaa persoonaa peliin.

Ole reilu. Toimi oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. Tapauksessa tämä näkyy esimerkiksi siinä, että vuosittaiset bonukset jaetaan tasan kaikkien työntekijöiden kesken. Niin asiakas, työyhteisö kuin yritys hyötyvät, kun kaikki toimivat saman tavoitteen eteen.

Tee yhdessä. Tapaus syö omia lääkkeitään eli järjestää usein yhteisiä tapahtumia ja rientoja. Ne ovat keino lisätä työtyytyväisyyttä ja ryhmähenkeä, joka on yksi yrityksen arvoista. Aallon mielestä tapahtumiin kannattaa panostaa aikaa ja ajatusta.

Joni Jaakkola oppi kantapään kautta: Mieti, mihin työaikaasi käytät

Kuukauden yrittäjä varoittaa, että alussa innostuu helposti kaikesta. Sparraajat palauttivat Jaakkolan takaisin maan pinnalle.

Yrittäjyys ei päättynyt yrityskauppaan: Uusi suunta löytyi yrittäjyyden edistäjänä ja enkelinä

Matias Mäenpää kertoo, että yrityskauppa toi ison muutoksen omaan identiteettiin. Uusi suunta löytyi kuitenkin pian.

Kunnia-asia: Sukuyhtiön konkurssi ajoi Mika Väyrysen perustamaan oman leipomon

Pöly ei ehtinyt kunnolla laskeutua perheyritys Primulan konkurssin jäljiltä, kun leipomosuvussa lähdettiin jo käynnistelemään uutta yritystoimintaa.

Äkkihypyllä toimitusjohtajaksi ja keskelle koronakriisiä – Miikka Väänänen ryhtyi luotsaamaan perheyhtiötä poikkeusoloissa

Tutustumisvaiheen jälkeen Miikka Väänänen suunnittelee jo kiinteistöihin ja rakentamiseen keskittyneen Master Yhtiöiden kehittämistä ja yritysostoja.

Yhtiökokous haltuun: Yrittäjä, perehdy ainakin näihin 5 seikkaan

Yhtiökokousaika lähestyy vauhdilla. Yrittäjän on syytä olla tietoinen ainakin yhtiökokouksia koskevista säännöksistä – lisäksi kokoukseen kannattaa varautua huolella. Asiantuntija kertoo vinkkinsä.

130-vuotias perheyritys on kohdannut sotia sekä talouskriisejä ja aikoo selvitä myös koronasta

Uudet tuotekategoriat, omistautunut henkilökunta ja valmius reagoida nopeasti ovat kantaneet Knorringin kriisien yli.

Omistaja-ajattelu tuo hyötyjä sekä yrittäjälle että yhteiskunnalle

Yrittäjyys on kaiken taloudellisen toiminnan ytimessä, mutta yrittäjyyden punaisena lankana on kuitenkin tärkeää nähdä myös yrityksen omistajan näkökulma, korostaa Aho Groupin toisen polven omistaja Kari Jussi Aho.

Konkurssipesästä kukoistukseen – Yrittäjäpariskunnan suunnitelmissa kolme uutta hotellia

Rovaniemeläisen Santa Parkin omistaja Ilkka Länkinen vannoo hyvän liiketoimintasuunnitelman ja palautteen keräämisen nimiin.

Hyvässä työyhteisössä jokaisesta työntekijästä voi löytyä sisäinen yrittäjä

Yritykseen on mahdollista luoda tekemisen meininki, jossa jokainen sparraa toisiaan ja tekee töitä yrittäjän tavoin, kirjoittaa Cervi Talotekniikan Petri Valve.

Lataa lisää