Muutosten hallinta

Työntekijät osakkaiksi ja kaikille bonus tuloksesta – ”Menestykseen tarvitaan jokaisen panos”
Timo Aallon luotsaama Tapaus panostaa yhdessä tekemiseen. Yritys on esimerkiksi vienyt koko henkilökunnan viikonlopuksi Islantiin.

Työntekijät osakkaiksi ja kaikille bonus tuloksesta – ”Menestykseen tarvitaan jokaisen panos”

Tapahtumatoimisto Tapaus on työntekijöidensä omistuksessa. Yritys otti myös kaikki mukaan määrittelemään arvoja.

|

Koko yrityksen henkilökunta on saatava tuntemaan olevansa samassa veneessä. Se on Tapahtumatoimisto Tapauksen toimitusjohtajan Timo Aallon mielestä tärkein ja paras tapa sitouttaa työntekijöitä.

Sitoutumisen merkitys korostuu yrityksessä nyt entisestään. Tapauksen omistus siirtyi kokonaan kymmenen yrityksessä työskentelevän osakkaan käsiin vuoden alussa, kun tapahtumatekniikkaan ja -palveluihin erikoistunut Bright Group luopui 70 prosentin omistusosuudestaan.

Bright ehti olla Aallon ja Joonas Pataman kuusi vuotta sitten perustaman yrityksen pääomistaja vuodesta 2013.

Ratkaisuun vaikuttivat Aallon mukaan pohdinnat yrityksen tulevaisuudesta. Oli tiedossa, että Bright suunnitteli exitiä eli yrityksen myymistä lähivuosina.

– Mietimme, ettei tuleva järjestely välttämättä ole meidän tulevaisuuden kannalta motivoiva, Aalto sanoo.

Yrittäjien onneksi myös Brightissa koettiin, että tapahtumatoimiston kehittäminen onnistuu paremmin, kun se on työtä tekevien käsissä. Kun muuta ratkaisuja ei ollut, ostettiin omistus takaisin yritykseen. Aallon mukaan muutos tuo tietynlaista pitkän tähtäimen turvaa.

Roolit selväksi

Tapaus on saanut uusia osakkaita sekä yrityskaupalla että henkilöstölle suunnatulla osakeannilla. Jälkimmäisen toteutti Bright Group.

– Se oli kuitenkin ikään kuin meidän perustajien siunaama. Ajateltiin, että jos joku haluaa tulla jakamaan yrittäjän riskiä, se on meidän kannalta positiivista, Aalto kertoo.

Kaikilla yrityksen osakkailla on osakassopimus. Vaikka se määrittelee tietyt asiat, Aallon mukaan monet muut määritellään kuitenkin työsopimuksessa. Jokaisen uuden osakkaan on pitänyt ymmärtää tämä ero.

Aalto pitää tärkeänä myös sen varmistamista, etteivät roolit mene sekaisin.

– Vaikka on osakas, se ei vaikuta arjen tekemiseen. Osakkuus on arjessa hyvin näkymätöntä. Se on meillä aika tärkeä periaate. Ei ole osakkaiden parkkipaikkoja tai parempia etuja, vaan jos siitä jotain hyvää joskus seuraa, se tulee arvonnousun ja osingon kautta.

Kaikille siivu tuloksesta

Aalto pitää osaavaa ja tekemiseen intohimolla suhtautuvaa henkilöstöä yrityksen suurimpana arvona. Hänen mukaansa sitoutunut henkilökunta on luotettavaa, tehokasta ja myös jakaa hyvää fiilistä ympärilleen.

Tapaus työllistää 53 henkilöä Espoossa ja Tampereella. Yrityksen liikevaihto kasvoi viime vuonna 15 miljoonasta eurosta 21 miljoonaan euroon.

Yritys jakaa vuosittain kymmenen prosenttia tuloksestaan työntekijöille. Aalto pitää sitäkin keinona sitouttaa henkilökuntaa mukaan yrittäjähengellä.

– Tiedän, ettei vuosittainen bonus ole mikään henkilöstötyytyväisyyden tae, se luodaan ihan muuta kautta. Se on enemmänkin symbolinen, konkreettinen teko sen osoittamiseksi, että olemme kaikki samassa veneessä ja vastaamme kaikki asiakkaan tyytyväisyydestä.

Summa jaetaan tasan kaikkien kesken. Aalto näkee arvoa sillä, että työuran alussa oleva nuori ammattilainen saa tasan saman euromäärän kuin pitkään talossa ollut konkari.

– Se kertoo myös työn luonteesta. Tämä ei ole tähtikultti, jossa menestys olisi jonkun yksittäisen ihmisen ansiota. Siihen tarvitaan jokaisen ihmisen panos. Jokainen pieni teko arjessa on osa tyytyväistä asiakasta ja kollegaa.

Avoimuus kunniaan

Työntekijöiden sitouttaminen tarkoittaa Aallolle myös yhdessä tekemistä. Ryhmähenkeä kohotetaan muun muassa kesäpäivien, pikkujoulujen ja kick off -päivien kaltaisissa tapahtumissa. Niitä tehdään Aallon mukaan yhtä pieteetillä kuin omille asiakkaille. Helmikuussa yritys vei koko henkilökunnan viikonlopuksi Islantiin.

Aalto uskoo myös avoimuuteen. Tapauksen toimistolla on esimerkiksi infoseinä, johon päivittyvät ajantasaiset tiedot monista yrityksen taloudellisista mittareista. Työntekijöiden kanssa käydään myös säännöllisesti tuloslaskematasolla läpi, miten yrityksellä menee.

– Monet ovat yllättyneet siitä, miten avoimesti puhumme kaikesta. Ei ole mitään muuta salaista kuin luottamukselliset asiat. Muuten jos jotain ei ole kerrottu, sitä voi tullaan kysymään, Aalto kertoo.

Yrityksen arvotkin määriteltiin yhdessä henkilökunnan kanssa puolitoista vuotta sitten. Niitä ovat rohkeus, ryhmähenki ja reliabiliteetti eli luotettavuus.

– Moni on sanonut, että siitä on ollut hyötyä. Ihmiset ovat sitoutuneet arvoihin, kun ovat olleet itse luomassa niitä.

Fakta

3 x Henkilökunnan sitouttaminen

Ole avoin. Timo Aalto kannustaa viestimään henkilökunnalle säännöllisesti ja laajasti kaikesta mahdollisti. Kerro avoimesti, miten yrityksellä menee. Yrittäjän kannattaa laittaa myös omaa persoonaa peliin.

Ole reilu. Toimi oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. Tapauksessa tämä näkyy esimerkiksi siinä, että vuosittaiset bonukset jaetaan tasan kaikkien työntekijöiden kesken. Niin asiakas, työyhteisö kuin yritys hyötyvät, kun kaikki toimivat saman tavoitteen eteen.

Tee yhdessä. Tapaus syö omia lääkkeitään eli järjestää usein yhteisiä tapahtumia ja rientoja. Ne ovat keino lisätä työtyytyväisyyttä ja ryhmähenkeä, joka on yksi yrityksen arvoista. Aallon mielestä tapahtumiin kannattaa panostaa aikaa ja ajatusta.

Konkurssipesästä kukoistukseen – Yrittäjäpariskunnan suunnitelmissa kolme uutta hotellia

Rovaniemeläisen Santa Parkin omistaja Ilkka Länkinen vannoo hyvän liiketoimintasuunnitelman ja palautteen keräämisen nimiin.

Hyvässä työyhteisössä jokaisesta työntekijästä voi löytyä sisäinen yrittäjä

Yritykseen on mahdollista luoda tekemisen meininki, jossa jokainen sparraa toisiaan ja tekee töitä yrittäjän tavoin, kirjoittaa Cervi Talotekniikan Petri Valve.

Sarjayrittäjän 5 oppia: Näin yritys välttää karikot ja seilaa myötätuulessa

Entinen huippu-urheilija Jussi Forsman näkee purjehduksessa ja yritystoiminnassa paljon samaa. Virheitä tulee, mutta ne on pyrittävä minimoimaan.

Mitä on Suomen parhaan työpaikan yrityskulttuuri? Perustajien arvomaailma loi vahvan pohjan

Yrittäjien pitää näyttää esimerkkiä omalla tekemisellään, sanoo Koti Puhtaaksi Oy:n toimitusjohtaja Saana Tyni.

Miksi työnantajamielikuva on yritykselle tärkeä?

Yrittäjän suurin haaste on se, että potentiaaliset työntekijät eivät tiedä yrityksestä mitään.

Miten yrittäjä voi ratkaista riidat työpaikalla? Puutu nopeasti ja puhu

Hyvän työyhteisön merkki on se, miten konfliktitilanteet pystytään käsittelemään.

Aina ei tarvitse olla startup – Miten perinteinen yritys kasvaa gaselliksi?

Helsingin Kurottajapalvelu on onnistunut luomaan työpaikalle asenteen, jossa kaikki tekevät työtä yrityksen eteen.

Kuinka paljon pitäisi nukkua? Uni vaikuttaa lähes kaikkeen

Ihminen tarvitsee vähintään 7–8 tunnin yöunet. Myös unen laatu ratkaisee palautumisen.

Kiinnostaako pääomasijoittaja? Tällainen on sijoituksen polku

Pääomasijoituksen polku rakentuu karkeasti neljästä osasta. Tavoitteena on aina exit.

Lataa lisää